Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

OTRĘBOWO - ORKISZOWE MUFFINY Z JAGODAMI

środa, 20 lipca 2011 17:22

 

 

Muffinki z jagodami, i tyle. Więcej nie powiedziałam, bo mogłoby to odstraszyć potencjalnych amatorów i zaczęliby wybrzydzać. A ja, jako zwolenniczka pełnego ziarna, bardzo się cieszę, bo przemyciłam trochę błonnika i nikt się nie zorientował.

 

Składniki na 12 muffinek:

 

50 g otrąb owsianych

150 ml mleka

100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

50 g mąki pszennej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

płaska łyżeczka sody

120 g cukru (dałam 60 g białego i 60 g ciemnego)

jajko

150 ml oleju

10 - 15 dag jagód lub borówki amerykańskiej

 

Otręby zalać mlekiem w garnuszku. Mąki, proszek i sodę wymieszać osobno. W dużej misce roztrzepać jajko, olej i cukry. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać jagody.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem i piec 25 minut w temperaturze 180oC, do suchego patyczka.

Inspiracja pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl, ale zmieniłam proporcje oraz niektóre składniki.

 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z SERKIEM I POLEWĄ WIŚNIOWĄ

środa, 20 lipca 2011 15:15

 

 

Od pewnego czasu intrygowały mnie czekoladowe naleśniki. Sięgnęłam więc do skarbnicy przepisów na słodkości, czyli www.mojewypieki.blox.pl i w końcu je zrobiłam. Dodałam serek waniliowy i polewę ze świeżych wiśni. Niebo w gębie!

 

Naleśniki (15 sztuk Ø 25 cm):

 

80 g gorzkiej czekolady

0,5 l mleka

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

200 g mąki

łyżka kakao

3 jajka

szczypta soli

 

Mleko, połamaną czekoladę, masło i cukier rozpuścić w garnuszku albo bezpośrednio w Thermomiksie i ostudzić. Dodać mąkę, kakao, sól i jajka i zmiksować. Ciasto odstawić na 1-2 godziny, a następnie usmażyć cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej olejem patelni.

 

Polewa wiśniowa:

 

0,5 kg wiśni świeżych lub mrożonych

50 g cukru (lub więcej według uznania)

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

pół łyżeczki ekstraktu migdałowego* (nie aromatu!)

 

Wiśnie wydrylować, a mrożone rozmrozić. Zasypać cukrem i zagotować. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do wiśni i mieszając, zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać odrobinę ekstraktu migdałowego*.

 

* Ekstrakt migdałowy (proszę nie pomylić z aromatem migdałowym!) można kupić w Marks&Spencer. 

 

Serek waniliowy:

 

0,5 kg twarogu

100 ml śmietany

2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy

cukier do smaku

szczypta soli

 

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę w urządzeniu ze stalowymi nożami (Thermomix: pozycja 5-6, pomagać sobie kopystką).

 

Usmażone naleśniki posmarować serkiem, złożyć i podgrzać na patelni lub w mikrofali. Na talerzu polać sosem z wiśniami.

 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

SAŁATKA KALAFIOROWO - BROKUŁOWA

wtorek, 19 lipca 2011 14:32

 

 

Sałatka Marzeny. Bardzo ją lubię ... u niej. Mój sos smakuje jednak inaczej, chociaż też nieźle, ale to kwestia smaku. W upalne dni, takie jak dzisiejszy, idealna na obiad, ale M ma niedosyt i właśnie gotuje makaron :-).

 

Składniki:

 

kalafior

brokuł

kilka rzodkiewek

ogórek gruntowy

kilka pomidorków koktajlowych (nie dałam)

3-4 jajka

gałązki koperku do przybrania sałatki

 

Sos:

 

2 łyżki majonezu

2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu

2 łyżki ketchupu

płaska łyżeczka musztardy dijońskiej

sok z połówki cytryny

łyżeczka curry

3 łyżki posiekanego koperku

 

W dużym garnku zagotować wodę. Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki i wypłukać w głębokiej wodzie. Na osolony wrzątek wrzucić najpierw kalafiora, a po 3-4 minutach brokuły. Równocześnie ugotować na twardo jajka. Cały czas pilnować, żeby warzywa były al dente, następnie odcedzić i ostudzić. Można też zahartować warzywa przelewając zimną wodą na sitku. Składniki sosu wymieszać. Wymyć ogórka i rzodkiewki. Do dużej miski lub bezpośrednio na talerze wyłożyć kalafior, brokuły, plasterki ogórka i rzodkiewki. Polać sosem, a na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek. Całość posypać koperkiem.

 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

KALMARY Z PATELNI NA SAŁACIE

poniedziałek, 18 lipca 2011 14:13

 

   

 

Marynowane krążki kalmarów smaży się błyskawicznie. Do tego kilka listków sałaty, pomidor i sałatka gotowa.

 

Składniki na 2 porcje:

 

3-4 tuby kalmarów (wzięłam mrożone)

kilka liści dowolnej sałaty

pomidor

cytryna

 

Marynata:

 

2 zmiażdżone ząbki czosnku

4 łyżki oliwy

łyżka octu winnego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1/4 łyżeczki płatków chili

sól

pieprz

 

Kalmary zalać w misce wodą i poczekać, aż się rozmrożą. W tym czasie wymieszać składniki marynaty i umyć sałatę. Rozmrożone tuby kalmarów pokroić na wąskie paski (krążki) i włożyć do marynaty na 20-30 minut. Osuszoną sałatę ułożyć na talerzach. Pomidora pokroić w cząstki i dać na sałatę. Kalmary wrzucić z marynatą na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć 2 minuty. Dłuższe smażenie może spowodować, że kalmary staną się twarde jak guma. Usmażone kalmary rozłożyć na sałacie i polać sosem z patelni. Podać z cząstką cytryny do skropienia sałatki.

 

 


oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

CZEKOLADOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI

sobota, 16 lipca 2011 21:00

 

 

 

W moim warzywniaku wiśnie były dziś tańsze od porzeczek i agrestu. Coś niesamowitego. Przetwory z wiśni wysunęły się więc na pierwszy plan. A muffinki powstały jako urozmaicenie monotonnej w sumie produkcji.

 

Składniki:

 

1 szklanka drylowanych wiśni

 

280 g mąki pszennej

2 czubate łyżki kakao

120 g cukru

1,5 łyżeczki sody

100 g posiekanej gorzkiej czekolady

 

120 g rozpuszczonego i ostudzonego masła

120 ml maślanki lub jogurtu

2 jajka

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. Suche i mokre składniki wymieszać w osobnych miskach. Następnie połączyć zawartość misek, dodając mokre do suchych. Całość wymieszać z wiśniami. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć dużymi papilotkami i wypełnić ciastem. Piec 25 minut, przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.

 

Przepis pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl.

 


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

FASOLKA SZPARAGOWA Z BALSAMICZNYM WINEGRETEM

piątek, 15 lipca 2011 16:23

 

 

 

Świeża fasolka szparagowa, mniam, mniam. Można z przyrumienioną na maśle bułeczką tartą, albo sosem winegret. Dałam najprostszy - balsamiczny.

 

Składniki:

 

fasolka szparagowa

ziarna czerwonego pieprzu do posypania

 

Balsamiczny sos winegret:

 

1 łyżka octu balsamicznego z Modeny

4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

sól

 

Obciąć końce fasoli, wypłukać i wrzucić na wrzątek. Ugotować al dente. W międzyczasie składniki sosu dać do słoiczka, zakręcić i energicznie wstrząsając, wymieszać. Ugotowaną fasolkę, ciepłą lub zimną, polać na talerzu sosem i posypać czerwonym pieprzem.


 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

DŻEM I SOK WIŚNIOWY

czwartek, 14 lipca 2011 15:52

 

 

Owoce w tym roku są bardzo drogie. Z truskawek nie zrobiłam nawet słoiczka dżemu. Wczoraj kupiłam wiśnie w całkiem znośnej cenie i przeznaczyłam je na dżem. Z 2,5 kg wiśni, 1 kg cukru i 2 preparatów żelujących wyszło 8 słoików. Ale wiśnie puszczają dużo soku i w efekcie dżem jest rodzajem galaretki z owocami. Dziś postanowiłam więc odzyskać część soku, bo pamiętam, że Rodzice tak robili. Kupiłam tyle samo wiśni, co wczoraj i z części owoców zrobiłam 2 l soku, a z wytłoków oraz pozostałych wiśni - 5 słoików dżemu. Cukru zużyłam tyle samo i tylko jeden żel. 

Cały wywód brzmi trochę jak zadanie tekstowe z matematyki, ale nie trzeba nic liczyć, rachunek ekonomiczny jest prosty. Metoda z sokiem jest może bardziej pracochłonna, ale przynajmniej wszystko jest wykorzystane.

 

Składniki:

 

2,5 kg wiśni

1 kg cukru

torebka środka żelującego

 

ponadto:

drylownica do wiśni

litrowe butelki i słoiki do dżemu z zakrętkami

sokownik lub Thermomix

 

Wiśnie opłukać i wydrylować. Do Thermomixa wsypać 300 g cukru, wlać 400 ml wrzątku, wstawić koszyczek i wsypać 900 g wiśni. Urządzenie zamknąć i ustawić: temperatura Varoma, czas 20 minut, pozycja 2-3. W tym czasie umyte butelki i słoiki wstawić do nagrzanego do temperatury 100oC piekarnika, a zakrętki wygotować. Gotowy sok wlać do butelki, a owoce przełożyć do garnka. Czynności powtórzyć z drugim sokiem.

Do owoców z soku dodać pozostałe wiśnie, wsypać preparat żelujący i zagotować. Następnie wsypać cukier (400g) i gotować kilka minut. Zestawić z ognia i mieszać, aż zniknie piana. Przełożyć do słoików i zakręcić.


oceń
6
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z POMIDORAMI I SERKIEM KOZIM

wtorek, 12 lipca 2011 14:57

 

 

Zapiekany bakłażan to kontynuacja akcji ratunkowej dla serka koziego. Bardzo udana.

 

Składniki na 4 porcje:

 

2 bakłażany

oliwa z oliwek

4-5 pomidorów

duża czerwona cebula

2-3 ząbki czosnku

kilka czarnych oliwek bez pestek

110 g kremowego serka koziego

tarty parmezan do oprószenia

 

Bakłażany pokroić na plastry. Smażyć z dwóch stron na oliwie, do zrumienienia. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić na tyle plastrów, ile jest bakłażana. Na patalni po bakłażanach lekko zeszklić z oliwą piórka cebuli. Czosnek i oliwki pokroić na plasterki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. W naczyniu do zapiekania układać na przemian plaster bakłażana, pomidora, cebulę, a następnie posypać solą, pieprzem, czosnkiem i oliwkami. Na każdej porcyjce bakłażana ułożyć kawałeczek serka koziego, całość oprószyć parmezanem. Piec 15-20 minut do rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia sera. 

 


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

FRITTATA ZE SZPINAKIEM I SERKIEM KOZIM

poniedziałek, 11 lipca 2011 13:57

 

 

Cały tydzień nie ruszałam się z domu, więc lodówka pusta, a ja bazuję na zapasach. M co prawda bardzo się stara, ale nie wychodzi poza kartkę z listą zakupów. Frittata ze szpinakiem i kremowym serkiem kozim to danie, które powstało, żeby uratować serek, którego świetność  dobiegała końca. Ostatecznie, właśnie dzięki serkowi frittata nabrała charakteru i wyrazistości.

 

Składniki na 2-3 porcje:

 

5-6 ziemniaków

oliwa z oliwek extra virgin

cebula

2 zmiażdżone ząbki czosnku

450 g mrożonego szpinaku w liściach

4-5 jajek

niepełna szklanka mleka

110 g kremowego serka koziego

świeżo starta gałka muszkatołowa

świeżo mielony pieprz

sól

 

Ziemniaki ugotować. Piekarnik włączyć na 180oC. Szpinak odmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie na patelni z odkręcaną rączką lub rączką wytrzymałą na wysokie temperatury. Szpinak pokroić i dodać wraz z czosnkiem do cebuli. Smażyć kilka minut, mieszając. Do szpinaku dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jajka roztrzepać z mlekiem i wylać na patelnię. Na wierzchu położyć kawałki serka koziego i wstawić patelnię na 15 minut do piekarnika, aż frittata się zrumieni.

  


oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

LODY TRUSKAWKOWE

niedziela, 10 lipca 2011 14:14

 

 

Proste, zaledwie czteroskładnikowe, a przede wszystkim naturalne lody truskawkowe zaczęłam kręcić, odkąd posiadam Thermomix. Dziś mnie poniosło i podałam w wersji pikantnej. Właściwie aranżacja zdjęcia to wymusiła i choć sama się dziwię, nie było dysonansu. Sok z limonki, krem balsamiczny* i czerwony pieprz delikatnie zaostrzyły dość monotonny smak lodów.

 

Składniki:

 

450 g mrożonych truskawek

250 g serka mascarpone

50 g cukru  (2 łyżki)

sok z limonki lub cytryny

 

Serek mascarpone schłodzić przez 1-2 godziny w zamrażarce. Do urządzenia miksującego ze stalowymi nożami (Thermomix) wsypać cukier i zmielić (kilka sekund na wysokich obrotach). Dodać zamrożone truskawki, serek i sok z limonki. Miksować na wysokich obrotach, pomagając sobie kopystką, aż masa będzie gładka.

Podawać od razu, w sposób tradycyjny z ulubionymi dodatkami lub w wersji pikantnej na kroplach kremu balsamicznego*, posypane ziarnami czerwonego pieprzu, z plasterkami limonki i listkami melisy.

 

* Krem z octu balsamicznego z Modeny można kupić w dobrych delikatesach, jest niezastąpiony do serwowania i dekorowania sałat, warzyw, owoców, mięs. 

 

 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 474  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476474
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki