Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 164 278 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

ZUPA KOPERKOWA Z KLUSECZKAMI

sobota, 27 czerwca 2015 22:32

 

zupa koperkowa.JPG

 

 

Koperek jako dodatek do młodych ziemniaczków i zup - owszem, ale w roli głównej? Dlaczego nie?

 

 

Składniki:

 

1l bulionu warzywnego lub mięsnego

duży pęczek koperku

2-3 łyżki śmietany créme fraîche

skórka otarta z połowy cytryny

jajko

2-3 łyżki mąki pszennej

sól

świeżo zmielony pieprz

 

 

Jajko roztrzepać w miseczce, dać szczyptę soli oraz stopniowo mąkę i ukręcić trzepaczką rózgą lub łyżką gładkie, dość gęste ciasto.

 

Bulion zagotować. Koperek wypłukać, drobno posiekać, zostawić nieco do posypania, a zdecydowaną większość dodać do gotującego się bulionu. Zupę zaprawić śmietaną, dodać startą skórkę cytrynową i zagotować.

 

Na gotującą się zupę kłaść łyżką, bezpośrednio z miseczki, maczając za każdym razem łyżkę w zupie, niewielkie kluseczki.

 

Gotować chwilę zupę z kluskami, doprawić do smaku według uznania solą i pieprzem, zdjąć z ognia.

 

Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem.

 

 

 

 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

GRYCZOTTO Z GRZYBAMI

piątek, 12 czerwca 2015 16:23

 

gryczotto z grzybami.JPG

 

Nareszcie! Przełamałam się i zamiast ryżu użyłam niepalonej kaszy gryczanej. Efekt mnie zachwycił, tym bardziej, że wcześniej sporadycznie sięgałam po grykę, a przecież to jedna z wartościowszych kasz, więc warto.

 

Składniki:

 

25 dag niepalonej, najlepiej ekologicznej kaszy gryczanej

łyżka masła klarowanego

cebula

500 g pieczarek

150 g borowików (użyłam mrożonych)

100 ml białego wytrawnego wina

80 g tartego parmezanu

łyżka masła świeżego

sól

świeżo mielony pieprz

posiekana natka pietruszki

zioła wg uznania: lubczyk, tymianek, bazylia, rozmaryn

900 ml wrzątku

 

Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło klarowane, dać cebulę i zeszklić.

W tym czasie obrać i umyć pieczarki. Pokroić na plasterki i dodać wraz z borowikami do cebuli. Usmażyć.

Wsypać kaszę i przesmażyć, dokładnie mieszając, aby każde ziarenko było pokryte warstewką tłuszczu.

Teraz wlać wino i poczekać, aż wyparuje.

Przygotować wrzątek. Wlewać małymi porcjami na patelnię, czekając z następną porcją, aż poprzednia zostanie wchłonięta przez kaszę.

Dodać płaską łyżeczkę soli, zioła i pieprz.

Po dodaniu ostatniej partii wody doprawić danie według uznania, a gdy cały płyn wsiąknie - wsypać parmezan, natkę pietruszki i czubatą łyżkę masła. Całość wymieszać i od razu podawać.

 

 


oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

BOTWINKA

wtorek, 09 czerwca 2015 15:33

 

botwinka.JPG

 

Błyskawiczna zupa z botwinki - nieznudzony smak wiosny, utrwalony w pamięci od dzieciństwa.

 

Składniki:

 

2 pęczki botwinki z młodymi buraczkami

pół pęczka koperku

sok z połowy cytryny

sól

szczypta cukru

woda

3-4 łyżki śmietany créme fraîche

 

Wstawić wodę w czajniku. Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki pokroić na plasterki (można nie obierać). Wrzucić do szerokiego rondla, zalać wrzątkiem tak, aby przykryć buraczki i zagotować. Pokroić liście botwiny. Gdy buraczki lekko zmiękną, dodać botwinę i płaską łyżeczkę soli. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, można dolać trochę wrzątku. Gotować dosłownie chwilę i dodać sok z cytryny oraz nieco cukru. Na koniec do zupy dać śmietanę, wymieszać, zagotować i wsypać posiekany koperek.

 

 


oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

MUSZLE ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ ZAPIEKANE NA POMIDOROWYM SOSIE

niedziela, 31 maja 2015 20:04

 

muszle ze szpinakiem i ricottą.JPG

 

Planowałam ravioli, ale czasu zabrakło... Może innym razem...?

 

 

Składniki:

 

250 g makaronu w kształcie wielkich muszli (pół opakowania)

200 g startego sera mozzarella do posypania

masło do wysmarowania formy

 

Farsz:

 

250 g ricotty

250 - 300 g szpinaku, może być mrożony

cebula

2 ząbki czosnku

łyżka masła

50 g startego parmezanu

sól

świeżo zmielony pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

 

Sos:

 

cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek extra virgin

pomidory krojone z puszki

sól 

zioła - bazylia, oregano

świeżo zmielony pieprz

 

 

Makaron ugotować al dente, skracając podany na opakowaniu czas gotowania o połowę. Odcedzić, przelać zimną wodą i rozłożyć płasko na dużej powierzchni, aby się nie posklejał i nie odkształcił.

 

Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Szpinak wypłukać (mrożony odmrozić) i dać na patelnię z cebulą. Gdy świeży szpinak zwiędnie (mrożony odparuje) odstawić z ognia i przestudzić.

 

W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pomidory z puszki, przyprawić według uznania, chwilę pogotować i odstawić.

 

Teraz dokończyć farsz. Ricottę przełożyć do urządzenia miksującego, dodać szpinak, parmezan i przyprawy. Całość zmiksować na gładką masę i doprawić.

 

Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można użyć gotowej tartej mozzarelli, do kupienia w niektórych sklepach.

 

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Prostokątną formę do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć sos i rozprowadzić go równo po całej powierzchni. Muszle wypełniać farszem i układać bezpośrednio na sosie. Całość posypać tartą mozzarellą. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut. Wyjąć z pieca i ostrożnie zdjąć folię, aby się nie poparzyć.

 

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

ZUPA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM

sobota, 23 maja 2015 0:06

 

zupa ziemniaczana z łososiem.JPG

 

Prosta, szybka i bardzo smaczna.

 

Składniki:

 

80 dag ziemniaków

800 ml wody

30 dag wędzonego łososia

pół pęczka koperku

100 ml śmietanki 30%

sok z połowy cytryny

listek laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu

świeżo zmielony pieprz

sól

 

Wstawić wodę. Obrać i umyć ziemniaki, a następnie pokroić w drobną kostkę i wrzucić na wrzątek. Dodać listek laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, nieco soli i ugotować do miękkości pod przykryciem.

Gdy ziemniaki będą miękkie, zaprawić zupę śmietanką, dodać sok z cytryny i pokrojonego w kostkę łososia. Doprawić pieprzem mielonym i jeśli to konieczne - solą i zagotować.

Na talerzu posypać obficie koperkiem.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWY SERNIK NA ZIMNO

czwartek, 26 marca 2015 20:12

 

sernik pomaranczowo czekoladowy.JPG

 

 

Odświeżona edycja znanego od dawna sernika na zimno - tym razem w wersji czekoladowej z wyraźną nutą pomarańczy.

 

 

Twaróg do sernika:

 

2 l pełnego mleka

400 ml kwaśnej śmietany, może być 12 %

5 jaj

 

 

Twaróg do sernika najlepiej przygotować dzień wcześniej.

 

Mleko zagotować, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliło. W misce roztrzepać jaja ze śmietaną i dodać do mleka. Zmniejszyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i ostudzić. Gdy twaróg wyraźnie oddzieli się od serwatki, przelać wszystko przez sitko wyłożone gazą. Zostawić na sicie nawet na całą noc.

 

 

 

Następnego dnia:

 

Czekoladowo - pomarańczowy spód z biszkoptami:

 

 

100 g biszkoptów

50 g masła

50 g gorzkiej czekolady

skórka otarta z 1 pomarańczy

 

 

Biszkopty zmielić w malakserze na proszek. Pomarańczę wyszorować, sparzyć i na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Masło i czekoladę roztopić na parze i dodać do pokruszonych biszkoptów wraz ze skórką pomarańczową. Powstałą kruszonkę wsypać do wyłożonej pergaminem tortownicy z odpinanym brzegiem i ugnieść palcami równy, zwarty spód do sernika. Wstawić do lodówki.

 

 

Masa serowo - czekoladowa:

 

twaróg - zrobiony dzień wcześniej

200 g masła

10 dag cukru pudru

150 g gorzkiej czekolady 

skórka otarta z 2 pomarańczy

100 g migdałów w płatkach

łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

 

 

Czekoladę na masę rozpuścić na parze.

Pomarańcze wyszorować i sparzyć, a następnie zetrzeć z nich skórkę na tarce o małych oczkach.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, najlepiej w urządzeniu, na puszystą masę. Dodawać po łyżce twarogu i ciągle miksując, ukręcić na jednolity, gładki krem. 

Ostudzoną, ale płynną jeszcze czekoladę dolewać cienką strużką do miksowanej masy.

Na koniec dodać jeszcze startą skórkę pomarańczową, migdały, skórkę kandyzowaną i całość wymieszać.

 

Masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać powierzchnię i wstawić z powrotem do lodówki.

 

 

Galaretka pomarańczowa z owocami:

 

2 galaretki pomarańczowe (każda na 500 ml wody)

600 ml wrzątku

1 kg pomarańczy

 

Galaretki przygotować z podaną ilością wody (600 ml na dwie galaretki).

Pomarańcze umyć, obrać i ostrym nożem wyciąć fileciki omijając białe błonki.

 

Owoce wyłożyć na schłodzoną masę serową, zalać zimną, tężejącą galaretką i dać do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 


oceń
2
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

POLĘDWICZKI W BALSAMICZNYM SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PIKANTNE PURÉE Z BATATÓW

wtorek, 10 marca 2015 13:28

 

polędwiczki  i bataty.JPG

 

Słodko - kwaśny smak sosu harmonijnie koresponduje z lekko pikantnym, ale nadal słodkawym purée. Dla mnie to udana kompozycja, choć nie każdego musi zachwycić.

 

Polędwiczki w sosie balsamicznym z suszonymi pomidorami: 

 

2 polędwiczki wieprzowe (ok.90 dag)

2 cebule

4-5 ząbków czosnku

1-2 łyżki masła klarowanego do smażenia

400 ml bulionu

5-6 łyżek octu balsamicznego z Modeny

2 łyżki miodu

20 suszonych pomidorów

1 łyżka mąki

2-3 łyżki śmietany crème fraîche (opcjonalnie)

sól 

świeżo zmielony pieprz

 

 

Włączyć piekarnik nastawiając  temperaturę 180ºC.

 

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić wraz ze zmiażdżonym czosnkiem na maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

 

Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości 1 cm i rozbić delikatnie tłuczkiem lub rozpłaszczyć dłonią. Smażyć partiami na tej samej patelni na rumiano i przekładać do cebuli. Całość obficie posypać pieprzem, trochę solą, przemieszać, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika.

 

Na patelnię dać bulion, ocet i miód oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory.

 

Mąkę rozprowadzić zimną wodą i dodać do sosu wraz ze śmietaną. Energicznie wymieszać.

 

Sosem zalać mięso i wstawić pod przykryciem do piekarnika na pół godziny.

 

W tym czasie przygotować pikantne purée z batatów.

 

 

Pikantne purée z batatów:

 

1 duży batat (ok. 60 dag)

płaska łyżeczka soli

łyżka masła

szczypta ostrej papryki

pół łyżeczki słodkiej papryki

 

Batata obrać i pokroić w kostkę. Wsypać do rondla, zalać wrzątkiem, posolić i gotować jak ziemniaki, do miękkości. Odlać wodę i utłuc lub zmiksować wraz z masłem i papryką na gładkie purée.

 


oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

DOMOWY KISIEL Z OWOCAMI

niedziela, 08 marca 2015 17:37

 

domowy kisiel z owocami.JPG

 

Wystarczyło trochę słońca i od razu zapachniało wiosną, a nawet latem.

 

 

 

Składniki:

 

370 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (pół dużej paczki)

370 ml wrzątku

50 g cukru

50 g mąki ziemniaczanej + 100 ml zimnej wody do rozprowadzenia mąki

 

Owoce zalać wrzątkiem, dodać cukier i zagotować. 

 

Mąkę wymieszać z wodą, aby nie było grudek. Wlać do gotujących się owoców i energicznie wymieszać. Poczekać, aż kisiel się zagotuje i od razu przelać do przygotowanych wcześniej salaterek.

 

Kisiel można podawać ze śmietanką.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

AWOKADO Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM

niedziela, 08 marca 2015 17:14

 

awokado z łososiem.JPG

 

Nic tak nie cieszy, jak pomysł na wykorzystanie resztek. Tym razem w lodówce zalegał grillowany wczoraj łosoś. W towarzystwie awokado nabrał nowego wymiaru.

 

 

Składniki:

 

200 g świeżego łososia bez skóry

2 awokado

sok z jednej cytryny

łyżka majonezu

łyżka gęstego jogurtu

sól

świeżo zmielony pieprz

posiekany koperek

 

Łososia umyć i osuszyć. Nasolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na patelni grillowej bez tłuszczu z obu stron na rumiano.

 

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i ostrożnie wydrążyć łyżką miąższ, nie niszcząc skórki. Pokroić awokado w kostkę i skropić pozostałym sokiem z cytryny.

 

Ostudzonego łososia dać do miski i porozdzielać na cząstki, dodać awokado, po łyżce majonezu i jogurtu. Dosypać pieprzu i koperku. Delikatnie wymieszać, ewentualnie posolić do smaku.

 

Sałatkę nakładać do pustych skórek po awokado i od razu podawać.


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

RISOTTO Z DYNIĄ

piątek, 06 marca 2015 16:09

 

risotto z dynia.JPG

 

Ostatnia, zapomniana już dynia, w końcu się doczekała, aż ktoś się nią zainteresował. Szkoda przecież, żeby tak piękny egzemplarz się zmarnował.

 

 

Składniki:

 

 

25 dag ryżu arborio

40 dag dyni bez skóry i pestek pokrojonej w niedużą kostkę

2 niewielkie cebule lub jedna duża

2 czubate łyżki masła

150 ml wytrawnego białego wina

800 - 900 ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego

70 g parmezanu

świeżo starta cała gałka muszkatołowa

sól 

świeżo mielony pieprz

 

Jeżeli dysponujemy czasem, pokrojoną w kostkę dynię zalać mlekiem i odstawić do lodówki. Ja to zrobiłam rano, a po południu przystąpiłam do risotta. Można ten etap pominąć.

 

Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić delikatnie na dużej i głębokiej patelni na łyżce masła, nie rumieniąc.

 

Dodać odsączoną z mleka dynię i smażyć jeszcze przez chwilę, mieszając.

 

Zwiększyć ogień i wsypać ryż. Smażyć, ciągle mieszając, aż każde ziarenko ryżu zostanie pokryte cieniutką warstwą tłuszczu.

 

Dolać wino i odparować.

 

Zmniejszyć ogień i zacząć dolewać bulion. Robić to małymi porcjami, na przykład chochelką, za każdym razem czekając, aż poprzednia porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

 

W połowie gotowania doprawić risotto gałką muszkatołową, pieprzem i solą, nie zapominając, że na koniec dodamy jeszcze parmezan.

 

Gdy cały płyn zostanie zaabsorbowany, zdjąć risotto z ognia, dołożyć drugą łyżkę masła i świeżo starty parmezan. Całość wymieszać i od razu podawać.


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 2 września 2015

Licznik odwiedzin:  2 348 716  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 2348716
Wpisy
  • liczba: 798
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 1905 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki