Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

ŚLEDZIE Z PIECZARKAMI

poniedziałek, 28 lutego 2011 17:01

 

Postanowiłam zrobić popisowe śledzie Marzeny. U niej zawsze można liczyć na te śledzie. Ja nie robię ich często, bo lubię zmiany, ale od czasu do czasu się skuszę, są świetne.

 

Składniki:

 

4 filety śledziowe matjasy

2 łyżki musztardy

2 łyżki chrzanu

2 łyżki majonezu

cebula

słoik pieczarek marynowanych

sok z połowy cytryny

cytryna pokrojona w cząstki do przybrania

 

Śledzie kupione na wagę z wiaderka wymoczyć w czystej wodzie, mleku lub wodzie z dodatkiem mleka przez około dwie godziny. Cebulę drobno pokroić i sparzyć w miseczce wrzątkiem. Po kilku minutach przelać na sitko i odsączyć. Pieczarki pokroić na plasterki. Wymoczone śledzie osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na 4 kawałki. Ułożyć na półmisku i skropić sokiem z cytryny. Następnie posmarować kolejno musztardą, chrzanem i majonezem. Posypać cebulą, obłożyć pieczarkami i przybrać cząstkami cytryny.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

CHRUSTY

sobota, 26 lutego 2011 17:52

 

Po kilkuletniej przerwie znowu upiekłam chrusty. Nie wiedziałam tylko, z jakiego przepisu skorzystać. Pamiętałam jedynie, że ten sprawdzony dałam kiedyś Hani, więc teraz bez trudu go odzyskałam.

 

Składniki:

 

30 dag mąki

100 ml śmietany

jajko

łyżka masła

łyżka octu

2 łyżki cukru

1/3 l oleju do smażenia lub smalec, planta wg uznania

kilka łyżek cukru pudru do posypania

 

Składniki ciasta dokładnie wyrobić. Ja skorzystałam z Thermomixa i wyrabiałam w pulsach przez 7 minut. Ma powstać bardzo elastyczne ciasto, jak na makaron. Dobrze wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę. Najlepiej , żeby była to stolnica silikonowa, nie trzeba wtedy podsypywać mąki, która podczas smażenia przypala się i dymi. Ciasto partiami cieniutko wałkować i kroić na paski szerokości 2 cm, długości 4-5 cm. Każdy kawałek naciąć wzdłuż przez środek i przeciągnąć przez ten otwór jeden koniec chruścika. Na głębokiej patelni dobrze rozgrzać tłuszcz, wrzucać chruściki i smażyć na złoto z obydwu stron. Usmażone chrusty wykładać łyżką cedzakową na bibułę lub ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przełożyć na półmisek i posypać przez sitko cukrem pudrem.


oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

ŁOSOSIOWE KLOPSIKI W SOSIE CYTRYNOWYM

piątek, 25 lutego 2011 14:16

 

Ostatnio popełniłam wielki błąd, kupując w hipermarkecie mrożonego dorszyka polarnego. Jakież było moje zdziwienie, gdy w domu przeczytałam na etykiecie, pochodzenie: Chiny. A najgorsze było dopiero przede mną. Wstyd się przyznać, ale to był chyba najgorszy obiad w moim życiu.

Ale do rzeczy. Dzisiaj w ramach rehabilitacji delikatne klopsiki w wyrazistym sosiku.

 

Składniki:

 

1/2 kg świeżego mielonego łososia

jajko

łyżka otrąb owsianych

łyżeczka mąki ziemniaczanej

sól

pieprz

2 łyżki soku z cytryny

 

Wszystkie składniki umieścić w mikserze, malakserze lub Thermomixie i zmiksować w pulsach na gładką, wręcz aksamitną masę. W szerokim rondlu zagotować wodę, wilgotnymi rękami formować kulki i wrzucać kolejno na wrzątek. Garnek przykryć i gotować klopsy na małym ogniu kilkanaście minut.

 

Sos cytrynowy:

 

cebula

łyżka masła

łyżeczka mąki

cytryna

3 łyżki śmietany crème fraîche

wywar z klopsików

 

Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, podsypać mąką, wymieszać i zalać szklanką wywaru. Zagotować, dodać śmietanę, sok i startą skórkę z cytryny i ewentualnie dosolić. Gotować chwilę mieszając, aż konsystencja sosu się wyrówna. Jeżeli sos wyjdzie za gęsty, zawsze można dodać więcej wywaru.

Do sosu włożyć klopsiki i podgrzać. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, przybrane startą skórką cytrynową.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

JAPOŃSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA

czwartek, 24 lutego 2011 15:25

 

Nie pamiętam kiedy, ale na pewno sporo lat temu przepis na tę sałatkę dostałam od Cioci Zosi. Nie mam co prawda pojęcia skąd się wzięła i z czym może się kojarzyć nazwa "japońska", ale taki był tytuł przepisu i tak też podaję dalej. Jak zwał, tak zwał, sałatka jest smaczna, trochę podobna do śledzi w śmietanie i prosta, a to lubię najbardziej.

 

Składniki:

 

4 spore solone filety śledziowe (matjasy)

litrowy słoik ogórków konserwowych

2 jabłka

cebula

3 łyżki majonezu

3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu

świeżo zmielony pieprz

 

Matjasy kupić w sklepie rybnym na wagę, z wiaderka. Są bardzo dobre, nie ma potrzeby brać na tackach w oleju. Następnie opłukać i zalać czystą wodą. Moczyć około 2 godzin. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zalać w miseczce wrzątkiem. Po dwóch minutach przelać na sitko i odcedzić. Ogórki i jabłka pokroić drobno, a wymoczone śledzie w kostkę. Składniki sałatki wymieszać w misce z majonezem i śmietaną/jogurtem, doprawić pieprzem i gotowe.


oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

TORT NALEŚNIKOWY Z FARSZEM BOLOŃSKIM

wtorek, 22 lutego 2011 15:18

 

Tort z naleśników to interesujące i wbrew pozorom, wygodne danie. Szczególnie, że naleśniki i sos można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko złożyć i zapiec.

 

Składniki:

 

1/2 kg chudego mięsa mielonego, wołowego lub mieszanego

cebula

3 marchewki

4-5 ząbków czosnku

oliwa z oliwek extra virgin do smażenia

puszka pomidorów

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

gałązka selera naciowego

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

10-15 dag tartego sera żółtego lub w plastrach

6 naleśników

2 gomółki mozzarelli

 

Usmażyć naleśniki. Cebulę drobno pokroić, a czosnek zmiażdżyć i usmażyć na oliwie. W tym czasie obrać oraz pokroić w kostkę marchew i dodać do cebuli. Gdy warzywa zmiękną dodać mięso i smażyć, rozdrabniając grudki, aż się porządnie zetnie. Wówczas dodać pomidory z puszki, seler, przyprawy i dusić kilkanaście minut, aby zredykować płyn. Po zdjęciu z ognia wyjąć seler i dosypać pietruszkę.

Włączyć piekarnik na 200oC. Dno i boki tortownicy o średnicy naleśników (u mnie 24 cm) wysmarować masłem i na spodzie rozłożyć pierwszy naleśnik. Na to dać trochę sosu mięsnego i lekko posypać serem żółtym (ja dałam po dwa plastry na warstwę). Układać kolejno do wyczerpania składników. Na ostatnim naleśniku rozłożyć plasterki mozzarelli.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.


oceń
1
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

SAŁATKA Z FASOLKI I TUŃCZYKA

poniedziałek, 21 lutego 2011 17:02

 

Od Hani dostałam ciekawy przepis na sałatkę z fasolki szparagowej, marynowanej cebuli i pomidorów. Ze względów oczywistych pominęłam pomidory i w to miejsce wstawiłam ... tuńczyka. Wyszła bardzo udana kompozycja, szczególnie dzięki marynowanej cebuli.

 

Składniki:

 

1/2 kg fasolki szparagowej (poza sezonem mrożonej)

2 czerwone cebule

kilka łyżek octu winnego

2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)

puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

posiekany koperek

sól

pieprz

 

Cebulę pokroić w piórka, zalać w miseczce octem i odstawić na minimum 30 minut. W tym czasie ugotować fasolkę i po odcedzeniu ostudzić. Tuńczyka i cebulę odsączyć z zalewy. Połączyć z fasolką, doprawić solą i pieprzem, polać oliwą, posypać koperkiem i wymieszać.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

KREWETKI W SOSIE ANANASOWO - IMBIROWYM

niedziela, 20 lutego 2011 15:43

 

Marta i Jacek po powrocie z Azji ugościli nas orientalnymi krewetkami w ananasie. Pomysł na to danie przywieźli z egzotycznej podróży i Marta odtworzyła je z pamięci. Pełna zachwytu dostałam przepis i pozwolenie na publikację.

 

Składniki:

 

1/2 kg krewetek z ogonkami

oliwa z oliwek extra virgin

ananas świeży lub w puszce

1 duży ząbek czosnku lub 2-3 małe

kawałek świeżego imbiru

2 łyżeczki curry

3-4 łyżki śmietany crème fraîche

sól

 

Krewetki rozmrozić i odparować na suchej patelni. Ananasa przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ i pokroić, a ananasa z puszki odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć zmiażdżony czosnek i starty na grubej tarce imbir. Dodać ananasa i śmietanę, dosypać curry, dosolić i dusić kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Bezpośrednio przed podaniem krewetki podsmażyć na oliwie, dodać sos i podgrzać.

U Marty danie to bardzo efektownie prezentowało się podane w skorupie ananasa. Ja użyłam ananasa z puszki i podałam na niedzielny obiad z ryżem ugotowanym na sypko.


oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

FARFALLE Z TUŃCZYKIEM I PIECZARKAMI

piątek, 18 lutego 2011 14:26

 

Śmietanowy sos z tuńczykiem często gości na naszym stole. Czasami jest z pieczarkami, czasami bez - w każdej wersji jest smaczny. Ważne, że jest prosty i to mnie cieszy najbardziej.

 

Składniki:

 

1/2 kg farfalle - kokardek (oczywiście może być inny)

30 dag pieczarek

puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (w wersji bez pieczarek trzeba wziąć dwie puszki)

łyżka masła

łyżka oliwy z oliwek extra virgin

cebula

ząbek czosnku

łyżka soku z cytryny

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

4-5 łyżek śmietany crème fraîche

 

Wstawić wodę na makaron. Cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć i usmażyć na maśle z oliwą do miękkości, nie rumieniąc. Makaron wsypać do garnka i gotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Smażyć kilka minut i dodać śmietanę. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Na sam koniec do sosu dać osączonego z zalewy tuńczyka, sok z cytryny i pietruszkę oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować mieszając. Odcedzony makaron przełożyć z powrotem do garnka i delikatnie wymieszać z sosem.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

FRITTATA Z PAPRYKĄ I GROSZKIEM

czwartek, 17 lutego 2011 15:25

 

Kolorowy omlet z kubkiem dowolnej kremowej zupy to pomysł na szybki i pełnowartościowy obiad.

 

Składniki na 2 porcje:

 

cebula

2-3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek extra virgin

papryka czerwona

10 dag groszku mrożonego

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

6 jajek

10 dag startego sera żółtego

sól

pieprz

 

Cebulę obrać, pokroić w piórka i usmażyć wraz ze zmiażdżonym czosnkiem na oliwie. Paprykę pokroić w paseczki i dodać do cebuli. Dosypać również groszek i dusić pod przykryciem 10 minut. W tym czasie zetrzeć ser. W miseczce roztrzepać jajka, następnie dodać ser, pietruszkę, sól i pieprz i wymieszać. Zalać warzywa na patelni i smażyć, nie mieszając, 6-7 minut. Ostrożnie zsunąć frittatę na talerz, przykryć patelnią, na której się smażyła i energicznie odwrócić, aby omlet z powrotem znalazł się na patelni. Zabrać talerz i dopiec

2-3 minuty z drugiej strony.


oceń
0
2

komentarze (3) | dodaj komentarz

KOPYTKA Z SOSEM GRZYBOWYM

środa, 16 lutego 2011 18:51

 

Wczoraj specjalnie ugotowałam wiecej ziemniaków z zamiarem przerobienia ich na kopytka. I nawet grzyby do sosu na noc namoczyłam. A dzisiaj już prawie roboty nie miałam. Lubię taką misterną organizację, nie ma nic gorszego jak wrócić z pracy i rozłożyć bezradnie ręce nad pustymi garnkami.

 

Kopytka:

 

ugotowane, utłuczone i ostudzone ziemniaki

mąka - 1/5 objętości ziemniaków

jajko

sól

 

Sos z suszonych grzybów:

 

garstka grzybów suszonych

cebula

łyżka masła

płaska łyżka mąki

3-4 łyżki śmietany crème fraîche

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Najpierw ugotować ziemniaki i namoczyć grzyby. Można to zrobić dzień wcześniej.

Następnie ugotować sos. Grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Dodać mąkę, wymieszać i zalać wywarem z grzybami. Doprawić do smaku solą i pieprzem i zaprawić śmietaną. Gotować, aż sos osiągnie porządaną konsystencję, a jeżeli wyjdzie za gęsty -rozcieńczyć wodą. 

W dużym garnku wstawić wodę na kopytka. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko oraz sól i wyrobić ręką niezbyt lepiące ciasto, ewentualnie dosypać mąki. Wyjmować partiami na omączoną stolnicę i rolować wałki, spłaszczać nożem i kroić ukośne kluski. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na małym ogniu.

Kopytka świetnie smakują z sosem grzybowym, ale równie dobrze można je dać z innym sosem lub podsmażyć.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 062  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« luty »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28      
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337062
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki