Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 129 649 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

TORT WĘGIERSKI

poniedziałek, 15 kwietnia 2013 12:21
Skocz do komentarzy

TORT WĘGIERSKI 

 

 

Jak urodziny, to i tort. Tym razem węgierski. Popełniony po raz pierwszy, od razu przypadł mi do gustu. Jego walory podstawowe to fakt, że nie jest zbyt słodki oraz, że jest bardzo wilgotny i ... mocno procentowy. Dodatkowym atutem jest możliwość rozłożenia prac na etapy, co bardzo usprawnia przygotowanie tortu w dniu podania. A wady? Jest jedna - tort ma niestety niepoliczalną ilość kalorii :-). Ale jakie to urodziny bez tortu...

 

 

Wiśnie w Amaretto (przygotować tydzień wcześniej):

 

35 dag wiśni mrożonych (w sezonie świeżych)

120 ml Amaretto

80 ml spirytusu

3 łyżki cukru

 

Wiśnie przygotować najlepiej tydzień, ale najpóźniej jeden dzień wcześniej. Wiśnie przesypać do słoika, zasypać cukrem i zalać alkoholem. Wstawić do lodówki.

 

Biszkopt czekoladowy (upiec 1-2 dni wcześniej):

 

5 jajek

150 g cukru

120 g mąki pszennej tortowej

40 g ciemnego kakao

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC. Dno tortownicy Ø 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć obręcz.

Białka ubić w urządzeniu, pod koniec dodając po jednej łyżce cukru. Gdy cukier się skończy dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Na koniec wsypać przesianą wraz z kakao mąkę i delikatnie wymieszać, aby piana nie opadła.

Masę przełożyć do tortownicy i piec 35-40 minut, dla pewności sprawdzając na koniec patyczkiem. Ciasto wyjąć z pieca i upuścić z wysokości 60 cm na podłogę. Wstawić ponownie do piekarnika i całkowicie ostudzić przy uchylonych drzwiczkach.

Nożem oddzielić biszkopt od brzegów formy i wyjąć ciasto na paterę, najlepiej odwrotnie, aby górka, która powstała podczas pieczenia, się wyrównała.

 

Polewa czekoladowa (wykonać 1 dzień wcześniej):

 

60 ml świeżej śmietanki kremówki 30%

50 g gorzkiej czekolady

 

Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, wyłączyć ogień i rozpuścić w niej czekoladę. Ostudzoną polewę wstawić do lodówki, aby zgęstniała.

 

Krem czekoladowy:

 

500 g serka mascarpone

500 ml śmietanki kremówki świeżej 30%

200 g gorzkiej lub deserowej czekolady

 

Czekoladę połamać, wsypać do garnuszka i ustawić go na większym rondelku z gotującą się wodą, ale tak, żeby dno garnuszka nie dotykało powierzchni wody. Rozpuścić czekoladę, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestudzenia.

Wiśnie odsączyć z zalewy na sitku ustawionym nad naczyniem i dobrze odcisnąć płyn. Alkohol zostawić do nasączenia tortu.

Mascarpone i śmietankę (powinny być dobrze schłodzone) ubić krótko w urządzeniu na jednolitą masę. Dodać ostudzoną czekoladę i dobrze, ale niezbyt długo zmiksować. Do kremu dodać odsączone wiśnie i delikatnie wymieszać.

 

Dodatki:

 

10 dag migdałów w słupkach

opakowanie kandyzowanych wiśni koktajlowych

 

Wykonanie:

 

Migdały z grubsza posiekać, uprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając, a następnie ostudzić.

Biszkopt przekroić wzdłuż na trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 alkoholu. Nałożyć 1/3 kremu czekoladowego z wiśniami, przykryć drugim blatem, nasączyć, nałożyć krem i przykryć ostatnim krążkiem. Nasączyć pozostałym alkoholem, a resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach tortu.

Wierzch i boki tortu obsypać migdałami.

Polewę czekoladową rozprowadzić na wierzchu tortu, tworząc kratkę. Udekorować wiśniami koktajlowymi.

 

Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.

 

Inspiracja: www.mojewypieki.com

oceń
13
2


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 30 sierpnia 2014 0:01

    To niesamowite, po przeczytaniu Pani opisu, od razu mam ochotę zjeść taki tort!!!

    Bo jak notka, to i internet A czytając Pani opis nie liczyłam kalorii, ale liczyłama na coś słodkiego. Pani przepis na tort jest tak d


    Pyszne!

    autor tortowyGandalf

    blog: onet.pl

  • dodano: 21 sierpnia 2014 2:21

    Doskonały blog!

    autor Radek

    blog: http://www.oa979.com/comment/html/?37.html

  • dodano: 07 stycznia 2014 12:05

    Super przepis :) i pysznie wyglądający tort.

    autor Cassi

    blog: bit.ly/jak_zrobic_chrzan

  • dodano: 01 maja 2013 14:47

    A, i jeszcze jedno - to jest właśnie tort śmietanowy. Pozdrawiam - oliwka.

    autor oliwka

    blog: oliwka-sekretymojejkuchni.bloog.pl

  • dodano: 01 maja 2013 14:43

    Przepraszam, że nie od razu odpowiadam, ale na kilka dni wyjechałam. Na pewno nie dodajemy proszku do pieczenia, a po upieczeniu biszkopt rzucamy w formie na podłogę. Za pierwszym razem jest mała trema, ale zapewniam, że wszystko się dobrze kończy. Pozdrawiam - oliwka.

    autor oliwka

    blog: oliwka-sekretymojejkuchni.bloog.pl

  • dodano: 29 kwietnia 2013 11:38

    co z tym proszkiem

    autor mistrz

  • dodano: 29 kwietnia 2013 11:38

    co z tym proszkiem

    autor mistrz

  • dodano: 29 kwietnia 2013 11:32

    Cudownie wygląda ten tort :) i pewnie tak samo wyśmienicie smakuje ;)

    autor Słodka Babeczka

    blog: http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/

  • dodano: 29 kwietnia 2013 11:26

    Uwielbiam wiśnie w likierze ;) A torty to ja wolę śmietanowe. Sorry........;)

    autor Magda! :)

  • dodano: 29 kwietnia 2013 11:13

    nie spróbuje, bo jestem abstynent

    autor ksiądz

    blog: http://niepelnosprawny.org

  • dodano: 29 kwietnia 2013 10:03

    Moja mama robi co tydzień torty. Ale nie pamiętam żeby stworzyła z wiśniami.

    autor Sara80

    blog: www.grylogiczne.pl

  • dodano: 29 kwietnia 2013 9:36

    Świetny tort, aż ślinka leci.
    Zobacz też tort arbuzowy
    http://inews.com.pl/WordPress3/tort-arbuzowy

    autor Gość

    blog: inews.com.pl

  • dodano: 29 kwietnia 2013 9:18

    Co z tym upuszczeniem na podłoge z 60 cm.?

    autor ilona

  • dodano: 29 kwietnia 2013 9:11

    wygląda genialnie

    autor ada

    blog: www.maxlong.pl

  • dodano: 29 kwietnia 2013 9:05

    BISZKOPT BEZ PROSZKU DO PIECZENIA UPIEC??? MIMO TO INTERESUJĄCY I NIE ZBYT TRUDNY PRZEPIS.JEŚLI DOSTANĘ ODPOWIEDŹ CO Z TYM PROSZKIEM NA PEWNO SPRÓBUJĘ.POZDRAWIAM

    autor ARBA

  • dodano: 29 kwietnia 2013 8:38

    Zapraszam na Tort Dacquoise z orzechami i rodzynkami, bezowy kremowy. Pozdrawiam

    autor Janek

    blog: http://maniasmakowania.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 26 listopada 2014

Licznik odwiedzin:  1 875 071  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 1875071
Wpisy
  • liczba: 782
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 1625 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki