Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 278 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

BRAK GAZU

czwartek, 31 marca 2011 17:52

Mieszkanie w ponadstuletniej kamienicy ma swoje uroki, ale wiąże się też z czasowymi utrudnieniami. Od dwóch dni w domu nie ma gazu, co w naszym przypadku oznacza brak ogrzewania i ciepłej wody. Jak wiadomo, z gazem nie ma żartów, a z gazownią dyskusji. Remont więc trwa, a wiosna nas nie rozpieszcza, zbliża się powoli i nieśmiało. Opatulona w swetry, głównie zajmuję się teraz grzaniem wody i nie marzę o myciu patelni. Do zobaczenia więc, jak wszystko wróci do normy. :-)


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

SOS KONIAKOWY

poniedziałek, 28 marca 2011 22:01

 

Potrzebowałam sosu do roladek z fetą, oliwkami, papryką i pomidorami suszonymi. Nie chciałam pomidorowego, bo zbyt oczywisty. W gazecie znalazłam przepis na sos Metaxa o aksamitnej, kremowej konsystencji, niesamowitym kolorze i wyważonym smaku. Moje roladki są teraz we wspaniałym towarzystwie.

 

Składniki:

 

1 duża cebula lub 2 małe

papryka czerwona

250 ml bulionu (dałam rosół z kury)

100 ml śmietany crème fraîche

2-3 łyżki ketchupu

50 ml koniaku lub brandy (w oryginale Metaxa)

sól

słodka papryka w proszku

 

Paprykę i cebulę pokroić z grubsza, zalać gorącym bulionem i gotować kilkanaście minut, aż będą miękkie. Dodać śmietanę, ketchup i zagotować. Sos zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skórek papryki. Doprawić sos wegług uznania, dodać koniak i chwilę trzymać na małym ogniu.

Sos można wykorzystać również do mięsa z grilla.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

PIKANTNE GRUSZKI DO MIĘSA

niedziela, 27 marca 2011 12:41

 

Wspomniałam o tych gruszkach, gdy robiłam terrinę z kurczaka. O ile z terriną było trochę zabawy, gruszki zrobiłam wręcz ekspresowo. Cudowny przepis, prosty i szybki, takie są najlepsze.

 

Składniki:

 

80 dag obranych twardych gruszek (dałam konferencję)

200 ml octu jabłkowego

4 listki laurowe

150 g cukru trzcinowego

 

Ocet zagotować z cukrem, aż się rozpuści. Gruszki pokroić w kostkę i dać wraz z listkami laurowymi do zalewy. Gotować 5 minut, przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć (jeżeli mają być przechwywane dłużej - pasteryzować 15 minut) lub zużyć od razu, oczywiście na zimno, jako dodatek do mięs, terrin, pasztetów i wszelkiego rodzaju przystawek. 


oceń
3
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

TERRINA Z KURCZAKA

niedziela, 27 marca 2011 12:40

 

Właściwie jest to terrina z kurczaka, porów i kurek zawinięta w szynkę prosciutto. Bardzo elegancka i wygodna do przygotowania przystawka, w sam raz na przyjęcie. Przepis Gordona Ramsaya na terrinę oraz towarzyszące jej pikantne gruszki znalazłam w gazecie, ale musiałam go dostosować do swoich zasobów i nieco zmieniłam. 

 

Składniki:

 

1 spory kurczak ( ok. 2,5 kg)

włoszczyzna

gałązka lubczyku

gałązka selera

4 łyżki oliwy z oliwek

40 dag porów

40 dag kurek (mogą być mrożone)

2-3 ząbki czosnku

gałązka tymianku (pominęłam)

10 dag włoskiej szynki prosciutto w cienkich plasterkach

kilka łyżek posiekanych ziół - estragonu, trybuli i natki pietruszki (dałam samą pietruszkę)

sól

pieprz

1/2 l wywaru z kurczaka

10 g żelatyny

 

Najpierw ugotować rosół z kurczaka. Kurczaka zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu 2 godziny, zdejmując od czasu do czasu szumowiny. W połowie gotowania dodać do wywaru włoszczyznę i dosolić według uznania. Ugotowany rosół odstawić i ostudzić. Letniego kurczaka wyjąć z rosołu, obrać ze skóry i kości i podzielić na kawałki. Wywar przecedzić przez sitko, zdjąć nadmiar tłuszczu i odmierzając 1 litr, zredukować na małym ogniu do objętości 1/2 l, aby wywar stał się esencjonalny.

W kubeczku zalać żelatynę małą ilością zimnej wody do napęcznienia.

Pory dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Dusić na dwóch łyżkach oliwy 15 minut, do miękkości.

Kurki odmrozić, większe pokroić i usmażyć szybko na pozostałej oliwie wraz z całymi ząbkami czosnku i gałązką tymianku.

Formę do keksu wysmarować oliwą. Wziąć długi kawałek folii spożywczej i wyłożyć nią formę, aby dokładnie przylegała do ścianek naczynia. Na folii ułożyć plastry szynki, powinny one zakrywać dno i boki oraz wystawać poza brzegi formy.

Zredukawany gorący bulion połączyć z żelatyną i ewentualnie doprawić do smaku.

Na dno naczynia wlać kilka łyżek wywaru, ułożyć warstwę kurczaka i zalać bulionem. Na to dać połowę grzybów (wcześniej usunąć z nich czosnek i tymianek), które posypać solą i pieprzem, polać bulionem i dalej w kolejności: kurczak, bulion, połowa porów, sól, pieprz, bulion, kurczak, zioła, bulion. I jeszcze raz od początku. Ostatnią warstwą są zioła i bulion. Przycisnąć zawartość formy, aby wszystkie szczeliny wypełniły się bulionem, założyć wystające końce szynki i przykryć resztą folii. Keksówkę postawić na półmisku (może wyciekać trochę płynu), przykryć deseczką i obciążyć np. kartonem mleka. Wstawić na noc do lodówki.

Na 20 minut przed podaniem wstawić formę z terriną do zamrażalnika, aby stwardniała. Bezpośrednio przed podaniem wyjąć terrinę z formy, owinąć dodatkową folią i ostrożnie pokroić w plastry. Usunąć folię i położyć na talerzu. Podawać z pikantnymi gruszkami i listkami sałaty ułożonymi wokół terriny, skropić kilkoma kroplami oliwy i posypać świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

TORT DACQUOISE

niedziela, 27 marca 2011 1:13

 

Tego tortu specjalnie zachwalać nie trzeba, jest znany dzięki cukierni "Adam Sowa" z Bydgoszczy, której filie można spotkać w wielu miastach Polski. Myślałam, że receptura jest ściśle chroniona i nie spodziewałam się, że znajdę gdziekolwiek przepis. Okazało się, że tort dacquoise jest na czasie, a przepis jest prezentowany na wielu forach. Swój "dakłas" upiekłam według przepisu znalezionego na www.mojewypieki.blox.pl.     

 

Beza:

 

6 białek

łyżeczka octu winnego

30 dag cukru

2 łyżki cukru demerara

8 suszonych daktyli

kilka łuskanych orzechów włoskich

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać ocet i ciągle ubijając dosypywać po łyżce cukru. Na koniec dodać pokrojone daktyle i orzechy, wymieszać. Piekarnik (włączona górna i dolna grzałka) nagrzać do temperatury 180oC. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem. Przy pomocy talerza lub tortownicy odrysować na papierze koła o średnicy 24 cm i nałożyć na nie pianę. Obie blachy wstawić do gorącego piekarnika. Po pięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 120oC i suszyć bezy przez 1,5 godziny. Ostudzić w piekarniku.

 

Krem:

 

250 g serka mascarpone

150 g masy karmelowej z puszki*

300 ml słodkiej śmietanki 30%

1 łyżka cukru pudru

pół szklanki łuskanych orzechów włoskich

10 daktyli

cukier puder i kakao do posypania

kilka orzechów i daktyli do dekoracji

 

W misce wymieszać mascarpone z masą karmelową. Osobno ubić śmietanę, dodając pod koniec cukier puder. Ubitą śmietanę dodać do serka i wymieszać, używając rózgi. Na koniec dosypać z grubsza pokrojone bakalie.

Na bezę wyłożyć cały krem. Przykryć drugą bezą, oprószyć  cukrem pudrem wymieszanym z kakao i udekorować daktylami i orzechami.

Tort dacquoise nie należy do trudnych. Bezy i krem można przygotować dzień wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem tylko złożyć. Zajmie to nie więcej niż 5 minut.

 

* Małgosia zapytała mnie co to jest i gdzie kupić masę karmelową. Ja używam gotowego gotowanego mleka skondensowanego słodzonego w puszce, w dużych sklepach na półce razem z mlekiem skondensowanym. Wiem, że można kupić również masę toffi, ale widziałam tylko smakowe - kokosowe, kawowe, orzechowe, czekoladowe. 


oceń
4
2

komentarze (3) | dodaj komentarz

STRUDEL Z JABŁKAMI

wtorek, 22 marca 2011 20:25

 

W końcu zdobyłam się na odwagę i upiekłam strudel z ciasta filo. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że strudel piekłam po raz pierwszy oraz, że nigdy nie miałam do czynienia z ciastem filo, a nawet go nie jadłam. W związku z powyższym miałam potrójną premierę, a co za tym idzie, równie dużą tremę. Sytuacja początkowo wydawała się dramatyczna, ponieważ chciałam za szybko oddzielić kilka płatów ciasta, aby całego nie rozmrażać i zwyczajnie je połamałam. Zostałam więc z wąskimi i długimi paskami ciasta oraz gotowym nadzieniem jabłkowym i nie bardzo wiedziałam co dalej robić. Rozłożyłam więc te skrawki płasko na stolnicy, żeby nachodziły na siebie, na to dałam jabłka i jakimś cudem zwinęłam roladę. Potem sprytnie przerzuciłam na papier i wtedy pojawiła się nadzieja, że nie będzie katastrofy. Upieczony strudel wizualnie odbiegał od ideału, ciasto się rozwarstwiło i mocno musiałam się nagimnastykować, żeby zrobić jako takie zdjęcie. Jednak smak aromatycznych jabłek w idealnie chrupiącej i cienkiej jak papier skorupce przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a ciasto filo zagości już u mnie na stałe. Przepis na to wspaniałe ciasto znalazłam u Dorotus na www.mojewypieki.blox.pl, za co jestem jej bardzo wdzięczna, bo jest stałą inspiratorką moich dokonań. 

 

Składniki:

 

1/3 opakowania mrożonego ciasta filo (ok. 150 g)

4 jabłka

sok z jednej cytryny

łyżeczka cynamonu

łyżka cukru pudru

10 dag rodzynek

2 łyżki rozpuszczonego masła

cukier puder do posypania

 

Ciasto rozmrozić 2 godziny przed pieczeniem. Rodzynki zalać wrzątkiem na 1-2 minuty, a następnie przelać na sitku zimną wodą. Jabłka obrać, pokroić najpierw na ćwiartki, a na końcu na cienkie plasterki. Wymieszać w misce z rodzynkami, sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem. Odstawić na 10 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Rozłożyć ciasto na stolnicy lub ściereczce, aby stanowiło prostokąt o boku równym szerokości blachy do pieczenia (ok. 35 cm). Drugi bok może być dłuższy. Na całą powierzchnię ciasta nałożyć jabłka i zwijać jak roladę, lekko przyciskając. Przełożyć energicznie, ale mimo wszystko delikatnie, na kawałek pergaminu lub matę silikonową do pieczenia i przenieść na blachę. Posmarować masłem i piec pół godziny. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.

Strudel znika natychmiast, jeszcze na gorąco. Nie jest duży, więc nie czarujmy się, jeżeli planujemy gości, lepiej upiec dwa. Do krojenia używać noża z piłką.


oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

POLĘDWICZKI Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

poniedziałek, 21 marca 2011 12:57

  

 

Roladki mięsne z różnymi farszami stanowią miłe urozmaicenie codziennej kuchni. Dziś w stylu greckim z fetą, oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami.

 

Składniki:

 

dwie polędwiczki wieprzowe (ok.75 dag)

mały słoiczek pomidorów suszonych w oliwie

10 dag sera feta

kilka czarnych oliwek bez pestek

pół żółtej papryki

sól

pieprz

oregano

2 zmiażdżone ząbki czosnku

 

Polędwiczki obrać z błon i pokroić na plastry grubości 4 cm. Rozbić pod folią na cienkie kotlety i oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Pomidory wyjąć z oliwy i pokroić na kawałki,  oliwki na plasterki, a fetę i paprykę w kostkę. Wymieszać w misce składniki nadzienia, dodać czosnek i oregano.

Naczynie żaroodporne natłuścić dość mocno oliwą z pomidorów. Na kotlet kłaść łyżkę farszu, zwijać w roladkę i układać w naczyniu, obtaczając ze wszystkich stron w oliwie.

Piec pół godziny w temperaturze 200oC. Można podać z sosem pomidorowym i kolorowym pilawem z ryżu, albo sosem koniakowym i pieczonymi ziemniakami.

 

Sos pomidorowy:

 

cebula

puszka pomidorów

oregano

sól

pieprz

oliwa (wykorzystałam oliwę z pomidorów suszonych)

2 zmiażdżone ząbki czosnku

 

Cebulę drobniutko posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory, czosnek,  przyprawić i dusić powoli, aż sos zgęstnieje.


oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

PROBLEMY ZE ZDJĘCIAMI

poniedziałek, 21 marca 2011 9:59

Nie wiem co się stało, ale nie mogę dodać żadnego pliku (zdjęcia) do bloga. Cały czas gotuję, pstrykam, piszę i nie mogę tego opublikować. Ratunku, może ktoś wie, jaka jest tego przyczyna?

 

PS Już wszystko dobrze, odwołuję alarm i natychmiast wstawiam wczorajsze polędwiczki.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

NALEŚNIKI Z SZYNKĄ I MARYNOWANYMI OWOCAMI

środa, 16 marca 2011 21:03

 

Usmażyłam kosmiczną ilość naleśników i musiałam je czymś wypełnić. Miałam szynkę i pomyślałam sobie, że pasowałyby do niej owoce. Znalazłam puszkę ananasa i pomarańczę, dodałam trochę przypraw i wyszło całkiem ciekawe nadzienie.

 

Składniki:

 

8-10 naleśników

tyle samo plastrów szynki konserwowej

10 dag tartego sera żółtego

puszka ananasa

pomarańcza

masło do smażenia lub formy

 

Marynata:

 

sok z limonki

kawałeczek drobniutko posiekanego imbiru

łyżka sosu sweet chilli

szczypta cynamonu

kilka posiekanych listków mięty

2 łyżeczki cukru trzcinowego

 

Z podanych składników sporządzić marynatę. Owoce pokroić w kostkę, dać do marynaty i odstawić na kilka godzin do lodówki, ja to zrobiłam na noc. 

W międzyczasie usmażyć naleśniki, a ser zetrzeć na tarce. Plasterek szynki kłaść na naleśniku, na to nałożyć 2 łyżki odsączonych z marynaty owoców, posypać lekko serem i zwijać jak krokiety.

Naleśniki można podsmażyć na patelni, albo zapiec w piekarniku. Należy wówczas ułożyć je w lekko natłuszczonym naczyniu do zapiekania i posmarować z wierzchu cieniutko, najlepiej pędzelkiem, rozpuszczonym masłem. Zapiekać około pół godziny w temperaturze 180oC.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

CHLEB OTRĘBOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM

wtorek, 15 marca 2011 9:02

 

Przygotowując ciasto na chleb otrębowy dosypałam pięć łyżek siemienia lnianego. Wyszedł całkiem zadowalający wariant, chociaż podczas krojenia trochę sie kruszy. Być może należałoby zmniejszyć ilość otrąb, albo dać mniej siemienia? Następnym razem na pewno coś zmodyfikuję i jeżeli osiągnę poprawę - dam znać.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 338 624  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3338624
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki