Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

MOUSSAKA

środa, 23 lipca 2014 13:48

 

moussaka N.JPG

 

Moussaka - danie z pozoru proste, ale planując je, trzeba się dobrze zorganizować, ponieważ obróbka wstępna zabiera sporo czasu. Najlepiej rozłożyć pracę na raty i na przykład sos mięsny przygotować dzień wcześniej. 

 

Sos mięsny:

 

70 dag mielonego mięsa (powinna być jagnięcina, ale dajemy takie, jakie mamy)

oliwa z oliwek

cebula

2 ząbki czosnku

2 marchewki pokrojone w słupki

puszka pomidorów krojonych w zalewie

najmniejszy słoiczek koncentratu pomidorowego

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

3 łyżeczki przyprawy do moussaki (dałam cypryjską)

albo po pół łyżeczki mielonego cynamonu, pieprzu, ziela angielskiego, ostrej papryki, gałki muszkatołowej i szczypta mielonych goździków

sól

 

Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Dać posiekaną cebulę, a po chwili czosnek. Delikatnie zeszklić. Marchewkę pokroić w słupki, dodać do cebuli i dusić chwilę na małym ogniu. Dodać mięso, zwiększyć ogień i smażyć, aż całe mięso się zetnie. Od czasu do czasu mieszać, aby rozbić grudki mięsa. Teraz dolać wino, chwilę odparować i dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dosypać przyprawy i sól i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Na koniec doprawić jeszcze do smaku według uznania i odstawić.

 

Beszamel:

 

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1/2 l mleka

4-5 łyżek startego parmezanu

świeżo starta gałka muszkatołowa

świeżo zmielony pieprz

sól

jajko

żółtko

 

W rondlu roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i krótko przesmażyć. Teraz dolać zimne mleko i energicznie roztrzepać, cały czas trzymając rondel na ogniu. Podgrzewać sos, ciągle mieszając. W międzyczasie dosypać soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Gdy sos się zagotuje i będzie gęsty, zestawić z ognia. Dosypać starty parmezan i wymieszać. W miseczce roztrzepać jajko z żółtkiem, dodać do nieco przestudzonego sosu i dokładnie wymieszać. 

 

Grillowane bakłażany:

 

4 bakłażany

sól

oliwa z oliwek

 

Bakłażany umyć, pokroić na plastry o grubości centymetra, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypać lekko solą i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C około 15 minut, aż plasterki lekko się zrumienią i odparuje sok. Plastry bakłażana można w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę, ale nie jest to konieczne.

 

Moussaka:

 

Naczynie żaroodporne (24 x 30 cm) wysmarować masłem. Na dnie ułożyć jeden obok drugiego, połowę plastrów grillowanego bakłażana, a na to połowę sosu mięsnego. Czynności powtórzyć. Na wierzch wylać cały sos beszamelowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z pieca i odstawić na 10-15 minut, aby moussaka się "związała" i była łatwiejsza do podawania.

 

Smacznego!

 

 


oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 464  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476464
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki