Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

ZUPA CEBULOWA

wtorek, 30 listopada 2010 17:29

 

Prosta, smaczna i rozgrzewająca zupa. Może nie jest szybka, ale na pewno warta zachodu. Przypomniałam sobie o niej, wertując gazetę.

 

Składniki:

 

75 dag cebuli

5 dag klarowanego masła

łyżka mąki

750 ml rosołu wołowego

250 ml białego wina

mała główka czosnku ( uwaga: nie ząbek)

liść laurowy

ziele angielskie

2 łyżeczki suszonego tymianku

sól

pieprz

chleb albo bagietka na zakwasie

starty ser gruyere

 

Obraną cebulę kroić w cienkie piórka i wrzucać partiami na rozgrzane masło w dużym garnku. Zezłocić i oprószyć mąką, posmażyć chwilę i zalać gorącym rosołem. Nieobraną główkę czosnku przekroić w poprzek na pół, zawinąć w gazę wraz z zielem, listkiem i tymiankiem i związać bawełnianą nitką.  Do zupy dolać wino i wrzucić paczuszkę z przyprawami. Gotować na małym ogniu 45 minut. Wyjąć woreczek z przyprawami, a zupę doprawić solą i pieprzem.

Zupę nałożyć do indywidualnych żaroodpornych miseczek, na to kłaść po kromce chleba, posypać serem. Zapiekać ok. 5 minut na górnej półce piekarnika pod grillem w temperaturze 200oC, aż ser się zrumieni. Zupę cebulową można też podać z osobno upieczonymi grzankami, ale zapiekane w zupie tworzą oryginalną całość.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

BRUKSELKA POD BESZAMELEM

poniedziałek, 29 listopada 2010 14:38

 

Wiem, że brukselka nie jest ulubionym warzywem w moim domu. Nie chcę z niej jednak całkowicie rezygnować, więc pomyślałam, że pod serowym beszamelem, gładko zostanie przemycona. Nie pomyliłam się i po raz kolejny przekonałam, jak wielkie znaczenie ma sposób podania i prezentacja dania oraz towarzystwo, w jakim występuje. 

 

Składniki:

 

1 kg brukselki

łyżeczka cukru i sól do gotowania brukselki

płaska łyżka masła

płaska łyżka mąki

300 ml zimnego mleka

żółtko

8 dag startego żółtego sera

sól

pieprz

2-3 łyżki startego parmezanu

 

Brukselkę obrać z wierzchnich listków, opłukać i gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru przez 10 minut, żeby była al dente. Po ugotowaniu odcedzić. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć i wlać zimne mleko. Zagotować sos, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Do miseczki wbić żółtko, rozprowadzić z kilkoma łyżkami beszamelu i dodać do sosu wraz z tartym serem żółtym. Postawić na ogniu i mieszając podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku solą

i pieprzem.

Brukselkę wyłożyć do leciutko natłuszczonego masłem żaroodpornego naczynia, polać sosem, posypać parmezanem i zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC.


oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

ZRAZY ZAWIJANE

niedziela, 28 listopada 2010 12:04

 

Wybierając się w sobotni ranek na ryneczek, nigdy nie wiem co mi się trafi. Mogę mieć nawet skrupulatnie ułożoną listę zakupów, ale jak zobaczę coś ekstra, od razu plany spontanicznie modyfikuję. Wczoraj miałam kupić mięso rosół, ale udziec wołowy był tak piękny, że postanowiłam zrobić zrazy.

 

Składniki:

 

1,5 kg udźca, najlepiej z młodej wołowiny

2-3 plastry boczku wędzonego

1 cebula pokrojona w piórka

1-2 ogórki kiszone bez skóry

3 łyżki grzybów suszonych

łyżka masła (najlepiej klarowanego)

3 łyżki oliwy z oliwek

150 ml śmietany crème fraîche

sól

pieprz

 

Grzyby pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki, opłukać i namoczyć na noc. Następnie ugotować w tej samej wodzie. W tym czasie umyć mięso, wykroić zrazy i rozbić je tłuczkiem. Każdy posypać pieprzem i nałożyć po paseczku boczku, cebuli i ogórka. Zwinąć i zapiąć wykałaczką lub związać nitką. Obsmażyć na oliwie z masłem i przełożyć do garnka. Zalać wywarem z grzybami, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu 40-50 minut.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY

sobota, 27 listopada 2010 13:29

 

Tak dawno nie gotowałam kapuśniaku, że musiałam skorzystać z książki kucharskiej. W sumie to nie mam zbyt dobrych wspomnień w tym temacie. Pamiętam

z dzieciństwa, że Rodzice mieli sąsiadkę, która namiętnie gotowała kapuśniak. Zapach gotowanej kapusty roznosił się po całej klatce schodowej. Wtedy tego po prostu nie znosiłam. Minęło wiele lat, żebym doceniła wartość tej zupy.

 

Składniki:

 

1 kg kapusty kiszonej

15 dag wędzonego boczku

cebula

3 spore ziemniaki

1,5 l wody lub wywaru mięsnego np. na żeberkach

ziele angielskie

liść laurowy

pieprz w ziarnach i mielony

sól

zmiażdżony ząbek czosnku

cukier

 

Na dużej patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek. Po kilku minutach dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Kapustę pokroić, dodać do boczku

i cebuli i posmażyć kilka minut. Następnie podlać nieco wodą i dusić pod przykryciem. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem lub wywarem (1,5 l), dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i ugotować do miękkości. Wówczas przełożyć kapustę do garnka, dodać czosnek i przyprawić zupę solą, pieprzem i cukrem. Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe.


oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

MUFFINY PIERNIKOWE

czwartek, 25 listopada 2010 19:44

 

Ach te długie jesienne wieczory. Domownicy tak długo kołowali wokół kuchni w poszukiwaniu czegoś rozgrzewajacego, aż zlitowałam się i upiekłam. Wybrałam muffiny, ponieważ robi się je bardzo szybko i prosto, a piernikowe, ze względu na rozgrzewające działanie imbiru i miodu. Nie są to jeszcze świąteczne pierniki, ale aromatyczny zwiastun zbliżających się Świąt. Idealne do popołudniowej listopadowej herbatki. Tradycyjnie przepis pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl.

 

Składniki suche:

 

250 g mąki

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki mielonych goździków

50 g ciemnego cukru muscovado (dałam trzcinowy)

50 g białego cukru muscovado (dałam zwykły)

 

Składniki mokre:

 

1 jajo

150 ml mleka

1/4 łyżeczki octu balsamicznego

6 łyżek oleju

6 łyżek golden syropu (zastąpiłam miodem)

4 łyżki melasy (dałam trzcinową)

 

Włączyć piekarnik i nastawić na 200oC. W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Wsypać suche do mokrych i szybko wymieszać, nawet mogą zostać grudki. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami (moje pochodzą z Ikei), napełnić ciastem i piec 15-20 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy upieczone (patyczek powinien być suchy).


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

BURACZKI Z JABŁKAMI

środa, 24 listopada 2010 16:48

 

Zasmażane buraczki towarzyszyły mi przez całe życie

i trochę miałam ich dosyć, więc dla odmiany przez wiele lat przyrządzałam buraki na zimno. Teraz wróciłam do starego, dobrego sposobu Mamy z tym, że pominęłam mąkę. J pierwszy raz nie narzekał, a nawet bardzo mu smakowały i już wiadomo, dlaczego wcześniej nie lubił buraczków.

 

Składniki:

 

1 kg buraków

kwaśne jabłko (szara reneta jest świetna)

łyżka masła (dałam klarowane)

sól

cukier (dałam fruktozę)

 

Buraki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać

i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać buraki i smażyć, aż większość płynu odparuje. Wówczas, bezpośrednio na patelnię, zetrzeć obrane jabłko, doprawić do smaku solą, cukrem

i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło.


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

KACZKA PIECZONA

wtorek, 23 listopada 2010 16:21

 

Na dnie zamrażarki leżała prawdziwa kaczka od gospodarza. Czekała na specjalną okazję, ale się nie doczekała, więc upiekłam bez okazji.

 

Składniki:

 

cała kaczka

sól

majeranek

0,5-0,7 l wrzątku (w zależności od wielkości kaczki

i brytfanny)

 

Świeżą lub odmrożoną kaczkę porządnie nasolić wewnątrz i z wierzchu. Do środka nasypać majeranku

i zostawić w brytfannie na noc. Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC, a kaczkę bezpośrednio przed pieczeniem sparzyć wrzątkiem, posypać majerankiem

i piec pod przykryciem 20 minut na każde 500 g mięsa. Wrzątku po sparzeniu kaczki powinno być 2 cm na dnie bryfanny. Jeżeli kaczka jest już miękka, ale mało rumiana, można dopiec ostatnie kilka minut bez przykrywki.

Moja Babcia mawiała, że do kaczki podaje się buraczki, ale czerwona kapusta z żurawiną jest równie idealna.


oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

ŻUREK Z KIEŁBASĄ

poniedziałek, 22 listopada 2010 14:45

 

Pan Władek robi bardzo dobrą swojską białą kiełbasę. Może dlatego jest taka dobra, że zawiera tylko to, co potrzeba - chude mięso i naturalne przyprawy. A żurek z taką kiełbasą to prawdziwy rarytas.

 

Składniki:

 

zakwas żurkowy (przepis podałam we IX 2010)

6 białych, najlepiej swojskich kiełbasek (ok. 70 dag)

6 ziemniaków

1,5 l wody

ziarna pieprzu i ziela angielskiego

liść laurowy

2-3 grzybki suszone

1-2 ząbki czosnku

2 łyżeczki chrzanu ze słoika

4 łyżki śmietany crème fraîche

sól

pieprz mielony

majeranek

 

Trzy dni wcześniej nastawić zakwas na żurek. Kiełbasę zalać wrzątkiem, dodać ziele, pieprz w ziarnach, liść laurowy, grzyby i gotować na małym ogniu kilka minut. W tym czasie obrać ziemniaki i pokrojone w kostkę dodać do gotującej się kiełbasy. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjąć kiełbasę, dodać żur, czosnek i chrzan. Kiełbasę pokroić w plasterki i dać z powrotem do zupy. Żurek doprawić do smaku solą i pieprzem. Wcześniej za dużo nie solić, ponieważ kiełbasa może być bardzo słona. Na końcu zaprawić śmietaną, wsypać majeranek i ostatni raz zagotować.


oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

SZWEDZKIE PIERNICZKI PEPPARKAKOR

niedziela, 21 listopada 2010 13:30

 

Zaczęło się od pomyłki. W sklepie internetowym, zamiast słodu jęczmiennego, zamówiłam melasę trzcinową. Odstawiłam słoik do szafki i zapomniałam, a teraz, szukając nowych inspiracji piernikowych, melasa okazała się niezbędnym składnikiem. Spośród szerokiej gamy przepisów wybrałam znane wszystkim z Ikei Pepparkakor, a odwagi dodał mi fakt, że receptura prezentowana jest na wielu blogach kulinarnych: www.deliciousdays.com, www.whiteplate.blogspot.com, www.mojewypieki.blox.pl.

 

Składniki:

 

150 melasy z trzciny cukrowej

110 g masła

100 g cukru trzcinowego

375 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki cynamonu

1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/4 łyżeczki mielonych goździków

2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1 duże jajko

 

W garnuszku, na małym ogniu, mieszając rozpuścić melasę, cukier i masło. Do miski malaksera przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Wlać przestudzoną melasę i jajko. Dobrze wyrobione ciasto uformować w kulę, zawinąć folią i schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.

Porcje ciasta wałkować bardzo cienko i wykrawać ulubionymi foremkami pierniczki. Piec na wyłożonej pergaminem blasze w temperaturze 175oC, aż będą lekko rumiane, 7-10 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od grubości ciasteczek, więc trzeba uważać.

Ciasteczka po upieczeniu są bardzo twarde i żeby zmiękły, należy je przechowywać w puszce.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

SZPINAK Z TWAROŻKIEM

sobota, 20 listopada 2010 12:32

 

Gdy męska część rodziny ze smakiem pałaszuje spaghetti, mamusia idąc za głosem rozsądku, delektuje się szpinaczkiem. Wcale nie żartuję, jest naprawdę smaczny i nie wiem, dlaczego tak niewielu darzy go uznaniem.

 

Składniki:

 

25 dag mrożonego szpinaku w liściach (mimo wszystko apetyczniejszy)

serek wiejski

ząbek czosnku

oliwa z oliwek extra virgin

sól

świeżo zmielony pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

 

Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę lub odsączyć na sitku. Na patelni rozgrzać oliwę, dać z grubsza posiekany szpinak i zmiażdżony ząbek czosnku, posolić i smażyć kilka minut, mieszając. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową i dodać serek. Smażyć chwilę, ale nie dopuścić, aby ser się całkowicie rozpuścił.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 396  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476396
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki