Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

ROLADKA KOZIA W MIGDAŁACH

środa, 27 lutego 2013 12:23

 

 

W chrupiących migdałach, z sosem żurawinowym i rukolą - poezja smaku.

 

Składniki:

 

roladka kozia 200 g

garstka płatków migdałowych

oliwa z oliwek extra virgin do posmarowania

 

Do podania:

 

4-5 łyżek żurawiny niskosłodzonej ze słoika

1 łyżka octu balsamicznego z Modeny

 

rukola

oliwa z oliwek extra virgin do skropienia

grubo zmielony pieprz i sól

 

Rukolę umyć i osuszyć oraz rozłożyć na talerzach, następnie skropić oliwą i posypać solą i pieprzem.

Żurawinę wymieszać z octem balsamicznym i wyłożyć obok rukoli. 

Roladkę kozią pokroić na plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Posmarować z obu stron oliwą i obtoczyć w migdałach. Teflonową lub tytanową patelnię rozgrzać, ułożyć roladki, zmniejszyć ogień i smażyć roladki z obu stron na rumiano, uważając jednak, żeby nie przypalić migdałów. Usmażone roladki, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, wyłożyć na talerze i od razu podawać.

 

Na podstawie: www.kwestiasmaku.com


oceń
0
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

SAŁATKA WALDORF

poniedziałek, 25 lutego 2013 16:01

 

 

Klasyka gatunku ze 120-letnim stażem.

 

Składniki:

 

kilka łodyżek selera naciowego

duże czerwone jabłko

garść łuskanych orzechów włoskich

garść rodzynków

4 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

sok z cytryny

sól

świeżo zmielony pieprz

rukola do podania

 

Rodzynki namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie. Orzechy lekko uprażyć na suchej patelni. Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Łodygi selera umyć, osuszyć i pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm. Umyte jabłko podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, przeciąć jeszcze raz wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Przygotowane składniki wymieszać w misce i podawać na przykład na rukoli.

 


oceń
31
6

komentarze (15) | dodaj komentarz

SZAFRANOWE RISOTTO Z MAŁŻAMI

czwartek, 14 lutego 2013 16:11

 

 

Składniki:

 

słoik małży w sosie własnym o pojemności 330 ml łącznie z zalewą

200 g ryżu arborio

1 szalotka lub mała cebulka

2 łyżki masła

50 ml białego wytrawnego wina

0,12 g szafranu (całe opakowanie)

łyżeczka przecieru pomidorowego

woda

sól

40 g tartego parmezanu

 

Szalotkę drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła na głębokiej patelni, nie rumieniąc.

Ryż opłukać dokładnie i dodać do cebulki na patelnię. Chwilę obsmażyć mieszając, a następnie wlać wino i odparować.

W tym czasie małże odsączyć na sitku nad rondelkiem z zalewy. Zalewę uzupełnić gorącą wodą do objętości 1l, dodać przecier pomidorowy, lekko posolić i zagotować.

Do ryżu wlewać po szklance gorącego płynu z rondelka i za każdym razem czekać, aż zostanie wchłonięty przez ryż. Wraz z ostatnią szklanką płynu do risotta dodać małże.

Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, a risotto stanie się gęste, dodać drugą łyżkę masła i starty parmezan, całość wymieszać i od razu podawać.

Risotto można przyrządzić również bez parmezanu i ja nawet wolę taką naturalną wersję.

 

Na podstawie: www.kwestiasmaku.com


oceń
0
1

komentarze (3) | dodaj komentarz

PIERŚ KURCZAKA ZAPIEKANA W POMIDORACH

wtorek, 12 lutego 2013 15:39

 

 

Składniki:

 

podwójna pierś z kurczaka

sól

słodka papryka w proszku

oliwa z oliwek extra virgin

 

cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek extra virgin

puszka pomidorów krojonych w zalewie

sól

pieprz

tymianek

3 łyżki śmietany crème fraîche

kilka lub kilkanaście czarnych oliwek, opcjonalnie

 

 

Kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i podzielić na porcje. Posypać solą, papryką i odłożyć.

 

Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory z puszki, przyprawić lekko solą, tymiankiem i pieprzem i dusić na wolnym ogniu, aby sos nieco zgęstniał. Na koniec dodać śmietanę.

 

Piekarnik rozgrzać do 180oC. Kurczaka obsmażyć z obu stron na rumiano i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem, obłożyć oliwkami i zapiekać około 30 minut.

 

Podawać z warzywami ugotowanymi na parze.

 

Na podstawie: www.kwestiasmaku.com


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM WĘDZONYM

sobota, 09 lutego 2013 15:18

 

 

Szybkie, smaczne i bardzo efektowne danko.

 

Składniki:

 

7 jaj

100 g łososia wędzonego

pół pęczka koperku

łyżka majonezu

kilka łyżeczek czarnego kawioru do dekoracji

 

Jajka ugotować na twardo, następnie obrać, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Ściąć lekko dno każdej połówki, aby jajka na talerzu były stabilne. Łososia pokroić drobno, a koperek posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. Żółtka wymieszać w misce z łososiem, koperkiem i majonezem. Nałożyć farsz na połówki jajek, przybrać koperkiem i odrobiną kawioru. Gotowe.


oceń
7
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

BLINY GRYCZANE

piątek, 08 lutego 2013 17:19

 

 

Może nie wyglądają na takie, ale są wyjątkowo mięciutkie i delikatne, choć jeszcze podczas smażenia wydawały się dość zwarte i ciężkie. Słowem - miła niespodzianka, aż sama się zdziwiłam.

 

Składniki:

 

15 dag mąki gryczanej lub zmielonej własnoręcznie kaszy gryczanej

10 dag mąki pszennej

2 dag drożdży

łyżka cukru

300 ml ciepłego mleka

4 dag roztopionego masła

1 jajo

sól

olej lub klarowane masło do smażenia

 

Do podania:

 

twarożek śmietankowy lub gęsta śmietana

plasterki łososia wędzonego

kawior

gałązki koperku

 

Jeżeli nie mamy mąki gryczanej, a posiadamy Thermomix, w minutę na maksymalnych obrotach kaszę zmielimy na mąkę. Taka mąka ma brązowy kolor, więc zarówno ciasto na bliny, jak i same placki są brązowe. Myślę, że to nie przeszkadza, a nawet polecam. 

Zmieloną kaszę wysypać na chwilę z Thermomixa do miski, a w naczyniu miksującym z drożdży, cukru, łyżki mąki i łyżki ciepłego mleka zrobić rozczyn i pozostawić go do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać na średnich obrotach i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach ciasto podwoi swoją objętość, wówczas zamieszać, aby opadło i znowu pozostawić do rośnięcia. Gdy ponownie urośnie, smażyć niewielkie placuszki na gorącej patelni, z obu stron na rumiano. Odkładać na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć ze zbędnego tłuszczu i od razu podawać przybrane serkiem lub śmietaną, łososiem, kawiorem i koperkiem.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

TRIPPA ALLA FIORENTINA

wtorek, 05 lutego 2013 22:47

 

 

Flaczki po florencku jadłam kilka dni temu w pewnej włoskiej restauracji i prawdziwie się zachwyciłam. I choć zdaję sobie sprawę, że wersji tej potrawy może być wiele, znalazłam na jakiejś włoskiej stronie przepis i muszę przyznać, że wyszło interesująco.

 

Składniki:

 

1 kg flaków wołowych oczyszczonych, obgotowanych i pokrojonych w paseczki

6 łyżek oliwy extra virgin

łyżka masła

2 łodygi selera naciowego

cebula

2 średnie marchewki

2-3 ząbki czosnku

1 liść laurowy

2 goździki

200 ml białego wytrawnego wina

1/2 kg świeżych pomidorów bez skóry lub puszka pomidorów w zalewie

200 ml bulionu warzywnego lub rosołu wołowego

pęczek świeżej bazylii

sól

świeżo zmielony pieprz

świeżo starty parmezan do podania

 

Flaki ze sklepu są już obgotowane, ale radzę je jeszcze w domu obgotować, nawet dwukrotnie zmieniając wodę.

W tym samym czasie przygotować warzywa. Cebulę, marchew i seler oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. W szerokim garnku rozgrzać oliwę z masłem, dać warzywa, dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek oraz liść laurowy i goździki. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż cebula się zeszkli. 

Flaki odlać, odsączyć i dodać do warzyw. Dolać wino i dusić, aż wino odparuje. Teraz dodać pomidory świeże (sparzone wcześniej, obrane ze skóry i pokrojone) lub z puszki. Dolać bulion lub rosół i dusić pod przykryciem, aż flaki będą miękkie, a zupa gęsta.

15 minut przed końcem gotowania przyprawić flaki solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Kilka listków bazylii można zostawić do dekoracji.

Flaki na talerzu posypać parmezanem i podawać z pieczywem.

 

 


oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 417  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« luty »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728   
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476417
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki