Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 611 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM

środa, 21 marca 2012 20:39

 

 

Gdy M pierwszy raz zobaczył jak lepiłam szare pierogi z pełnoziarnistej mąki, nazwał je piastowskimi. I tak już zostało.

 

Farsz:

 

20 dag kaszy gryczanej

1/2 kg tłustego twarogu

10 dag boczku wędzonego

cebula

sól

pieprz

świeża bazylia

 

Kaszę ugotować na sypko. 400 ml wody zagotować, posolić i wsypać wypłukaną kaszę. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i próżyć pod przykryciem maksymalnie 15 minut, do wchłonięcia wody. Kaszę ostudzić.

Boczek pokroić drobniutko i usmażyć na rumiano. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić do miękkości.

Twaróg rozgnieść widelcem w misce, dodać ostudzoną kaszę i boczek z cebulą, doprawić dobrze pieprzem i solą oraz posiekaną świeżą bazylią. Całość dokładnie wymieszać.

 

Ciasto:

 

25 dag mąki pszennej

25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej

250 ml wrzątku

50 ml oliwy

szczypta soli

 

Do urządzenia wsypać mąki, sól i wymieszać. Następnie dodać oliwę i wrzątek oraz wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt lepiące - dosypać mąki. Podczas wyrabiania ręcznego uważać, żeby się nie sparzyć. Ciasto uformować w kulę, przykryć miską i odstawić.

 

Porcje ciasta wałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i lepić. Gotować w osolonym wrzątku 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

 

Podawać bezpośrednio po ugotowaniu lub odsmażone, koniecznie z kwaśną śmietaną.

 


oceń
2
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

SŁODKO - KWAŚNA ZUPA FASOLOWA

sobota, 17 marca 2012 22:29

 

 

Ostatnio zupę tę jadłam dawno..., a ugotowała ją Babcia. Niestety, tajniki przepisu Babcia J zabrała ze sobą, a ja nieudolnie spróbowałam dziś odtworzyć smak dzieciństwa. I choć zupa wyszła całkiem smaczna, nie do końca przypomina Babciną fasolówkę.

 

Składniki:

 

30 dag białej fasoli

włoszczyzna (może być mrożona)

listek laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

sól

10 dag boczku wędzonego

cebula

2 łyżki śmietany cremè fraîche

świeżo zmielony pieprz

sok z cytryny i cukier do smaku

 

Fasolę dzień wcześniej namoczyć. Następnego dnia zmienić wodę i ugotować do miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Włoszczyznę obrać i pokroić w kosteczkę lub zapałkę i dodać do fasoli. Zupę posolić. W tym czasie usmażyć pokrojony w kostkę boczek, a gdy się ładnie zrumieni, dorzucić posiekaną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodać do zupy boczek, śmietanę i przyprawić pieprzem. Na koniec dodawać stopniowo soku z cytryny i cukru, ostrożnie i według uznania ważąc proporcje słodko - kwaśne zupy.

 

Z tego co pamiętam Babcia do zupy fasolowej dawała zwykły ocet. Pewnie dlatego zupa się nie przyjęła, bo Mama już jej nie gotowała.


oceń
2
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

PIZZA SEROWA

wtorek, 13 marca 2012 22:53

 

 

Pizza z międzynarodowym zestawem serów - polskim naturalnym serem korycińskim, francuską twarogową roladką kozią,  niemiecką cambozolą czosnkową i włoską tartą mozzarellą. Choć dobór serów był przypadkowy, efekt mnie dosłownie zachwycił. Szczególnie polecam ser koryciński, który pięknie się topi.

 

Ciasto, porcja na dwie duże pizze:

 

50 dag mąki

3 dag drożdży

250 ml letniej wody

50 ml oliwy

szczypta soli

łyżeczka cukru

 

Składniki ciasta wyrobić ręcznie lub przy pomocy urządzenia i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

 

Dodatki:

 

2-3 łyżki śmietany cremè fraîche

2 ząbki czosnku

wiórki lub krążki cebuli

10 dag sera korycińskiego naturalnego (bez dodatków)

10 dag  naturalnego twarogowego serka koziego w roladce

10 dag cambozoli, może być czosnkowa

10 dag startej mozzarelli

pieprz

słodka papryka w proszku (opcjonalnie)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Resztę ciasta trzymać pod przykryciem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą i przełożyć na nią placek. Śmietanę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i posmarować ciasto (połowę zostawić na drugą pizzę). Wyłożyć cieniutkie wiórki cebuli, a następnie sery w małych kawałkach. Całość posypać tartą mozzarellą i oprószyć pieprzem i, jak ktoś chce, papryką. Piec w temperaturze 250oC około 12 minut, uważając żeby się nie przypiekła. W tym czasie przygotować drugą pizzę i upiec ją bezpośrednio po pierwszej.

Upieczoną pizzę posypać natką pietruszki, pokroić na kawałki i podawać.

 


oceń
0
1

komentarze (19) | dodaj komentarz

GRANOLA OWSIANO - ORKISZOWA Z MIODEM

poniedziałek, 12 marca 2012 16:02

 

 

Płatki się skończyły, zabrakło więc podstawowej przekąski chłopaków. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.  W szafkach kuchennych znalazłam mnóstwo skarbów - całą torebkę płatków owsianych (nawet nie wiedziałam, że ją mam), napoczęte paczki słonecznika, sezamu i wiórków kokosowych, chwilowo zapomnianą puszkę z otrębami orkiszowymi, a nawet migdały w słupkach. Mniam, już sobie wyobrażam z jogurcikiem na śniadanko.

 

Składniki:

 

400 g płatków owsianych

200 g otrąb orkiszowych

100 g sezamu

100 g migdałów w słupkach lub blanszowanych

100 g słonecznika łuskanego

100 g wiórków kokosowych

200 g miodu

100 ml wody

150 ml dobrego oleju (zimnotłoczonego rzepakowego lub słonecznikowego)

łyżeczka cynamonu 

łyżka ekstraktu waniliowego

 

Suche składniki wymieszać w dużej misce. Miód, olej, wodę i cynamon podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Dodać ekstrakt waniliowy i wlać do miski z płatkami. Całość dokładnie wymieszać i wysypać na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140oC i piec godzinę, co 10 minut mieszając.

Granolę ostudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podawać z mlekiem lub jogurtem, owocami sezonowymi lub suszonymi.

 


oceń
1
0

komentarze (19) | dodaj komentarz

ZUPA RYBNA Z OWOCAMI MORZA

piątek, 09 marca 2012 17:15

 

 

Zatęskniłam za latem. I świeżą rybką na plaży w letnie popołudnie. Albo zupką rybaka. No cóż, pomarzyć wolno, a tymczasem...

 

 

Składniki:

 

kawałek ryby ze skórą, ok. 30 dag (dałam łososia)

3 marchewki

pietruszka

kawałek selera

duży por

sól

listek laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

25 dag krewetek

25 dag kalmarów (3 tuby)

cebula + oliwa do smażenia

4-5 ząbków czosnku

sos Worcestershire (do smaku)

2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej

2 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta chilli

sok z połowy cytryny

3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Wstawić wodę na zupę, około 1l. Warzywa obrać, umyć i wrzucić w całości na wrzątek. Rybę oczyścić i dodać do wywaru wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim i łyżeczką soli. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, a owoce morza rozmrozić i umyć. Krewetki oczyścić z ogonków, a kalmary pokroić w cienkie paseczki. Wywar przecedzić. Rybę podzielić na kawałki, odrzucając skórę i ości. Warzywa pokroić w zapałkę, pora pominąć. Do wywaru dodać rybę, pokrojone warzywa, podsmażoną cebulę, zmiażdżony czosnek  i owoce morza. Przyprawić do smaku papryką, trawą cytrynową i sosem Worcestershire. Gotować około 5 minut. Gdy kalmary będą miękkie, wyłączyć zupę. Dłuższe gotowanie spowoduje, że kalmary stwardnieją. Na koniec do zupy dodać sok z cytryny i natkę pietruszki.

Podawać z bagietką lub grzankami.

 

 


oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

PIERŚ Z MARCHEWKĄ

środa, 07 marca 2012 16:18

 

 

Od jakiegoś czasu tu i ówdzie słyszę jak koleżanki zachwalają, czasami mam nawet okazję degustować, mięsa pieczone z dodatkiem majonezu. Nigdy bym na to nie wpadła i muszę przyznać, że to ciekawe zestawienie. Najważniejsze jednak, że przygotowanie takiego dania nie jest pracochłonne.

 

Składniki:

 

2 duże piersi z kurczaka

2 marchewki

2 łyżki majonezu

sól

pieprz

oliwa

 

Piekarnik nagrzać do 160oC. Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwie płaskie części. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić oliwą. Ułożyć mięso i posypać solą i pieprzem. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na mięso i posmarować majonezem. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut.

 

Źródło: Teresa i Agnieszka, które zeszłego lata, podczas sąsiedzkiego grilla, przygotowały w ten sposób pojedyncze porcje, zawijając każdą w folię aluminiową i piekąc następnie na ruszcie.

 


oceń
0
1

komentarze (7) | dodaj komentarz

PLACKI DYNIOWO - SEROWE

piątek, 02 marca 2012 13:58

 

 

Radosnej twórczości z dynią w roli głównej odsłona druga, czyli dyniowo - serowe placki o smaku pomarańczy. Niezwykle delikatne, mięciutkie, idealne na obiad i podwieczorek, jak kto woli.

 

Składniki:

 

1/2 kg dyni bez skóry i pestek, świeżej lub mrożonej*

łyżka masła

kawałek imbiru

1/2 kg twarogu tłustego

10 dag rodzynek

10 dag cukru

20 dag mąki

4 łyżki ekstraktu pomarańczowego lub skórka otarta z pomarańczy

4 jajka (żółtka i białka osobno)

szczypta soli

olej do smażenia

gęsta śmietana lub jogurt i cukier puder do podania

 

Dynię i imbir zetrzeć na tarce o średnich lub małych oczkach i usmażyć na maśle, aż odparuje. Ostudzić. Twaróg rozgnieść widelcem w misce i wymieszać z cukrem, ekstraktem pomarańczowym, żółtkami i dynią. Dodać rodzynki, mąkę i ponownie wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie połączyć z masą.

Smażyć placki na niezbyt silnym ogniu z obu stron na rumiano. Podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem, oprószone cukrem pudrem.

 

*Można użyć dyni mrożonej. Wówczas należy ją zmiksować i dalej postępować jak w przepisie.

 

Źródło: www.kwestiasmaku.com  (ze zmianami)


oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 19 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 467 871  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3467871
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2653 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki