Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

PIEROGI Z DYNIĄ I TWAROGIEM

środa, 29 lutego 2012 16:56

 

 

W piwnicy została już tylko jedna dynia z ogrodu Mamy. Ale za to jaka!!!

10-kilogramowa!!! Choć nie miałam siły się z nią zmierzyć, podjęłam tę walkę, bo dłużej już nie powinna leżeć. Po dwóch dniach krojenia, drążenia, pieczenia i smażenia wszystko widzę na pomarańczowo. Ale sytuację opanowałam i jestem bardzo zadowolona.

 

Farsz:

 

500 g musu z pieczonej dyni

500 g tłustego twarogu

cebula

łyżka masła

kilka gałązek świeżego rozmarynu

sól

pieprz

 

Ciasto na pierogi:

 

 

600 g mąki pszennej (dałam 400g zwykłej i 200 g semoliny)

60 ml oliwy

płaska łyżeczka soli

380 ml gorącej wody

 

podsmażona wędzonka lub śmietana do podania

igiełki rozmarynu do przybrania

 

Upieczoną dynię zmiksować i odcisnąć przez płótno lub gazę z nadmiaru wody. Cebulkę zeszklić na maśle, dodając pod koniec posiekane igiełki rozmarynu. Twaróg rozgnieść widelcem na dość gładką masę. Dodać odciśniętą dynię, cebulkę i przyprawić dobrze solą i pieprzem. Farsz wstawić do lodówki.

 

Mąkę wsypać do urządzenia, dodać pozostałe składniki ciasta i wyrabiać w pulsach, aż ciasto stanie się plastyczne. Gdyby się lepiło, dosypać mąki. Można też wykonać ciasto metodą manualną, ale trzeba uważać, żeby się nie poparzyć. Gotowe ciasto zostawić pod przykryciem na kilka minut, aby odpoczęło.

 

W tym czasie wstawić wodę na pierogi. Stolnicę oprószyć mąką, odciąć kawałek ciasta, resztę trzymając ciągle pod przykryciem. Rozwałkować cienki placek, wykroić krążki i maczaną w wodzie łyżeczką do melona, nakładać kulki farszu. Zlepić pierożki i gotować w osolonym wrzątku partiami, 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.

 

Podawać z podsmażoną wędzonką i jak kto woli, gęstą śmietaną, posypane igiełkami rozmarynu.

 

 Źródło: www.kwestiasmaku.com


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

KORZENNE GNOCCHI Z MARCHEWKI

wtorek, 28 lutego 2012 13:47

 

 

Ugotowałam warzywa na sałatkę, jednak jej nie zrobiłam. Za to dziś, jak na zamówienie, wpadł mi w ręce przepis na marchewkowe gnocchi.

 

Składniki:

 

1/2 kg ugotowanej marchwi

20 dag mąki

10 dag fety

jajko

łyżeczka garam masali ( u mnie po szczypcie mielonego czarnego pieprzu, cynamonu, goździków, kolendry, kminu rzymskiego, chili i gałki muszkatołowej )

 

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Marchew zmiksować z fetą, dodać jajko, przyprawy i mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto jest miękkie i nie nadaje się do ręcznego formowania klusek, co niewątpliwie jest jego zaletą. Gnocchi formowałam więc przy pomocy dwóch łyżek. Łyżką trzymaną w lewej ręce nabierałam ciasto, a drugą łyżką maczaną we wrzątku odcinałam podłużne kluski bezpośrednio do garnka. Udało się. Gnocchi wyszły bardzo delikatne, a jednocześnie wyraziste w smaku. Podałam je z tymiankowym sosikiem.

 

Sos tymiankowy:

 

cebula

ząbek czosnku

łyżka masła

3-4 łyżki śmietany crème fraîche

2-3 gałązki świeżego tymianku

szczypta soli

 

Cebulę drobniutko posiekać i zeszklić wraz ze zmiażdżonym czosnkiem na maśle. Dodać śmietanę, posolić i chwilę gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Tymianek posiekać i dodać do sosu.

 

Gnocchi polać z sosem i posypać świeżym tymiankiem.

 

Źródło: "Makarony. Wielka księga kucharska" (ulubiona książka kucharska M)

 


oceń
2
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

UDZIEC INDYCZY W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NADZIEWANY SUSZONYMI POMIDORAMI I ŚWIEŻYM TYMIANKIEM

niedziela, 26 lutego 2012 16:33

 

 

Niedzielny obiadek. Niezwykle soczyste i aromatyczne mięsko zamknięte w skórce z szynki parmeńskiej. I pomyśleć, że doszło do tego zupełnie przez przypadek. Szynka odleżała swoje i musiała już opuścić lodówkę, a otwarty słoiczek z pomidorami czekał z utęsknieniem na swój czas, natomiast tymianek w doniczce na oknie z braku słońca wybujał do niebotycznych rozmiarów. Takim sposobem uratowałam kilka produktów, tworząc niespodziewanie i ku radości domowników, bardzo udane danie.

 

Składniki:

 

1 kg udźca indyczego bez kości i skóry

mały słoiczek pomidorów suszonych w oliwie (200 ml)

garść świeżego tymianku

sos Worcestershire

10 dag szynki parmeńskiej w cieniutkich plasterkach

sól

świeżo zmielony pieprz

 

100 ml białego wytrawnego wina do sosu

łyżeczka mączki ziemniaczanej do sosu

 

Mięso umyć i osuszyć. Rozłożyć na desce i rozpłaszczyć na maksymalnie duży płat, nacinając nożem grubsze kawałki i rozkładając je na zewnątrz. Pomidory pokroić drobno, a tymianek posiekać. Mięso skropić sosem. Posypać lekko solą, pieprzem, tymiankiem i równomiernie rozłożyć pokrojone pomidory. Zwinąć w roladę, skropić znowu sosem i obłożyć plasterkami szynki. Całość związać kilkoma kawałkami sznurka kuchennego i ułożyć roladę w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Tak przygotowane mięso przechowałam przez noc w lodówce i upiekłam nazajutrz. Można też upiec od razu w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 1,5 godziny pod przykryciem.

Po upieczeniu mięso trzymać w cieple, a wytworzony sos przelać do rondelka, dodać wino, chwilę pogotować i zagęścić rozprowadzoną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną. Ewentualnie doprawić do smaku solą lub pieprzem.

Podawać z warzywami ugotowanymi na parze i tłuczonymi ziemniakami.


oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM

piątek, 24 lutego 2012 15:02

 

 

Zapiekanka makaronowa jest zawsze doskonałą propozycją na obiad, również dla zapracowanych. W wersji z łososiem wędzonym i brokułami ważnym akcentem stał się sok z cytryny. A wyczuwalny z oddali aromat czosnku dopełnił dzieła.

 

Składniki:

 

40 dag krótkiego makaronu (dałam małe kolanka)

łyżka masła

świeży brokuł lub paczka mrożonych

150 g wędzonego łososia

150 g tartej mozzarelli lub łagodnego sera żółtego

3 łyżki posiekanego koperku

3 jajka

250 ml śmietany lub jogurtu

2 łyżki soku z cytryny

sól

świeżo zmielony pieprz

oliwa lub masło do natłuszczenia formy

2 zmiażdżone ząbki czosnku do natarcia formy

dodatkowy koperek do podania

cząstki cytryny do skropienia

 

Brokuła wyłukać i podzielić na różyczki, a następnie obgotować przez 5 minut w lekko osolonym wrzątku lub na parze i odcedzić. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu wymieszać z masłem i odstawić. Włączyć piekarnik, ustawiając temperaturę na 180oC. Naczynie żaroodporne natłuścić i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Śmietanę lub jogurt wymieszać z połową sera, jajkami, koperkiem i sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i szczyptą soli. Łososia rozdrobnić.

Do przygotowanego naczynia przełożyć makaron, dodać brokuły i łososia. Lekko przemieszać i zalać masą jajeczną. Z wierzchu posypać resztą mozzarelli. Zapiekać około 20 minut.

Podawać z cząstką cytryny, posypane świeżym koperkiem.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

CHRUST NELI RUBINSTEIN

poniedziałek, 20 lutego 2012 21:30

 

 

Ostatki. Słodki wtorek przed środą popielcową i czasem postanowień, a nawet wyrzeczeń.

 

Składniki:

 

1 jajko

2 żółtka

1 łyżka octu

2 łyżki rumu

1/4 łyżeczki soli

1/3 szklanki śmietany

2 łyżki miękkiego masła

300 g mąki lub trochę więcej

1/2 kg smalcu do smażenia

cukier puder do posypania

 

Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki ubić w misce lub malakserze (u mnie Thermomix). Dodawać stopniowo mąkę, do połączenia składników. Kontynuować wyrabianie w urządzeniu lub na stolnicy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk lub ścianek naczynia. Z ciasta uformować kulę i odłożyć pod przykryciem na 10 minut.

Ciasto podzielić na 4-5 kawałków. Każdy wałkować na oprószonej leciutko mąką stolnicy możliwie jak najcieniej. Pozostałe kawałki trzymać pod przykryciem. Rozwałkowane ciasto pokroić na paski szerokości 3 cm, a następnie romby długości 9 cm. Po środku każdego kawałka zrobić podłużne nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec chruścika.

W szerokim i płaskim garnku rozgrzać smalec i smażyć chruściki niezbyt dużymi partiami z obu stron na rumiano. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia, a następnie przełożyć na tacę i oprószyć przez sitko cukrem pudrem.

 

Źródło: Aniela Rubinstein "Kuchnia Neli"


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

TAGLIATELLE Z SOSEM GORGONZOLA

sobota, 18 lutego 2012 21:35

 

 

Właśnie wróciłam dość zmęczona z pracy, gdy J oznajmił, że niedługo wychodzi. Jakżebym mogła wypuścić dziecko bez obiadu??? Przystąpiłam do działania i za 15 minut było jedzenie. Co prawda J z powodu intensywnego zapachu sera trochę marudził, ale zajadał, aż się uszy trzęsły, przecież koledzy czekali :-).

 

Składniki:

 

1/2 kg tagliatelle

200 g gorgonzoli

kremowy serek np.: Philadelphia (125g)

150 ml mleka

3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki (u mnie mrożona)

świeżo zmielony pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

 

W dużym garnku wstawić wodę na makaron, a następnie ugotować go wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie do rondelka wlać mleko, dodać sery i powoli rozpuścić, do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Wsypać pietruszkę, doprawić pieprzem i gałką, wymieszać. Ugotowany makaron odcedzić i dać z powrotem do garnka. Wlać sos, wymieszać i natychmiast podawać. 


oceń
1
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

PĄCZKI WARSZAWSKIE ZNAKOMITE

czwartek, 16 lutego 2012 0:19

 

 

Pączki zawsze powodują u mnie tremę mimo, że przepis sprawdzony, produkty kupione, skórka pomarańczowa usmażona i wiem, że są świetne. Odwagi!!! W końcu to tylko jeden, jedyny raz w roku!!!

 

Zaczyn:

 

6 dag drożdży

10 dag mąki

łyżka cukru

1/3 szklanki letniego mleka

 

Ciasto:

 

1/2 kg mąki

8 żółtek

8 dag cukru

1/4 l letniego mleka

15 dag roztopionego masła

miąższ z 1/2 laski wanilii

otarta skórka cytrynowa

szczypta soli

30 ml spirytusu

 

Dodatkowo:

 

konfitura z róży

cukier puder

smażona skórka pomarańczowa

1 kg smalcu

 

Składniki zaczynu wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie podgrzać resztę mleka i roztopić masło. Wyszorować i sparzyć cytrynę i zetrzeć z niej skórkę na drobniutkiej tarce. Wanilię przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać miąższ. Żółtka utrzeć z cukrem.

Do wyrośniętego zaczynu dodać przygotowane pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto, aż będzie odstawało od rąk. Można to zrobić również przy pomocy Thermomixa - 10 minut, pozycja interwał.

Gdy ciasto zacznie rosnąć, łyżką brać porcje, formować pączki i układać na oprószonej mąką serwecie. Pączki pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Gdy podwoją swą objętość rozgrzać tłuszcz w szerokim i płaskim garnku i smażyć pączki z obu stron na rumiano. Gdyby się zbyt szybko rumieniły, dodać do tłuszczu kilka plasterków surowego ziemniaka.

Usmażone pączki przekładać na papierowy ręcznik. Letnie nadziewać konfiturą różaną przy pomocy szprycy do tortów ze specjalną końcówką do nadziewania, a następnie oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Na lukier wziąć 4-5 łyżek cukru pudru i tyle gorącej wody, aby jego konsystencja nie była zbyt gęsta. Pączki polukrować pędzelkiem i posypać drobno pokrojoną smażoną skórką pomarańczową.

 

Źródło: M. Lemnis, H. Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

ŻEBERKA Z KAPUSTĄ

sobota, 11 lutego 2012 16:54

 

 

Lodówka opustoszała szybciej, niż się tego spodziewałam i okazało się, że nie mam co włożyć do garnka. Był wieczór, na zakupy nie miałam więc żadnych szans. Na szczęście zawsze coś można znaleźć w zamrażarce, spiżarni, piwnicy...

 

Składniki: 

 

1,4 kg chudych żeberek wieprzowych

sól

świeżo zmielony pieprz

mielony kminek

słodka mielona papryka

cebula

2 listki laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

0,7 kg kapusty kiszonej

150 ml białego wytrawnego wina

łyżka miodu

kilka gałązek świeżego tymianku

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 150oC. Żeberka umyć i osuszyć, a następnie pokroić na porcje i przełożyć do brytfanny. Posypać lekko solą, pieprzem, kminkiem i papryką, dodać cebulę pokrojoną w piórka, ziele angielskie i listek laurowy. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na godzinę. Następnie piec jeszcze pół godziny bez przykrywki, aby żeberka się przyrumieniły. W tym czasie przygotować kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłukać wodą na sicie. Dodać do upieczonego mięsa wraz z winem, miodem, gałązkami tymianku i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.


oceń
1
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

SURÓWKA Z CYKORII

środa, 08 lutego 2012 16:11

 

 

Chcąc jeść zimą w miarę wartościowe warzywa, wybieramy najczęściej mrożonki i kiszonki. Ale cennym źródłem witamin jest w tym czasie również cykoria. Polecam. Dziś w towarzystwie jabłka i orzechów w bardzo prostej surówce.

 

Składniki:

 

3 cykorie czerwone

2 jabłka

2 łyżki soku z cytryny

kilka orzechów włoskich

 

Sos:

 

100 ml śmietany crème fraîche

łyżeczka musztardy z Dijon

łyżeczka miodu

łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

świeżo zmielony pieprz

 

Składniki sosu wymieszać, a orzechy wyłuskać. Cykorię przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gorzki głąb i opłukać. Następnie osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na kawałki. Jabłka obrać,  pokroić w kosteczkę i skropić sokiem z cytryny. Cykorię i jabłka wymieszać delikatnie z sosem i posypać orzechami.

 

 


oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

BRAMBOROVÉ HALUŠKY

poniedziałek, 06 lutego 2012 15:54

 

 

Kluski ziemniaczane naszych południowych sąsiadów, ale nie wiem, czy wywodzą się ze Słowacji, czy z Czech. W każdym razie mama Ewy kupiła mi w Czechach specjalne sitko do gotowania halušek (dziękuję:-)), płaskie, szerokie, z otworami wielkości zielonego groszku. Sitko to jest bardzo praktyczne, znakomicie ułatwia pracę i można wykorzystać do gotowania innych klusek, np. lanych.

 

Składniki:

 

1 kg ziemniaków

mąka pszenna* (około 25 dag)

szczypta soli

 

* Ewa mówi, że mąka do halušek powinna być półgruba. Nie ma takiej w Polsce, więc postanowiłam dać semolinę, która ma właśnie dość gruby przemiał. Myślę, że to trafny wybór, ponieważ kluski wyszły zwarte i miały przyjemniejszą barwę oraz delikatniejszy smak, niż kluski ziemniaczane z dodatkiem mąki żytniej.

 

Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane, a następnie przełożyć na gęste sitko i ustawić nad miską, aby obciekły. Po kilkunastu minutach ostrożnie zlać wodę z miski, zachowując skrobię, która osadziła się na dnie. Ziemniaki przełożyć do miski ze skrobią, dosypać mąkę, sól i dokładnie wymieszać. Masa powinna być dość gęsta. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kontrolnie jedną - dwie kluseczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest odpowiednie. Gdyby kluski się rozgotowały - dosypać mąki. Teraz na garnku ustawić sitko do halušek, nałożyć dwie łyżki ciasta i przetrzeć je do wrzątku. Postępować tak, aż do wyczerpania ciasta. Gotować kluseczki 4-5 minut. Ugotowane kluski odcedzić, a gdyby woda od gotowania była bardzo gęsta, przelać dodatkowo gorącą wodą.

 

Bramborové halušky tradycyjnie podawane są z bryndzą i skwarkami, ale sądzę, że z dobrym gulaszem lub ulubionym sosem byłyby równie smaczne.

 


oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 389  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« luty »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
272829    
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476389
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki