Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 093 814 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

PIECZONE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

niedziela, 13 marca 2011 11:12
Skocz do komentarzy

 

W lodówce zrobił się przeciąg, zupełna pustka, ale jakimś cudem uchował się słoik kapusty kiszonej od Mamy. Skompletowałam więc pozostałe ingrediencje i sytuacja została opanowana.

 

Ciasto:

 

1/2 kg mąki

250 ml mleka

4 dag drożdży

łyżeczka cukru

8 dag rozpuszczonego letniego masła

2 jajka

szczypta soli

oraz  

roztrzepane jajko do posmarowania i kminek do posypania pierożków

 

Farsz:

 

1/2 kg kapusty kiszonej

kilka grzybów suszonych

pieprz

 

Rozpocząć od przygotowania farszu. Grzyby wypłukać i namoczyć, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę przelać wodą na sicie, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybami i gotować do miękkości. Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem, odkryć i oparować resztę płynu.

W międzyczasie można już szykować ciasto. Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku (Thermomix - temperatura 40oC, czas 2 minuty, pozycja 2). Następnie dodać resztę składników i wyrobić dokładnie elastyczne ciasto (Thermomix - czas 5 minut, pozycja interwał). Zostawić w naczyniu do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte ciasto wykładać porcjami na stolnicę, podsypać leciutko mąką i cienko rozwałkować. Wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi, na przykład przy pomocy widelca. Pierożki przekładać na wyłożoną pergaminem blachę i poczekać, aż podrosną. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC. Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować pierożki jajkiem i posypać kminkiem. Piec około 20 minut, aż będą rumiane.

Takie pierożki najlepiej smakują prosto z pieca, popijane czystym barszczykiem. Na zimno jako przekąska też są świetne. A niewykorzystane można spokojnie zamrozić. Na pewno nadejdzie taki moment, że będą jak znalazł. Wówczas wystarczy je tylko podpiec kilka minut w piekarniku i gotowe. 

oceń
5
0


czwartek, 17 kwietnia 2014

Licznik odwiedzin:  1 404 107  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 1404107
Wpisy
  • liczba: 780
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 1402 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki