Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 202 891 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

JAJECZNICA Z KURKAMI

środa, 31 sierpnia 2016 14:27

 

jajecznica z kurkami1.JPG

 

Nie ma nic prostszego niż jajecznica. Jednak z kurkami nabiera szczególnego wyrazu i staje się daniem wykwintnym, dlatego w sezonie - obowiązkowa.

 

Składniki:

 

mała cebula

łyżeczka masła klarowanego

garść kurek

2 jajka

sól

świeżo mielony pieprz

 

Kurki dokładnie oczyścić i wypłukać. W małym garnku zagotować wodę, wrzucić kurki i zblanszować trzymając na ogniu do momentu wrzenia (ok. 1 minutę). Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić na sitku do odsączenia.

W tym czasie na patelni poddusić na maśle drobno posiekaną cebulkę. 

Większe kurki pokroić, malutkie zostawić w całości. Dodać na patelnię do cebuli, posolić i dusić kilka minut.

Gdy kurki zmiękną, wbić na patelnię 2 jajka. Najpierw wymieszać z grzybami samo białko, do ścięcia, omijając żółtka. Na koniec szybko wymieszać jajecznicę z płynnymi żółtkami i od razu podawać.

Na talerzu oprószyć świeżo mielonym pieprzem.


oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

PIELMIENI W BULIONIE

niedziela, 24 lipca 2016 14:51

 

pielmieni w bulionie 2.JPG

 

Jak pamiątki z wakacji, przywiezione z Rosji inspiracje kulinarne, od razu doczekały się realizacji. Domownicy zachwyceni.

 

 

Bulion:

 

pręga wołowa (kawałek)

pęczek włoszczyzny

przyprawy : sól, listek laurowy, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, 1 borowik suszony, mała ostra papryczka suszona, gałązka lubczyku świeżego lub mrożonego

 

Ciasto na pielmieni:

 

500 g mąki

pół łyżeczki soli

50 g oliwy

300 ml wrzącej wody

 

 

Farsz do pielmieni:

 

500 g mielonej wołowiny np. antrykotu

cebula

2 ząbki czosnku

sól 

świeżo zmielony pieprz

posiekana natka pietruszki

 

 

Najpierw przygotować bulion. Pręgę umyć, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, odszumować, dodać sól i resztę przypraw - można je umieścić w specjalnym stalowym lub silikonowym sitku. Gotować na minimalnym ogniu 1 - 1,5 godziny.

Włoszczyznę umyć. Marchewkę, korzeń pietruszki i selera obrać i dodać do wywaru. Pora, natkę pietruszki i 2 gałązki naci selera związać nitką i dać do bulionu. Gotować ciągle na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

 

Gdy bulion będzie już prawie gotowy przygotować pielmieni.

W sporym garnku wstawić osoloną wodę.

W maszynie albo na stolnicy, pomagając sobie na początku nożem, wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić.

 

Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę i czosnek obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dać do mięsa. Dosypać natkę, sól i sporo pieprzu. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę.

 

Teraz na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto. Wykrawać krążki o średnicy 5 - 6 cm i malutką łyżeczką (najlepiej taką do melona) maczaną w wodzie, nakładać kuleczki farszu. Lepić jak uszka wigilijne do barszczu. 

Z podanej porcji wyszło mi 85 pielmieni.

Wrzucać partiami na wrzątek i gotować chwilę od momentu wypłynięcia. 

 

Pielmieni nakładać na głębokie talerze, zalać bulionem i posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Pielmieni w Rosji podawane są również, a może przede wszystkim, z gęstą kwaśną śmietaną i odrobiną zieleniny.

 

Obie wersje znakomite. Polecam.


oceń
2
9

komentarze (0) | dodaj komentarz

SAŁATKA WINEGRET

sobota, 23 lipca 2016 18:10

 

sałatka winegret2.JPG

 

Wakacyjne reminiscencje, czyli moje najnowsze odkrycie w postaci tradycyjnej rosyjskiej sałatki winegret.

 

Składniki:

 

3 średnie ziemniaki

3-4 buraki

3 marchewki

puszka groszku konserwowego

średni słoik ogórków konserwowych

mała cebula

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

1-2 łyżki octu jabłkowego

sól 

świeżo zmielony pieprz

posiekana zielona pietruszka do przybrania

 

Ziemniaki, buraki i marchew umyć i ugotować w mundurkach, niestety każde osobno, ponieważ różny jest czas gotowania, a także ze względu na zabarwienie. Odlać wodę, ostudzić i obrać. Ogórków nie trzeba obierać. Wszystkie warzywa kroić w kosteczkę i wrzucać do miski. Cebulkę pokroić drobniej i posolić na desce, aby zmiękła. Groszek odcedzić z zalewy. Składniki sałatki wymieszać dokładnie i przyprawić według uznania. Wstawić do lodówki i podawać schłodzoną z odrobiną natki.


oceń
5
8

komentarze (1) | dodaj komentarz

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

piątek, 10 czerwca 2016 16:06

 

kapuśniak.JPG

 

Lekka, ale wyrazista i dość pikantna zupka.

 

Składniki:

 

główka młodej kapusty

pęczek młodej włoszczyzny

kilka ziemniaków (5-6)

500 g passaty pomidorowej

cebula

oliwa z oliwek extra virgin - 2 łyżki

posiekany koperek do posypania

sól

pieprz

ostra papryka

2 łyżeczki cukru

 

Kapustę obrać z grubych zewnętrznych liści, opłukać i osuszyć. Następnie poszatkować i przełożyć do miski. Lekko posolić i wymieszać.

W dużym garnku wstawić około litra wody. Ilość wody jest zależna od ilości warzyw i wielkości kapusty. Jeżeli okaże się, że jest to za mało, w każdym momencie można dodać trochę wrzątku.

Włoszczyznę obrać i wymyć. Marchewki, pietruszkę i selera pokroić w plasterki. Nać pietruszki i selera (maksymalnie po 2-3 gałązki) oraz pora - posiekać. Warzywa dać na wrzątek, lekko posolić, przykryć garnek i gotować.

W tym czasie obrać i pokroić w drobną kostkę ziemniaki. Dodać do gotujących się warzyw.

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać passatę, trochę soli, cukier, sporo pieprzu i paprykę. Zmniejszyć ogień i powolutku dusić.

Teraz dodać do zupy kapustę. Gotować przez kilka minut, aż kapusta zmięknie, ale będzie jędrna. Do zupy dodać sos pomidorowy, całość wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku i zagotować. 

Podawać posypaną świeżym koperkiem.

 

 

 


oceń
3
5

komentarze (1) | dodaj komentarz

SPAGHETTI Z CUKINII Z KREWETKAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

piątek, 27 maja 2016 15:22

 

spaghetti z cukinii.JPG

 

Proste, smaczne i bardzo lekkie danie z patelni, gotowe w kilka minut. Polecam.

 

Składniki:

 

dwie małe cukinie

250 g średnich krewetek (ok. 20 sztuk)

garść pomidorków koktajlowych, mogą być mieszane - żółte i czerwone

4 ząbki czosnku

łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek extra virgin

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Krewetki, jeśli były mrożone, rozmrozić, opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cukinię umyć i obrać wzdłuż specjaną obieraczką do julienne na cienkie, długie wstążki. Środek z pestkami wyrzucić. Umyte pomidorki przekroić na pół.

 

Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, dodać czosnek, smażyć przez chwilę, a następnie dodać krewetki. Smażyć po minucie z każdej strony, dołożyć cukinię, przemieszać i dać pomidorki. Całość oprószyć solą i pieprzem. Smażyć, aż pomidorki zmiękną i od razu podawać. 

 

 

 

 


oceń
5
2

komentarze (1) | dodaj komentarz

PIERNIK SZCZUTOWSKI

sobota, 12 grudnia 2015 14:27

 

piernik szczutowski.JPG

 

U Babci M w ogrodzie stały ule. Pamiętam, jak w wakacje był zbierany miód i to było wielkie wydarzenie - te białe stroje, kapelusze z siatkami, dym, a potem chrupiący chleb z masłem i świeżutkim miodem ... takie mam wspomnienia. Miód był u Babci zawsze. Tak więc i piernik był pieczony często. Ten piernik.

 

Składniki:

 

 

200 g masła

200 g miodu

100 g cukru

przyprawa do pierników

pół łyżeczki cynamonu

1 łyżka kakao

200 ml mleka

4 jajka

350 g mąki pszennej

150 g mąki żytniej

1 łyżeczka sody

bakalie - orzechy, rodzynki, smażona skórka pomarańczowa

szczypta soli

 

Masło, miód, cukier, przyprawę do pierników, cynamon i kakao dać do sporego garnka, ustawić na ogniu i zagotować, mieszając, aby nie było grudek. Odstawić.

 

Po 10 minutach dodać mleko, wymieszać i ostudzić.

 

Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane z grubsza orzechy, rodzynki i pokrojoną w drobną kosteczkę skórkę pomarańczową.

 

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.

 

Piec w temperaturze 180ºC około 1 godz. lub do suchego patyczka.

 

PS Jeśli nie mamy mąki żytniej, można użyć tylko pszennej w ilości 500 g.

 

 

 

 


oceń
4
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

SER SMAŻONY Z KMINKIEM

sobota, 12 grudnia 2015 14:24

 

ser smaĹźony 2.JPG 

Ten ser znam od zawsze. Babcia J i Mama często go robiły. Ser ten powstawał z kawałka twarogu, który swoją świeżość miał już za sobą. Pamiętam dobrze zapach dojrzewającego do smażenia twarogu. Roznosił się po całej kuchni i niestety, nie należał do przyjemnych. Teraz też zdarza mi się znaleźć w lodówce zapomniany kawałek białego sera...

 

Składniki:

 

kawałek niezbyt świeżego, ale dobrej jakości twarogu

sól

kminek

łyżeczka masła

ewentualnie szczypta sody oczyszczonej

jajko (opcjonalnie)

 

Twaróg rozkruszyć w garnku, przykryć ściereczką, aby był dostęp powietrza i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Dla przyspieszenia procesu można dodać szczyptę sody. Od czasu do czasu przemieszać widelcem. Gdy nabierze naprawdę przykrego zapachu i zgliwieje - można smażyć.

 

Ustawić garnek z twarogiem na małym ogniu i mieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Po chwili ser powinien się zacząć topić. 

 

Gdy ser jest już całkowicie roztopiony i bez grudek, dodać sól, kminek i masło. Całość zagotować ciągle mieszając. Teraz można, ale nie jest to konieczne, dodać roztrzepane jajko. Energicznie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia.

 

Ser przelać do miseczki lub słoika i odstawić do zastygnięcia. 

 

 

 

 

 


oceń
3
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

JAGNIĘCINA ZAPIEKANA W KAPUŚCIE

środa, 11 listopada 2015 22:37

 

jagnięcina zapiekana.JPG

 

Niecodzienne, trochę może mroczne wizualnie, ale smakowo - całkiem udane danie. Wszyscy się najedli i jeszcze zostało.

 

 

Mięso i marynata:

 

 

900 g kotletów jagnięcych bez kości (9 szt.)

łyżka smalcu lub oleju do smażenia

100 ml czerwonego wytrawnego wina do duszenia

 

2 łyżki oliwy extra virgin

3 łyżki octu balsamicznego z Modeny

1 łyżka miodu

3 ząbki czosnku, rozgniecione

1 łyżka rozmarynu suszonego, rozkruszonego w palcach

1 łyżeczka soli

świeżo zmielony pieprz

 

Dzień wcześniej składniki marynaty wymieszać w misce. Kotlety umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i dać do marynaty. Mięso dokładnie pokryć marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na noc.

 

Następnego dnia mięso usmażyć na rumiano z obu stron, podlać winem i dusić pod przykryciem, aż nieco zmięknie, około 1/2 godziny.

 

Kapusta z grzybami i żurawiną na winie:

 


1 łyżka oliwy

2 średnie cebule

2 jabłka

1 kg kiszonej kapusty

150 g żurawiny suszonej

150 ml czerwonego wytrawnego wina

sól

świeżo zmielony pieprz

1 łyżeczka kminku mielonego

 

Dzień wcześniej grzyby pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki, zalać zimną wodą i odstawić na noc.

 

Następnego dnia grzyby gotować przez 40 minut w wodzie, w której się moczyły.

 

Przygotować dużą, głęboką patelnię lub rondel z przykrywką przystosowane do umieszczania w gorącym piekarniku.

W naczyniu tym rozgrzać oliwę i dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.

W tym czasie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jabłka, a następnie dodać do cebuli.

Całość wymieszać i smażyć chwilę, w międzyczasie przygotowując kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać na sicie czystą wodą, a następnie drobno pokroić, po czym dać na patelnię. 

Smażyć wszystko jeszcze kilka minut, mieszając, następnie dodać przyprawy, ugotowane grzyby, żurawinę i wino. Wymieszać, zmniejszyć ogień i dusić, aż kapusta będzie prawie miękka, około 40 minut.

 

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C.

 

Podduszone kotlety dodać do kapusty wraz z sosem, w którym się dusiły, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na dolną półkę.

 

Ziemniaki opiekane:

 

1 kg ziemniaków

pół łyżeczki soli

wrzątek

oliwa z oliwek extra virgin

 

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić wzdłuż na 6-8 części. Przełożyć do garnka, posolić, zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem ok. 8-10 minut al dente.

Następnie odlać, przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę, skropić oliwą i wstawić na górną półkę piekarnika pod opiekacz, nad garnkiem z kapustą i mięsem.

Gdy ziemniaki się zrumienią, a mięso będzie miękkie - danie jest gotowe do podania. Smacznego.

 


oceń
4
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

GULASZ Z DYNI I CIECIERZYCY

wtorek, 10 listopada 2015 20:35

 

gulasz z dyni i ciecierzycy.JPG

 

Jesienna, rozgrzewająca, nieco egzotyczna i bardzo smaczna strawa.

 

Składniki:

 

250 g ciecierzycy (suchej)

2-3 średnie cebule

4 ząbki czosnku

2 papryczki chilli

50 ml oliwy z oliwek extra virgin

1 kg obranej i pozbawionej pestek dyni

2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka papryki słodkiej

sól

świeżo zmielony pieprz

0,5 l przecieru pomidorowego (passata)

 

Dzień wcześniej ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc.

Następnego dnia zlać wodę, w której się moczyła, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości (ok. 1 godzinę).

Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić na tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu, aż zmięknie. W międzyczasie obrać i drobno pokroić papryczkę i czosnek, a gdy cebula zmięknie - dodać na patelnię.

W tym czasie dynię obrać ze skóry, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Partiami dorzucać do cebuli, mieszając. Gdy cała dynia znajdzie się na patelni, dodać przyprawy.

Smażyć 4-5 minut, dynia ma być al dente, dodać ugotowaną i odsączoną ciecierzycę, a po chwili przecier pomidorowy. Całość zagotować, doprawić według uznania i podawać - solo, z bagietką albo ryżem.

 

 


oceń
5
0

komentarze (15) | dodaj komentarz

ZUPA KOPERKOWA Z KLUSECZKAMI

sobota, 27 czerwca 2015 22:32

 

zupa koperkowa.JPG

 

 

Koperek jako dodatek do młodych ziemniaczków i zup - owszem, ale w roli głównej? Dlaczego nie?

 

 

Składniki:

 

1l bulionu warzywnego lub mięsnego

duży pęczek koperku

2-3 łyżki śmietany créme fraîche

skórka otarta z połowy cytryny

jajko

2-3 łyżki mąki pszennej

sól

świeżo zmielony pieprz

 

 

Jajko roztrzepać w miseczce, dać szczyptę soli oraz stopniowo mąkę i ukręcić trzepaczką rózgą lub łyżką gładkie, dość gęste ciasto.

 

Bulion zagotować. Koperek wypłukać, drobno posiekać, zostawić nieco do posypania, a zdecydowaną większość dodać do gotującego się bulionu. Zupę zaprawić śmietaną, dodać startą skórkę cytrynową i zagotować.

 

Na gotującą się zupę kłaść łyżką, bezpośrednio z miseczki, maczając za każdym razem łyżkę w zupie, niewielkie kluseczki.

 

Gotować chwilę zupę z kluskami, doprawić do smaku według uznania solą i pieprzem, zdjąć z ognia.

 

Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem.

 

 

 

 


oceń
4
0

komentarze (15) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 1 września 2016

Licznik odwiedzin:  2 736 061  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 2736061
Wpisy
  • liczba: 807
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2270 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki