Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 148 711 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWY SERNIK NA ZIMNO

czwartek, 26 marca 2015 20:12

 

sernik pomaranczowo czekoladowy.JPG

 

 

Odświeżona edycja znanego od dawna sernika na zimno - tym razem w wersji czekoladowej z wyraźną nutą pomarańczy.

 

 

Twaróg do sernika:

 

2 l pełnego mleka

400 ml kwaśnej śmietany, może być 12 %

5 jaj

 

 

Twaróg do sernika najlepiej przygotować dzień wcześniej.

 

Mleko zagotować, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliło. W misce roztrzepać jaja ze śmietaną i dodać do mleka. Zmniejszyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i ostudzić. Gdy twaróg wyraźnie oddzieli się od serwatki, przelać wszystko przez sitko wyłożone gazą. Zostawić na sicie nawet na całą noc.

 

 

 

Następnego dnia:

 

Czekoladowo - pomarańczowy spód z biszkoptami:

 

 

100 g biszkoptów

50 g masła

50 g gorzkiej czekolady

skórka otarta z 1 pomarańczy

 

 

Biszkopty zmielić w malakserze na proszek. Pomarańczę wyszorować, sparzyć i na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Masło i czekoladę roztopić na parze i dodać do pokruszonych biszkoptów wraz ze skórką pomarańczową. Powstałą kruszonkę wsypać do wyłożonej pergaminem tortownicy z odpinanym brzegiem i ugnieść palcami równy, zwarty spód do sernika. Wstawić do lodówki.

 

 

Masa serowo - czekoladowa:

 

twaróg - zrobiony dzień wcześniej

200 g masła

10 dag cukru pudru

150 g gorzkiej czekolady 

skórka otarta z 2 pomarańczy

100 g migdałów w płatkach

łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

 

 

Czekoladę na masę rozpuścić na parze.

Pomarańcze wyszorować i sparzyć, a następnie zetrzeć z nich skórkę na tarce o małych oczkach.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, najlepiej w urządzeniu, na puszystą masę. Dodawać po łyżce twarogu i ciągle miksując, ukręcić na jednolity, gładki krem. 

Ostudzoną, ale płynną jeszcze czekoladę dolewać cienką strużką do miksowanej masy.

Na koniec dodać jeszcze startą skórkę pomarańczową, migdały, skórkę kandyzowaną i całość wymieszać.

 

Masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać powierzchnię i wstawić z powrotem do lodówki.

 

 

Galaretka pomarańczowa z owocami:

 

2 galaretki pomarańczowe (każda na 500 ml wody)

600 ml wrzątku

1 kg pomarańczy

 

Galaretki przygotować z podaną ilością wody (600 ml na dwie galaretki).

Pomarańcze umyć, obrać i ostrym nożem wyciąć fileciki omijając białe błonki.

 

Owoce wyłożyć na schłodzoną masę serową, zalać zimną, tężejącą galaretką i dać do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 


oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

POLĘDWICZKI W BALSAMICZNYM SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PIKANTNE PURÉE Z BATATÓW

wtorek, 10 marca 2015 13:28

 

polędwiczki  i bataty.JPG

 

Słodko - kwaśny smak sosu harmonijnie koresponduje z lekko pikantnym, ale nadal słodkawym purée. Dla mnie to udana kompozycja, choć nie każdego musi zachwycić.

 

Polędwiczki w sosie balsamicznym z suszonymi pomidorami: 

 

2 polędwiczki wieprzowe (ok.90 dag)

2 cebule

4-5 ząbków czosnku

1-2 łyżki masła klarowanego do smażenia

400 ml bulionu

5-6 łyżek octu balsamicznego z Modeny

2 łyżki miodu

20 suszonych pomidorów

1 łyżka mąki

2-3 łyżki śmietany crème fraîche (opcjonalnie)

sól 

świeżo zmielony pieprz

 

 

Włączyć piekarnik nastawiając  temperaturę 180ºC.

 

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić wraz ze zmiażdżonym czosnkiem na maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

 

Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości 1 cm i rozbić delikatnie tłuczkiem lub rozpłaszczyć dłonią. Smażyć partiami na tej samej patelni na rumiano i przekładać do cebuli. Całość obficie posypać pieprzem, trochę solą, przemieszać, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika.

 

Na patelnię dać bulion, ocet i miód oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory.

 

Mąkę rozprowadzić zimną wodą i dodać do sosu wraz ze śmietaną. Energicznie wymieszać.

 

Sosem zalać mięso i wstawić pod przykryciem do piekarnika na pół godziny.

 

W tym czasie przygotować pikantne purée z batatów.

 

 

Pikantne purée z batatów:

 

1 duży batat (ok. 60 dag)

płaska łyżeczka soli

łyżka masła

szczypta ostrej papryki

pół łyżeczki słodkiej papryki

 

Batata obrać i pokroić w kostkę. Wsypać do rondla, zalać wrzątkiem, posolić i gotować jak ziemniaki, do miękkości. Odlać wodę i utłuc lub zmiksować wraz z masłem i papryką na gładkie purée.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

DOMOWY KISIEL Z OWOCAMI

niedziela, 08 marca 2015 17:37

 

domowy kisiel z owocami.JPG

 

Wystarczyło trochę słońca i od razu zapachniało wiosną, a nawet latem.

 

 

 

Składniki:

 

370 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (pół dużej paczki)

370 ml wrzątku

50 g cukru

50 g mąki ziemniaczanej + 100 ml zimnej wody do rozprowadzenia mąki

 

Owoce zalać wrzątkiem, dodać cukier i zagotować. 

 

Mąkę wymieszać z wodą, aby nie było grudek. Wlać do gotujących się owoców i energicznie wymieszać. Poczekać, aż kisiel się zagotuje i od razu przelać do przygotowanych wcześniej salaterek.

 

Kisiel można podawać ze śmietanką.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

AWOKADO Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM

niedziela, 08 marca 2015 17:14

 

awokado z łososiem.JPG

 

Nic tak nie cieszy, jak pomysł na wykorzystanie resztek. Tym razem w lodówce zalegał grillowany wczoraj łosoś. W towarzystwie awokado nabrał nowego wymiaru.

 

 

Składniki:

 

200 g świeżego łososia bez skóry

2 awokado

sok z jednej cytryny

łyżka majonezu

łyżka gęstego jogurtu

sól

świeżo zmielony pieprz

posiekany koperek

 

Łososia umyć i osuszyć. Nasolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na patelni grillowej bez tłuszczu z obu stron na rumiano.

 

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i ostrożnie wydrążyć łyżką miąższ, nie niszcząc skórki. Pokroić awokado w kostkę i skropić pozostałym sokiem z cytryny.

 

Ostudzonego łososia dać do miski i porozdzielać na cząstki, dodać awokado, po łyżce majonezu i jogurtu. Dosypać pieprzu i koperku. Delikatnie wymieszać, ewentualnie posolić do smaku.

 

Sałatkę nakładać do pustych skórek po awokado i od razu podawać.


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

RISOTTO Z DYNIĄ

piątek, 06 marca 2015 16:09

 

risotto z dynia.JPG

 

Ostatnia, zapomniana już dynia, w końcu się doczekała, aż ktoś się nią zainteresował. Szkoda przecież, żeby tak piękny egzemplarz się zmarnował.

 

 

Składniki:

 

 

25 dag ryżu arborio

40 dag dyni bez skóry i pestek pokrojonej w niedużą kostkę

2 niewielkie cebule lub jedna duża

2 czubate łyżki masła

150 ml wytrawnego białego wina

800 - 900 ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego

70 g parmezanu

świeżo starta cała gałka muszkatołowa

sól 

świeżo mielony pieprz

 

Jeżeli dysponujemy czasem, pokrojoną w kostkę dynię zalać mlekiem i odstawić do lodówki. Ja to zrobiłam rano, a po południu przystąpiłam do risotta. Można ten etap pominąć.

 

Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić delikatnie na dużej i głębokiej patelni na łyżce masła, nie rumieniąc.

 

Dodać odsączoną z mleka dynię i smażyć jeszcze przez chwilę, mieszając.

 

Zwiększyć ogień i wsypać ryż. Smażyć, ciągle mieszając, aż każde ziarenko ryżu zostanie pokryte cieniutką warstwą tłuszczu.

 

Dolać wino i odparować.

 

Zmniejszyć ogień i zacząć dolewać bulion. Robić to małymi porcjami, na przykład chochelką, za każdym razem czekając, aż poprzednia porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

 

W połowie gotowania doprawić risotto gałką muszkatołową, pieprzem i solą, nie zapominając, że na koniec dodamy jeszcze parmezan.

 

Gdy cały płyn zostanie zaabsorbowany, zdjąć risotto z ognia, dołożyć drugą łyżkę masła i świeżo starty parmezan. Całość wymieszać i od razu podawać.


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

KACZKA PIECZONA NADZIEWANA MIĘSEM

niedziela, 08 lutego 2015 16:12

 

kaczka nadziewana mięsem.JPG 

Danie odświętne, więc świętujemy, a mamy co świętować :)

 

 

Składniki:

 

kaczka od gospodarza o wadze ok. 2,5 kg

wątróbka i podroby (żołądek i serce) z tej kaczki,

a jeżeli nie mamy, to 15 dag wątróbki drobiowej

80 dag mięsa wieprzowego

jajko

2 łyżki otrąb owsianych lub bułki tartej

sól

świeżo zmielony pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

majeranek

cebula

łyżka masła

 

Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Nasolić i obsypać majerankiem, również wnętrze. Odstawić  w chłodne miejsce, nawet na kilka godzin, ale można też krócej.

 

Drobno posiekaną cebulkę zeszklić na maśle. 

 

Podroby umyć i osuszyć, następnie drobno posiekać. 

 

Do miski dać mięso mielone, posiekane podroby, cebulkę, jajko, otręby i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przyprawy dozować według uznania.

 

Farszem wypełnić kaczkę, a otwór zaszyć bawełnianą nitką ściegiem za igłą.

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Kaczkę ułożyć w brytfannie, zalać wrzątkiem (0,5 - 0,7 l) przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 3,5 godziny - godzina pieczenia na kilogram mięsa. 20 minut przed końcem kaczkę piec bez przykrycia, aby się ładnie zrumieniła.

 

Gdy kaczka będzie rumiana, sprawdzić jeszcze, czy jest miękka i gotowe.

 

Kaczkę można upiec dzień wcześniej, ja robię tak zawsze, ponieważ zimne mięso łatwiej się kroi, a poza tym można w prosty sposób odtłuścić sos. Następnego dnia z sosu zebrać nadmiar tłuszczu, mięso podzielić na porcje, farsz pokroić na plastry i całość zagrzać pod przykryciem na szerokiej patelni lub w brytfannie.

 

Tłuszczu zebranego z powierzchni sosu nie wyrzucać, tylko przełożyć do rondelka i odparować na małym ogniu, pozbawiając go wody. Gdy przestanie skwierczeć - gotowe. Następnie gorący tłuszcz przelać przez sitko do słoiczka, zakręcić, a po ostudzeniu przechowywać w lodówce. Można go później wykorzystać do smażenia lub gotowania.

 

Kaczkę podawać tradycyjnie - z buraczkami lub czerwoną kapustą, albo nietypowo ... z sałatą z dodatkiem mango, granatu i sosu śliwkowego (przepis wg www.kwestiasmaku.com)

 

 

Sałata z mango, granatem i sosem śliwkowym:

 

mieszanka sałat z rukolą

mango

granat (ziarenka z połowy owocu)

 

4 łyżki powideł śliwkowych

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka octu jabłkowego

szczypta goździków mielonych

świeżo zmielony pieprz

szczypta soli

 

Z granatu wyjąć ziarenka. Mango bez skóry pokroić w kostkę. Sałatę ułożyć na półmisku, posypać ziarenkami granatu i cząstkami mango.

 

Składniki sosu zagotować w małym rondelku i gotować jeszcze przez chwilkę, mieszając.

 

Sałatę polać sosem i podawać.

 

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

KLOPSIKI Z ŁOSOSIA W KOPERKOWO - CYTRYNOWYM SOSIE

piątek, 06 lutego 2015 15:43

 

klopsiki z łososia.JPG

 

Poczułam się jak u Babci, czyli obiad w stylu retro.

 

 

Składniki:

 

60 dag fileta z łososia lub łososia mielonego

jajko

łyżka otrąb owsianych

pęczek koperku, posiekany

cytryna, najlepiej bio, będzie wykorzystana skórka

łyżka mąki

2-3 łyżki crème fraîche lub śmietany 22% 

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Cytrynę wyszorować i sparzyć. Na drobnej tarce otrzeć skórkę.

 

Kawałki łososia (lub łososia mielonego) umieścić w urządzeniu miksującym, dodać jajko, otręby, pół łyżeczki soli, pieprz, 1/3 koperku oraz łyżkę soku z cytryny i zmiksować / zmielić na gładką masę. Doprawić według uznania.

 

Do szerokiego rondla nalać wody do wysokości 3-4 cm. Zagotować.

 

Zwilżonymi dłońmi formować klopsiki i wrzucać na bieżąco do wrzątku. Od czasu do czasu poruszać rondlem, aby klopsy nie przywarły do dna. Zagotować, przykryć rondel i zmniejszyć ogień. 

 

W międzyczasie śmietanę wymieszać z mąką, najlepiej przy pomocy małej rózgi, aby nie było grudek.

 

Po kilku minutach do sosu dać 2 łyżki soku z cytryny oraz startą wcześniej skórkę, roztrzepaną śmietanę oraz 1/3 koperku. Całość zagotować, doprawiając finalnie solą i pieprzem.

 

Podawać z tłuczonymi ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze, posypując danie koperkiem.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

poniedziałek, 02 lutego 2015 17:26

 

 Ĺ‚azanki z kapustą3.JPG

 

Skromnie to wygląda, ale trochę zapachniało Wigilią.

 

 

Składniki:

 

25 dag łazanek

1 kg kiszonej kapusty

garść grzybów suszonych

cebula

masło

łyżka mąki

sól

listek laurowy

świeżo zmielony pieprz

szczypta kminku mielonego

posiekana natka pietruszki

 

Zacząć od grzybów. Duże kapelusze pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki, następnie wypłukać, przełożyć do małego rondelka i zalać zimną wodą. Zostawić na kilka godzin, albo na noc.

Następnie przystąpić do kapusty. Jeżeli jest bardzo kwaśna - przepłukać zimną wodą na sicie i odcedzić. Można pokroić z grubsza i dać do garnka wraz z listkiem laurowym. Zalać wrzątkiem do poziomu kapusty i gotować na małym ogniu, pod przykryciem. 

W tym samym czasie postawić na ogniu grzyby i gotować je w wodzie, w której się moczyły.

Cebulkę zeszklić delikatnie na maśle, dosypać mąkę i mieszając, chwilkę przesmażyć.

Gdy grzyby zmiękną, dodać je wraz z wywarem do kapusty, przyprawić kminkiem, pieprzem, solą i gotować jeszcze na małym ogniu, do miękkości.

Teraz do kapusty dodać cebulę, połowę posiekanej natki pietruszki, całość dokładnie wymieszać i zagotować.

 

W międzyczasie, według przepisu na opakowaniu, ugotować łazanki. Makaron odcedzić, połączyć z kapustą i podawać, a na talerzu posypać jeszcze pozostałą natką pietruszki.

 

Znakomite z barszczykiem.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

KOKOSOWY KURCZAK I CYTRYNOWE RISOTTO Z ANANASEM

niedziela, 01 lutego 2015 16:26

 

risotto cytrynowe i kokosowy kurczak.JPG

 

Nieoczekiwanie wyszła całkiem harmonijna kompozycja smakowa...

 

 

Cytrynowe risotto z ananasem:

 

25 dag ryżu arborio

1 cebula

2 łyżki masła

1,2 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego

100 ml białego wytrawnego wina

skórka otarta z jednej cytryny

sok z połowy cytryny

puszka ananasów w plastrach

5 dag drobno startego parmezanu

sól

świeżo zmielony pieprz

ewentualnie szczypta kurkumy, dla podkreślenia koloru

 

W szerokim rondlu rozgrzać łyżkę masła i dodać drobno posiekaną cebulkę. Zeszklić delikatnie na małym ogniu, uważając żeby nie zrumienić.

Wsypać ryż, zwiększyć ogień i ciągle mieszając, dobrze przesmażyć.

Teraz wlać wino i poczekać, aż odparuje.

Znowu zmniejszyć ogień i dolewać po chochelce gorącego bulionu, za każdym razem czekając, aż porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

Przez około 20 minut cierpliwie i powoli gotować risotto, w międzyczasie przygotowując mięso.

Gdy cały bulion zostanie wykorzystany, a ryż jest już miękki, ale al dente, dodać pokrojonego w kostkę ananasa, sok i skórkę z cytryny. Doprawić risotto do smaku solą, pieprzem, a po chwili wyłączyć ogień i przykryć garnek.

Po kilku minutach dodać do risotta świeżo starty parmezan i resztę masła. Całość wymieszać i podawać.

 

 

Kokosowy kurczak:

 

 

podwójna pierś z kurczaka

łyżeczka soli

łyżeczka curry

łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

mąka

2 jajka

10 dag wiórków kokosowych

2-3 łyżki tłuszczu kokosowego extra virgin do smażenia

 


Mięso wymyć i dobrze osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na wąskie i długie kawałki.

Przyprawy wymieszać w misce, dać kurczaka i dokładnie natrzeć mieszanką. Odstawić.

Do kolejnych misek dać mąkę, jajka i wiórki kokosowe. Panierować kurczaka w mące, rozkłóconym jajku i wiórkach, a następnie smażyć na niezbyt silnym ogniu, z obu stron na rumiano, uważając żeby nie przypalić.

 

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

GRUSZKA Z GORGONZOLĄ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

niedziela, 01 lutego 2015 15:34

 

gruszka z gorgonzolą w szynce parmeńskiej.JPG

 


Efektowna i ekspresowa do przygotowania przystawka na ciepło. Polecam!

 

Składniki:

 

2 gruszki

8 plastrów szynki parmeńskiej

10 dag sera gorgonzola

kawałeczek masła

 

opcjonalnie (ja użyłam): 

 

sok z połowy cytryny

płaska łyżeczka kurkumy

rukola i krem balsamiczny do podania

 

Gruszki umyć, obrać ze skóry i przekroić wzdłuż na cztery części. Chcąc uzyskać piękny słoneczny kolor gruszek, należy wcześniej w niedużym rondelku zagotować wodę z dodatkiem kurkumy i soku z cytryny. Do wrzącej wody dać gruszki, chwilę poczekać, aż się zagotują i od razu wyjąć na talerz, aby przestygły.

 

Piekarnik nagrzać do 180°C. Niedużą foremkę do zapiekania cieniutko posmarować masłem. Z gorgonzoli wyciąć 8 równych prostokącików.

 

Na przestudzoną gruszkę kłaść po kawałeczku sera i owijać szynką. Ułożyć w naczyniu i zapiekać 10-12 minut.

 

Od razu podawać, najchętniej z rukolą i odrobiną kremu balsamicznego.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 21 kwietnia 2015

Licznik odwiedzin:  2 148 293  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 2148293
Wpisy
  • liczba: 793
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 1771 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki