Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

POŚWIĄTECZNE RISOTTO

wtorek, 26 kwietnia 2011 16:19

 

Gdy przyszłam z pracy pierwszego dnia po Świętach, zupełnie nie miałam ochoty na gotowanie. W lodówce miałam  miseczkę ugotowanego ryżu, marchewkę z groszkiem, kawałek pieczonego mięsa. Zaraz ułożyłam to w całość i wyszło całkiem niezłe jedzenie. Ważne, że lodówka wyczyszczona, a ja się nie napracowałam.

 

Składniki:

 

dwa kubki ugotowanego ryżu

tyle samo gotowanej marchewki z groszkiem

kawałek mięsa pieczonego z sosem

cebula

łyżka masła

natka pietruszki

pieprz

kilka łyżek startego parmezanu

 

Mięso pokroić w kostkę, a sos podgrzać. Posiekaną cebulę usmażyć na maśle. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła. W dużej misce wymieszać wszyskie składniki z sosem i przyprawami, ale bez parmezanu. Wyłożyć do formy, posypać parmezanem i zapiekać 30 minut w temperaturze 180oC.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

STAROPOLSKA BABKA SZAFRANOWA

sobota, 23 kwietnia 2011 15:48

 

Drogim czytelnikom "Sekretów mojej kuchni" życzę pogodnych i radosnych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego - oliwka.

 

 

Bogatej babki drożdżowej nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. A im bogatsza, tym wolniej rośnie. Lecz z drugiej strony, kiedy mamy sobie pozwolić na wymagające staranności, cierpliwości i zwyczajnie czasu wypieki, jak nie z okazji Świąt?

 

Składniki:

 

1/2 kg mąki

8 żółtek

150 ml mleka

150 g cukru

200 g masła

6 dag drożdży

2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

1/3 laski wanilii

łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta szafranu

30 ml spirytusu

szczypta soli

 

Szafran zalać spirytusem godzinę wcześniej. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dolać letnie mleko i 100 g mąki. Wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. W garnuszku lub mikrofali roztopić masło. Żółtka utrzeć z cukrem na puch ( Thermomix - 5 minut z motylkiem pozycja 3). Dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiać kilkanaście minut (Thermomix - 15 min. pozycja interwał). Wanilię drobniutko posiekać lub przekroić wzdłuż i wyskrobać ze środka ziarenka. Do ciasta dodać letnie masło, posiekaną skórkę pomarańczową, wanilię, ekstrakt waniliowy i spirytus z szafranem. Wyrabiać 3-4 minuty (Thermomix pozycja interwał). Formy do pieczenia babek z kominkiem wysmarować masłem i posypać mąką. Przełożyć ciasto do 1/3 wysokości i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie do 3/4 wysokości formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 180oC. Upieczoną babkę jeszcze gorącą wyjąć z formy, a gdy przestygnie polukrować. Na lukier wziąć kilka łyżek cukru pudru i dokładnie ukręcić z małą ilością gorącej wody.


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

MAZUREK KAJMAKOWY

piątek, 22 kwietnia 2011 15:49

 

Tylko raz w roku piekę mazurka. Serniki, babki drożdżowe czy torty są wypiekami uniwersalnymi, nawet paschy, która u mnie pod nazwą "sernik na zimno" występuje w wersji całorocznej z owocami, nie kojarzę wyłącznie z Wielkanocą. Ale mazurek tak. Dlatego mazurek, mimo że niepozorny, jest królem wielkanocnego stołu.

 

Ciasto kruche na dwa mazurki Ø 24 cm:

 

25 dag mąki pszennej

12 dag masła

12 dag cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli

 

Dla posiadaczy Thermomixa:  najpierw w suchym urządzeniu zmielić cukier kryształ na puder - 30 sekund pozycja 10-12. Następnie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto w pozycji 6, a potem interwał. Nie musi być zupełnie gładkie, ważne żeby wyrabianie nie trwało zbyt długo.Tradycjonaliści wyrabiają ciasto kruche siekając składniki na stolnicy, a następnie szybko zagniatając ręcznie. Wyrobione ciasto uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.

 

Rant marcepanowy (opcjonalnie):

 

20 dag masy marcepanowej

dla użytkowników Thermomixa - 10 dag migdałów bez skórki + 10 dag cukru

2 białka

 

Rant marcepanowy powstał, żeby wykorzystać białka. W tym celu dokładnie zmiksować masę marcepanową z białkami. Thermomix - w suchym urządzeniu zmielić migdały z cukrem przez 1-2 minuty pomagając sobie kopystką. Do zmielonej masy dodać białka i zmiksować. Masę schłodzić w lodówce tak jak ciasto kruche.

 

Dodatkowo:

 

słoik dżemu morelowego

puszka gotowanego mleka zagęszczonego (gotowego)

10 dag migdałów w słupkach do posypania

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Ciasto podzielić na dwie części. Tortownicę Ø 24 cm wyłożyć pergaminem i zamknąć. Połowę ciasta wyłożyć na dno formy i piec 12-15 minut. Połowę masy marcepanowej umieścić w szprycy do dekorowania tortów. Wyjąć ciasto z pieca, wycisnąć na brzegu rant marcepanowy i wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut. Czynności powtórzyć z drugim mazurkiem.

Kruche placki po przestudzeniu posmarować lekko podgrzanym, na przykład w mikrofali, dżemem. Puszkę z gotowanym mlekiem otworzyć i wstawić do garnka z gorącą wodą. Dokładnie rozmieszać, aby masa była idealnie gładka i ciepłą wylać na posmarowane dżemem placki. Całość posypać migdałami. 


oceń
1
1

komentarze (3) | dodaj komentarz

SANDACZ W GALARECIE

piątek, 22 kwietnia 2011 15:32

 

Przygotowanie ryby w galarecie nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu i sporo cierpliwości. Efekt finalny wart jest jednak takiego poświęcenia, szczególnie na Święta.

 

Składniki:

 

2 świeże wypatroszone całe sandacze (około 1,5 kg)

pęczek włoszczyzny bez kapusty

cebula

liść laurowy

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

sól

 

białko jajka

skorupka z tego jajka

4 łyżeczki żelatyny

 

do przybrania:

 

3 ugotowane na twardo jajka

czerwona papryka konserwowa

natka pietruszki

 

W dużym garnku zagotować 2 litry wody. Włoszczyznę i cebulę obrać i dać wraz z przyprawami do wrzątku. Rybę oskrobać, oczyścić i usunąć oczy. Odciąć ogon i głowę i dać do wywaru. Rybę pokroić w dzwonka. Z każdego wykroić dwa fileciki i odłożyć, a resztki ryby z ośćmi dodać do wywaru. Gotować na małym 30 minut i przecedzić.

 

Do czystego wywaru włożyć filety, gotować na małym ogniu 10 minut i wyjąć delikatnie na talerz.

 

Teraz nastąpi proces klarowania wywaru. Wywar lekko przestudzić, następnie dodać całe białko i ubijać trzepaczką na małym ogniu, aż powstanie gęsta piana, a wywar zawrze. Dodać jeszcze skorupkę jajka i zdjąć z ognia.

 

Przygotować podwójnie złożone płótno lub kilka warstw gazy. Tkaniną wyłożyć sitko i przelać wywar. Filtrowanie będzie trwało dość długo, ale nic nie robić, tylko czekać.

 

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Klarowny wywar, którego powinno zostać około 1,3 l, zagotować. Wyłączyć i rozpuścić w nim żelatynę, a następnie zostawić do ostudzenia.

 

Cienką warstwę wywaru wlać na półmisek i wstawić do lodówki do stężenia. Ułożyć kawałki ryby, udekorować według uznania i zalać tężejącą galaretą.

 


oceń
11
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

ZUPA "ŚLEPE RYBY"

czwartek, 21 kwietnia 2011 15:47

 

Tę zupę Babci zapamiętałam najbardziej, choć to najbiedniejsza kartoflanka ze zsiadłym mlekiem i majerankiem. Babcia gotowała ją w piątek, a na drugie danie były albo placki z jabłkami, albo gofry, albo racuchy i obowiązkowo kawa zbożowa z mlekiem, a jak byłam starsza to naturalna, ale zawsze bardzo słaba. Chociaż bardzo lubiłam zupę "ślepe ryby", nie zainteresowałam się w porę przepisem, ani skąd się wzięła nazwa i teraz miałam spore trudności z odtworzeniem jej smaku. Trochę pomogła Mama i udało się.

 

Składniki:

 

1 kg ziemniaków

1 l wody

cebula

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

2 listki laurowe

sól

opcjonalnie łyżka Vegety Natur

łyżeczka masła

łyżeczka mąki

2-3 łyżki śmietany crème fraîche (Babcia dawała zsiadłe mleko, ale nie wiem co robiła, żeby się nie zwarzyło)

majeranek

świeżo mielony pieprz

 

Wstawić wodę na zupę. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i wrzucić na wrzątek. Dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe i obraną cebulę w całości, posolić i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Masło rozpuścić w mikrofali, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dać do zupy i zagotować. Na koniec dodać śmietanę i doprawić zupę majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

 

PS Chcąc zachować zapamiętany smak, specjalnie nie szukałam oryginalnego przepisu na "ślepe ryby". Po wszystkim nie mogłam się jednak powstrzymać i poszperałam. Okazało się, że zupa wywodzi się z Wielkopolski, co wcale mnie nie zdziwiło, przecież rodzina Dziadka, którego nie znałam, właśnie stamtąd pochodziła. Co prawda we wszystkich przepisach, do zupy dodawana jest pokrojona w kosteczkę włoszczyzna, a niekiedy nawet mięso, ja jednak pamiętam, że  Babcina kartoflanka była postna i biała, niech więc tak zostanie. 


oceń
1
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

PLACKI Z JABŁKAMI

środa, 20 kwietnia 2011 18:26

 

Podążając za smakami z dzieciństwa, usmażyłam placki z jabłkami. Chciałam ulepszyć i mąkę pszenną wymieszałam pół na pół z pełnoziarnistą orkiszową. Niestety, nie był to dobry pomysł, placki się po prostu rozpadały na patelni.

 

Składniki:

 

2 jajka

400 ml mleka

300 g mąki

3 jabłka

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

płaska łyżeczka soli

olej i masło klarowane do smażenia

cukier puder do posypania

śmietana do podania

 

Jajka, mleko, mąkę i sól zmiksować jak na naleśniki. Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce do masy. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać i odstawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej, dodać łyżeczkę masła i smażyć placki z obu stron na rumiano. Podawać od razu ze śmietaną i cukrem pudrem.


oceń
4
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

WĄTRÓBKA DROBIOWA Z JABŁKAMI

wtorek, 19 kwietnia 2011 16:12

 

Kupiłam tyle wątróbki, że wyszły mi dwa dania, z części zrobiłam pasztet, a resztę usmażyłam z jabłkami i podałam obiad.

 

Składniki:

 

0,5 kg wątróbki drobiowej

2 jabłka

łyżka masła klarowanego

majeranek

sól

pieprz

 

Wątróbkę oczyścić, ewentualnie namoczyć w mleku. Następnie dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać masło, dać wątróbkę i smażyć pod specjalną przykrywką z siatką, z obu stron na rumiano. W tym czasie obrać i pokroić na ósemki jabłka. Dodać do wątróbki, posypać majerankiem i dusić kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną. Bezpośrednio przed podaniem całość posypać solą i pieprzem.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

PASZTET Z WĄTRÓBEK DROBIOWYCH

wtorek, 19 kwietnia 2011 10:14

 

Wiele lat temu przepis na pasztet autorstwa Tessy Capponi - Borawskiej wycięłam z gazety. Od czasu do czasu do niego wracam, ponieważ interesujący smak stanowi miłą odmianę codziennego menu.

 

Składniki:

 

30 dag wątróbek drobiowych

mleko

4 goździki

3 jagody jałowca

1/2 łyżeczki kolendry

2 średnie cebule

8 dag masła

sok z jednej pomarańczy

30 ml brandy

3 łyżki śmietany

3 łyżki migdałów w słupkach (ja dałam orzeszki piniowe)

słodka papryka

sól

pieprz

 

Wątróbki dobrze oczyścić, zalać mlekiem i moczyć godzinę. W moździerzu utrzeć kolendrę, goździki i jałowiec. Cebulę posiekać i podsmażyć na połowie masła, razem z utartymi przyprawami, do miękkości. Wątróbki wyjąć z mleka i dobrze osuszyć. Dać na patelnię z cebulą i smażyć na wolnym ogniu kilka minut, kurze krócej, indycze dłużej. Pod koniec dodać resztę masła i delikatnie rozpuścić. Pół łyżeczki masła zostawić do migdałów. Zdjąć patelnię z ognia, dodać sok z pomarańczy, brandy, śmietanę, sól i pieprz. Całość zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do salaterki i ostudzić. Na małej patelni na reszcie masła przesmażyć migdały z papryką. Wysypać na pasztet i udekorować pietruszką albo szczypiorkiem. 


oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

PEŁNOZIARNISTE TORTILLE

poniedziałek, 18 kwietnia 2011 23:52

 

Inspirację do podania chili con carne z tortillami wraz z przepisem znalazłam na www.kwestiasmaku.com. Trochę zmieniłam metodę przygotowania, ponieważ wszystko co się da mielę, siekam, wyrabiam i miksuję w Thermomiksie. I oto upiekłam swoje pierwsze tortille w życiu, a użyłam mąki ... pełnoziarnistej orkiszowej.

 

Składniki:

 

25 dag mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)

15 dag mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki zimnego masła

180 ml wrzątku

 

Mąkę i sól wsypać do malaksera (Thermomiksa), dodać masło i zmiksować kilka sekund. Następnie wlać wrzątek i wyrobić ciasto w pulsach (Thermomix - 3 minuty w pozycji interwał). Wyjąć z urządzenia, uformować kulę, przykryć i odstawić na godzinę. Następnie ulepić 10 kulek, każdą rozwałkować jak najcieniej i piec na dobrze rozgrzanej suchej patelni niespełna minutę z każdej strony.


oceń
1
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

CHILI CON CARNE

poniedziałek, 18 kwietnia 2011 20:41

 

Słynne potrawy mają to do siebie, że w większości przypadków są naprawdę proste do wykonania. Ja tradycyjnie sobie utrudniłam, ale jak się użyje fasoli z puszki to danie jest gotowe błyskawicznie, jak sos do spaghetti.

 

Składniki:

 

25 dag  suchej fasoli kidney lub w puszce

cebula naszpikowana kilkoma goździkami

listek laurowy

0,5 kg chudego mięsa wołowego

oliwa z oliwek

2 posiekane cebule

2 zmiażdżone ząbki czosnku

łyżeczka soli lub łyżka Vegety Natur

po łyżeczce : kuminu (kminu rzymskiego), oregano i chili

1 papryka czerwona

300 ml przecieru pomidorowego lub pomidory w puszce

 

Fasolę dzień wcześniej namoczyć. Wylać wodę, w której się moczyła, zalać czystą, dodać naszpikowaną cebulę oraz listek laurowy i gotować około pół godziny, do miękkości. Fasola nie może się rozgotować, powinna zostać jędrna.

Na oliwie zeszklić cebulę wraz z czosnkiem i przyprawami. Stopniowo dodawć mięso i smażyć, aż się zrumieni. Posolić lub dać Vegetę Natur. Dodać przecier pomidorowy i dusić 10 minut pod przykryciem. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i dać na patelnię. Dusić nastepne 10 minut. Na koniec dodać odsączoną na sitku fasolę i gotować jeszcze 5 minut. 

Podawać z ryżem lub zwinięte w tortillach, a przepis na pełnoziarniste tortille napiszę za chwilę.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 463  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476463
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki