Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

KACZKA PIECZONA NADZIEWANA MIĘSEM

niedziela, 08 lutego 2015 16:12

 

kaczka nadziewana mięsem.JPG 

Danie odświętne, więc świętujemy, a mamy co świętować :)

 

 

Składniki:

 

kaczka od gospodarza o wadze ok. 2,5 kg

wątróbka i podroby (żołądek i serce) z tej kaczki,

a jeżeli nie mamy, to 15 dag wątróbki drobiowej

80 dag mięsa wieprzowego

jajko

2 łyżki otrąb owsianych lub bułki tartej

sól

świeżo zmielony pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

majeranek

cebula

łyżka masła

 

Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Nasolić i obsypać majerankiem, również wnętrze. Odstawić  w chłodne miejsce, nawet na kilka godzin, ale można też krócej.

 

Drobno posiekaną cebulkę zeszklić na maśle. 

 

Podroby umyć i osuszyć, następnie drobno posiekać. 

 

Do miski dać mięso mielone, posiekane podroby, cebulkę, jajko, otręby i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przyprawy dozować według uznania.

 

Farszem wypełnić kaczkę, a otwór zaszyć bawełnianą nitką ściegiem za igłą.

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Kaczkę ułożyć w brytfannie, zalać wrzątkiem (0,5 - 0,7 l) przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 3,5 godziny - godzina pieczenia na kilogram mięsa. 20 minut przed końcem kaczkę piec bez przykrycia, aby się ładnie zrumieniła.

 

Gdy kaczka będzie rumiana, sprawdzić jeszcze, czy jest miękka i gotowe.

 

Kaczkę można upiec dzień wcześniej, ja robię tak zawsze, ponieważ zimne mięso łatwiej się kroi, a poza tym można w prosty sposób odtłuścić sos. Następnego dnia z sosu zebrać nadmiar tłuszczu, mięso podzielić na porcje, farsz pokroić na plastry i całość zagrzać pod przykryciem na szerokiej patelni lub w brytfannie.

 

Tłuszczu zebranego z powierzchni sosu nie wyrzucać, tylko przełożyć do rondelka i odparować na małym ogniu, pozbawiając go wody. Gdy przestanie skwierczeć - gotowe. Następnie gorący tłuszcz przelać przez sitko do słoiczka, zakręcić, a po ostudzeniu przechowywać w lodówce. Można go później wykorzystać do smażenia lub gotowania.

 

Kaczkę podawać tradycyjnie - z buraczkami lub czerwoną kapustą, albo nietypowo ... z sałatą z dodatkiem mango, granatu i sosu śliwkowego (przepis wg www.kwestiasmaku.com)

 

 

Sałata z mango, granatem i sosem śliwkowym:

 

mieszanka sałat z rukolą

mango

granat (ziarenka z połowy owocu)

 

4 łyżki powideł śliwkowych

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka octu jabłkowego

szczypta goździków mielonych

świeżo zmielony pieprz

szczypta soli

 

Z granatu wyjąć ziarenka. Mango bez skóry pokroić w kostkę. Sałatę ułożyć na półmisku, posypać ziarenkami granatu i cząstkami mango.

 

Składniki sosu zagotować w małym rondelku i gotować jeszcze przez chwilkę, mieszając.

 

Sałatę polać sosem i podawać.

 

 


oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

KLOPSIKI Z ŁOSOSIA W KOPERKOWO - CYTRYNOWYM SOSIE

piątek, 06 lutego 2015 15:43

 

klopsiki z łososia.JPG

 

Poczułam się jak u Babci, czyli obiad w stylu retro.

 

 

Składniki:

 

60 dag fileta z łososia lub łososia mielonego

jajko

łyżka otrąb owsianych

pęczek koperku, posiekany

cytryna, najlepiej bio, będzie wykorzystana skórka

łyżka mąki

2-3 łyżki crème fraîche lub śmietany 22% 

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Cytrynę wyszorować i sparzyć. Na drobnej tarce otrzeć skórkę.

 

Kawałki łososia (lub łososia mielonego) umieścić w urządzeniu miksującym, dodać jajko, otręby, pół łyżeczki soli, pieprz, 1/3 koperku oraz łyżkę soku z cytryny i zmiksować / zmielić na gładką masę. Doprawić według uznania.

 

Do szerokiego rondla nalać wody do wysokości 3-4 cm. Zagotować.

 

Zwilżonymi dłońmi formować klopsiki i wrzucać na bieżąco do wrzątku. Od czasu do czasu poruszać rondlem, aby klopsy nie przywarły do dna. Zagotować, przykryć rondel i zmniejszyć ogień. 

 

W międzyczasie śmietanę wymieszać z mąką, najlepiej przy pomocy małej rózgi, aby nie było grudek.

 

Po kilku minutach do sosu dać 2 łyżki soku z cytryny oraz startą wcześniej skórkę, roztrzepaną śmietanę oraz 1/3 koperku. Całość zagotować, doprawiając finalnie solą i pieprzem.

 

Podawać z tłuczonymi ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze, posypując danie koperkiem.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

poniedziałek, 02 lutego 2015 17:26

 

 Ĺ‚azanki z kapustą3.JPG

 

Skromnie to wygląda, ale trochę zapachniało Wigilią.

 

 

Składniki:

 

25 dag łazanek

1 kg kiszonej kapusty

garść grzybów suszonych

cebula

masło

łyżka mąki

sól

listek laurowy

świeżo zmielony pieprz

szczypta kminku mielonego

posiekana natka pietruszki

 

Zacząć od grzybów. Duże kapelusze pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki, następnie wypłukać, przełożyć do małego rondelka i zalać zimną wodą. Zostawić na kilka godzin, albo na noc.

Następnie przystąpić do kapusty. Jeżeli jest bardzo kwaśna - przepłukać zimną wodą na sicie i odcedzić. Można pokroić z grubsza i dać do garnka wraz z listkiem laurowym. Zalać wrzątkiem do poziomu kapusty i gotować na małym ogniu, pod przykryciem. 

W tym samym czasie postawić na ogniu grzyby i gotować je w wodzie, w której się moczyły.

Cebulkę zeszklić delikatnie na maśle, dosypać mąkę i mieszając, chwilkę przesmażyć.

Gdy grzyby zmiękną, dodać je wraz z wywarem do kapusty, przyprawić kminkiem, pieprzem, solą i gotować jeszcze na małym ogniu, do miękkości.

Teraz do kapusty dodać cebulę, połowę posiekanej natki pietruszki, całość dokładnie wymieszać i zagotować.

 

W międzyczasie, według przepisu na opakowaniu, ugotować łazanki. Makaron odcedzić, połączyć z kapustą i podawać, a na talerzu posypać jeszcze pozostałą natką pietruszki.

 

Znakomite z barszczykiem.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

KOKOSOWY KURCZAK I CYTRYNOWE RISOTTO Z ANANASEM

niedziela, 01 lutego 2015 16:26

 

risotto cytrynowe i kokosowy kurczak.JPG

 

Nieoczekiwanie wyszła całkiem harmonijna kompozycja smakowa...

 

 

Cytrynowe risotto z ananasem:

 

25 dag ryżu arborio

1 cebula

2 łyżki masła

1,2 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego

100 ml białego wytrawnego wina

skórka otarta z jednej cytryny

sok z połowy cytryny

puszka ananasów w plastrach

5 dag drobno startego parmezanu

sól

świeżo zmielony pieprz

ewentualnie szczypta kurkumy, dla podkreślenia koloru

 

W szerokim rondlu rozgrzać łyżkę masła i dodać drobno posiekaną cebulkę. Zeszklić delikatnie na małym ogniu, uważając żeby nie zrumienić.

Wsypać ryż, zwiększyć ogień i ciągle mieszając, dobrze przesmażyć.

Teraz wlać wino i poczekać, aż odparuje.

Znowu zmniejszyć ogień i dolewać po chochelce gorącego bulionu, za każdym razem czekając, aż porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

Przez około 20 minut cierpliwie i powoli gotować risotto, w międzyczasie przygotowując mięso.

Gdy cały bulion zostanie wykorzystany, a ryż jest już miękki, ale al dente, dodać pokrojonego w kostkę ananasa, sok i skórkę z cytryny. Doprawić risotto do smaku solą, pieprzem, a po chwili wyłączyć ogień i przykryć garnek.

Po kilku minutach dodać do risotta świeżo starty parmezan i resztę masła. Całość wymieszać i podawać.

 

 

Kokosowy kurczak:

 

 

podwójna pierś z kurczaka

łyżeczka soli

łyżeczka curry

łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

mąka

2 jajka

10 dag wiórków kokosowych

2-3 łyżki tłuszczu kokosowego extra virgin do smażenia

 


Mięso wymyć i dobrze osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na wąskie i długie kawałki.

Przyprawy wymieszać w misce, dać kurczaka i dokładnie natrzeć mieszanką. Odstawić.

Do kolejnych misek dać mąkę, jajka i wiórki kokosowe. Panierować kurczaka w mące, rozkłóconym jajku i wiórkach, a następnie smażyć na niezbyt silnym ogniu, z obu stron na rumiano, uważając żeby nie przypalić.

 

 


oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

GRUSZKA Z GORGONZOLĄ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

niedziela, 01 lutego 2015 15:34

 

gruszka z gorgonzolą w szynce parmeńskiej.JPG

 


Efektowna i ekspresowa do przygotowania przystawka na ciepło. Polecam!

 

Składniki:

 

2 gruszki

8 plastrów szynki parmeńskiej

10 dag sera gorgonzola

kawałeczek masła

 

opcjonalnie (ja użyłam): 

 

sok z połowy cytryny

płaska łyżeczka kurkumy

rukola i krem balsamiczny do podania

 

Gruszki umyć, obrać ze skóry i przekroić wzdłuż na cztery części. Chcąc uzyskać piękny słoneczny kolor gruszek, należy wcześniej w niedużym rondelku zagotować wodę z dodatkiem kurkumy i soku z cytryny. Do wrzącej wody dać gruszki, chwilę poczekać, aż się zagotują i od razu wyjąć na talerz, aby przestygły.

 

Piekarnik nagrzać do 180°C. Niedużą foremkę do zapiekania cieniutko posmarować masłem. Z gorgonzoli wyciąć 8 równych prostokącików.

 

Na przestudzoną gruszkę kłaść po kawałeczku sera i owijać szynką. Ułożyć w naczyniu i zapiekać 10-12 minut.

 

Od razu podawać, najchętniej z rukolą i odrobiną kremu balsamicznego.

 


oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 490  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« luty »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
232425262728 
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476490
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki