Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 116 397 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

STAROPOLSKA BABKA SZAFRANOWA

sobota, 23 kwietnia 2011 15:48
Skocz do komentarzy

 

Drogim czytelnikom "Sekretów mojej kuchni" życzę pogodnych i radosnych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego - oliwka.

 

 

Bogatej babki drożdżowej nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. A im bogatsza, tym wolniej rośnie. Lecz z drugiej strony, kiedy mamy sobie pozwolić na wymagające staranności, cierpliwości i zwyczajnie czasu wypieki, jak nie z okazji Świąt?

 

Składniki:

 

1/2 kg mąki

8 żółtek

150 ml mleka

150 g cukru

200 g masła

6 dag drożdży

2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

1/3 laski wanilii

łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta szafranu

30 ml spirytusu

szczypta soli

 

Szafran zalać spirytusem godzinę wcześniej. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dolać letnie mleko i 100 g mąki. Wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. W garnuszku lub mikrofali roztopić masło. Żółtka utrzeć z cukrem na puch ( Thermomix - 5 minut z motylkiem pozycja 3). Dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiać kilkanaście minut (Thermomix - 15 min. pozycja interwał). Wanilię drobniutko posiekać lub przekroić wzdłuż i wyskrobać ze środka ziarenka. Do ciasta dodać letnie masło, posiekaną skórkę pomarańczową, wanilię, ekstrakt waniliowy i spirytus z szafranem. Wyrabiać 3-4 minuty (Thermomix pozycja interwał). Formy do pieczenia babek z kominkiem wysmarować masłem i posypać mąką. Przełożyć ciasto do 1/3 wysokości i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie do 3/4 wysokości formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 180oC. Upieczoną babkę jeszcze gorącą wyjąć z formy, a gdy przestygnie polukrować. Na lukier wziąć kilka łyżek cukru pudru i dokładnie ukręcić z małą ilością gorącej wody.

oceń
0
0


sobota, 20 września 2014

Licznik odwiedzin:  1 715 581  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 1715581
Wpisy
  • liczba: 782
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 1558 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki