Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

ROLADKI SZPINAKOWO - ŁOSOSIOWE

poniedziałek, 31 grudnia 2012 17:00

 

Z najlepszymi życzeniami noworocznymi - oliwka.

 

 

Roladki szpinakowo - łososiowe zrobiły fururę w Wigilię, ale są równie idealne na dzisiejszy wieczór :-)

 

Składniki:

 

paczka mrożonego szpinaku (450g)

4 jajka, żółtka i białka osobno

3-4 ząbki czosnku, zmiażdżone

świeżo zmielony pieprz

serek śmietankowy, np. Philadelphia lub podobny (200g)

300 g wędzonego łososia w plastrach

 

Do podania - krem chrzanowy:

 

3-4 łyżki ostrego chrzanu ze słoika

3-4 łyżki gęstej śmietany, np. créme fraîche

 

Składniki sosu połączyć i odstawić do lodówki.

 

 

Szpinak odparować na patelni i doprawić połową czosnku i pieprzem, a następnie ostudzić. Włączyć piekarnik, ustawiając temperaturę na 190oC. Do przestudzonego szpinaku dodać żółtka i wymieszać, a białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Masę szpinakową delikatnie połączyć z pianą i rozsmarować równą warstwą na wyłożonej pergaminem blasze. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut, następnie wyjąć z pieca i odstawić do przestudzenia. Serek wymieszać z resztą czosnku i rozsmarować na szpinakowym placku. Na serku rozłożyć plastry łososia i całość zwinąć ścisło w roladę. Zawinąć w papier od pieczenia i wstawić do lodówki.

 

Roladę pokroić w plastry centymetrowej grubości i podawać z kremem chrzanowym.

 

 

PS

W związku z licznymi zapytaniami, śpieszę nadmienić, że do upieczenia placka szpinakowego można użyć świeżego szpinaku, wystarczy paczka 250g. Opłukane listki szpinaku wrzucić na patelnię, mieszając poczekać, aż wszystkie zwiędną, następnie odparować, posiekać na desce i dopiero przyprawić. Dalej postępować jak w przepisie.

 

 

 


oceń
111
8

komentarze (31) | dodaj komentarz

PIERNICZKI "ALPEJSKIE"

poniedziałek, 10 grudnia 2012 10:46

 

 

Przepis na pierniczki "alpejskie" jest idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych. Ciasto nie wymaga wielotygodniowego leżakowania, jest przyjemne w obróbce, łatwo się wałkuje, a upieczone pierniczki nie twardnieją i są gotowe do spożycia zarówno prosto z pieca, jak i po przechowaniu w puszce.

 

Składniki na ok. 500 małych serduszek:

 

1 kg mąki pszennej

8 żółtek

3 białka

200 g cukru

3 łyżki kakao

200 ml kwaśnej śmietany

3 łyżeczki sody

paczka przyprawy do pierników

250 g masła

400 g miodu

 

W rondelku zagotować miód z przyprawą korzenną, dodać masło, rozpuścić i ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę i kakao. Śmietanę przełożyć do większej miseczki, dodać sodę i wymieszać. Uwaga - śmietana z sodą zwiększy objętość. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Masę jajeczną wlać do miski z mąką, wymieszać, dodać miód z masłem, znowu wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny (ja trzymałam 4 dni).

 

Następnego dnia wałkować na oprószonej mąką stolnicy niezbyt cienkie placki (ok. 3 mm) i wykrawać małe serduszka. Układać na wyłożonej pergaminem blasze, smarować białkiem (dla połysku) i piec minimum 7 minut w temperaturze 180oC.

 

Pierniczki "alpejskie" właściwie tylko kształtem i puszystością przypominają kupne, tak naprawdę są dość wytrawne, bo nie mają ani nadzienia, ani lukru.

 

Źródło: www.mojewypieki.com

 

 

 


oceń
7
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 371  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476371
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki