Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

PIKANTNA ZUPA DYNIOWO - POMIDOROWA

poniedziałek, 29 października 2012 12:16

 

  

 

Idealna zupa na chłodne, jesienne dni. Dzięki pikantnym dodatkom mocno rozgrzewa. Miałam gotowe półprodukty, więc ugotowałam ją w ... 5 minut. Polecam.

 

Składniki:

 

30 dag musu z dyni pieczonej

300 ml przecieru pomidorowego

300 ml lub trochę więcej (to zależy od gęstości musu i przecieru) bulionu warzywnego lub wody + 1 łyżka Vegety Natur

2 łyżeczki curry

łyżeczka kuminu rzymskiego

świeża ostra papryczka i/lub sproszkowana (ilość wg uznania i wytrzymałości podniebienia)

sól do smaku

jogurt naturalny do podania

 

Upieczoną dynię zmiksować i dać do rondla wraz z przecierem pomidorowym i bulionem, następnie wymieszać i zagotować. Jeżeli zamiast bulionu użyliśmy wody, trzeba dodać jeszcze łyżkę Vegety Natur. Paprykę przekroić wzdłuż na pół, oczyścić z nasionek i dodać do gotującej się zupy. Dodać przyprawy. Jeśli zupa jest za gęsta - dolać bulionu lub wody. Gotową, dobrze przyprawioną zupę rozlać do miseczek i podawać z jogurtem.

 

PS Dynię pieczoną można zamrozić, najlepiej właśnie w postaci musu, w plastikowych pojemnikach, polecam.


oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO I KAPARÓW

niedziela, 28 października 2012 15:58

 

 

Otwarty słoiczek kaparów wylądował w sałatce z kopru. Wszystko da się zagospodarować, tylko czasami brakuje inwencji twórczej. Na szczęście w dobie internetu...

 

Składniki:

 

1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)

1 nieduża czerwona cebula

pół słoiczka kaparów, odsączonych i opłukanych

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki majonezu

2 łyżki soku z cytryny

 

Koper włoski pozbawić wierzchniej warstwy, następnie odciąć piętkę i górne łodygi. Teraz przekroić pionowo na ćwiartki i wyciąć z każdej twardy głąb. Cebulę obrać. Koper i cebulę cieniutko pokroić lub zetrzeć na tarce do mizerii. Dodać kapary, zieleninę i wymieszać. Majonez połączyć z sokiem z cytryny. Dać do sałatki, doprawić solą (ostrożnie) i pieprzem. Całość wymieszać.

Podawać jako samodzielną sałatkę, bądź surówkę obiadową.

 

Inspiracja: Bill Granger

 


oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

GRILLOWANE POLĘDWICZKI Z SOSEM PIECZARKOWYM

środa, 24 października 2012 19:23

 

 

Sos pieczarkowy z dodatkiem grzybów suszonych, cebuli i pietruszki jest znakomitym uzupełnieniem dla grillowanego mięsa.

 

Sos pieczarkowy:

 

0,5 kg pieczarek

cebula

1-2 łyżki masła klarowanego

kilka grzybków suszonych

1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki śmietany créme fraîche

świeżo zmielony pieprz

sól

łyżka musztardy (dałam z Dijon)

łyżka sosu Worcester

 

Grzyby suszone pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki. Wypłukać, zalać czystą wodą lub bulionem ( 1,5 szklanki) i gotować na małym ogniu, aż zmiękną. W tym czasie drobno posiekać cebulę, a umyte pieczarki pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło, dać cebulę, pieczarki i smażyć, aż pieczarki nabiorą rumianego koloru. Wówczas wlać wywar z grzybami (wcześniej sprawdzić, czy są miękkie), dodać musztardę, sos Worcester i gotować kilka minut na małym ogniu. Na sam koniec dodać do sosu śmietanę, chwilę pogotować i przyprawić do smaku solą, pieprzem, pietruszką.

 

Polędwiczki grillowane:

 

1 duża lub 2 małe polędwiczki wieprzowe

sól

papryka słodka mielona

 

patelnia grillowa

 

Gdy sos będzie dochodził, umyć i osuszyć polędwiczki, a następnie pokroić je w plastry i posypać z obu stron solą i papryką. Kłaść na rozgrzaną patelnię grillową i smażyć z obu stron na rumiano.

 

Podawać z sosem, ulubioną surówką lub warzywami.

 

Na podstawie: www.kwestiasmaku.com

 


oceń
1
1

komentarze (3) | dodaj komentarz

SAŁATA Z BIAŁĄ RYBĄ I SOSEM KAPAROWYM

poniedziałek, 22 października 2012 19:13

 

 

Szybkie danie, prosty przepis, czasu mało, komentarza brak :-).

 

Składniki:

 

paczka mieszanych sałat

40 dag fileta z dorsza bez skóry i ości

sól

 

Dorsza umyć, osuszyć i podzielić na kawałki lub zostawić w całości, w zależności od wielkości filetów oraz naczynia do gotowania na parze, którym dysponujemy. Następnie lekko posolić i ugotować na parze. U mnie trwało to około 15 minut. W tym czasie przygotować sos.

 

Sos kaparowy:

 

200 ml gęstego jogurtu bałkańskiego lub greckiego light (ok. 3-3,5% tł.)

szczypta soli

1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie)

pół słoiczka kaparów, odsączonych i opłukanych

2-3 łyżki posiekanego koperku

świeżo zmielony pieprz

 

Jogurt przełożyć do miseczki i roztrzepać ze szczyptą soli. Stanie się gładki i kremowy, bez grudek. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić.

 

Sałatę rozsypać na talerzach, obłożyć kawałeczkami ryby i polać sosem. Gotowe.

 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

CAPRESE Z FIGAMI I SOSEM MALINOWYM

poniedziałek, 15 października 2012 11:11

 

 

Nie ma się co czarować, jesień pełną parą, ale na talerzu jeszcze troszeczkę lata - ostatnie maliny, ostatnie figi, rukola i mozzarella. Mniam.

 

Składniki:

 

kulka mozzarelli (125g )

1-2 figi

garść rukoli

świeżo zmielony pieprz

 

Malinowy winegret:

 

1 łyżeczka miodu płynnego

1 łyżka malinowego octu winnego

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

szczypta soli

kilkanaście świeżych malin

 

W słoiczku wymieszać miód z octem i solą, dodać oliwę, zakręcić słoik i energicznie wstrząsając, utworzyć sos. Dodać maliny i częściowo je rozgnieść, aby sos nabrał intensywnego smaku i koloru.

 

Rukolę umyć i osuszyć. Mozzarellę i figi pokroić na plasterki. Na talerzu rozłożyć rukolę, ułożyć na niej na przemian mozzarellę i figi, całość oprószyć pieprzem i polać sosem.

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

PIEROGI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM, RICOTTĄ I SZPINAKIEM

poniedziałek, 01 października 2012 10:54

 

 

Dobra cena łososia zachęciła mnie do kupna. Potem okazało się, że tajemnica niskiej ceny tkwi... w dacie ważności. Cóż, zdarzają się i takie wpadki. Ale mimo wszystko postanowiłam zawalczyć, dokupiłam ricottę, szpinak i już wiedziałam, że sytuacja zostanie opanowana.

 

Składniki na około 75 pierogów Ø 7 cm:

 

40 dag wędzonego łososia

25 dag ricotty

5 łyżek tartego parmezanu

2 zmiażdżone ząbki czosnku

20 dag świeżego szpinaku

łyżka masła

3-4 łyżki posiekanego koperku

sól

świeżo zmielony pieprz

 

kwaśna śmietana do podania

posiekany koperek do posypania

 

Szpinak przebrać, opłukać i osuszyć. Na patelni rozpuścić masło, dać szpinak i mieszając, całkowicie odparować. Ostudzić. Łososia pokroić w kostkę, przełożyć do miski i wymieszać z ricottą, czosnkiem, parmezanem, koperkiem i pieprzem. Przestudzony szpinak pokroić i dodać do farszu. Całość dobrze wymieszać, doprawiając na koniec do smaku solą i pieprzem, według uznania.

 

Ciasto na pierogi zagnieść z 0,5 kg mąki, 300 ml wrzącej wody i 50 ml oleju oraz szczypty soli.

Wyrobione ciasto trzymać pod przykryciem, aby nie przeschło. Wałkować partiami na oprószonej mąką stolnicy, wykrawać kółka ø 7 cm, kłaść po łyżeczce farszu i lepić. Gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia w dużej ilości osolonej wody.

Podawać ze śmietaną i koperkiem.

 


oceń
2
1

komentarze (13) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 393  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476393
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki