Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

SMAŻONA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

wtorek, 31 stycznia 2012 18:08

 

 

Choć nie wiem jeszcze, czy upiekę w tym roku pączki, skórkę pomarańczową przygotowałam właśnie z myślą o nich.

 

Składniki:

 

skórka z trzech pomarańczy

25 dag cukru

350 ml wody

 

Pomarańcze dokładnie wyszorować i sparzyć. Następnie obrać ze skórki i zjeść. Natomiast skórkę namoczyć na dwie doby, kilkakrotnie zmieniając wodę. Ze skórki ostrym nożem usunąć białe albedo, po namoczeniu będzie to całkiem łatwe. Z cukru i wody ugotować syrop, dodać skórki i smażyć na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje, a skórki staną się przezroczyste, około 1,5 godziny. Usmażone skórki przechowywać w lodówce, w słoiku, całe lub pokrojone w kosteczkę.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

ROLADKI Z ŁOSOSIA

niedziela, 29 stycznia 2012 14:47

 

 

Łosoś i twarożek, każde z osobna nie robi specjalnego wrażenia. Jednak w roladce tworzą ekspresową i efektowną przekąskę.

 

Składniki:

 

100 g łososia wędzonego w plastrach

125 g ziołowego serka Philadelphia

posiekany szczypiorek

sok z cytryny

czerwony pieprz

 

 

Płaty łososia rozłożyć płasko na folii spożywczej. Serek doprawić do smaku sokiem z cytryny i rozsmarować na łososiu. Posypać szczypiorkiem i zwinąć w rulon, pomagając sobie folią. Schłodzić w lodówce i pokroić na plasterki. Każdy posypać z wierzchu szczypiorkiem i podawać przybrane czerwonym pieprzem.

 


oceń
7
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

RAVIOLI Z DYNIĄ

piątek, 27 stycznia 2012 19:46

 

 

Nareszcie sięgnęłam po dynię, która leżała sobie cierpliwie w piwnicy, czekając na swój czas. Wiedziałam, że zrobię z niej farsz do ravioli, bo przepis znalazłam dużo wcześniej na www.kwestiasmaku.com. I dziś w końcu doszło do realizacji planu.

 

Farsz:

 

30 dag purée z dyni pieczonej

5 łyżek startego parmezanu (użyłam greckiej owczo-koziej kefalograwiery)

cebula

łyżka oliwy z oliwek

czubata łyżeczka startego świeżego imbiru

łyżka bułki tartej

jajko

sól

pieprz

 

Aby otrzymać 30 dag purée należy mieć około 1,3 kg dyni. Dynię przekroić, odrzucić pestki i upiec w kawałkach ze skórą w temperaturze 200oC do miękkości. Miąższ oddzielić łyżką od skóry, przełożyć na gazę lub płótno i odcisnąć wodę, a następnie zmiksować na purée.

Cebulę posiekać i zeszklić wraz z imbirem na oliwie. Wymieszać i doprawić składniki farszu i wstawić do lodówki.

 

Ciasto:

 

40 dag mąki makaronowej (najlepiej specjalnej włoskiej)

4 jajka

szczypta soli

 

Ciasto zagnieść ręcznie lub w odpowiednim urządzeniu (np. Thermomix). Uformować kulę i trzymać w folii lub pod przykryciem. Następnie porcje ciasta wałkować cieniutko na stolnicy lub przy pomocy maszynki do makaronu i ravioli. Moje ravioli zrobiłam właśnie w takiej maszynce - polecam. W wersji tradycyjnej, rozwałkowane placki ciasta posmarować białkiem, nałożyć porcje farszu w równych odstępach i rzędach, a następnie przykryć drugim plackiem. Docisnąć brzegi ręcznie i wykroić radełkiem ravioli.

 

Do podania:

 

listki świeżej szałwii

masło, najlepiej klarowane

starty parmezan (u mnie kefalograwiera, jak w farszu) 

 

Ravioli ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy i wyłożyć na półmisek. Na patelni rozgrzać masło, najpierw wrzucić listki szałwi, a po chwili ravioli. Przesmażyć chwilę, wymieszać, aby pierożki przeszły aromatem szałwii i podawać posypane serem.

 


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

PILAW Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

wtorek, 24 stycznia 2012 14:55

 

 

Danie to przyrządziłam ze składników, które akurat miałam pod ręką. Pierś z kurczaka, ryż i paczka mrożonej mieszanki warzywnej złożyły się na ekspresowy pilaw, bardzo wygodne danie jednogarnkowe.

 

Składniki:

 

podwójna pierś z kurczaka

30 dag ryżu (wymieszałam biały i pełnoziarnisty)

paczka mrożonej mieszanki warzywnej (dałam 7-składnikową na zupę)

2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

2 małe cebule

3 ząbki czosnku

sól ziołowa (ekologiczna)

pieprz

1 1/2 łyżeczki curry

3 łyżki posiekanej natki pietruszki (dałam mrożoną)

 

Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku, a następnie pokroić w kawałki dowolnej wielkości. W szerokiej i głębokiej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i usmażyć mięso. W międzyczasie pokroić drobno cebulę i czosnek i dodać do usmażonego mięsa. Teraz opłukać dokładnie ryż, aż woda będzie klarowna. Gdy cebula się zeszkli dodać osączony ryż i przesmażyć mieszając, aby ziarenka pokryły się warstewką tłuszczu. Dolać 600 ml wrzątku i zagotować. Przyprawić curry, solą ziołową i pieprzem, dodać warzywa i pietruszkę, całość wymieszać, zmniejszyć ogień i próżyć przez około 20 minut, aż ryż pochłonie całą wodę.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

PIERSI KACZKI Z KAPUSTĄ I JABŁKAMI

poniedziałek, 23 stycznia 2012 15:20

 

 

Przypadkowo wyszło mi całkiem dobre danie. Chciałam wykorzystać napoczęty słoik kapusty kiszonej od Mamy, ale nie byłam pewna, czy kapusta zagra z kaczką. Dodałam więc jabłka, które występują w klasycznej parze z kaczką i tak doszło do odkrycia.

 

Składniki:

 

2 duże piersi z kaczki ze skórą

35 dag kapusty kiszonej

3 jabłka

papryka słodka

majeranek

sól

pieprz

 

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą, papryką i majerankiem z obu stron. Odstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia rozgrzać dużą, głęboką patelnię i położyć mięso skórą do dołu, aby się tłuszcz wytopił uważając, żeby nie przypalić. Odlać nadmiar tłuszczu do miseczki, a mięso odwrócić na drugą stronę. Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wymieszać z kapustą i obłożyć mięso na patelni. Doprawić pieprzem, dolać trochę wrzątku i dusić, aż kaczka będzie zupełnie miękka.

 

Podsmażane ziemniaczki:

 

ziemniaki

wytopiony tłuszcz z kaczki

 

Ziemniaki obrać, pokroić w półplasterki i obgotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Odlać i odstawić.

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki tłuszczu z kaczki i podsmażyć na rumiano ziemniaczki.

 

Piersi kaczki pokroić w plastry, podawać z kapustą i chrupiącymi ziemniakami.

 


oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

DOMOWE TAGLIATELLE Z GRZYBAMI

niedziela, 22 stycznia 2012 18:16

 

 

Dobry makaron wymaga odpowiedniej oprawy. Sos z grzybów, na podsmażonym z cebulą boczku, z dodatkiem białego wina i śmietany, dopasował się do wstążek idealnie.

 

Składniki:

 

60 dag domowego makaronu tagliatelle

 

garść grzybów suszonych

20 dag wędzonego boczku

oliwa z oliwek

2 cebule

3 ząbki czosnku

200 ml białego wina

200 ml śmietany crème fraîche

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

pieprz

sól

 

Grzyby pociąć nożyczkami na małe kawałki, wypłukać i zalać czystą wodą, najlepiej na noc. Następnie ugotować w tej samej wodzie na małym ogniu do miękkości.  

Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni. Jeżeli jest bardzo chudy - dodać trochę oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek posiekać i dodać do boczku. Smażyć na małym ogniu do miękkości, a następnie dodać ugotowane grzyby wraz z wywarem oraz wino. Przyprawić pieprzem i dusić, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać śmietanę, pietruszkę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzić i wymieszać z sosem.


oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

DOMOWY MAKARON

niedziela, 22 stycznia 2012 15:12

 

 

Domowy makaron zawsze mnie rozczula. Kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, Babcią, budzi wspomnienia.

 

Składniki:

 

1/2 kg mąki pszennej (warto dać specjalną włoską mąkę makaronową)

5 jaj

 

Ciasto dokładnie i długo (ok. 15 minut) wyrabiać, aż powstanie gładka, błyszcząca, zwarta masa. Ciasto makaronowe jest twarde, dlatego nie każde urządzenie sobie z nim poradzi. Ja w początkowej fazie użyłam Thermomiksa, ale musiałam wykończyć ugniatanie ręcznie, aby wyrównać strukturę.

Gotowe ciasto uformować w wałek, odkrajać nożem plastry i wałkować cieniutko na stolnicy, a następnie kroić nożem makaron dowolnej grubości.

Można też użyć maszynki do makaronu, co szczególnie polecam. Dzięki niej wałkowanie i krojenie makaronu odbywa się sprawnie i bezwysiłkowo.

Pokrojony makaron odkładać na czystą ściereczkę do przeschnięcia, a następnie gotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy.

 


oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

KLUSKI ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM I SKWARKAMI

wtorek, 17 stycznia 2012 15:07

 

 

Kluski te zapamiętałam szczególnie, ponieważ zawsze były podawane do czerniny u Babci. A gdy ich trochę zostało, następnego dnia były podsmażane na zrumienionym z cebulą boczku i posypywane twarogiem. Pycha.

 

Kluski ziemniaczane:

 

1 kg ziemniaków

około 25 dag mąki żytniej

łyżeczka soli

 

Do podania:

 

0,5 kg zwartego twarogu

20 dag boczku wędzonego

1-2 cebule

szczypiorek (opcjonalnie, do dekoracji)

świeżo zmielony pieprz

 

Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane lub zmiksować w Thermomiksie w pozycji turbo ok. 1 minutę. Następnie przełożyć na sitko i odcedzić z nadmiaru wody nad miską lub garnkiem. Po 10-15 minutach ostrożnie zlać wodę z garnka, zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Przełożyć ziemniaki do naczynia ze skrobią, dodać sól i mąkę i starannie wymieszać. Masa powinna być bardziej gęsta niż na placki. W razie potrzeby dosypać mąki.

W sporym garnku zagotować wodę. Ciasto kluskowe przełożyć na drewnianą deseczkę i rozpłaszczyć. Formować podłużne, dość wąskie kluski, odcinając energicznie łyżką maczną we wrzątku bezpośrednio do garnka. Gotować partiami, 1-2 minuty od momentu wypłynięcia i wyjmować cedzakiem na talerz.

 

Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni. Dodać posiekaną cebulę, zeszklić ją powoli i dodać ugotowane kluski. Podsmażyć i wyłożyć na talerze. Posypać pokruszonym twarogiem, szczypiorkiem i pieprzem.


oceń
6
3

komentarze (9) | dodaj komentarz

RAVIOLI VERDI Z SOSEM SZAFRANOWYM

poniedziałek, 16 stycznia 2012 16:16

 

 

Nie spodziewałam się, że zielone ravioli, nadziewane trzema serami, podane z sosem szafranowym i suszonymi pomidorami będą tak wykwintnym daniem.

 

Ravioli verdi:

 

1/2 kg mąki pszennej

4 jajka

1 żółtko

4 łyżki posiekanej bazylii

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

szczypta soli

1 białko

 

Jajka, żółtko i zieleninę zmiksować na jednolitą masę, dosypać mąkę oraz sól i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić, aby ciasto odpoczęło, a w tym czasie przygotować farsz i sos.

 

Farsz:

 

25 dag mozzarelli

25 dag ricotty

10 dag drobno startego parmezanu

po łyżce posiekanej pietruszki i bazylii

cebula

3 ząbki czosnku

pieprz

łyżka oliwy

łyżka masła

 

Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle z oliwą. Sery wymieszać w misce z zieleniną, dodać ostudzoną cebulę i przyprawić pieprzem.

 

 

Sos szafranowy:

 

1 porcja szafranu (opakowanie 0,12 g)

100 ml białego wina

łyżka masła

150 ml słodkiej śmietanki 30 %

sól

 

suszone pomidory w oliwie z czosnkiem - do podania

 

Wino zagotować z masłem i wsypać szafran. Na patelni zredukować śmietankę, dodać wino i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na końcu posolić do smaku.

 

Teraz można ponownie zająć sie pierożkami. Ciasto rozwałkować i pokroić na pasy. W równych odstępach nałożyć po łyżeczce farszu, a ciasto posmarować białkiem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, docisnąć i wykroić radełkiem kwadratowe ravioli. Można też użyć maszynki do makaronu i ravioli.

Pierożki wrzucać na osolony wrzątek i gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.

Talerz skropić sosem, wyłożyć ravioli i przybrać paseczkami suszonych pomidorów.

 


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

DOMOWE ŁAZANKI Z KAPUSTĄ

piątek, 13 stycznia 2012 15:24

 

 

Gdy przyszła paczka z maszynką do makaronu od razu sięgnęłam po mąkę i jajka. Przypomniałam też sobie o kapuście kiszonej, którą dostałam od Mamy. Czy potrzeba czegoś więcej?

 

Domowe łazanki:

 

30 dag mąki pszennej

3 jajka

płaska łyżeczka soli

 

Składniki ciasta dokładnie wyrobić w maszynie ze stalowymi nożami (Thermomix - 3-4 minuty w pozycji interwał) lub ręcznie. Jeżeli ciasto jest za rzadkie - dosypać mąki, a jeśli za twarde - dolać nieco wody. Odłożyć pod przykryciem, aby odpoczęło, a w międzyczasie przygotować kapustę do łazanek.

 

Kapusta z grzybami do łazanek:

 

1 kg kiszonej kapusty

garść grzybów suszonych

cebula

masło

pieprz

listek laurowy

 

Grzyby pociąć nożyczkami na małe kawałki, wypłukać, zalać czystą wodą i gotować na małym ogniu. Kapustę posmakować. Jeżeli jest bardzo kwaśna - przepłukać na sitku. Następnie przełożyć do garnka, dolać trochę wrzątku, listek laurowy i dusić na małym ogniu. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Grzyby z wywarem oraz cebulę dodać do kapusty, przyprawić pieprzem i dusić, aż większość płynu odparuje.

 

Teraz ponownie zająć się łazankami. Wstawić wodę do gotowania klusek, a ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką lub pokroić na małe kawałki i przepuścić przez maszynkę do makaronu. Rozwałkowane ciasto pokroić na 2 cm pasy, a następnie w romby. Wrzucać partiami na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i wyjmować cedzakiem na półmisek.

 

Ugotowane łazanki wymieszać z kapustą i przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Zapiekać w temperaturze 180oC około 20 minut.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 081  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« styczeń »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337081
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki