Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

GRZYBOWY ROSÓŁ Z KACZKI

wtorek, 29 stycznia 2013 16:06

 

 

Rosół o bardzo ciekawym odcieniu i aromacie, nawet nie tyle dzięki grzybom, które na pewno decydują o smaku, ale dzięki bogatej gamie przypraw i ziół. 

 

Składniki:

 

4 skrzydełka z kaczki

włoszczyzna

50 g grzybów suszonych

cebula

sól

 

woreczek z przyprawami:

 

8-10 ziarenek pieprzu

3-4 ziarna ziela angielskiego

2 listki laurowe

łyżeczka suszonego rozmarynu

łyżeczka suszonej bazylii

2 gałązki świeżej natki pietruszki

kawałek ostrej papryczki, może być suszona

ząbek czosnku, przekrojony

 

do podania:

 

drobny makaron, np. zacierka

posiekana natka pietruszki

 

Skrzydełka oczyścić, w razie potrzeby opalić palnikiem, umyć i umieścić w sporym garnku. Zalać zimną wodą, aby przykryła skrzydełka i zagotować.

W międzyczasie przygotować woreczek z przyprawami. Kawałek jałowej gazy złożyć kilkakrotnie, ułożyć na nim przyprawy, zawinąć i ściśle zawiązać nitką. Odłożyć na bok.

Gdy skrzydełka się zagotują, przy pomocy sitka zdjąć z powierzchni szumowiny. Zmniejszyć ogień.

Cebulę obrać, przekroić na pół i przypalić na suchej patelni, kładąc przecięciem do dołu. Dodać do rosołu wraz z solą i przyprawami w woreczku.

Grzyby pokroić nożyczkami, opłukać i dać do zupy. Gotować około godziny.

Po tym czasie obrać włoszczyznę i dorzucić do zupy. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Rosół przecedzić przez sitko. Skrzydełka obrać ze skóry i wyjąć kości, a marchewkę pokroić w plasterki. Grzyby, mięso i marchewkę dać z powrotem do zupy.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Na talerze wyłożyć makaron i zalać rosołem z kawałkami grzybów, mięsa i marchewki. Posypać natką pietruszki.

 

 


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

SAŁATKA Z BURAKÓW I POMARAŃCZY Z SEREM KOZIM I ORZECHAMI

sobota, 19 stycznia 2013 23:28

 

 

Zupełnie nieekonomiczne jest gotowanie dwóch buraków, dlatego ugotowałam więcej, a w związku z tym - kontynuacja buraczanego tematu w formie sałatki z pomarańczami.

 

Składniki:

 

2 pomarańcze

kilka małych buraczków, wcześniej ugotowanych

garść łuskanych orzechów włoskich (+ łyżka cukru do skarmelizowania, opcjonalnie)

ser kozi, biały, twardy

miodowy winegret, który został z poprzedniego przepisu

 

Buraczki ugotować w mundurkach i po ostudzeniu obrać ze skóry oraz pokroić promieniście na 6-8 cząstek. Orzechy uprażyć na suchej patelni, aby się zrumieniły, a jeżeli chcemy orzechy skarmelizowane - dodać w trakcie prażenia łyżkę cukru i często mieszać. Pomarańcze obrać ze skóry, podzielić na cząstki, a następnie ostrym nożem skroić ze szczytu każdej cząstki białą błonkę, czyli albedo, po czym przekroić na pół. Ser kozi zetrzeć na cieniutkie plasterki na tarce do mizerii. Na talerzach rozłożyć składniki sałatki i skropić sosem.

 

 


oceń
0
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

CAPRESE Z BURAKAMI

piątek, 18 stycznia 2013 16:05

 

 

 

Polecam. Szczególnie w porze zimowej, albo gdy nie mamy pomidorów.

 

Składniki:

 

2 kulki mozzarelli

2 średnie buraki, ugotowane

sałata i świeżo zmielony pieprz (może być kolorowy) do podania

 

Miodowy winegret:

 

łyżeczka miodu

łyżeczka musztardy, najlepiej z Dijon

ząbek czosnku, zmiażdżony

2 łyżki octu jabłkowego

szczypta soli

pieprz

6-7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

 

Składniki sosu oprócz oliwy wymieszać w zakręcanym słoiku. Dodać oliwę, zakręcić słoik i energicznie wstrząsając utworzyć gęsty, aksamitny sos.

 

Buraki ugotować w mundurkach. Po ostudzeniu obrać ze skóry i pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić w plastry. Na talerzu rozłożyć sałatę, na niej na przemian układać buraki i ser. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i polać sosem.

 


oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

ŁOSOŚ Z MAKARONEM W SOSIE MORNAY

piątek, 11 stycznia 2013 16:09

 

 

Lubię dania proste i nieskomplikowane. I lubię konkretne, czyste smaki, niezagmatwane w mnogości przypraw i dodatków. Taki jest ten łosoś.

 

Składniki:

 

500 g makaronu

500 g fileta z łososia świeżego

cebula

2-3 ząbki czosnku

łyżka masła

łyżka mąki

250 ml mleka

250 ml kwaśnej śmietany, najlepiej crème fraîche

łyżka soku z cytryny

pęczek posiekanej natki pietruszki

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Wstawić wodę na makaron. Na dużej patelni rozgrzać masło i dać posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Smażyć na małym ogniu 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie w misce roztrzepać mleko ze śmietaną i sokiem cytrynowym. Gdy cebula się zeszkli dodać mąkę, wymieszać i po chwili wlewać powoli śmietanę, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty na małym ogniu. W międzyczasie do osolonego wrzątku wsypać makaron i ugotować według przepisu na opakowaniu. Łososia umyć, osuszyć i obrać ze skóry, a następnie pokroić w kostkę i dodać do sosu wraz z posiekaną natką pietruszki. Gotować 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z odcedzonym makaronem.

 

Przepis (z moimi zmianami) pochodzi z książki: "Makarony. Wielka księga kucharska"

 


oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

KAPUŚNIAK Z ORKISZEM

wtorek, 08 stycznia 2013 13:11

 

 

Typowo zimowa zupa. Krzepiąca i rozgrzewająca. Nic dodać, nic ująć - obiad w jednym garnku.

 

Składniki:

 

30 - 40 dag chudych żeberek wieprzowych

10 dag ziarna orkiszu

kilka grzybów suszonych

3-4 ziarna ziela angielskiego

2 listki laurowe

sól

3 marchewki

mała pietruszka

kawałek selera

2 ziemniaki

80 dag kapusty kiszonej

świeżo mielony czarny pieprz

 

Mięso umyć, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Odszumować, dodać opłukane grzyby suszone, ziele angielskie, liście laurowe i nieco soli. Orkisz przebrać, dokładnie wypłukać i dodać do zupy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wówczas wyjąć je z wywaru, a do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte na grubej tarce warzywa. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodać lekko poszatkowaną kapustę oraz odzielone od kości i pokrojone w kostkę mięso. Gotować, aż kapusta będzie miękka. Na koniec przyprawić zupę czarnym pieprzem i podawać.


oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 484  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« styczeń »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476484
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki