Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 107 038 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

KURCZAK Z NADZIENIEM

środa, 25 sierpnia 2010 16:14
Skocz do komentarzy



Dostałam od Mamy piękny egzemplarz kurczaka zagrodowego
i ogarnęła mnie pełnia szczęścia, bo w dzisiejszych czasach taki nabytak to rzadkość. Natychmiast powróciły wspomnienia
z dzieciństwa, że mało się nie popłakalam ze wzruszenia
i tęsknoty...
Wakacje u Babci zawsze były związane z drobiem - po podwórku biegały kaczki i kurczaczki, dla nich na spacerach zbieraliśmy krwawniczek i pokrzywę, bo Babcia nigdy nie żałowała im zielonego ani ziarenek, nie zapomnę też jak Babcia swoim duś, duś, duś zwoływała podopiecznych do kurnika lub na jedzonko, i jak w sobotę siedziała na stołeczku w podwórzu i oprawiała ptaki na niedzielny rosół z domowym makaronem, a w poniedziałek elegancko ubrana szła do pracy jako dyrektor banku...
Pamiętam doskonale smak prawdziwego drobiu, dlatego postanowiłam odtworzyć danie z tamtych lat i sięgnęłam
do tradycyjnej staropolskiej receptury na kurczaka nadziewanego farszem z wątróbki i zielonej pietruszki.
Do tego mizeria ze śmietaną lub marchewka z groszkiem
i mamy klasykę gatunku.

Składniki:

jeden spory kurczak zagrodowy

wątróbka z tego kurczaka ( ok. 100 g )
pół dużej bułki ( 50 g )
pół szklanki mleka
30 g masła
jajko
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Z kurczaka wyjąć łapki, podroby oraz zbędny tłuszcz
i wykorzystać do ugotowania wywaru na zupę. Wątróbkę zostawić do farszu. Samego kurczaka obejrzeć, czy dokładnie oczyszczony, opłukać i natrzeć w środku i na zewnątrz solą.
W tym czasie przygotować farsz. Bułkę namoczyć w mleku. Pietruszkę drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkiem. Białko ubić na pianę. Namoczoną i odciśniętą bułkę wraz z wątróbką, pietruszką, utartym masłem i żółtkiem oraz solą i pieprzem zmiksować w malakserze. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Farsz umieścić we wnętrzu kurczaka, a otwór zaszyć białą, bawełnianą nitką, ściegiem dzierganym.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Kurczaka włożyć
do brytfanny, sparzyć dwoma szklankami wrzątku, przykryć
i piec 2 godziny. Od czasu do czasu podlać wytworzonym sosem. Drób zagrodowy wymaga dłuższego pieczenia, więc
dla pewności przed wyjęciem z pieca można spróbować oderwać skrzydełko i jak bez trudu odejdzie, kurczak jest gotowy.

oceń
1
0


piątek, 25 lipca 2014

Licznik odwiedzin:  1 559 055  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 1559055
Wpisy
  • liczba: 781
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 1501 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki