Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

APARAT

środa, 11 kwietnia 2012 22:56

Sytuacja jest dramatyczna. Mój nowy aparat fotograficzny wylądował w serwisie. Pewnie jest już zapakowany i jedzie sobie do Warszawy. Pan powiedział, że to rozłąka na 2-3 tygodnie. Nie jestem zachwycona.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

WIELKANOC

czwartek, 05 kwietnia 2012 13:49

 

SZCZĘŚLIWYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH

                                                                 ŻYCZY OLIWKA

 

 


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

BIAŁE PRALINKI, KOKOSOWE LUB MIGDAŁOWE

środa, 04 kwietnia 2012 15:26

 

 

Czekoladki na bazie serka mascarpone na dobre zagościły w moim repertuarze. Po pierwsze są błyskawiczne do zrobienia, poza tym można nadać im dowolny smak. Były już ciemne z rodzynkami w rumie. Czas na białe.

 

Składniki:

 

250 g serka mascarpone

250 g białej czekolady

60 g miękkiego masła

 

Dodatki:

 

100 g wiórków kokosowych + 2 łyżki rumu

100 g płatków migdałowych + 2 łyżki amaretto

 

Czekoladę rozpuścić w garnuszku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Serek napuszyć rózgą w misce i zostawić w temperaturze pokojowej. Przestudzoną czekoladę dodawać po łyżce do serka, ciągle mieszając. Na koniec dodać masło i dobrze wymieszać.

Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rum i połowę wiórków kokosowych, do drugiej amaretto i połowę płatków migdałowych. Po dokładnym wymieszaniu, masy schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a nawet przez noc.

Z dobrze schłodzonej masy, przy pomocy maczanej we wrzątku łyżeczki do melona, formować kulki i obtaczać je odpowiednio we wiórkach lub płatkach.

Pralinki umieścić w małych papilotkach i przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu tygodnia.

 

Na podstawie: www.kwestiasmaku.com.pl


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

PRIMA APRILIS

niedziela, 01 kwietnia 2012 22:54

 

 

W marcu jak w garncu, a kwiecień plecień...


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

TORT ORZECHOWY NELI

niedziela, 01 kwietnia 2012 19:22

 

 

Książka Anieli Rubinstein "Kuchnia Neli" jest jedną z tych, do których sięgam najczęściej, a jej tort orzechowy to absolutna czołówka gatunku. Najciekawsze jest to, że tort wcale nie jest skomplikowany w przygotowaniu, choć nie jest tani. Mimo wszystko gorąco namawiam i polecam.  

 

Biszkopt orzechowy:

 

450 g łuskanych orzechów włoskich

300 g cukru

12 jaj, białka i żółtka osobno

100 ml śmietanki kremowej

otarta skórka z jednej pomarańczy

1/2 szklanki tartej bułki

1/3 łyżeczki soli

4 łyżki ciemnego rumu do nasączenia 

łuskane orzechy do dekoracji tortu

 

Dno i boki tortownicy Ø 25 cm lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Orzechy zmielić z połową szklanki cukru. Dodać bułkę tartą, startą skórkę pomarańczową i sól. Wymieszać i odstawić. Do miski wbić 12 żółtek i ukręcić je do białości z pozostałym cukrem. Dodać śmietankę i wymieszać. Następnie na sztywno ubić białka i dodać do żółtek. Delikatnie wymieszać przy pomocy rózgi i stopniowo dosypywać zmielone orzechy z dodatkami. Dokładnie wymieszać, aby masa była jednolita. Przełożyć do tortownicy i piec 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić na 20 minut i wyjąć z tortownicy. Następnie przekroić wzdłuż na trzy blaty i nasączyć rumem.

 

Masa czekoladowa:

 

120 g ciemnej czekolady

120 g miękkiego masła

2 łyżki ciemnego rumu

szczypta soli

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć i połączyć z ostudzoną czekoladą, rumem i solą. Masę podzielić na dwie części. Nasączony krążek ciasta posmarowć masą, przykryć drugim blatem, posmarować resztą masy i przykryć trzecim.

 

Polewa czekoladowa: 

 

180 g ciemnej czekolady

1/4 szklanki wody

1/3 szklanki śmietanki kremowej

2 łyżeczki masła

 

Czekoladę rozpuścić z wodą na małym ogniu. Zwiększyć ogień i dodać śmietankę i masło. Gotować, aż część płynu odparuje, a polewa zgęstnieje do konsystencji gęstego miodu. Natychmiast oblać polewą wierzch i boki tortu, wyrównując powierzchnię nożem. Tort udekorować połówkami orzechów włoskich.

 

PS Tort można zamrozić!!! Sprawdziłam to!!! Jedyny warunek, to dać mu sporo czasu na rozmrożenie.


oceń
4
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 091  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337091
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki