Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 277 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

TARTA Z PORAMI I SERKIEM KOZIM

czwartek, 25 kwietnia 2013 16:47

TARTA Z PORAMI I SERKIEM KOZIM 

 

 

Na pobliskim bazarku z regionalnymi produktami ekologicznymi zaopatrzyłam się między innymi w jajka od kury zielononóżki, serki kozie oraz świeże zioła i warzywa. Jako, że ser kozi zyskuje bardzo w potrawach na ciepło, jeden z nich wylądował dziś na tarcie z duszonymi porami, wraz z jajkami i ziołami oczywiście.

 

 

Ciasto kruche:

 

20 dag mąki pszennej

10 dag masła

szczypta soli

50 ml zimnej wody

dodatkowe masło do wysmarowania formy na tartę

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić przez minimum pół godziny w lodówce. Formę do tarty Ø 30 cm grubo wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i brzegi formy, nakłuć widelcem w wielu miejscach oraz wstawić jeszcze raz do lodówki. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 200oC. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, aż lekko się zarumieni, a w międzyczasie przygotować nadzienie tarty.

 

 

Nadzienie tarty:

 

2 spore pory

łyżka masła do duszenia

5 jajek

150 ml gęstej kwaśnej śmietany 12%

pęczek szczypiorku

200 g koziego serka w roladce

sól

świeżo zmielony pieprz

świeży tymianek

 

Pory przekroić wzdłuż na pół i dokładnie wymyć, a następnie pokroić. Na dużą patelnię dać masło, pory, lekko posolić i dusić na średnim ogniu, aż pory zmiękną.

W sporej misce roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać pokrojony drobno szczypiorek i tymianek, posolić i doprawić pieprzem.

Podpieczony spód tarty wyjąć z pieca. Nałożyć pory, zalać jajkami i obłożyć plasterkami serka.

Tartę piec ok. 30 minut w temperaturze 180oC. Po wyjęciu z pieca posypać jeszcze dodatkowym świeżym tymiankiem. Można go  pociąć specjalnymi nożyczkami do ziół, które bardzo polecam.

 

Na podstawie: www.kwestiasmaku.com

 

 


oceń
13
2

komentarze (18) | dodaj komentarz

JAJKA FASZEROWANE MUSEM Z AWOKADO

poniedziałek, 22 kwietnia 2013 20:47

JAJKA FASZEROWANE MUSEM Z AWOKADO 

 

 

Od kilku dni awokado dojrzewało w domowych warunkach i w naturalnej temperaturze. Dziś stwierdziłam, że to jest właśnie ten moment. Ugotowałam więc jajka i za kilka minut miałam półmisek pełen apetycznych, smacznych, a może przede wszystkim zdrowych, przekąsek.

 

Składniki:

 

5 jajek

1 dojrzałe awokado (kupić kilka dni wcześniej i zostawić na wierzchu, czyli nie w lodówce, aby dojrzało)

sok z połowy cytryny

mała łyżeczka majonezu

sól

świeżo zmielony pieprz

pół pęczka posiekanego koperku + kilka gałązek do przybrania

 

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po kilku minutach obrać ze skorupek oraz przekroić na pół. Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ do miski. Skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, majonez i rozetrzeć na gładką masę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, na koniec dodać koperek. Masę przełożyć do szprycy i nałożyć mus na połówki jajek. Przybrać gałązkami koperku.

 


oceń
23
4

komentarze (12) | dodaj komentarz

GALARETKA Z KURCZAKA

czwartek, 18 kwietnia 2013 20:28

GALARETKA Z KURCZAKA 

 

 

 

Najszybsza i najprostsza. Zamknięta w pojemnikach na jedną porcję to świetna propozycja na drugie śniadanie w pracy, oczywiście zamiast kanapki.

 

Składniki:

 

60 dag piersi lub polędwiczek z kurczaka

1 cebula

3-4 ziarna ziela angielskiego

listek laurowy

sól

450 g mrożonej marchewki z groszkiem

4-5 łyżeczek żelatyny

 

Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, aby napęczniała. Cebulę obrać i przekroić wzdłuż na pół, a następnie ułożyć przecięciem do dołu i skarmelizować na suchej patelni, a nawet przypalić. Mięso umyć, zalać 1 litrem zimnej wody i zagotować. Zdjąć pianę, dołożyć cebulę, przyprawy i sól i gotować na małym ogniu kilkanaście minut, aż kurczak będzie miękki. Wyjąć cebulę i przyprawy, wsypując jednocześnie paczkę mrożonej marchewki z groszkiem. Po kilku - kilkunastu minutach, gdy warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia i przelać zawartość garnka przez sitko. Do gorącego wywaru dodać namoczoną wcześniej żelatynę i dokładnie wymieszać. Mięso i warzywa ułożyć w zamykanych pojemnikach, zalać wywarem, zamknąć i ostudzić, a następnie umieścić w lodówce do stężenia. Podawać z kawałkiem cytryny do skropienia lub chrzanem.


oceń
30
2

komentarze (29) | dodaj komentarz

TORT WĘGIERSKI

poniedziałek, 15 kwietnia 2013 12:21

TORT WĘGIERSKI 

 

 

Jak urodziny, to i tort. Tym razem węgierski. Popełniony po raz pierwszy, od razu przypadł mi do gustu. Jego walory podstawowe to fakt, że nie jest zbyt słodki oraz, że jest bardzo wilgotny i ... mocno procentowy. Dodatkowym atutem jest możliwość rozłożenia prac na etapy, co bardzo usprawnia przygotowanie tortu w dniu podania. A wady? Jest jedna - tort ma niestety niepoliczalną ilość kalorii :-). Ale jakie to urodziny bez tortu...

 

 

Wiśnie w Amaretto (przygotować tydzień wcześniej):

 

35 dag wiśni mrożonych (w sezonie świeżych)

120 ml Amaretto

80 ml spirytusu

3 łyżki cukru

 

Wiśnie przygotować najlepiej tydzień, ale najpóźniej jeden dzień wcześniej. Wiśnie przesypać do słoika, zasypać cukrem i zalać alkoholem. Wstawić do lodówki.

 

Biszkopt czekoladowy (upiec 1-2 dni wcześniej):

 

5 jajek

150 g cukru

120 g mąki pszennej tortowej

40 g ciemnego kakao

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC. Dno tortownicy Ø 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć obręcz.

Białka ubić w urządzeniu, pod koniec dodając po jednej łyżce cukru. Gdy cukier się skończy dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Na koniec wsypać przesianą wraz z kakao mąkę i delikatnie wymieszać, aby piana nie opadła.

Masę przełożyć do tortownicy i piec 35-40 minut, dla pewności sprawdzając na koniec patyczkiem. Ciasto wyjąć z pieca i upuścić z wysokości 60 cm na podłogę. Wstawić ponownie do piekarnika i całkowicie ostudzić przy uchylonych drzwiczkach.

Nożem oddzielić biszkopt od brzegów formy i wyjąć ciasto na paterę, najlepiej odwrotnie, aby górka, która powstała podczas pieczenia, się wyrównała.

 

Polewa czekoladowa (wykonać 1 dzień wcześniej):

 

60 ml świeżej śmietanki kremówki 30%

50 g gorzkiej czekolady

 

Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, wyłączyć ogień i rozpuścić w niej czekoladę. Ostudzoną polewę wstawić do lodówki, aby zgęstniała.

 

Krem czekoladowy:

 

500 g serka mascarpone

500 ml śmietanki kremówki świeżej 30%

200 g gorzkiej lub deserowej czekolady

 

Czekoladę połamać, wsypać do garnuszka i ustawić go na większym rondelku z gotującą się wodą, ale tak, żeby dno garnuszka nie dotykało powierzchni wody. Rozpuścić czekoladę, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestudzenia.

Wiśnie odsączyć z zalewy na sitku ustawionym nad naczyniem i dobrze odcisnąć płyn. Alkohol zostawić do nasączenia tortu.

Mascarpone i śmietankę (powinny być dobrze schłodzone) ubić krótko w urządzeniu na jednolitą masę. Dodać ostudzoną czekoladę i dobrze, ale niezbyt długo zmiksować. Do kremu dodać odsączone wiśnie i delikatnie wymieszać.

 

Dodatki:

 

10 dag migdałów w słupkach

opakowanie kandyzowanych wiśni koktajlowych

 

Wykonanie:

 

Migdały z grubsza posiekać, uprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając, a następnie ostudzić.

Biszkopt przekroić wzdłuż na trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 alkoholu. Nałożyć 1/3 kremu czekoladowego z wiśniami, przykryć drugim blatem, nasączyć, nałożyć krem i przykryć ostatnim krążkiem. Nasączyć pozostałym alkoholem, a resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach tortu.

Wierzch i boki tortu obsypać migdałami.

Polewę czekoladową rozprowadzić na wierzchu tortu, tworząc kratkę. Udekorować wiśniami koktajlowymi.

 

Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.

 

Inspiracja: www.mojewypieki.com


oceń
13
2

komentarze (20) | dodaj komentarz

JAJKA FASZEROWANE KREWETKAMI

niedziela, 14 kwietnia 2013 15:38

JAJKA FASZEROWANE KREWETKAMI 

 

 

Ciekawa i bardzo smaczna propozycja.

 

Składniki:

 

7 jaj

20 dag krewetek koktajlowych mrożonych (gotowanych = różowych)

1-2 łyżki soku z cytryny

łyżeczka musztardy z Dijon

łyżka majonezu

sól

świeżo zmielony pieprz

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Krewetki przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem. Następnie odłożyć 14 sztuk, a resztę krewetek drobno pokroić i skropić sokiem z cytryny. Jajka obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka i wymieszać w miseczce z pokrojonymi krewetkami oraz muszardą, majonezem i pietruszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nałożyć na połówki jajek. Przybrać krewetkami i listkami pietruszki.


oceń
2
2

komentarze (0) | dodaj komentarz

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI

czwartek, 11 kwietnia 2013 16:05

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI 

 

 

Ugotowałam makaron do zupy. Zupa się skończyła - makaron został. Nie pozostało mi więc nic innego, jak przygotować zapiekankę.

 

Składniki:

 

około pół paczki ugotowanego makaronu, drobnego

0,5 kg pieczarek

cebula

2 łyżki masła

puszka pomidorów pokrojonych

kawałek upieczonego mięsa (opcjonalnie)

20 dag sera żółtego

2 łyżki śmietany

sól

świeżo zmielone - pieprz i gałka muszkatołowa

oregano

pół pęczka posiekanej natki pietruszki

zmiażdżony ząbek czosnku

 

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić delikatnie cebulkę, następnie dodać pieczarki i smażyć, aż cały płyn odparuje. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić.

W międzyczasie: ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, mięso pokroić w kosteczkę, włączyć piekarnik, ustawiając temperaturę na 200oC, a formę do zapiekania wysmarować drugą łyżką masła oraz zmiażdżonym czosnkiem. 

Do dużej miski wsypać makaron, jeżeli mamy spaghetti, to najpierw pokroić. Do makaronu dodać usmażone pieczarki, pokrojone mięso, pomidory z zalewą, śmietanę, pietruszkę oraz przyprawić do smaku gałką muszkatołową, oregano i ewentualnie solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Gotową masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i posypać serem. Wstawić do piekarnika i piec pół godziny. Na talerzu posypać pietruszką.

 

 


oceń
21
3

komentarze (13) | dodaj komentarz

MIGDAŁY W KARMELU - PRALINA LUB KROKANT

sobota, 06 kwietnia 2013 13:48

 

 

 

Kilka minut w kuchni i mamy batonik migdałowy na przekąskę lub krokant do posypania deseru albo tortu.

 

Składniki:

 

30 dag migdałów w słupkach, mogą być również inne orzechy

30 dag cukru

60 ml wody

 

Blachę z piekarnika wysmarować olejem. Cukier i wodę dać do garnka i podgrzewać, aż cukier sie rozpuści, a mikstura nabierze karmelowego koloru. Czasami zamieszać, ale cały czas pilnować, żeby nie przypalić! Wówczas dodać migdały i całość wymieszać, trzymając garnek ciągle na ogniu. Przełożyć masę na blachę, wyrównać powierzchnię i odstawić do zastygnięcia.

 

Aby otrzymać chrupiący krokant należy pralinę połamać na kawałki, włożyć do woreczka plastikowego i pokruszyć przy pomocy tłuczka.


oceń
3
3

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 338 609  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3338609
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki