Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 611 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ

niedziela, 30 stycznia 2011 13:34

  

 

Żeberka nie są daniem dietetycznym. Na szczęście istnieją sposoby, aby maksymalnie je odchudzić, nie tracąc przy tym walorów smakowych.

 

Składniki:

 

1,5 kg żeberek

3 marchewki

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz w ziarnach

sól

 

oraz po 3 łyżki płynnego miodu, musztardy i sosu sojowego na marynatę

 

Żeberka podzielić na kawałki, zalać wrzątkiem i gotować z marchewką i przyprawami do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru i ostudzić. Składniki marynaty dokładnie wymieszać i rozsmarować pędzelkiem na mięsie. Żeberka ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym, z wierzchu polać pozostałą marynatą. Odstawić na co najmniej 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC z funkcją termoobiegu i piec żeberka 20-30 minut, aż będą rumiane.


oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

SKANDYNAWSKIE KLOPSIKI RYBNE

sobota, 29 stycznia 2011 15:55

 

W kalendarzu ściennym znalazłam interesujący przepis na klopsiki z dorsza z dodatkiem ... ziemniaka, co sprawia, że są niesłychanie delikatne.

 

Składniki:

 

1 ziemniak

1/2 kg filetów z dorsza bez skóry lub dorsza mielonego

mała cebula

jajko

łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mleka

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

 

 

Ziemniaka zwyczajnie ugotować. Cebulę obrać i zmielić razem z rybą i ziemniakiem. Do masy dodać jajko, mąkę, mleko i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. W garnku zagotować wodę, formować kulki rybne i wrzucać na wrzątek. Gotować na małym ogniu 15 minut.

 

Klopsy podawać polane ulubionym sosem obok gotowanych warzyw. Ja zrobiłam sos curry z koperkiem.

 

Sos:

 

mała cebulka

2 łyżki octu winnego 

łyżka masła

łyżeczka mąki

2 łyżki śmietany crème fraîche

sól

pieprz

curry

1-2 łyżki posiekanego koperku

 

Cebulę drobniutko pokroić, zalać w garnuszku octem i dusić, aż płyn wyparuje. Wówczas dodać masło, a gdy się rozpuści, mąkę. Dobrze wymieszać, dać śmietanę, trochę wywaru z klopsów, przyprawić do smaku i zagotować.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

FUSILLI Z SOSEM POMIDOROWYM

piątek, 28 stycznia 2011 15:38

  

 

Klasyczne włoskie sosy do makaronu są w większości bardzo proste. Czy jest coś prostszego od aglio e olio albo pomodoro? Wątpię. 

 

Składniki:

 

500 g fusilli, a najlepiej tagliatelle

1-2 cebule

2 łyżki oliwy extra virgin

puszka włoskich pomidorów w zalewie

sól

pieprz

świeża bazylia (dałam pietruszkę)

świeżo starty parmezan do podania

 

Wstawić wodę na makaron. Gdy będzie się gotował, na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać rozdrobnione pomidory i dusić 5 minut, niech trochę odparują. Sos przyprawić solą i pieprzem i wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypać listkami bazylii lub pietruszki i od razu podawać. Obok postawić miseczkę z parmezanem do posypania.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

FASOLKA PO BRETOŃSKU

środa, 26 stycznia 2011 14:59

  

 

Kilka dni temu koleżanki w pracy rozmawiały o fasolce 

i tym samym natchnęły mnie do ugotowania. Dawno nie robiłam tego dania i trochę przesadziłam z majerankiem, ale poza tym wyszło całkiem nieźle.

 

Składniki:

 

1/2 kg fasoli piękny Jaś

liść laurowy

ziele angielskie

gałązka lubczyku

duża cebula

20-30 dag kiełbasy lub boczku (dałam kiełbasę)

ewentualnie łyżka tłuszczu do smażenia

kawałek ugotowanego lub upieczonego mięsa, ale niekoniecznie (dałam wołowinę z rosołu)

200 g koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

słodka papryka w proszku

majeranek

 

Fasolę wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Odstawić na dwie godziny do napęcznienia. Następnie ugotować w tej samej lub nowej wodzie do miękkości (ok. 1,5 godziny) z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i gałązki lubczyku. W tym czasie pokrojony drobno boczek stopić na patelni i usmażyć na nim cebulę. Jeżeli mamy kiełasę, w pierwszej kolejności na oliwie usmażyć cebulę, a następnie dodać kiełbasę. Dodać również pokrojone w kostkę mięso, jeżeli mamy. Posmażyć chwilę i przełożyć do ugotowanej fasoli. Dodać też koncentrat pomidorowy i przyprawy. Jeżeli potrawa jest za gęsta, dolać wody. Dla wyrównania proporcji można dodać łyżeczkę cukru.


oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

CYNADERKI

wtorek, 25 stycznia 2011 15:20

  

 

Mama robiła cynaderki jak byłam dzieckiem i pamiętam, że bardzo je lubiłam. Potem nastąpiła długa przerwa, po prostu nie można było ich kupić. Wczoraj jakimś cudem dostała i od razu mnie obdarowała. Radość moja i trema były ogromne, czy poradzę sobie z odtworzeniem smaku z dzieciństwa?

 

Składniki:

 

1 kg nerek wieprzowych

cebula

łyżka tłuszczu

łyżka mąki

sól

pieprz

 

Nerki oczyścić z błon, przekroić wzdłuż i wymoczyć w zimnej wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Następnie obgotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i zaszklić na tłuszczu. Gdy cynaderki przestygną,  pokroić w poprzek na plasterki i dać na patelnię z cebulą. Chwilę smażyć, oprószyć mąką i podlać wodą. Przyprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu do miękkości.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

GULASZ WOŁOWY

niedziela, 23 stycznia 2011 16:46

 

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego wołowina prawie zniknęła ze sklepów. Mam wrażenie, że żyjemy w czasach wielkiej promocji drobiu, z kurczakami na czele. Aż się wierzyć nie chce, że raptem ich mięso stało się takie zdrowe i dietetyczne. Czy przypadkiem nie kryje się za tym czyjś interes? Wbrew trendom, u mnie dziś tradycyjny gulasz wołowy z plackiem ziemniaczanym, znany również jako placek cygański.

 

Składniki:

 

1 kg wołowiny

1 cebula

garstka grzybów suszonych

2 łyżki masła klarowanego

2 łyżki mąki

słodka papryka w proszku

świeżo mielony pieprz

2 szklanki rosołu wołowego

sól do smaku

 

W malutkim garnuszku namoczyć suszone grzyby. Cebulę drobniutko pokroić i usmażyć na łyżce masła. Lekko zrumienioną przełożyć do rondla, a na rozgrzaną patelnię dać resztę masła i pokrojone w sporą kostkę mięso. Smażyć, aż cały płyn wyparuje, oprószyć mąką, wymieszać i przełożyć do garnka z cebulą. Zalać rosołem, dodać grzyby wraz z wodą, w której sie moczyły, dosypać przypraw i dusić na małym ogniu 1,5-2 godziny, do miękkości.

Przygotować normalne ciasto na placki ziemniaczane, tylko usmażyć grubsze i na całą patelnię. Placek przełożyć na talerz, nałożyć łyżkę gulaszu, następnie złożyć na pół i na wierzch dołożyć mięsa. Podawać z buraczkami.


oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

KREM CHRZANOWY

sobota, 22 stycznia 2011 14:29

 

Krem chrzanowy powstał z potrzeby chwili. Do galarety rybnej chrzan był za ostry, więc zmieszałam go w proporcji 1:1 ze śmietaną crème fraîche i gotowe.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

KLOPSY RYBNE W GALARECIE

sobota, 22 stycznia 2011 14:19

 

Klopsiki z ryby w galarecie są delikatne jak pianka i wyśmienicie smakują z kremem chrzanowym.

 

Klopsy:

 

1/2 kg filetów z dorsza bez skóry lub dorsza mielonego

mała cebula

jajko

sól

pieprz

2 łyżki płatków migdałowych

1-2 łyżki mąki

 

Galareta:

 

włoszczyzna

litr wody

sól

ziarna pieprzu i ziela angielskiego

oraz

2 łyżki żelatyny

słoik konserwowej marchewki z groszkiem i kukurydzą

 

Cebulę obrać, pokroić i zmielić wraz z rybą. Dodać jajko, migdały i przyprawy oraz tyle mąki, aby masę można było formować. Zagotować wodę i wrzucać na wrzątek klopsiki. Gotować na wolnym ogniu 20 minut.

Osobno w osolonej wodzie wraz z przyprawami ugotować włoszczyznę. Gorący wywar przelać przez sitko, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Do małych szklaneczek lub filiżanek, względnie salaterki nalać na dno trochę wywaru i pozostawić do zastygnięcia. Marchewkę z groszkiem i kukurydzą odsączyć z zalewy na sitku. Klopsy wyłożyć do filiżanek lub salaterki, dodać warzywa i zalać galaretą. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Małe galaretki w filiżankach zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie i przełożyć na półmisek.


oceń
1
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

GUACAMOLE

piątek, 21 stycznia 2011 15:02

 

Osobiście nie przepadam za awokado, ale guacamole to co innego. Świetnie smakuje na grzankach lub pieczywie chrupkim, a teraz, w sezonie mrożonek, jest źródłem cennych wartości.

 

Składniki:

 

1 awokado

mała czerwona cebulka

ząbek czosnku

sok z 1/2 limonki

1-2 łyżki oliwy extra virgin

sól

pieprz

kilka kropli sosu Tabasco

łyżka posiekanej natki pietruszki

płatki ostrej papryczki do posypania

 

Cebulę drobniutko pokroić, a czosnek rozetrzeć na desce z solą. Awokado przekroić na czworo, wyjąć pestkę, zdjąć skórę i rozdrobnić widelcem w miseczce. Do miski wcisnąć sok z limonki, dodać cebulę, czosnek, pietruszkę, oliwę i wymieszać. Guacamole doprawić Tabasco, pieprzem i ewentualnie dosolić. Z wierzchu posypać płatkami ostrej papryczki.


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

KREWETKI Z PATELNI

środa, 19 stycznia 2011 16:04

 

Moim zdaniem są to najlepsze i najprostsze krewetki. Nic dodać, nic ująć. Polecam.

 

Składniki:

 

1/2 kg krewetek dużych lub średnich z ogonkami

3-4 ząbki czosnku

łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek extra virgin

sól

siekana natka pietruszki

 

Krewetki rozmrozić w sposób naturalny lub w mikrofali. Następnie rozłożyć na ręczniku papierowym do osuszenia. Czosnek obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić czosnek. Po chwili dodać krewetki, posolić i smażyć na dużym ogniu 5-7 minut. Przed podaniem wymieszać z pietruszką.


oceń
7
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 19 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 467 867  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« styczeń »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3467867
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2653 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki