Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

MAZUREK RÓŻANY

piątek, 29 marca 2013 19:55

 

Wesołego Alleluja !

 

MAZUREK RÓŻANY III 2013

 

W szafce stał przywieziony przez Kasię z Bułgarii, słoiczek z konfiturą z płatków róży. No cóż, nadeszła uroczysta chwila, aby go wykorzystać, tym bardziej, że za oknem śnieży, więc my, trochę na przekór, w Święta poczujemy zapach lata.

 

Ciasto:

 

500 g mąki pszennej

250 g masła

50 g cukru pudru

3 żółtka

szczypta soli

1 łyżka kwaśnej śmietany

 

Składniki ciasta zagnieść (można w malakserze, ja to robię w Thermomiksie), uformować kulę, zawinąć w folię lub papier i schłodzić w lodówce.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190oC. Ciasto rozwałkować przez folię i wyłożyć nim dowolne formy. Ja użyłam czterech foremek do tarteletek z wyjmowanym dnem o średnicy 12 cm, a resztę ciasta rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach 35x25 cm. Ważne, żeby placki miały wyższe brzegi. Placki nakłuć w wielu miejscach widelcem, umieścić w gorącym piekarniku i piec 12-17 minut, w zależności od wielkości placka, na złoto. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i ostudzić.

 

Przełożenie różane:

 

słoiczek konfitury z płatków róży

4 łyżki soku z cytryny

 

Konfiturę wymieszać z sokiem z cytryny i rozsmarować równomiernie na upieczonych plackach.

 

Polewa różana:

 

300 g białej czekolady

6 łyżek słodkiej śmietanki kremówki 30%

4 łyżeczki soku z buraków bez przypraw

3-4 łyżki wody różanej

 

lekko uprażone płatki migdałów do posypania

 

W garnuszku umieścić połamaną czekoladę i śmietankę. Postawić na garnku z gotującą się wodą, ale tak, żeby dno garnuszka nie dotykało powierzchni wody. Rozpuszczać czekoladę, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą i powstanie aksamitna masa, zdjąć garnuszek znad pary i dolewać po troszeczku sok buraczany wymieszany z wodą różaną. Polewę odstawić, aby zgęstniała. Następnie oblać mazurki, posypać płatkami migdałów i zostawić, najlepiej na noc, żeby polewa całkowicie zastygła. 

 

Pomysł na mazurek różany:  Kukbuk nr 2

Przepis na ciasto kruche: www.mojewypieki.com


oceń
0
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

ŚLEDZIE GOTOWANE

piątek, 01 marca 2013 15:32

 

 

Takiego śledzia nie znałam! Gdy dostałam od Kasi przepis, nie potrafiłam sobie wyobrazić efektu finalnego, ale teraz muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Śledzie wyszły delikatne w smaku i tak mięciutkie, że rozpadają się pod widelcem. Polecam, a Kasi dziękuję.

 

Składniki:

 

1 kg świeżych płatów śledziowych

4 cebule

 

Marynata:

 

1 szklanka oleju

3/4 szklanki octu

4 łyżki cukru

2 czubate łyżeczki soli

5 listków laurowych

10 ziaren ziela angielskiego

10 goździków

 

Śledzie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół. Myślę, że można pokroić na jeszcze mniejsze kawałki, choć sama zamarynowałam całe płaty.

Cebulę obrać i pokroić w krążki, na przykład przy pomocy tarki do mizerii.

Składniki marynaty połączyć i zagotować.

W szerokim i niewysokim garnku układać warstwami śledzie (skórą do góry) na przemian z cebulą. Zalać marynatą i postawić na małym ogniu. Gdy się zagotują, trzymać jeszcze na bardzo małym ogniu przez 5-7 minut. Odstawić pod przykryciem, aby ostygły, po czym przełożyć do szklanego naczynia i przechowywać w lodówce.

Najlepsze (wg Kasi, sama nie zdążyłam sprawdzić) po dwóch dniach.


oceń
16
4

komentarze (9) | dodaj komentarz

NAJPROSTSZA ZUPA RYBNA

piątek, 01 marca 2013 14:10

 

 

Dorsza dziś nie kupiłam, ponieważ kutry nie wypłynęły w morze ze względu na silny wiatr. Zadowoliłam się więc pstrągiem. Podczas sprawiania odkroiłam tyle dobrych kawałków, że aż szkoda było wyrzucić. Powstała więc zupa.

 

Składniki:

 

skrawki pozostałe z filetowania dwóch pstrągów

duża cebula

mała ostra papryczka suszona

liść laurowy

ziele angielskie

sól

2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego

50 ml białego wytrawnego wina

świeżo zmielony pieprz

posiekany koperek do posypania

 

Skrawki ryby zalać w garnku wrzątkiem, tylko do wysokości ryby, dodać cebulę, ziele angielskie, papryczkę, liść laurowy, sól i gotować na małym ogniu kilkanaście minut. Następnie całość przelać przez sitko do czystego garnka. Do wywaru dodać wino, przecier pomidorowy i pieprz. Skrawki ryby obrać z ości, dodać do zupy i zagotować. Na talerzu zupę posypać koperkiem. 

 


oceń
3
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 092  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337092
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki