Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWY SERNIK NA ZIMNO

czwartek, 26 marca 2015 20:12

 

sernik pomaranczowo czekoladowy.JPG

 

 

Odświeżona edycja znanego od dawna sernika na zimno - tym razem w wersji czekoladowej z wyraźną nutą pomarańczy.

 

 

Twaróg do sernika:

 

2 l pełnego mleka

400 ml kwaśnej śmietany, może być 12 %

5 jaj

 

 

Twaróg do sernika najlepiej przygotować dzień wcześniej.

 

Mleko zagotować, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliło. W misce roztrzepać jaja ze śmietaną i dodać do mleka. Zmniejszyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i ostudzić. Gdy twaróg wyraźnie oddzieli się od serwatki, przelać wszystko przez sitko wyłożone gazą. Zostawić na sicie nawet na całą noc.

 

 

 

Następnego dnia:

 

Czekoladowo - pomarańczowy spód z biszkoptami:

 

 

100 g biszkoptów

50 g masła

50 g gorzkiej czekolady

skórka otarta z 1 pomarańczy

 

 

Biszkopty zmielić w malakserze na proszek. Pomarańczę wyszorować, sparzyć i na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Masło i czekoladę roztopić na parze i dodać do pokruszonych biszkoptów wraz ze skórką pomarańczową. Powstałą kruszonkę wsypać do wyłożonej pergaminem tortownicy z odpinanym brzegiem i ugnieść palcami równy, zwarty spód do sernika. Wstawić do lodówki.

 

 

Masa serowo - czekoladowa:

 

twaróg - zrobiony dzień wcześniej

200 g masła

10 dag cukru pudru

150 g gorzkiej czekolady 

skórka otarta z 2 pomarańczy

100 g migdałów w płatkach

łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

 

 

Czekoladę na masę rozpuścić na parze.

Pomarańcze wyszorować i sparzyć, a następnie zetrzeć z nich skórkę na tarce o małych oczkach.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, najlepiej w urządzeniu, na puszystą masę. Dodawać po łyżce twarogu i ciągle miksując, ukręcić na jednolity, gładki krem. 

Ostudzoną, ale płynną jeszcze czekoladę dolewać cienką strużką do miksowanej masy.

Na koniec dodać jeszcze startą skórkę pomarańczową, migdały, skórkę kandyzowaną i całość wymieszać.

 

Masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać powierzchnię i wstawić z powrotem do lodówki.

 

 

Galaretka pomarańczowa z owocami:

 

2 galaretki pomarańczowe (każda na 500 ml wody)

600 ml wrzątku

1 kg pomarańczy

 

Galaretki przygotować z podaną ilością wody (600 ml na dwie galaretki).

Pomarańcze umyć, obrać i ostrym nożem wyciąć fileciki omijając białe błonki.

 

Owoce wyłożyć na schłodzoną masę serową, zalać zimną, tężejącą galaretką i dać do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 


oceń
4
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

POLĘDWICZKI W BALSAMICZNYM SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PIKANTNE PURÉE Z BATATÓW

wtorek, 10 marca 2015 13:28

 

polędwiczki  i bataty.JPG

 

Słodko - kwaśny smak sosu harmonijnie koresponduje z lekko pikantnym, ale nadal słodkawym purée. Dla mnie to udana kompozycja, choć nie każdego musi zachwycić.

 

Polędwiczki w sosie balsamicznym z suszonymi pomidorami: 

 

2 polędwiczki wieprzowe (ok.90 dag)

2 cebule

4-5 ząbków czosnku

1-2 łyżki masła klarowanego do smażenia

400 ml bulionu

5-6 łyżek octu balsamicznego z Modeny

2 łyżki miodu

20 suszonych pomidorów

1 łyżka mąki

2-3 łyżki śmietany crème fraîche (opcjonalnie)

sól 

świeżo zmielony pieprz

 

 

Włączyć piekarnik nastawiając  temperaturę 180ºC.

 

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić wraz ze zmiażdżonym czosnkiem na maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

 

Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości 1 cm i rozbić delikatnie tłuczkiem lub rozpłaszczyć dłonią. Smażyć partiami na tej samej patelni na rumiano i przekładać do cebuli. Całość obficie posypać pieprzem, trochę solą, przemieszać, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika.

 

Na patelnię dać bulion, ocet i miód oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory.

 

Mąkę rozprowadzić zimną wodą i dodać do sosu wraz ze śmietaną. Energicznie wymieszać.

 

Sosem zalać mięso i wstawić pod przykryciem do piekarnika na pół godziny.

 

W tym czasie przygotować pikantne purée z batatów.

 

 

Pikantne purée z batatów:

 

1 duży batat (ok. 60 dag)

płaska łyżeczka soli

łyżka masła

szczypta ostrej papryki

pół łyżeczki słodkiej papryki

 

Batata obrać i pokroić w kostkę. Wsypać do rondla, zalać wrzątkiem, posolić i gotować jak ziemniaki, do miękkości. Odlać wodę i utłuc lub zmiksować wraz z masłem i papryką na gładkie purée.

 


oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

DOMOWY KISIEL Z OWOCAMI

niedziela, 08 marca 2015 17:37

 

domowy kisiel z owocami.JPG

 

Wystarczyło trochę słońca i od razu zapachniało wiosną, a nawet latem.

 

 

 

Składniki:

 

370 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (pół dużej paczki)

370 ml wrzątku

50 g cukru

50 g mąki ziemniaczanej + 100 ml zimnej wody do rozprowadzenia mąki

 

Owoce zalać wrzątkiem, dodać cukier i zagotować. 

 

Mąkę wymieszać z wodą, aby nie było grudek. Wlać do gotujących się owoców i energicznie wymieszać. Poczekać, aż kisiel się zagotuje i od razu przelać do przygotowanych wcześniej salaterek.

 

Kisiel można podawać ze śmietanką.

 


oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

AWOKADO Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM

niedziela, 08 marca 2015 17:14

 

awokado z łososiem.JPG

 

Nic tak nie cieszy, jak pomysł na wykorzystanie resztek. Tym razem w lodówce zalegał grillowany wczoraj łosoś. W towarzystwie awokado nabrał nowego wymiaru.

 

 

Składniki:

 

200 g świeżego łososia bez skóry

2 awokado

sok z jednej cytryny

łyżka majonezu

łyżka gęstego jogurtu

sól

świeżo zmielony pieprz

posiekany koperek

 

Łososia umyć i osuszyć. Nasolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na patelni grillowej bez tłuszczu z obu stron na rumiano.

 

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i ostrożnie wydrążyć łyżką miąższ, nie niszcząc skórki. Pokroić awokado w kostkę i skropić pozostałym sokiem z cytryny.

 

Ostudzonego łososia dać do miski i porozdzielać na cząstki, dodać awokado, po łyżce majonezu i jogurtu. Dosypać pieprzu i koperku. Delikatnie wymieszać, ewentualnie posolić do smaku.

 

Sałatkę nakładać do pustych skórek po awokado i od razu podawać.


oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

RISOTTO Z DYNIĄ

piątek, 06 marca 2015 16:09

 

risotto z dynia.JPG

 

Ostatnia, zapomniana już dynia, w końcu się doczekała, aż ktoś się nią zainteresował. Szkoda przecież, żeby tak piękny egzemplarz się zmarnował.

 

 

Składniki:

 

 

25 dag ryżu arborio

40 dag dyni bez skóry i pestek pokrojonej w niedużą kostkę

2 niewielkie cebule lub jedna duża

2 czubate łyżki masła

150 ml wytrawnego białego wina

800 - 900 ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego

70 g parmezanu

świeżo starta cała gałka muszkatołowa

sól 

świeżo mielony pieprz

 

Jeżeli dysponujemy czasem, pokrojoną w kostkę dynię zalać mlekiem i odstawić do lodówki. Ja to zrobiłam rano, a po południu przystąpiłam do risotta. Można ten etap pominąć.

 

Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić delikatnie na dużej i głębokiej patelni na łyżce masła, nie rumieniąc.

 

Dodać odsączoną z mleka dynię i smażyć jeszcze przez chwilę, mieszając.

 

Zwiększyć ogień i wsypać ryż. Smażyć, ciągle mieszając, aż każde ziarenko ryżu zostanie pokryte cieniutką warstwą tłuszczu.

 

Dolać wino i odparować.

 

Zmniejszyć ogień i zacząć dolewać bulion. Robić to małymi porcjami, na przykład chochelką, za każdym razem czekając, aż poprzednia porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

 

W połowie gotowania doprawić risotto gałką muszkatołową, pieprzem i solą, nie zapominając, że na koniec dodamy jeszcze parmezan.

 

Gdy cały płyn zostanie zaabsorbowany, zdjąć risotto z ognia, dołożyć drugą łyżkę masła i świeżo starty parmezan. Całość wymieszać i od razu podawać.


oceń
2
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 416  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476416
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki