Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

RACUSZKI SEROWE

piątek, 22 czerwca 2012 23:18

 

 

Dwie zapomniane kostki twarogu czekały sobie cierpliwie w lodówce, a dziś ... i na nie przyszedł czas.

 

Składniki:

 

1/2 kg twarogu

5 jajek

4-5 łyżek otrąb owsianych

szczypta soli

3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

łyżka cukru

 

olej do smażenia

cukier puder do posypania

śmietana, owoce do podania

 

Twaróg rozgnieść widelcem w misce wraz z żółtkami, ekstraktem pomarańczowym, cukrem i otrębami na dość gładką masę. Równocześnie w urządzeniu miksującym z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Dodać pianę do sera i delikatnie wymieszać. Smażyć niewielkie racuszki na oleju z dwóch stron na rumiano.

 

Podawać oprószone cukrem pudrem ze śmietaną i owocami sezonowymi ( u mnie truskawka kaszubska).

 


oceń
1
1

komentarze (20) | dodaj komentarz

UDZIEC INDYCZY Z FARSZEM TATY

czwartek, 07 czerwca 2012 16:33

 

  

 

Indyk faszerowany według receptury Taty zawsze napawa mnie sentymentem. Przez wiele, wiele lat danie to uświetniało najważniejsze rodzinne uroczystości, szczególnie dzięki niezwykle udanej kompozycji farszu. Niestety, przygotowanie i upieczenie kilkukilogramowego ptaka wraz z nadzieniem trwa cały dzień. Dla uproszczenia procesu, przy zachowaniu wszelkich walorów smakowych, proponuję faszerowanego udźca indyczego. Mniam.

 

Składniki:

 

2 jednakowej wielkości udźce indycze bez kości o łącznej wadze 1,8 kg

 

40 dag mięsa mielonego z piersi indyczej

20 dag wątróbek drobiowych

pół czerstwej bułki i mleko do namoczenia

50 g miękkiego masła

1 jajko, żółtko i białko osobno

sól

świeżo zmielony pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

szczypta mielonych goździków

50 g rodzynek

50 g migdałów w słupkach

3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Bułkę zalać mlekiem i poczekać, aż całkowicie zmięknie. W tym czasie mięso dać do miski. Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, drobno posiekać i dodać do mięsa. Żółtko utrzeć z masłem w kubeczku i przełożyć do farszu. Dodać jeszcze odciśniętą bułkę, przyprawy, pietruszkę, bakalie i dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę z białka i delikatnie połączyć z masą.

 

Udźce indycze umyć i osuszyć. Następnie rozłożyć na deskach i lekko rozbić tłuczkiem, ewentualnie rozciąć poprzecznie grubsze fragmenty mięsa, rozkładając je na boki, formując ostatecznie w miarę równe i dość rozłożyste płaszczyzny. Oprószyć lekko solą i gałką muszkatołową. Na jeden płat wyłożyć farsz, przykryć drugim i spiąć gęsto wykałaczkami.

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC. Mięso przełożyć do brytfanny i sparzyć wrzątkiem, aby powierzchnia wyraźnie się ścięła, posypać z wierzchu solą i gałką, przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika. W czasie pieczenia od czasu do czasu podlewać wytworzonym sosem, a gdyby wyparował - uzupełnić wodą.

 

Upieczone mięso wyjąć na deskę, usunąć wykałaczki i pokroić w plastry. Sos doprawić według uznania gałką i solą, można zabielić śmietaną. Podawać z żurawinami lub borówkami.

 

 


oceń
2
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

CAMEMBERT SMAŻONY

wtorek, 05 czerwca 2012 22:45

 

 

Może to totalny banał, ale nie dla mnie - camembert smażyłam po raz pierwszy. I od razu się zachwyciłam. Szybko i smacznie, choć trochę kalorycznie, ale w towarzystwie sezonowych warzyw, od czasu do czasu można sobie pozwolić. Polecam.

 

Składniki:

 

camembert

jajko

bułka tarta

masło klarowane

żurawina do podania

 

Jajko roztrzepać na głębokim talerzu, do drugiego wsypać bułkę. Panierować ser w jajku i bułce, najlepiej dwukrotnie, żeby uzyskać jednolitą warstwę panierki. Na patelni rozgrzać masło i smażyć ser na niezbyt ostrym ogniu, z obu stron na rumiano. Na koniec można postawić camembert na boku i obracając przy pomocy dwóch łopatek, dosmażyć brzegi sera. Podawać natychmiast z żurawiną i sałatą lub sezonowymi warzywami.


oceń
1
0

komentarze (20) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 077  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337077
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki