Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

MUSZLE ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ ZAPIEKANE NA POMIDOROWYM SOSIE

niedziela, 31 maja 2015 20:04

 

muszle ze szpinakiem i ricottą.JPG

 

Planowałam ravioli, ale czasu zabrakło... Może innym razem...?

 

 

Składniki:

 

250 g makaronu w kształcie wielkich muszli (pół opakowania)

200 g startego sera mozzarella do posypania

masło do wysmarowania formy

 

Farsz:

 

250 g ricotty

250 - 300 g szpinaku, może być mrożony

cebula

2 ząbki czosnku

łyżka masła

50 g startego parmezanu

sól

świeżo zmielony pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

 

Sos:

 

cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek extra virgin

pomidory krojone z puszki

sól 

zioła - bazylia, oregano

świeżo zmielony pieprz

 

 

Makaron ugotować al dente, skracając podany na opakowaniu czas gotowania o połowę. Odcedzić, przelać zimną wodą i rozłożyć płasko na dużej powierzchni, aby się nie posklejał i nie odkształcił.

 

Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Szpinak wypłukać (mrożony odmrozić) i dać na patelnię z cebulą. Gdy świeży szpinak zwiędnie (mrożony odparuje) odstawić z ognia i przestudzić.

 

W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pomidory z puszki, przyprawić według uznania, chwilę pogotować i odstawić.

 

Teraz dokończyć farsz. Ricottę przełożyć do urządzenia miksującego, dodać szpinak, parmezan i przyprawy. Całość zmiksować na gładką masę i doprawić.

 

Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można użyć gotowej tartej mozzarelli, do kupienia w niektórych sklepach.

 

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Prostokątną formę do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć sos i rozprowadzić go równo po całej powierzchni. Muszle wypełniać farszem i układać bezpośrednio na sosie. Całość posypać tartą mozzarellą. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut. Wyjąć z pieca i ostrożnie zdjąć folię, aby się nie poparzyć.

 

 


oceń
2
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

ZUPA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM

sobota, 23 maja 2015 0:06

 

zupa ziemniaczana z łososiem.JPG

 

Prosta, szybka i bardzo smaczna.

 

Składniki:

 

80 dag ziemniaków

800 ml wody

30 dag wędzonego łososia

pół pęczka koperku

100 ml śmietanki 30%

sok z połowy cytryny

listek laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu

świeżo zmielony pieprz

sól

 

Wstawić wodę. Obrać i umyć ziemniaki, a następnie pokroić w drobną kostkę i wrzucić na wrzątek. Dodać listek laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, nieco soli i ugotować do miękkości pod przykryciem.

Gdy ziemniaki będą miękkie, zaprawić zupę śmietanką, dodać sok z cytryny i pokrojonego w kostkę łososia. Doprawić pieprzem mielonym i jeśli to konieczne - solą i zagotować.

Na talerzu posypać obficie koperkiem.


oceń
1
0

komentarze (19) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  0  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337102
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki