Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

JAGNIĘCINA ZAPIEKANA W KAPUŚCIE

środa, 11 listopada 2015 22:37

 

jagnięcina zapiekana.JPG

 

Niecodzienne, trochę może mroczne wizualnie, ale smakowo - całkiem udane danie. Wszyscy się najedli i jeszcze zostało.

 

 

Mięso i marynata:

 

 

900 g kotletów jagnięcych bez kości (9 szt.)

łyżka smalcu lub oleju do smażenia

100 ml czerwonego wytrawnego wina do duszenia

 

2 łyżki oliwy extra virgin

3 łyżki octu balsamicznego z Modeny

1 łyżka miodu

3 ząbki czosnku, rozgniecione

1 łyżka rozmarynu suszonego, rozkruszonego w palcach

1 łyżeczka soli

świeżo zmielony pieprz

 

Dzień wcześniej składniki marynaty wymieszać w misce. Kotlety umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i dać do marynaty. Mięso dokładnie pokryć marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na noc.

 

Następnego dnia mięso usmażyć na rumiano z obu stron, podlać winem i dusić pod przykryciem, aż nieco zmięknie, około 1/2 godziny.

 

Kapusta z grzybami i żurawiną na winie:

 


1 łyżka oliwy

2 średnie cebule

2 jabłka

1 kg kiszonej kapusty

150 g żurawiny suszonej

150 ml czerwonego wytrawnego wina

sól

świeżo zmielony pieprz

1 łyżeczka kminku mielonego

 

Dzień wcześniej grzyby pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki, zalać zimną wodą i odstawić na noc.

 

Następnego dnia grzyby gotować przez 40 minut w wodzie, w której się moczyły.

 

Przygotować dużą, głęboką patelnię lub rondel z przykrywką przystosowane do umieszczania w gorącym piekarniku.

W naczyniu tym rozgrzać oliwę i dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.

W tym czasie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jabłka, a następnie dodać do cebuli.

Całość wymieszać i smażyć chwilę, w międzyczasie przygotowując kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać na sicie czystą wodą, a następnie drobno pokroić, po czym dać na patelnię. 

Smażyć wszystko jeszcze kilka minut, mieszając, następnie dodać przyprawy, ugotowane grzyby, żurawinę i wino. Wymieszać, zmniejszyć ogień i dusić, aż kapusta będzie prawie miękka, około 40 minut.

 

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C.

 

Podduszone kotlety dodać do kapusty wraz z sosem, w którym się dusiły, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na dolną półkę.

 

Ziemniaki opiekane:

 

1 kg ziemniaków

pół łyżeczki soli

wrzątek

oliwa z oliwek extra virgin

 

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić wzdłuż na 6-8 części. Przełożyć do garnka, posolić, zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem ok. 8-10 minut al dente.

Następnie odlać, przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę, skropić oliwą i wstawić na górną półkę piekarnika pod opiekacz, nad garnkiem z kapustą i mięsem.

Gdy ziemniaki się zrumienią, a mięso będzie miękkie - danie jest gotowe do podania. Smacznego.

 


oceń
5
0

komentarze (22) | dodaj komentarz

GULASZ Z DYNI I CIECIERZYCY

wtorek, 10 listopada 2015 20:35

 

gulasz z dyni i ciecierzycy.JPG

 

Jesienna, rozgrzewająca, nieco egzotyczna i bardzo smaczna strawa.

 

Składniki:

 

250 g ciecierzycy (suchej)

2-3 średnie cebule

4 ząbki czosnku

2 papryczki chilli

50 ml oliwy z oliwek extra virgin

1 kg obranej i pozbawionej pestek dyni

2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka papryki słodkiej

sól

świeżo zmielony pieprz

0,5 l przecieru pomidorowego (passata)

 

Dzień wcześniej ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc.

Następnego dnia zlać wodę, w której się moczyła, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości (ok. 1 godzinę).

Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić na tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu, aż zmięknie. W międzyczasie obrać i drobno pokroić papryczkę i czosnek, a gdy cebula zmięknie - dodać na patelnię.

W tym czasie dynię obrać ze skóry, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Partiami dorzucać do cebuli, mieszając. Gdy cała dynia znajdzie się na patelni, dodać przyprawy.

Smażyć 4-5 minut, dynia ma być al dente, dodać ugotowaną i odsączoną ciecierzycę, a po chwili przecier pomidorowy. Całość zagotować, doprawić według uznania i podawać - solo, z bagietką albo ryżem.

 

 


oceń
7
0

komentarze (32) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 098  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337098
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki