Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ I SEREM

piątek, 31 grudnia 2010 14:41

 

W związku z tym, że część "drugiego śniadania sylwestrowego" musiałam zostawić moim łasuchom, z przyjemnością wróciłam do przepisu z przed lat i na prędce zwinęłam ślimaczki z gotowego ciasta francuskiego. Przepis pochodzi z etykiety ciasta, sprawdził się, wykonanie nie zabiera dużo czasu, a ja miałam się czym dzielić.

 

Składniki:

 

opakowanie ciasta francuskiego

15 dag szynki

15 dag żółtego sera

cebula

jajo

2 łyżki śmietany

szczypiorek lub natka pietruszki

 

Cebulę, szynkę i ser pokroić w drobniutką kosteczkę. Dodać śmietanę, białko jaja i zieleninę, przyprawić pieprzem i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. Następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200oC. Dobre i ciepłe, i zimne.


oceń
16
2

komentarze (13) | dodaj komentarz

TARTALETKI Z PALUSZKAMI KRABOWYMI

piątek, 31 grudnia 2010 14:38

 

W Sylwestra dużym powodzeniem cieszy się zimny bufet. Wszyscy pochłonięci są szampańską zabawą i nikt nie siedzi godzinami przy stole. Niestety niektórzy, łącznie ze mną, w ten wieczór pracują. Postanowiłam, że uatrakcyjnię w tym roku drugie śniadanie, czyli przerwę w pracy o 20-tej i poczęstuję koleżanki tartaletkami z paluszkami krabowymi. Może wymyślę coś więcej, ale na razie tartaletki.

 

Ciasto:

 

300 g mąki pszennej 

150 g zimnego masła

3 łyżki zimnej wody

1/2 łyżeczki soli

 

Farsz:

 

250 g paluszków krabowych (rozmrożonych)

3 jaja

150 ml śmietany

łyżka posiekanej natki pietruszki

łyżeczka słodkiej papryki

sól

pieprz

sok z jednej cytryny

 

Dodatkowo:

 

24 foremki do tartaletek

oliwa do wysmarowania foremek

 

 

Masło posiekać, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, lecz nie krócej niż 2 godziny przed pieczeniem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć wysmarowane oliwą foremki do tertaletek. Ułożyć na blasze do pieczenia, nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec 10 minut w temperaturze 200oC. Podpieczone tartaletki wyjąć z pieca, ale piekarnika nie wyłączać.

Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać posiekaną pietruszkę i doprawić pieprzem, papryką, solą i sokiem z cytryny. Paluszki krabowe pokroić na kawałki i rozłożyć na podpieczonych tartaletkach. Każdą zalać masą jajeczną i piec 15-18 minut w temperaturze 200oC.

Podawać na ciepło z sałatą lub na zimno z sosem jako przekąskę. 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

TORT BEZOWY Z GRANATEM

środa, 29 grudnia 2010 22:50

 

To miał być tort imieninowy dla Ewy. Wigilia rządzi się jednak swoimi prawami, więc poddałam się tradycji i odpuściłam. Na szczęście Ewa postanowiła nas odwiedzić i to w przeddzień swoich urodzin. Czym ją przywitałam?

 

 

Składniki:

 

3 małe krążki suchego tortu bezowego

250 g serka mascarpone

250 ml śmietanki kremówki 

łyżka cukru pudru

łyżka kawy rozpuszczalnej zaparzona łyżką wody

owoc granatu

 

Serek, śmietankę, cukier i ostudzoną kawę zmiksować na gładki krem. Bezy kolejno smarować masą i układać jeden na drugim. Wierzch posypać ziarenkami granatu. Wykonanie tortu zajmuje 10 minut!


oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

ŻEBERKA ZE ŚLIWKAMI

wtorek, 28 grudnia 2010 15:11

 

Żeberka są wyjątkowo smaczne, może dzięki obecności kostek. Niestety, są również bardzo tłuste. Któregoś razu upiekłam żeberka dzień wcześniej i następnego dnia zobaczyłam, że na powierzchni sosu utworzyła się gruba warstwa tłuszczu. Całkowicie ją usunęłam i tak przypadkiem żeberka zostały odtłuszczone, a sos nadawał się do spożycia.

 

Składniki:

 

1,5 kg chudych żeberek (i tak są tłuste)

10-15 dag suszonych śliwek

1-2 łyżeczki soli

pieprz

 

Jak już wspomniałam, żeberka najlepiej jest upiec dzień przed spożyciem. Umyć je i osuszyć, a następnie podzielić na porcje i ułożyć płasko w brytfannie. Piekarnik nagrzać do temperatury 150oC. Zagotować wodę, zalać żeberka, aby wody było na wysokość 2-3 cm, posypać solą i pieprzem, dodać śliwki i piec pod przykryciem około 2 godzin. Po tym czasie, jeżeli żeberka są już miękkie, można je przyrumienić, zostawiając bez przykrycia na 10-15 minut pod górną grzałką piekarnika.

Następnego dnia, po zdjęciu tłuszczu, podgrzać żeberka w brytfannie albo na patelni.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

MAKOWIEC Z JABŁKAMI

poniedziałek, 27 grudnia 2010 11:27

 

Wśród makowców świątecznych królowały w naszej rodzinie dwie szkoły - zawijany w cieście drożdżowym i w cieście kruchym. Ciągłe dyskusje doprowadziły do odkrycia makowca bez ciasta. W końcu o mak chodzi, a nie o ciasto. Inspiracja pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl.

 

Składniki:

 

1/2 kg maku

1/2 szklanki miodu

5 jaj

3 jabłka lub 400g musu jabłkowego na szarlotkę

120 g miękkiego masła

150 g cukru

3 łyżki likieru Amaretto lub rumu

10 łyżek zmielonych migdałów lub orzechów włoskich

2 łyżeczki proszku do pieczenia

po pół szklanki bakalii: rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa

 

Mak zalać wrzątkiem i odstawić, najlepiej na noc, do napęcznienia. Następnego dnia odsączyć i dwukrotnie zmielić. Masło miksować z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku. Masę dodać do maku wraz z pozostałymi składnikami (obrane jabłka zetrzeć na tarce, ja dałam ze słoika). Na sam koniec ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć z masą. Prostokątną formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć masę makową do formy i piec w temperaturze 180oC około godzinę, sprawdzając patyczkiem, czy upieczone.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

WESOŁYCH ŚWIĄT

czwartek, 23 grudnia 2010 12:18


oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

PIEROGI Z KURKAMI

czwartek, 23 grudnia 2010 12:11

 

Pierogi z kurkami zrobiłam podczas tegorocznej grzybowej klęski urodzaju. Zamroziłam i zapomniałam, a teraz... są jak znalazł. Pachną lasem i wspaniale komponują się z barszczem, jako alternatywa dla tradycyjnych uszek wigilijnych. Z powodzeniem można je zrobić również z kurek mrożonych. Polecam!

 

Składniki:

 

50-60 dag kurek (mogą być mrożone)

2 cebule

2-3 ząbki czosnku

2-3 łyżki bułki tartej

3-4 łyżki masła

sól

pieprz

 

Świeże kurki oczyścić i opłukać, a mrożone rozmrozić. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. Kurki również drobno pokroić i dać na patelnię z cebulą. Smażyć, aż płyn odparuje. Wówczas dodać bułkę tartą oraz doprawić farsz pieprzem, solą i chwilę jeszcze podusić. Farsz powinien być dość suchy.

 

Ciasto:

 

300 g mąki

180 ml wrzątku

30 ml oliwy

1/2 łyżeczki soli

 

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Zostawić pod przykryciem na kilka minut, po czym rozwałkować cieniutko i wykrawać nieduże kółka. Łyżeczką do melona nakładać farsz i lepić pierożki. Ugotować w osolonej wodzie. Podawać polane masłem, odsmażone lub w barszczu.


oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

środa, 22 grudnia 2010 9:50

 

Zwyczajna sałatka z tuńczykiem, którą wiele lat temu Tata wprowadził do menu wieczerzy wigilijnej. Można ją jeść codziennie, ale mnie już zawsze będzie się kojarzyła z Wigilią.

 

Składniki:

 

20 dag ryżu lub 2 torebki

puszka ananasa w plastrach

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

puszka kukurydzy (zawsze daję, ale dziś akurat nie miałam)

100 g majonezu

100 ml jogurtu naturalnego

posiekany koperek

pieprz

1/2 łyżeczki curry

 

Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Majonez wymieszać z jogurtem i przyprawić curry, pieprzem i koperkiem. Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić. Również z tuńczyka i kukurydzy odlać wodę. W misce połączyć składniki sałatki, polać sosem i delikatnie wymieszać, żeby tuńczyk się nie rozpadł. 


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

CRANBERRY NOËL

wtorek, 21 grudnia 2010 10:36
 
Dostałam od Kasi słój ze słodkościami świątecznymi własnego wyrobu - pierniczkami, ciasteczkami, pralinkami i czekoladkami. Wśród rozmaitości znalazłam bożonarodzeniowe, niesamowicie kruche, maślano - waniliowe, ciasteczka z żurawiną i orzechami. Nie mogłam się oprzeć i od razu upiekłam, a dodam, że robi się je błyskawicznie. Skorzystałam z przepisu Marthy Steward, zamieszczonego w nieco różnych wersjach na www.zapiecek.wordpress.com oraz www.mojewypieki.blox.pl.
 
Składniki:
 
220 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
2 łyżki mleka
szczypta soli
310 g mąki pszennej
100 g suszonej żurawiny
50 g łuskanych orzechów włoskich
 
Masło zmiksować z cukrem. Dodać mleko, ekstrakt waniliowy, sól i stopniowo dosypywać makę, ciągle miksując. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wgnieść żurawinę i z grubsza pokrojone orzechy. Następnie podzielić na dwie części, uformować wałki i zawinąć w folię do żywności. Umieścić w lodówce na minimum 2 godziny, maximum miesiąc. Schłodzone ciasto pokroić na plastry grubości 4-5 mm i ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 10 minut w temperaturze 200oC, aż brzegi będą rumiane. Ciastka przechowywać w puszce.

oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

ROLADKI SCHABOWE ZE ŚLIWKĄ

piątek, 17 grudnia 2010 14:03

 

Jak to dobrze czasami porozmawiać z koleżankami o jedzeniu. Ostatnio Marzena przypomniała mi, że robiłam kiedyś roladki ze schabu ze śliwką i boczkiem. To był strzał w dziesiątkę, ponieważ akurat potrzebowałam przepisu ze śliwkami.

 

Składniki:

 

dowolna ilość kotletów schabowych bez kości

tyle samo małych plasterków boczku

dwa razy tyle śliwek suszonych

łyżka masła klarowanego

sól

pieprz

 

Sos:

 

kilka śliwek suszonych

2-3 łyżki śmietany crème fraîche

1-2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny

sól

pieprz

cukier

 

Schab rozbić tłuczkiem i posypać pieprzem. Na każdy kotlet położyć plasterek boczku i dwie śliwki. Następnie zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką lub związać nitką. Roladki zrumienić na maśle i przełożyć do szerokiego garnka. Podlać wodą, dołożyć dodatkowe śliwki, posolić i dusić na małym ogniu około 1,5 godziny.

W związku z brakiem czasu, pominęłam proces spinania i obsmażania, a ruloniki ułożyłam ścisło w wysmarowanej masłem brytfannie. Następnie dodałam śliwki, posoliłam i nie podlewając wodą, piekłam pod przykryciem 1,5 godziny w temperaturze 150oC.

Gotowe roladki wyjąć z sosu i trzymać w cieple. Sos ze śliwkami dokładnie zmiksować i postawić z powrotem na ogniu. Dodać śmietanę i starannie wymieszać doprowadzając do wrzenia oraz z wyczuciem doprawić sos octem balsamicznym, solą, pieprzem i cukrem.


oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 401  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476401
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki