Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

CREMONA

czwartek, 27 października 2011 0:03

 

 

Za górami, za lasami, w Lombardii ... leży skromne, ale słynne na cały świat miasteczko, stolica skrzypiec. Kiedyś Amati, Stradivari, Guarneri, a dziś ponad stu lutników, którzy kontynuują w Cremonie tę niezwykłą tradycję. A wraz z nimi całe miasto przesiąknięte tymi wyjątkowymi kształtami...

 

...nugaty na rynku (lokalny specjał):

 

 

...cukiernia/piekarnia:

 

 

...bar/kawiarnia:

 

 

...sklep z bielizną (M nie ukrywał zadowolenia):

 

 

...pracownia lutnicza:

 

 

A nie wspomniałam jeszcze, że Lombardia to kraina słynnych serów: Parmigiano Regiano, Grana Padano, Gorgonzola i na pewno wielu innych, o których nie wiem.

Wróciłam przytłoczona bogactwem wrażeń i brak mi słów, aby wyrazić zachwyt.

 


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

KABACZEK FASZEROWANY

środa, 12 października 2011 0:07

 

 

Przyjechałam od Mamy z plonami jesiennymi, a dorodne cukinie, kabaczki i dynie leżą w chłodzie i czekają na swój czas. W związku z tym dziś na tapecie kabaczek z farszem mięsnym z papryką i pomidorami zapieczony pod parmezanem. Mniam.

 

Składniki:

 

1 duży kabaczek lub cukinia o wadze około 2 - 2,5 kg

duża cebula

oliwa z oliwek extra virgin

ok. 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego)

3 papryki czerwone

3 pomidory

4 zmiażdżone ząbki czosnku

sól

pieprz

słodka papryka w proszku

szczypta ostrej papryki lub chili

łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanej naci selera (opcjonalnie)

50 g świeżo startego parmezanu

 

Może nie wypada, ale chcę wyjaśnić różnicę pomiędzy kabaczkiem, a cukinią. Otóż cukinia ma ciemnozieloną i dość delikatną skórę. Kabaczek natomiast jest w kolorze kremowo-zielonkawo-żółtym, a jego skóra jest twardsza, przez co w odpowiedniach warunkach może być przechowywany aż do wiosny.

 

Przygotowanie dania zacząć od kabaczka, którego należy obrać ze skóry obierakiem do warzyw, a jeżeli skóra jest zbyt twarda, nie ryzykować pokaleczonymi palcami i ją zostawić. Tak robi Magda, a to cenna wskazówka, za którą serdecznie dziękuję :-).

 

Obranego lub nieobranego kabaczka przepołowić wzdłuż, łyżką stołową wydrążyć gniazda nasienne, a następnie "łódeczki" natrzeć solą i odstawić, aż zmiękną.

 

W tym czasie przygotować farsz. Cebulę zeszklić na dużej patelni na oliwie, po czym dodać mięso i smażyć, aż się zetnie, od czasu do czasu mieszając. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i dodać do usmażonego mięsa wraz z przyprawami i czosnkiem. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić i dodać do farszu. Na końcu wsypać posiekaną zieleninę, przyprawić według uznania i zdjąć z ognia.

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Kabaczki osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na blasze. Napełnić farszem, posypać parmezanem i wstawić do pieca. Można nakryć arkuszem folii aluminiowej, aby danie się nie przypiekło. Piec godzinę, a przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem, czy kabaczek jest miękki.

Podawać z tłuczonymi ziemniakami i sosem pomidorowym.


oceń
2
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

ZUPA RYBNA Z KLUSECZKAMI

piątek, 07 października 2011 15:53

 

 

Nie lubię, jak się marnuje jedzenie, dlatego zupę tę ugotowałam z tych części ryby, które pozostały po filetowaniu.

 

Składniki:

 

1/2 kg skrawków pstrąga ze skórą i ośćmi

3 marchewki

pietruszka

kawałek selera

por

liść laurowy

ziele angielskie

sól

2 łyżki śmietany crème fraîche

sok z cytryny

świeżo zmielony pieprz

posiekany koperek

 

Kluski kładzione:

 

2 jajka

2 łyżki mąki żytniej

szczypta soli

 

 

Rybę zalać około 1 l zimnej wody, zagotować, posolić, dodać włoszczyznę i ugotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Zdjąć z ognia i przygotować kluski. Do dużego kubka wbić jajka, roztrzepać je, a następnie dosypać mąkę i ukręcić łyżką gładkie, dość gęste ciasto. Jeżeli ciasto wyjdzie za rzadkie lub za gęste, wyregulować je odrobiną mąki lub wody. Zupę przecedzić przez gęste sitko do drugiego garnka, a wywar doprawić pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodać śmietanę. Trzymając zupę na małym ogniu, kłaść łyżką kluski. Gdy wypłyną, gotować jeszcze minutę, wsypać koperek i podawać.

 

 


oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

PSTRĄG MARYNOWANY

czwartek, 06 października 2011 10:19

 

 

Jakiś czas temu jadłam marynowanego pstrąga i dosłownie się zachwyciłam, a w związku z tym, że nie było sposobu na zdobycie przepisu, musiałam dojść do tego sama. Poszukałam w internecie, wykorzystałam kilka pomysłów i oto efekt. Myślę, że godny polecenia.

 

Składniki:

 

1 kg filetów z pstrąga

2-3 łyżki soli

1/2 l soku jabłkowego

100 ml octu jabłkowego

łyżka płynnego miodu

czerwona cebula

wiórki lub paseczki skórki cytrynowej

płatki chili

olej

 

Pstrąga umyć i całkowicie pozbawić ości oraz skóry, a następnie pokroić na niewielkie fileciki. Przełożyć do miski, posolić i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć z soli i przełożyć do marynaty z soku, octu i miodu. Wstawić do lodówki. Następnego dnia, po 24 godzinach, pstrąga wyjąć z marynaty, osuszyć i układać warstwami w słoiku. Na każdą warstwę pstrąga kłaść cebulę pokrojoną w piórka, skórkę cytrynową i płatki chili oraz zalewać olejem. Powtarzać do wyczerpania składników.

 

Uwaga! Z niewykorzystanych części pstrąga można ugotować delikatną zupę rybną z kluseczkami. Polecam jutro.


oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

SURÓWKA Z PAPRYKI I OGÓRKA

środa, 05 października 2011 16:28

 

 

W dobie nowoczesnego rolnictwa pomidory, paprykę, sałatę, ogórki i wiele innych warzyw mamy przez cały rok. Ale w ogrodzie papryka dojrzała właśnie teraz. 

I taka jest najcenniejsza.

 

Składniki:

 

3 czerwone papryki oczyszczone z gniazd nasiennych

3 ogórki kiszone lub małosolne obrane ze skóry

nieduża cebula

łyżka oliwy z oliwek extra virgin

świeżo zmielony pieprz

szczypta cukru do smaku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Warzywa pokroić w drobną kostkę, wymieszać z pietruszką i oliwą, następnie doprawić do smaku pieprzem oraz cukrem i gotowe.

 

 


oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 111  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337111
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki