Bloog Wirtualna Polska
Są 1 116 263 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

PIEROGI Z DORSZEM I MARCHEWKĄ

sobota, 13 września 2014 19:34

 

IMG_0009 N.JPG

 

Wczoraj byliśmy w lokalnej, bo za rogiem, ale chyba dość znanej w mieście pierogarni. Położona poza centrum na brak klientów nie narzeka, a to świadczy o sporej popularności. Tym razem zamówiłam pierogi z dorszem i marchewką i nie wiem kiedy ostatnio wpadłam w taki zachwyt z powodu jedzenia. To było coś wspaniałego! O recepturę nawet nie zapytałam, ale natychmiast po wyjściu kupiłam rybę i zrobiłam z pamięci farsz, a dziś już wszyscy delektowaliśmy się wyjątkowym smakiem pierożków polanych sosikiem koperkowym.

 

Farsz:

 

60 dag filetów z dorsza

2 średnie cebule

30 dag marchwi

mała pietruszka

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

200 g koncentratu pomidorowego

sól

świeżo zmielony pieprz

2 listki laurowe

 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić drobno posiekaną cebulkę.

W międzyczasie obrać marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Gdy cebula zmięknie, dodać marchewkę z pietruszką, podlać wodą (ok. 100 ml) i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

W tym czasie umyć i oczyścić filety ryby, sprawdzić czy nie ma ości i zmielić. Gdy warzywa będą miękkie, dodać zmielone mięso dorsza, listki laurowe, sól i pieprz. Smażyć farsz, od czasu do czasu mieszając.

Gdy ryba będzie już usmażona i straci swój surowy kolor, dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie trochę wody, ale nie za dużo, bo potem i tak trzeba będzie ją odparować. Dusić farsz jeszcze na małym ogniu bez przykrycia, aż masa stanie się jednolita. Doprawić do smaku i ostudzić.

Farsz można przygotować dzień wcześniej.

 

 

Sos koperkowy:

 

 

200 ml jogurtu bałkańskiego light

mały ząbek czosnku, zmiażdżony

pół pęczka koperku, posiekanego

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Składniki sosu wymieszać w miseczce i odstawić.

  

 

Ciasto na pierogi:

 


500 g mąki pszennej

50 ml oliwy z oliwek extra virgin

300 ml wrzątku

pół łyżeczki soli

 

Gdy farsz ostygnie, przygotować ciasto na pierogi. Najlepiej w specjalnym urządzeniu zmiksować wszystkie składniki ciasta, a jeżeli takiego nie mamy - tradycyjnie na stolnicy, najpierw nożem z powodu temperatury, a na koniec ręcznie wyrobić elastyczne ciasto na pierogi.

Jednorazowo rozwałkować 1/4 ciasta, podsypując delikatnie mąką, na cieniutki placek. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz (usuwając listki laurowe) i lepić pierożki, układając na oprószonej mąką stolnicy.

W międzyczasie w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Ulepione pierożki wrzucać partiami na wrzątek i gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.

 

Podawać delikatnie muśnięte masłem, z sosem koperkowym w miseczce. 

 


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

MOUSSAKA

środa, 23 lipca 2014 13:48

 

moussaka N.JPG

 

Moussaka - danie z pozoru proste, ale planując je, trzeba się dobrze zorganizować, ponieważ obróbka wstępna zabiera sporo czasu. Najlepiej rozłożyć pracę na raty i na przykład sos mięsny przygotować dzień wcześniej. 

 

Sos mięsny:

 

70 dag mielonego mięsa (powinna być jagnięcina, ale dajemy takie, jakie mamy)

oliwa z oliwek

cebula

2 ząbki czosnku

2 marchewki pokrojone w słupki

puszka pomidorów krojonych w zalewie

najmniejszy słoiczek koncentratu pomidorowego

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

3 łyżeczki przyprawy do moussaki (dałam cypryjską)

albo po pół łyżeczki mielonego cynamonu, pieprzu, ziela angielskiego, ostrej papryki, gałki muszkatołowej i szczypta mielonych goździków

sól

 

Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Dać posiekaną cebulę, a po chwili czosnek. Delikatnie zeszklić. Marchewkę pokroić w słupki, dodać do cebuli i dusić chwilę na małym ogniu. Dodać mięso, zwiększyć ogień i smażyć, aż całe mięso się zetnie. Od czasu do czasu mieszać, aby rozbić grudki mięsa. Teraz dolać wino, chwilę odparować i dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dosypać przyprawy i sól i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Na koniec doprawić jeszcze do smaku według uznania i odstawić.

 

Beszamel:

 

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1/2 l mleka

4-5 łyżek startego parmezanu

świeżo starta gałka muszkatołowa

świeżo zmielony pieprz

sól

jajko

żółtko

 

W rondlu roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i krótko przesmażyć. Teraz dolać zimne mleko i energicznie roztrzepać, cały czas trzymając rondel na ogniu. Podgrzewać sos, ciągle mieszając. W międzyczasie dosypać soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Gdy sos się zagotuje i będzie gęsty, zestawić z ognia. Dosypać starty parmezan i wymieszać. W miseczce roztrzepać jajko z żółtkiem, dodać do nieco przestudzonego sosu i dokładnie wymieszać. 

 

Grillowane bakłażany:

 

4 bakłażany

sól

oliwa z oliwek

 

Bakłażany umyć, pokroić na plastry o grubości centymetra, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypać lekko solą i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C około 15 minut, aż plasterki lekko się zrumienią i odparuje sok. Plastry bakłażana można w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę, ale nie jest to konieczne.

 

Moussaka:

 

Naczynie żaroodporne (24 x 30 cm) wysmarować masłem. Na dnie ułożyć jeden obok drugiego, połowę plastrów grillowanego bakłażana, a na to połowę sosu mięsnego. Czynności powtórzyć. Na wierzch wylać cały sos beszamelowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z pieca i odstawić na 10-15 minut, aby moussaka się "związała" i była łatwiejsza do podawania.

 

Smacznego!

 

 


oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

RISOTTO Z KREWETKAMI NA DOMOWYM BULIONIE

piątek, 14 lutego 2014 15:03

C:\fakepath\risotto z krewetkami na domowym bulionie 007 N.jpg

 

 

Dzisiaj risotto przygotowane na domowym bulionie. Trzeba mieć trochę czasu, to fakt, ale potem jaka przyjemność... mmmm.

 

Bulion:

 

0,5 kg obranych, surowych krewetek z ogonkami (szarych, bez pancerzy)

pół pęczka włoszczyzny

cebula

ząbek czosnku

kilka gałązek natki pietruszki

liść laurowy

po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

2 łyżki sosu Worcestershire

sól

1,2 l wody

 

Risotto:

 

40 dag ryżu arborio albo innego okrągłego

2-3 łyżki masła

2 średnie cebule

szklanka białego wytrawnego wina

4-5 łyżek świeżo startego parmezanu

1 łyżka masła

 

Krewetki, jeżeli były mrożone - powoli odmrozić.

 

Wstawić wodę na bulion, a w międzyczasie umyć i obrać warzywa. Do wrzątku dać włoszczyznę, przyprawy i sos. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.

 

Oberwać ogonki krewetek i dodać do bulionu.

 

Sprawdzić, czy krewetki są obrane i pozbawione czarnej nitki, czyli przewodów pokarmowych. Jeżeli nie - naciąć każdą krewetkę wzdłuż i oczyścić.

 

Gdy warzywa będą miękkie, przelać bulion przez sitko do innego garnka i w czystym bulionie gotować krewetki przez 1 minutę, a następnie wyjąć je z bulionu i odłożyć na miseczkę. Bulion trzymać cały czas na malutkim ogniu.

 

Cebulę obrać i drobno pokroić. Na dużej, głębokiej patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę, nie rumieniąc. Wsypać ryż (bez płukania) i dokładnie wymieszać, aby każde ziarenko było pokryte masłem, około 2 minut.

 

Teraz wlać wino i poczekać aż ryż wchłonie cały płyn, mieszając.

 

Gorący bulion dolewać do risotta partiami, po pół szklanki, za każdym razem czekając do wchłonięcia płynu przez ryż. Mieszać.

 

Gotowe risotto powinno być lekko lejące, a ryż al dente.

Na sam koniec dodać do risotta parmezan, masło i ugotowane krewetki. Całość wymieszać i od razu podawać.

 

 


oceń
2
3

komentarze (8) | dodaj komentarz

CIASTKA MARCEPANOWE

czwartek, 13 lutego 2014 17:02

 

C:\fakepath\ciastka marcepanowe 011 N.jpg

 

Ciastka marcepanowe upiekłam ... przed Bożym Narodzeniem. Na szczęście zrobiłam zdjęcie i zachowałam przepis. Potem była długa seria niekończących się napraw komputera, aż w końcu od kilku dni cieszę się ze swojego starego, wysłużonego grata. Tak więc zapraszam na ciasteczka, bardzo wyraziste i dość twarde, ale dzięki temu takie prawdziwe.

 

Składniki:

 

200 g masy marcepanowej

100 g cukru

140 g masła

250 g mąki pszennej

60 g mąki ziemniaczanej

3 żółtka

2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (nie mylić z olejkiem)

 

Wszystkie składniki zmiksować w urządzeniu na gładkie ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rękaw cukierniczy z końcówką do wyciskania ciastek wypełnić ciastem. Wyciskać ciastka i układać w odstępach na blasze. Jeżeli jest taka możliwość, dobrze jest blachę z ciastkami schłodzić przed wstawieniem do pieca. Ja biegałam w kółko na balkon :) , ale można ten etap pominąć. Następnie wstawić blachę z ciastkami do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190°C przez 12 -15 minut na złoty kolor pilnując, żeby się nie przypiekły.

 

Na podstawie: www.mojewypieki.com


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

LASAGNE Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

niedziela, 17 listopada 2013 23:46

 

lasagne z łososiem i szpinakiem 013 N.jpg

 

Zakupy w sklepie rybnym nie należą do codzienności. A w związku z tym, że aktualnie jest problem z dorszem i śledziem (czyżbyśmy wszystko co pływa w Bałtyku zjedli???), pomyślałam o lasagne i zakupiłam łososia w kawałkach (tańszy). Podstawa to zakupy, więc jak już tego dokonałam, nie pozostało nic innego, jak dokompletować resztę ingrediencji. W domu okazało się, że wszystko jest, więc przystąpiłam do działania...

 

 

Składniki:

 


9 płatów lasagne

trochę masła do wysmarowania formy

 

450-500 g szpinaku mrożonego

2-3 ząbki czosnku

sól

1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej

łyżka masła klarowanego

 

1 kg świeżego łososia ( filet lub kawałki)

łyżka masła klarowanego

łyżka Vegety Natur

 

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

800 ml mleka

1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej

 

150 g świeżo startego parmezanu 

 

Szpinak lekko rozmrozić. Dać masło na patelnię, rozpuścić, dodać szpinak, zmiażdżony czosnek, sól, startą gałkę muszkatołową i mieszając, odparować.

 

Na drugiej patelni podsmażyć na maśle klarowanym łososia w kawałkach z dodatkiem Vegety Natur.

 

Beszamel: do szerokiego rondla dać masło, a gdy się roztopi, wsypać mąkę, po czym dokładnie wymieszać, chwilę podsmażyć nie rumieniąc i dolać zimne mleko. Przy pomocy trzepaczki rózgi doprowadzić całość do gładkiej konsystencji (bez grudek) i, ciągle mieszając, zagotować, dosypując w międzyczasie sól i świeżo startą gałkę muszkatołową.

 

Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

 

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Rozprowadzić kilka łyżek sosu beszmamelowego na dnie naczynia. Ułożyć 3 płaty lasagne. Połowę szpinaku ułożyć na makaronie, na to dać połowę łososia, polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Czynności powtórzyć. Całość przykryć trzema ostatnimi płatami lasagne, polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec godzinę. Gdyby lasagne zaczęła się zbyt szybko rumienić - zmniejszyć temperaturę pieczenia. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy lasagne jest upieczona (miękka).


oceń
19
11

komentarze (40) | dodaj komentarz

LINGUINE PO SYCYLIJSKU, Z KREWETKAMI I SZAFRANEM

poniedziałek, 11 listopada 2013 18:13

  

C:\fakepath\linguine po sycylijsku 006 N.jpg

 

Słońce, błękitne niebo, lazurowa plaża, a wszystko to w towarzystwie korzennych aromatów i normańsko - arabskiej architektury. Czy to możliwe w listopadzie? Oczywiście, z tym że na Sycylii... Świeżo zakupiony szafran oraz inspirujące rozmowy z Agnieszką i Iwoną (dziękuję i pozdrawiam !!!) stały się motywacją do sporządzenia typowo sycylijskiego dania, w którym wpływy włoskie idą w parze z arabskimi. Polecam, nie tylko ze względu na oryginalny dobór przypraw, ale również, a może przede wszystkim - nieoczekiwany smak i zapach oraz namiastkę słońca na talerzu.

 

Składniki:

 

400 g linguine

40 dag średnich lub dużych krewetek (użyłam małych, ale tylko takie miałam)

3-4 ząbki czosnku

2 małe papryczki chilli lub jedna większa

puszeczka filecików anchois

puszka pomidorów pellati (mogą być krojone)

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki szafranu

skórka otarta z jednej cytryny

garść posiekanej pietruszki

oliwa z oliwek extra virgin

sól

 

Krewetki, jeśli były mrożone, lekko odmrozić i, gdy są jeszcze twarde, pozbawić pancerzy i czarnych żyłek (przewodów pokarmowych).

 

Wstawić wodę na makaron oraz przygotować pozostałe składniki sosu: czosnek obrać i drobno pokroić, papryczki umyć, usunąć pestki i pokroić w cienkie krążki lub paseczki, anchois odsączyć z oleju, cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć na drobnej tarce skórkę, pietruszkę posiekać.

 

Wrzucić makaron na osolony wrzątek, a na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dać czosnek, papryczkę, anchois, szafran, cynamon, skórkę cytrynową i smażyć chwilę na dużym ogniu, następnie dodać krewetki i smażyć wszystko ok. 2 minuty. Wówczas dodać jeszcze pomidory, zagotować i wsypać pietruszkę. Na sam koniec doprawić ostrożnie solą, wymieszać z odcedzonym makaronem i podawać. Smacznego!

 

Źródło: www.pookcook.blogspot.com na podstawie przepisu Jamiego Olivera.


oceń
1
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

CHOW MEIN Z KURCZAKIEM

niedziela, 29 września 2013 16:09

 

 C:\fakepath\chow mein z kurczakiem 001 N.jpg

 

Dawno mnie tu nie było. Beata ciągle pytała, dlaczego się zawiesiłam. No cóż, tak bywa. Dziś Chow Mein, czyli smażony po chińsku makaron z mięsem i warzywami. Może przypadnie Wam do gustu?

 

Składniki:

 

200 g makaronu Mie, cienkich długich nitek z mąki pszennej przeznaczonych m. in. do dań chińskich smażonych w woku

1 łyżka oleju sezamowego

300 g piersi z kurczaka (zagrodowego)

cebula

2 ząbki czosnku

papryka czerwona

papryka jasna

grzyby Mun, najlepiej krojone (10-15 g)

olej do smażenia

opcjonalnie natka pietruszki do posypania

wok

 

Marynata do kurczaka:

 

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka mąki kukurydzianej (dałam pszenną)

 

Sos:

 

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

1 łyżka brązowego cukru

płaska łyżeczka kurkumy

płaska łyżeczka imbiru

szczypta ostrej papryki

 

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki lub w kostkę. Składniki marynaty wymieszać w misce, dodać pokrojonego kurczaka i odstawić na pół godziny.

 

Grzyby Mun zalać wrzątkiem i zostawić do napęcznienia.

 

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, przełożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował i wymieszać z łyżką oleju sezamowego. Odstawić.

 

Cebulę i paprykę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobniutko posiekać.

 

Składniki sosu wymieszać.

 

Do nagrzanego woka wlać olej, wsypać cebulę, czosnek i smażyć, ciągle mieszając, aż lekko zmiękną, około 2 minut.  Dodać mięso, po 2-3 minutach grzyby, po chwili paprykę. Bez przerwy mieszać. Na koniec dać makaron, posmażyć chwilę, wlać sos, dolać jeszcze 100 ml wody, całość wymieszać i dusić pod przykryciem 1-2 minuty.

 

Od razu podawać, posypując na talerzu posiekaną natką pietruszki.


oceń
7
3

komentarze (16) | dodaj komentarz

MAKARON Z KREWETKAMI W KREMOWYM SOSIE

środa, 19 czerwca 2013 10:23

MAKARON Z KREWETKAMI W KREMOWYM SOSIE

 

 

 

Choć przepis dostałam dość dawno, dopiero dziś skompletowałam potrzebne składniki. Wiem, że nie jest to danie na co dzień, ale od czasu do czasu...

 

Składniki:

 

1/2 kg makaronu (dałam sconcigli)

1/2 kg mrożonych krewetek 8-10 cm, szarych (surowych) lub różowych (gotowanych)

1 łyżka klarowanego masła

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

1 duża cebula pokrojona w piórka

2-3 zmiażdżone ząbki czosnku

1-2 cm imbiru startego na drobnej tarce

2 duże słodkie papryki pokrojone w kostkę

1 mała ostra papryczka pokrojona w krążki

200 ml wytrawnego białego wina

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

świeżo zmielony pieprz

sól

200 ml śmietany crème fraîche

pęczek posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotować wszystkie składniki sosu: krewetki obrać z ogonków gdy są jeszcze zamrożone i odłożyć, warzywa obrać i pokroić. Wstawić wodę na makaron i w międzyczasie ugotować go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Równocześnie na dużej patelni rozgrzać masło z oliwą i zeszklić cebulę, czosnek i imbir. Dodać papryki, a jak nieco zmiękną, dolać wino i chwilę odparować. Dodać krewetki, mieloną paprykę, pieprz i sól, wymieszać. Po chwili dodać śmietanę i dusić najwyżej 3-4 minuty. Na koniec do sosu wsypać zieloną pietruszkę, połączyć z ugotowanym makaronem i od razu podawać.

 


oceń
3
1

komentarze (4) | dodaj komentarz

TIRAMISU

poniedziałek, 27 maja 2013 11:19

TIRAMISU 

 

 

Jeden z najsłynniejszych włoskich deserów nareszcie zagościł u mnie. W oryginale krem jest z dodatkiem surowych żółtek, ja jednak zawsze się ich obawiam, dlatego je pominęłam i uważam, że deser nic nie stracił. Pycha!

 

Składniki:

 

2 paczki podłużnych biszkoptów (po 200 g każda)

500 g serka mascarpone

400 ml świeżej (nie UHT) śmietanki kremowej 30%

6 łyżek cukru pudru

100 ml likieru Amaretto

300 ml mocnej kawy espresso

kakao do posypania

 

Kawę zaparzyć w ekspresie, ostudzić i połączyć z Amaretto. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Śmietankę ubić, dodać do serka i delikatnie wymieszać, na przykład przy pomocy rózgi. Kawę wylać na talerzyk, maczać biszkopty z dwóch stron i układać jeden obok drugiego w formie (szklanej lub ceramicznej) o wymiarach 20x30 cm. Biszkopty posmarować połową kremu i posypać przez sitko kakao. Teraz ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkotów, posmarować resztą kremu i oprószyć kakao. Tiramisu przechowywać w lodówce.


oceń
125
31

komentarze (80) | dodaj komentarz

SAŁATKA KRABOWA Z KREWETKAMI

poniedziałek, 27 maja 2013 10:49

SAŁATKA KRABOWA Z KREWETKAMI 

 

 

Pomysł na tę sałatkę pochodzi ... ze sklepu rybnego. Jest bardzo smaczna i co ważne, prosta do wykonania, a składniki zawsze można mieć pod ręką. Polecam.

 

Składniki:

 

2 słoiki selera konserwowego

puszka ananasów

25 dag krewetek koktajlowych w zalewie lub mrożonych

25 dag paluszków krabowych surimi (mrożonych)

kilka łyżek majonezu

zmiażdżony ząbek czosnku

posiekany koperek (pół pęczka)

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Produkty w zalewie odsączyć na sitku. Ananasy pokroić w kostkę. Selera można też pokroić na krótsze  kawałki. Paluszki krabowe wyjąć z zamrażarki i po kilkunastu minutach, jeszcze zamrożone, odwinąć z folii i pokroić na plasterki. Krewetki mrożone zalać wrzątkiem i odsączyć na sitku, a następnie oczyścić z czarnej żyłki na grzbiecie. Przygotowane składniki wymieszać w misce z majonezem, czosnkiem, koperkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.


oceń
4
1

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


piątek, 19 września 2014

Licznik odwiedzin:  1 711 806  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 1711806
Wpisy
  • liczba: 782
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 1557 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki