Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

LASAGNE Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

niedziela, 17 listopada 2013 23:46

 

lasagne z łososiem i szpinakiem 013 N.jpg

 

Zakupy w sklepie rybnym nie należą do codzienności. A w związku z tym, że aktualnie jest problem z dorszem i śledziem (czyżbyśmy wszystko co pływa w Bałtyku zjedli???), pomyślałam o lasagne i zakupiłam łososia w kawałkach (tańszy). Podstawa to zakupy, więc jak już tego dokonałam, nie pozostało nic innego, jak dokompletować resztę ingrediencji. W domu okazało się, że wszystko jest, więc przystąpiłam do działania...

 

 

Składniki:

 


9 płatów lasagne

trochę masła do wysmarowania formy

 

450-500 g szpinaku mrożonego

2-3 ząbki czosnku

sól

1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej

łyżka masła klarowanego

 

1 kg świeżego łososia ( filet lub kawałki)

łyżka masła klarowanego

łyżka Vegety Natur

 

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

800 ml mleka

1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej

 

150 g świeżo startego parmezanu 

 

Szpinak lekko rozmrozić. Dać masło na patelnię, rozpuścić, dodać szpinak, zmiażdżony czosnek, sól, startą gałkę muszkatołową i mieszając, odparować.

 

Na drugiej patelni podsmażyć na maśle klarowanym łososia w kawałkach z dodatkiem Vegety Natur.

 

Beszamel: do szerokiego rondla dać masło, a gdy się roztopi, wsypać mąkę, po czym dokładnie wymieszać, chwilę podsmażyć nie rumieniąc i dolać zimne mleko. Przy pomocy trzepaczki rózgi doprowadzić całość do gładkiej konsystencji (bez grudek) i, ciągle mieszając, zagotować, dosypując w międzyczasie sól i świeżo startą gałkę muszkatołową.

 

Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

 

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Rozprowadzić kilka łyżek sosu beszmamelowego na dnie naczynia. Ułożyć 3 płaty lasagne. Połowę szpinaku ułożyć na makaronie, na to dać połowę łososia, polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Czynności powtórzyć. Całość przykryć trzema ostatnimi płatami lasagne, polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec godzinę. Gdyby lasagne zaczęła się zbyt szybko rumienić - zmniejszyć temperaturę pieczenia. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy lasagne jest upieczona (miękka).


oceń
20
11

komentarze (40) | dodaj komentarz

LINGUINE PO SYCYLIJSKU, Z KREWETKAMI I SZAFRANEM

poniedziałek, 11 listopada 2013 18:13

  

C:\fakepath\linguine po sycylijsku 006 N.jpg

 

Słońce, błękitne niebo, lazurowa plaża, a wszystko to w towarzystwie korzennych aromatów i normańsko - arabskiej architektury. Czy to możliwe w listopadzie? Oczywiście, z tym że na Sycylii... Świeżo zakupiony szafran oraz inspirujące rozmowy z Agnieszką i Iwoną (dziękuję i pozdrawiam !!!) stały się motywacją do sporządzenia typowo sycylijskiego dania, w którym wpływy włoskie idą w parze z arabskimi. Polecam, nie tylko ze względu na oryginalny dobór przypraw, ale również, a może przede wszystkim - nieoczekiwany smak i zapach oraz namiastkę słońca na talerzu.

 

Składniki:

 

400 g linguine

40 dag średnich lub dużych krewetek (użyłam małych, ale tylko takie miałam)

3-4 ząbki czosnku

2 małe papryczki chilli lub jedna większa

puszeczka filecików anchois

puszka pomidorów pellati (mogą być krojone)

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki szafranu

skórka otarta z jednej cytryny

garść posiekanej pietruszki

oliwa z oliwek extra virgin

sól

 

Krewetki, jeśli były mrożone, lekko odmrozić i, gdy są jeszcze twarde, pozbawić pancerzy i czarnych żyłek (przewodów pokarmowych).

 

Wstawić wodę na makaron oraz przygotować pozostałe składniki sosu: czosnek obrać i drobno pokroić, papryczki umyć, usunąć pestki i pokroić w cienkie krążki lub paseczki, anchois odsączyć z oleju, cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć na drobnej tarce skórkę, pietruszkę posiekać.

 

Wrzucić makaron na osolony wrzątek, a na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dać czosnek, papryczkę, anchois, szafran, cynamon, skórkę cytrynową i smażyć chwilę na dużym ogniu, następnie dodać krewetki i smażyć wszystko ok. 2 minuty. Wówczas dodać jeszcze pomidory, zagotować i wsypać pietruszkę. Na sam koniec doprawić ostrożnie solą, wymieszać z odcedzonym makaronem i podawać. Smacznego!

 

Źródło: www.pookcook.blogspot.com na podstawie przepisu Jamiego Olivera.


oceń
1
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 131  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337131
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki