Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

CAMPANELLE CARBONARA

środa, 29 czerwca 2011 14:35

 

 

Jednak udało się złapać trochę światła do zdjęcia.

A w związku z upałem, dziś danie szybkie, choć nie najprostsze. Generalnie unikam tego sosu ze względu na zawartość jajek, co do których nigdy nie mam pewności, a gdy robię carbonarę, to jednak dość mocno ściętą, bo po prostu nie lubię mieć wątpliwości. W końcu z salmonellą nie ma żartów.

 

Składniki:

 

0,5 kg makaronu (dałam campanelle, dzwoneczki)

20 dag chudego wędzonego boczku

4 jajka

250 ml śmietany crème fraîche

50 g startego parmezanu

zioła i świeżo mielony pieprz do podania

 

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. W tym czasie usmażyć na chrupko pokrojony w paseczki boczek. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną i parmezanem. Usmażony boczek osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i dodać do jajek. Makaron odcedzić i dać z powrotem do garnka wraz z masą jajeczną. Garnek postawić na ogniu jeszcze na minutę, cały czas mieszając zawartość. Sos ma lekko zgęstnieć. Należy przy tym uważać, aby nie zrobiła się jajecznica oraz, aby sos się nie zważył, gdy przypadkiem użyjemy chudej śmietany.

Danie podawać natychmiast, przybrane listkami dowolnych świeżych ziół i posypane świeżo oraz grubo zmielonym pieprzem.

 


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

CIEMNOŚĆ

niedziela, 26 czerwca 2011 12:07

 

W związku z prowadzoną od kilku tygodni styropianizacją kamienicy, rusztowaniami i zafoliowanymi czarną!!! folią oknami, jestem na pograniczu depresji i, co najważniejsze, nie mam kompletnie warunków do robienia zdjęć. Wizja pięknego i ciepłego domu poprawia nieco nastrój, ale łatwo nie jest. Przepraszam więc za swe milczenie, z nadzieją czekając na promyk słońca w mieszkaniu.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

SAŁATA ZE ŚMIETANĄ

wtorek, 21 czerwca 2011 23:06

 

 

M przywiózł od Mamy sałatę. Prawdziwą. Z ogrodu. Delikatne listeczki dosłownie rozpływają sie w ustach. Cudo. A dziś do pieczonego, oczywiście zagrodowego kurczaka, sałata po staroświecku, ze śmietaną i cukrem. Zupełnie zapomniałam, że tak można, na szczęście przypomniała mi o tym Ewa. Dzięki.

 

Składniki:

 

główka zwykłej sałaty

kubek dobrej kwaśnej śmietany 12 %

łyżka cukru (lub więcej, do smaku)

szczypta soli

 

Sałatę dobrze wypłukać, każdy listek osobno. Następnie osuszyć na sicie lub w suszarce do sałaty. Śmietanę wymieszać z cukrem i solą. Bezpośrednio przed podaniem polać sałatę.


oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

STING W GDAŃSKU

niedziela, 19 czerwca 2011 12:54

 

 

Jak widać na załączonym powyżej obrazku, byliśmy tam i graliśmy. Ze Stingiem! Takie koncerty pamięta się całe życie. Cudowne przeżycie, naprawdę, ale brak mi słów, bo ciągle nie mogę się otrząsnąć. Mam wrażenie, że weszłam do jakiejś bajki, a teraz mam wątpliwości, czy przypadkiem nie był to sen.

 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

ROCZNICA

środa, 15 czerwca 2011 10:57

 

Z okazji rocznicy bloga, serdecznie dziękuję Czytelnikom za aktywne uczestnictwo, często inspirację, a przede wszystkim dobre słowo, które zawsze było dla mnie napędem do działania - oliwka.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM

niedziela, 12 czerwca 2011 14:02

 

 

Małgosia zapytała mnie wczoraj o dania dietetyczne, a nawet odchudzające. Proszę bardzo i dziękuję za sugestię. Lato to dobry czas na dietę. Mamy przecież do dyspozycji mnóstwo świeżych warzyw, łatwiej więc przygotować dania lekkie, na czele z sałatkami.

 

Składniki na 4 porcje:

 

cztery spore garście kruchej kolorowej sałaty

pęczek zielonych szparagów

2 jajka

kilkanaście ziaren czerwonego pieprzu

 

Sos winegret:

 

łyżeczka musztardy z Dijon

łyżka miodu

łyżka sosu sojowego

2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny

sól

pieprz

pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin

 

Najpierw przygotować sos. Do słoiczka dać wszystkie składniki oprócz oliwy i wymieszać. Następnie dolać oliwę, zakręcić słoik i energicznie wstrząsać, aż powstanie aksamitny, jednolity, gęsty sos. Aby sos się udał i nie zwarzył, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Sałatę umyć i osuszyć, a następnie porwać na małe kawałki. Szparagi obrać i ugotować. Odcedzić, ostudzić i przekroić na pół. W tym samym czasie ugotować na twardo jajka.

 

Na talerze wyłożyć porwaną sałatę. Na sałacie ułożyć szparagi. Polać sosem i posypać posiekanymi jajkami. Każdą porcję posypać rozkruszonymi w palcach, kilkoma ziarnami czerwonego pieprzu.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

TORT TIRAMISU

sobota, 04 czerwca 2011 21:00

 

 

Zawsze chciałam zrobić tiramisu w formie tortu, ale bałam się , że się rozpadnie. Odwagi dodała mi Dorotus (www.mojewypieki.blox.pl), która blaty biszkoptowe nasączyła kawą z alkoholem, przełożyła kremem z mascarpone i całość obsypała czekoladą. 

A jako, że lubuję się w przepisach prostych, ten przypadł mi do gustu szczególnie.

 

Składniki:

 

biszkopt z 6 jaj

 

750 ml serka mascarpone

200 ml śmietanki kremówki 30%

70 g cukru pudru

2 łyżki ekstraktu waniliowego

 

120 ml mocnej kawy espresso

50 ml spirytusu i 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego (do kupienia w Marks&Spencer)

albo

80 ml likieru Amaretto

 

100 g gorzkiej czekolady

 

Kawę i alkohol połączyć.

Upieczony biszkopt przekroić na trzy części.

Czekoladę zetrzeć na tarce do mizerii.

Śmietanę ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać w misce z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i ekstrakt waniliowy.

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 kawy. Nałożyć nieco mniej niż 1/3 kremu, rozsmarować na biszkopcie i posypać czekoladą. Czynności powtarzać. Na ostatni blat przeznaczyć większą część kremu i posmarować nim wierzch i boki tortu. Całość obsypać czekoladą. Tort schłodzić w lodówce.

 


oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

BABECZKI KOKTAJLOWE

czwartek, 02 czerwca 2011 18:41

 

 

Wytrawne kruche babeczki wypełnione kremami z krewetek i sera pleśniowego wspaniale się prezentują i mogą być ciekawym akcentem na początek przyjęcia albo przekąską do wina. 

Dla M, który dziś ma wielki dzień :-).

 

Babeczki:

 

25 dag masła

3 żółtka

1/2 kg mąki

pół łyżeczki soli

 

Zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie wykleić ciastem foremki do babeczek i piec partiami 10-12 minut na złoty kolor w temperaturze 180oC.

 

Zamiast babeczek można użyć krakersów.

 

Krem jajeczno - krewetkowy:

 

25 dag krewetek

3 jajka

4 łyżki soku z cytryny

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

łyżka majonezu

sól

pieprz

 

Jajka ugotować na twardo. Mrożone krewetki wrzucić na wrzątek i poczekać, aż się zagotują. Następnie od razu odcedzić i ostudzić. Obrać z ogonków, skropić częścią soku z cytryny i drobno pokroić. Jajka, pietruszkę, resztę soku z cytryny i majonez zmiksować na gładką masę. Dodać krewetki i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Szprycą cukierniczą nakładać krem do babeczek i udekorować według uznania, na przykład ćwiartką pomidorka koktajlowego i pietruszką.

 

Krem z sera pleśniowego z orzechami i gruszkami:

 

10 dag sera z niebieską pleśnią

10 dag twarożku homogenizowanego naturalnego

10 dag gruszek w occie

5 dag łuskanych orzechów włoskich

 

Sery zmiksować na gładki krem. Można też ser pleśniowy zetrzeć na tarce, a następnie połączyć z twarożkiem.  Orzechy i gruszki pokroić drobniutko i wymieszać z serem. Szprycą nałożyć krem do babeczek. Udekorować plasterkami korniszonków i rzodkiewek lub dowolnie.

 

Krem z awokado:

 

1 dojrzałe awokado

1 lub 2 jajka ugotowane na twardo

2-3 łyżki soku z cytryny

mały ząbek czosnku

łyżka oliwy z oliwek extra virgin

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

 

Kremu nie ma na fotografii, zrobiłam go kilka dni później.

Jajka zmiksować na gładko. Awokado przekroić na pół. Energicznie wbić w pestkę ostry nóż, a następnie ją wyjąć. W misce niezbyt dokładnie rozgnieść widelcem awokado razem z sokiem z cytryny. Dodać zmiksowane jajka i resztę składników. Przyprawić według uznania. Krem nałożyć na babeczki i przybrać listkiem melisy oraz czerwonym pieprzem.

 


oceń
3
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 064  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337064
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki