Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

GRILLOWANY FILET Z KURCZAKA Z SALSĄ MANGO

niedziela, 27 maja 2012 16:44

 

 

Grilla na powietrzu nie urządzam, ale patelnię grillową mam i to mocno zużytą (wypadałoby wymienić :-)), więc smażenie bez tłuszczu nie jest mi obce. Dlatego ciągle poszukuję nowych pomysłów na urozmaicenie dań przygotowywanych w ten sposób. Kilka dni temu nabyłam w bardzo atrakcyjnej cenie mango. Niestety nie było zbyt dojrzałe, poleżało więc na słońcu, a dziś nabrało rumieńców i stało się bazą pikantnej salsy.

 

Salsa mango:

 

mango

cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny

sól, cukier i ostra papryka w płatkach - według uznania, do smaku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Cebulę drobniutko posiekać, przesypać do miski i posolić, aby zmiękła. Mango obrać, usunąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli wraz z pozostałymi składnikami i wymieszać. Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.

 

Grillowane filety z kurczaka:

 

4 filety z kurczaka

papryka słodka i sól lub specjalna przyprawa do grilla

odrobina oleju na patelnię

 

Filety posypać z obu stron przyprawami i smażyć na lekko natłuszczonej patelni grillowej na rumiano. Podawać z salsą mango.

 


oceń
2
1

komentarze (4) | dodaj komentarz

RISOTTO ZE SZPARAGAMI I GROSZKIEM

piątek, 25 maja 2012 16:19

 

 

Po drodze z pracy wstąpiłam do warzywniaka. Koniecznie chciałam kupić truskawki. Niestety. Dzisiaj były malutkie i niedojrzałe, więc zrezygnowałam. Nie odmówiłam sobie jednak szparagów i młodziutkiego groszku...

 

Składniki:

 

20 dag ryżu arborio

cebula

pęczek białych szparagów

35 dag młodego zielonego groszku w strąkach

50 g masła

50 g świeżo utartego parmezanu

łyżka Vegety Natur

koperek do przybrania

 

Szparagi opłukać, następnie obrać i odciąć zdrewniałe końcówki, ale niczego nie wyrzucać, tylko przełożyć... do garnka. Zalać wrzątkiem (750 ml), dodać jarzynkę i gotować pod przykryciem 10 minut. Dodać obrane szparagi i podgotować, aby zostały al dente. Szparagi wyjąć z wywaru i pokroić na kawałki, a resztę przelać przez sito i przetrzeć miąższ z ugotowanych końcówek do wywaru.

W międzyczasie wyłuskać groszek, posiekać cebulę i wypłukać dokładnie ryż.

W szerokim rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić ją delikatnie, aby nie zbrązowiała. Wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Po minucie dolać pół szklanki wywaru szparagowego, wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie cały płyn. Wywar dolewać stopniowo, cały czas małymi porcjami, za każdym razem cierpliwie czekając na jego wchłonięcie, aż do wyczerpania płynu. Wówczas dodać groszek i szparagi, naczynie przykryć i dusić potrawę jeszcze 3-4 minuty, aż uznamy, że ryż i warzywa są odpowiednio miękkie. Na sam koniec risotto wymieszać z parmezanem i podawać przybrane koperkiem.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

MUFFINY ORKISZOWE Z BANANAMI

wtorek, 22 maja 2012 23:02

 

 

Kuchnia to miejsce nieustannych spontanicznych działań. Jutro wyjeżdżam, a trzy banany błagają o litość i wiem, że po powrocie nic z nich już nie zostanie. Mimo upału, decyduję się włączyć piekarnik i mieszam składniki zupełnie nieplanowanych muffinek, które za pół godziny są już gotowe.

 

Składniki na 12 sztuk:

 

25 dag pełnoziarnistej mąki orkiszowej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

30 g brązowego cukru

łyżeczka cynamonu

po szczypcie mielonych goździków i gałki muszkatołowej

50 g migdałów w słupkach

 

2 jajka

50 g roztopionego masła

60 g miodu

50 ml mleka

3 dojrzałe banany

 

Włączyć piekarnik na 190oC.

Suche składniki wymieszać w dużej misce.

Masło rozpuścić i do ciepłego dadać miód, a następnie wymieszać.

W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać masło z miodem, mleko i wymieszać. Przelać zawartość do miski z mąką, dodać rozgniecione widelcem banany i wymieszać.

Masę przełożyć do wyłożonej papilotkami formy do pieczenia muffinek, wstawić do piekarnika i piec 20 minut do suchego patyczka.

 


oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

DOLMADAKIA Z SOSEM AVGOLEMONO

niedziela, 20 maja 2012 16:22

 

Greckie gołąbki w liściach winogron nadziewane farszem mięsno - ryżowym z wyraźną nutą mięty podane z sosem cytrynowym na bazie jajek.

 

Dolmadakia: 

 

słoik 500 ml liści winogron w zalewie solnej

80 dag mięsa mielonego

10 dag ryżu

2 cebule

2 jajka

po 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku i mięty

sól

pieprz

oliwa do smażenia

cytryna 

 

Liście wyjąć ze słoika, opłukać i odsączyć. Ryż ugotować, a cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przestudzić. Połączyć składniki farszu, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Liście rozkładać pojedynczo lub po dwa, trzy, nakładać po łyżce farszu i zawijać jak gołąbki, to znaczy najpierw zawinąć boki, a następnie podstawę. Cytrynę pokroić na plasterki. Brytfannę wyłożyć pozostałymi liśćmi winogron i plasterkami cytryny. Następnie ścisło ułożyć dolmadakie, zalać wrzątkiem i piec godzinę w temperaturze 180oC pod przykryciem.

 

Avgolemono:

 

sos powstały podczas pieczenia dolmadakii (ok.400 ml)

3 jajka

sok z jednej cytryny

 

Upieczone dolmadakie wyjąć z pieca, a wywar z pieczenia odlać przez sitko do rondelka i postawić na ogniu. Brytfannę wstawić z powrotem do pieca. W misce dokładnie roztrzepać jajka, dodając pod koniec sok z cytryny i łyżkę zimnej wody. Nie przerywając ubijania zacząć dodawać do jajek po łyżce gorącego wywaru. Całość wlać z powrotem do rondla i nadal ubijając doprowadzić prawie do wrzenia. Sos nie może się zagotować, ponieważ się zważy.

 

Dolmadakie podawać na gorąco z sosem avgolemono, posypane orzeszkami piniowymi i przybrane plasterkiem cytryny.

 

Na podstawie: Kulinarny atlas świata


oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

FETA Z PIECA

poniedziałek, 14 maja 2012 12:30

 

 

Ponieważ ostatnio nie mam weny do gotowania i stać mnie jedynie na dania banalne, proste i szybkie, feta (c.d. greckich zakupów :-)) pod kołderką z pomidorów zwyczajnie wylądowała w piecu.

 

Składniki:

 

gruby plaster fety (ok. 20 dag)

2 pomidory

łyzka oliwy

świeżo zmielony pieprz

oregano lub tymianek

 

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce. Plaster fety (można przekroić wzdłuż na pół) ułożyć  w naczyniu żaroodpornym, przykryć pomidorami, skropić oliwą, posypać pieprzem i ziołami. Wstawić do piekarnika i zapiekać w temperaturze 180oC około 20-25 minut. Podawać od razu.

 

PS Proszę nie sugerować się zdjęciem, na którym optymistycznie umieściłam widelec i nóż. Po chwili, podczas konsumpcji okazało się bowiem, że pod spodem jest dużo sosu pomidorowego, dlatego polecam łyżkę :-)

 

Źródło: Kulinarny atlas świata


oceń
1
0

komentarze (23) | dodaj komentarz

HALLOUMI I POMIDORKI Z GRILLA

sobota, 12 maja 2012 15:00

 

 

W greckim sklepie zrobiłam wyjątkowo udane zakupy. Między innymi po raz pierwszy, właściwie z ciekawości, kupiłam halloumi, czyli krowio - owczo - kozi, specjalny cypryjski ser do grillowania.

 

Składniki na dwie porcje:

 

25 dag sera halloumi

25 dag pomidorków koktajlowych na gałązce

łyżka oliwy z oliwek

sól

pieprz

szczypta cukru

oregano lub tymianek

 

Pomidorki wypłukać i przekroić na pół. Część zostawić na gałązce. Patelnię grillową skropić oliwą, nagrzać i ułożyć na niej, skórką do dołu, jeden obok drugiego, pomidorki. Posypać solą, cukrem, pieprzem, ziołami i grillować 5-6 minut, aż wyraźnie zmiękną. Wówczas obok ułożyć plasterki sera i grillować z dwóch stron na rumiano. Podawać od razu.


oceń
1
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 488  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476488
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki