Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

ZUPA KOPERKOWA Z KLUSECZKAMI

sobota, 27 czerwca 2015 22:32

 

zupa koperkowa.JPG

 

 

Koperek jako dodatek do młodych ziemniaczków i zup - owszem, ale w roli głównej? Dlaczego nie?

 

 

Składniki:

 

1l bulionu warzywnego lub mięsnego

duży pęczek koperku

2-3 łyżki śmietany créme fraîche

skórka otarta z połowy cytryny

jajko

2-3 łyżki mąki pszennej

sól

świeżo zmielony pieprz

 

 

Jajko roztrzepać w miseczce, dać szczyptę soli oraz stopniowo mąkę i ukręcić trzepaczką rózgą lub łyżką gładkie, dość gęste ciasto.

 

Bulion zagotować. Koperek wypłukać, drobno posiekać, zostawić nieco do posypania, a zdecydowaną większość dodać do gotującego się bulionu. Zupę zaprawić śmietaną, dodać startą skórkę cytrynową i zagotować.

 

Na gotującą się zupę kłaść łyżką, bezpośrednio z miseczki, maczając za każdym razem łyżkę w zupie, niewielkie kluseczki.

 

Gotować chwilę zupę z kluskami, doprawić do smaku według uznania solą i pieprzem, zdjąć z ognia.

 

Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem.

 

 

 

 


oceń
5
0

komentarze (15) | dodaj komentarz

GRYCZOTTO Z GRZYBAMI

piątek, 12 czerwca 2015 16:23

 

gryczotto z grzybami.JPG

 

Nareszcie! Przełamałam się i zamiast ryżu użyłam niepalonej kaszy gryczanej. Efekt mnie zachwycił, tym bardziej, że wcześniej sporadycznie sięgałam po grykę, a przecież to jedna z wartościowszych kasz, więc warto.

 

Składniki:

 

25 dag niepalonej, najlepiej ekologicznej kaszy gryczanej

łyżka masła klarowanego

cebula

500 g pieczarek

150 g borowików (użyłam mrożonych)

100 ml białego wytrawnego wina

80 g tartego parmezanu

łyżka masła świeżego

sól

świeżo mielony pieprz

posiekana natka pietruszki

zioła wg uznania: lubczyk, tymianek, bazylia, rozmaryn

900 ml wrzątku

 

Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło klarowane, dać cebulę i zeszklić.

W tym czasie obrać i umyć pieczarki. Pokroić na plasterki i dodać wraz z borowikami do cebuli. Usmażyć.

Wsypać kaszę i przesmażyć, dokładnie mieszając, aby każde ziarenko było pokryte warstewką tłuszczu.

Teraz wlać wino i poczekać, aż wyparuje.

Przygotować wrzątek. Wlewać małymi porcjami na patelnię, czekając z następną porcją, aż poprzednia zostanie wchłonięta przez kaszę.

Dodać płaską łyżeczkę soli, zioła i pieprz.

Po dodaniu ostatniej partii wody doprawić danie według uznania, a gdy cały płyn wsiąknie - wsypać parmezan, natkę pietruszki i czubatą łyżkę masła. Całość wymieszać i od razu podawać.

 

 


oceń
4
0

komentarze (23) | dodaj komentarz

BOTWINKA

wtorek, 09 czerwca 2015 15:33

 

botwinka.JPG

 

Błyskawiczna zupa z botwinki - nieznudzony smak wiosny, utrwalony w pamięci od dzieciństwa.

 

Składniki:

 

2 pęczki botwinki z młodymi buraczkami

pół pęczka koperku

sok z połowy cytryny

sól

szczypta cukru

woda

3-4 łyżki śmietany créme fraîche

 

Wstawić wodę w czajniku. Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki pokroić na plasterki (można nie obierać). Wrzucić do szerokiego rondla, zalać wrzątkiem tak, aby przykryć buraczki i zagotować. Pokroić liście botwiny. Gdy buraczki lekko zmiękną, dodać botwinę i płaską łyżeczkę soli. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, można dolać trochę wrzątku. Gotować dosłownie chwilę i dodać sok z cytryny oraz nieco cukru. Na koniec do zupy dać śmietanę, wymieszać, zagotować i wsypać posiekany koperek.

 

 


oceń
4
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 466  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476466
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki