Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

PIERNIK SZCZUTOWSKI

sobota, 12 grudnia 2015 14:27

 

piernik szczutowski.JPG

 

U Babci M w ogrodzie stały ule. Pamiętam, jak w wakacje był zbierany miód i to było wielkie wydarzenie - te białe stroje, kapelusze z siatkami, dym, a potem chrupiący chleb z masłem i świeżutkim miodem ... takie mam wspomnienia. Miód był u Babci zawsze. Tak więc i piernik był pieczony często. Ten piernik.

 

Składniki:

 

 

200 g masła

200 g miodu

100 g cukru

przyprawa do pierników

pół łyżeczki cynamonu

1 łyżka kakao

200 ml mleka

4 jajka

350 g mąki pszennej

150 g mąki żytniej

1 łyżeczka sody

bakalie - orzechy, rodzynki, smażona skórka pomarańczowa

szczypta soli

 

Masło, miód, cukier, przyprawę do pierników, cynamon i kakao dać do sporego garnka, ustawić na ogniu i zagotować, mieszając, aby nie było grudek. Odstawić.

 

Po 10 minutach dodać mleko, wymieszać i ostudzić.

 

Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane z grubsza orzechy, rodzynki i pokrojoną w drobną kosteczkę skórkę pomarańczową.

 

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.

 

Piec w temperaturze 180ºC około 1 godz. lub do suchego patyczka.

 

PS Jeśli nie mamy mąki żytniej, można użyć tylko pszennej w ilości 500 g.

 

 

 

 


oceń
6
0

komentarze (15) | dodaj komentarz

SER SMAŻONY Z KMINKIEM

sobota, 12 grudnia 2015 14:24

 

ser smaĹźony 2.JPG 

Ten ser znam od zawsze. Babcia J i Mama często go robiły. Ser ten powstawał z kawałka twarogu, który swoją świeżość miał już za sobą. Pamiętam dobrze zapach dojrzewającego do smażenia twarogu. Roznosił się po całej kuchni i niestety, nie należał do przyjemnych. Teraz też zdarza mi się znaleźć w lodówce zapomniany kawałek białego sera...

 

Składniki:

 

kawałek niezbyt świeżego, ale dobrej jakości twarogu

sól

kminek

łyżeczka masła

ewentualnie szczypta sody oczyszczonej

jajko (opcjonalnie)

 

Twaróg rozkruszyć w garnku, przykryć ściereczką, aby był dostęp powietrza i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Dla przyspieszenia procesu można dodać szczyptę sody. Od czasu do czasu przemieszać widelcem. Gdy nabierze naprawdę przykrego zapachu i zgliwieje - można smażyć.

 

Ustawić garnek z twarogiem na małym ogniu i mieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Po chwili ser powinien się zacząć topić. 

 

Gdy ser jest już całkowicie roztopiony i bez grudek, dodać sól, kminek i masło. Całość zagotować ciągle mieszając. Teraz można, ale nie jest to konieczne, dodać roztrzepane jajko. Energicznie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia.

 

Ser przelać do miseczki lub słoika i odstawić do zastygnięcia. 

 

 

 

 

 


oceń
4
0

komentarze (23) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 447  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476447
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki