Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

PIELMIENI W BULIONIE

niedziela, 24 lipca 2016 14:51

 

pielmieni w bulionie 2.JPG

 

Jak pamiątki z wakacji, przywiezione z Rosji inspiracje kulinarne, od razu doczekały się realizacji. Domownicy zachwyceni.

 

 

Bulion:

 

pręga wołowa (kawałek)

pęczek włoszczyzny

przyprawy : sól, listek laurowy, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, 1 borowik suszony, mała ostra papryczka suszona, gałązka lubczyku świeżego lub mrożonego

 

Ciasto na pielmieni:

 

500 g mąki

pół łyżeczki soli

50 g oliwy

300 ml wrzącej wody

 

 

Farsz do pielmieni:

 

500 g mielonej wołowiny np. antrykotu

cebula

2 ząbki czosnku

sól 

świeżo zmielony pieprz

posiekana natka pietruszki

 

 

Najpierw przygotować bulion. Pręgę umyć, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, odszumować, dodać sól i resztę przypraw - można je umieścić w specjalnym stalowym lub silikonowym sitku. Gotować na minimalnym ogniu 1 - 1,5 godziny.

Włoszczyznę umyć. Marchewkę, korzeń pietruszki i selera obrać i dodać do wywaru. Pora, natkę pietruszki i 2 gałązki naci selera związać nitką i dać do bulionu. Gotować ciągle na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

 

Gdy bulion będzie już prawie gotowy przygotować pielmieni.

W sporym garnku wstawić osoloną wodę.

W maszynie albo na stolnicy, pomagając sobie na początku nożem, wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić.

 

Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę i czosnek obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dać do mięsa. Dosypać natkę, sól i sporo pieprzu. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę.

 

Teraz na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto. Wykrawać krążki o średnicy 5 - 6 cm i malutką łyżeczką (najlepiej taką do melona) maczaną w wodzie, nakładać kuleczki farszu. Lepić jak uszka wigilijne do barszczu. 

Z podanej porcji wyszło mi 85 pielmieni.

Wrzucać partiami na wrzątek i gotować chwilę od momentu wypłynięcia. 

 

Pielmieni nakładać na głębokie talerze, zalać bulionem i posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Pielmieni w Rosji podawane są również, a może przede wszystkim, z gęstą kwaśną śmietaną i odrobiną zieleniny.

 

Obie wersje znakomite. Polecam.


oceń
4
9

komentarze (947) | dodaj komentarz

SAŁATKA WINEGRET

sobota, 23 lipca 2016 18:10

 

sałatka winegret2.JPG

 

Wakacyjne reminiscencje, czyli moje najnowsze odkrycie w postaci tradycyjnej rosyjskiej sałatki winegret.

 

Składniki:

 

3 średnie ziemniaki

3-4 buraki

3 marchewki

puszka groszku konserwowego

średni słoik ogórków konserwowych

mała cebula

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

1-2 łyżki octu jabłkowego

sól 

świeżo zmielony pieprz

posiekana zielona pietruszka do przybrania

 

Ziemniaki, buraki i marchew umyć i ugotować w mundurkach, niestety każde osobno, ponieważ różny jest czas gotowania, a także ze względu na zabarwienie. Odlać wodę, ostudzić i obrać. Ogórków nie trzeba obierać. Wszystkie warzywa kroić w kosteczkę i wrzucać do miski. Cebulkę pokroić drobniej i posolić na desce, aby zmiękła. Groszek odcedzić z zalewy. Składniki sałatki wymieszać dokładnie i przyprawić według uznania. Wstawić do lodówki i podawać schłodzoną z odrobiną natki.


oceń
7
8

komentarze (921) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 083  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337083
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki