Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 117 041 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

TERRINA Z KURCZAKA

niedziela, 27 marca 2011 12:40
Skocz do komentarzy

 

Właściwie jest to terrina z kurczaka, porów i kurek zawinięta w szynkę prosciutto. Bardzo elegancka i wygodna do przygotowania przystawka, w sam raz na przyjęcie. Przepis Gordona Ramsaya na terrinę oraz towarzyszące jej pikantne gruszki znalazłam w gazecie, ale musiałam go dostosować do swoich zasobów i nieco zmieniłam. 

 

Składniki:

 

1 spory kurczak ( ok. 2,5 kg)

włoszczyzna

gałązka lubczyku

gałązka selera

4 łyżki oliwy z oliwek

40 dag porów

40 dag kurek (mogą być mrożone)

2-3 ząbki czosnku

gałązka tymianku (pominęłam)

10 dag włoskiej szynki prosciutto w cienkich plasterkach

kilka łyżek posiekanych ziół - estragonu, trybuli i natki pietruszki (dałam samą pietruszkę)

sól

pieprz

1/2 l wywaru z kurczaka

10 g żelatyny

 

Najpierw ugotować rosół z kurczaka. Kurczaka zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu 2 godziny, zdejmując od czasu do czasu szumowiny. W połowie gotowania dodać do wywaru włoszczyznę i dosolić według uznania. Ugotowany rosół odstawić i ostudzić. Letniego kurczaka wyjąć z rosołu, obrać ze skóry i kości i podzielić na kawałki. Wywar przecedzić przez sitko, zdjąć nadmiar tłuszczu i odmierzając 1 litr, zredukować na małym ogniu do objętości 1/2 l, aby wywar stał się esencjonalny.

W kubeczku zalać żelatynę małą ilością zimnej wody do napęcznienia.

Pory dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Dusić na dwóch łyżkach oliwy 15 minut, do miękkości.

Kurki odmrozić, większe pokroić i usmażyć szybko na pozostałej oliwie wraz z całymi ząbkami czosnku i gałązką tymianku.

Formę do keksu wysmarować oliwą. Wziąć długi kawałek folii spożywczej i wyłożyć nią formę, aby dokładnie przylegała do ścianek naczynia. Na folii ułożyć plastry szynki, powinny one zakrywać dno i boki oraz wystawać poza brzegi formy.

Zredukawany gorący bulion połączyć z żelatyną i ewentualnie doprawić do smaku.

Na dno naczynia wlać kilka łyżek wywaru, ułożyć warstwę kurczaka i zalać bulionem. Na to dać połowę grzybów (wcześniej usunąć z nich czosnek i tymianek), które posypać solą i pieprzem, polać bulionem i dalej w kolejności: kurczak, bulion, połowa porów, sól, pieprz, bulion, kurczak, zioła, bulion. I jeszcze raz od początku. Ostatnią warstwą są zioła i bulion. Przycisnąć zawartość formy, aby wszystkie szczeliny wypełniły się bulionem, założyć wystające końce szynki i przykryć resztą folii. Keksówkę postawić na półmisku (może wyciekać trochę płynu), przykryć deseczką i obciążyć np. kartonem mleka. Wstawić na noc do lodówki.

Na 20 minut przed podaniem wstawić formę z terriną do zamrażalnika, aby stwardniała. Bezpośrednio przed podaniem wyjąć terrinę z formy, owinąć dodatkową folią i ostrożnie pokroić w plastry. Usunąć folię i położyć na talerzu. Podawać z pikantnymi gruszkami i listkami sałaty ułożonymi wokół terriny, skropić kilkoma kroplami oliwy i posypać świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.

oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

poniedziałek, 22 września 2014

Licznik odwiedzin:  1 719 756  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 1719756
Wpisy
  • liczba: 782
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 1560 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki