Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

TIRAMISU

poniedziałek, 27 maja 2013 11:19

TIRAMISU 

 

 

Jeden z najsłynniejszych włoskich deserów nareszcie zagościł u mnie. W oryginale krem jest z dodatkiem surowych żółtek, ja jednak zawsze się ich obawiam, dlatego je pominęłam i uważam, że deser nic nie stracił. Pycha!

 

Składniki:

 

2 paczki podłużnych biszkoptów (po 200 g każda)

500 g serka mascarpone

400 ml świeżej (nie UHT) śmietanki kremowej 30%

6 łyżek cukru pudru

100 ml likieru Amaretto

300 ml mocnej kawy espresso

kakao do posypania

 

Kawę zaparzyć w ekspresie, ostudzić i połączyć z Amaretto. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Śmietankę ubić, dodać do serka i delikatnie wymieszać, na przykład przy pomocy rózgi. Kawę wylać na talerzyk, maczać biszkopty z dwóch stron i układać jeden obok drugiego w formie (szklanej lub ceramicznej) o wymiarach 20x30 cm. Biszkopty posmarować połową kremu i posypać przez sitko kakao. Teraz ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkotów, posmarować resztą kremu i oprószyć kakao. Tiramisu przechowywać w lodówce.


oceń
126
31

komentarze (84) | dodaj komentarz

SAŁATKA KRABOWA Z KREWETKAMI

poniedziałek, 27 maja 2013 10:49

SAŁATKA KRABOWA Z KREWETKAMI 

 

 

Pomysł na tę sałatkę pochodzi ... ze sklepu rybnego. Jest bardzo smaczna i co ważne, prosta do wykonania, a składniki zawsze można mieć pod ręką. Polecam.

 

Składniki:

 

2 słoiki selera konserwowego

puszka ananasów

25 dag krewetek koktajlowych w zalewie lub mrożonych

25 dag paluszków krabowych surimi (mrożonych)

kilka łyżek majonezu

zmiażdżony ząbek czosnku

posiekany koperek (pół pęczka)

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Produkty w zalewie odsączyć na sitku. Ananasy pokroić w kostkę. Selera można też pokroić na krótsze  kawałki. Paluszki krabowe wyjąć z zamrażarki i po kilkunastu minutach, jeszcze zamrożone, odwinąć z folii i pokroić na plasterki. Krewetki mrożone zalać wrzątkiem i odsączyć na sitku, a następnie oczyścić z czarnej żyłki na grzbiecie. Przygotowane składniki wymieszać w misce z majonezem, czosnkiem, koperkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.


oceń
4
2

komentarze (8) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 166  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337166
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki