Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

ZUPA KREM Z PORÓW

wtorek, 31 sierpnia 2010 13:12



Bardzo lubię tę zupę ze względu na prostotę wykonania i smak. Niestety moi panowie nie jadają, jak twierdzą "papek dla niemowląt", a ja nie mam zamiaru ich przekonywać. Gotuję dla siebie i wszystkim polecam.

Składniki:

30 dag obranych porów

1/2 l wody
łyżeczka masła
sól
pieprz

Pory oczyścić, umyć i pokroić na 1 cm kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz do smaku oraz łyżeczkę masła. Gdy pory będą zupełnie miękkie, zmiksować zupę blenderem i ewentualnie jeszcze doprawić. Podawać posypaną zieleniną (dałam szczypiorek) lub startym parmezanem.


oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

SAŁATKA Z GRANATEM

poniedziałek, 30 sierpnia 2010 14:31



Niesamowite połączenie delikatnego sera z sosem
z cierpkiego granatu. Zainspirował mnie przepis, który 
znalazłam na www.kwestiasmaku.com i od razu włączyłam danie do repertuaru. Wprowadziłam pewne zmiany - pominęłam pomidory
i zmodyfikowałam sos. Sałatka jest rewelacyjna!

Składniki na dwie porcje:

kilka liści sałaty lodowej

pół serka ricotta
2 łyżki orzeszków piniowych
1/4 pęczka cienkiego szczypiorku
pół owocu granatu
łyżka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól
pieprz

Orzeszki leciutko uprażyć na suchej patelni. Szczypiorek pokroić na 2 cm kawałki. Ser podzielić na kawałki. Z połówki granatu wydrążyć pestki do miseczki, dodać miód, sól i pieprz i wymieszać. Na końcu do sosu dodać oliwę. Sałatę porwać i ułożyć na talerzach. Na sałatę wyłożyć ser, posypać szczypiorkiem, piniolami i polać sosem.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

KLUSKI KŁADZIONE

niedziela, 29 sierpnia 2010 14:37



Paradoksalnie, gdy nie mam czasu na gotowanie makaronu
lub ziemniaków, robię kluski kładzione. Przygotowanie ich nie trwa dłużej niż zagotowanie wody. Potem tylko na wrzątek, chwila i gotowe. Świetnie pasują do czystych zup - pomidorowej, grzybowej, rybnej albo do gulaszu czy sosu.

Składniki:

150 g mąki

jajko
10 łyżek wody
szczypta soli

Wstawić wodę na kluski. W dużym kubku lub miseczce wyrobić, najlepiej drewnianą łyżką, żeby ręka nie bolała, gładkie, napowietrzone ciasto. Wziąć stalową łyżkę i maczając ją za każdym razem we wrzątku, formować i od razu wrzucać do wody, podłużne kluski. Gdy wypłyną, gotować chwilę i wybierać łyżką cedzakową lub sitkiem na talerz.


oceń
8
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

STROGANOW Z INDYKA

niedziela, 29 sierpnia 2010 13:04



Mam świadomość, że to imitacja. Może nie powinnam używać nazwy. Ale chciałam jakoś odróżnić od gulaszu. Sama nie wiem. Mam nadzieję, że z powodu popularności dania i samej nazwy, prawa autorskie dawno się rozmyły.

Składniki:

1 kg piersi z indyka

1/2 kg pieczarek
2 cebule
oliwa z oliwek do smażenia
łyżka mąki
1/2 l domowego przecieru pomidorowego
3-4 łyżki śmietany crème fraîche
sól
pieprz
papryka słodka
szklanka rosołu albo gałązka lubczyku

Umyte i osuszone mięso pokroić w plastry, a następnie
na paseczki. Od razu na bierząco smażyć partiami i przekładać zrumienione do garnka. W następnej kolejności usmażyć pieczarki w plasterkach, do odparowania płynu. Na końcu smażyć cebulę pokrojoną w piórka i gdy się ładnie zeszkli, oprószyć mąką, wymieszać i przełożyć do garnka. Zalać wszystko szklanką rosołu, a jeżeli nie mamy, to wodą i wówczas dołożyć gałązkę lubczyku. Mimo wszystko starać się nie korzystać z kostek rosołowych. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz i paprykę do smaku. Kilka minut pogotować na małym ogniu. Zaprawić śmietaną i zagotować. Podawać z tłuczonymi ziemniakami albo pieczywem. Ja dla odmiany ugotowałam do tego kluski kładzione, świetnie pasują.


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

SUSZONE POMIDORY

sobota, 28 sierpnia 2010 17:59



Nie wiedziałam, że pomidory suszone mogą być takie dobre. Kupowałam wcześniej i nigdy mnie nie zachwyciły.
W końcu wyszperałam gdzieś przepis, a że wyglądał zachęcająco, postanowiłam zaryzykować i nie zawiodłam się. Rewelacja! Muszę koniecznie zrobić jeszcze kilka słoików.

Składniki:

2 kg pomidorów lima

sól gruboziarnista
czosnek
oliwa z oliwek extra virgin

Pomidory umyć, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na wyłożonych pergaminem blachach, miąższem do góry. Posolić i wstawić
do nagrzanego do 100oC piekarnika na 5-6 godzin. Starać się
nie przesuszyć i nie przypalić. Wysuszone pomidory ułożyć
w czystych słoikach, dodać pokrojony w plasterki czosnek i zalać oliwą. Po wykorzystaniu pomidorów, aromatyczną oliwę można użyć do sosu lub sałatki. Słoiki z suszonymi pomidorami  przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Powinny wytrzymać przez zimę, ale o tym napiszę za rok, gdy będę miała pewność. 


oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

PIEROGI RUSKIE

piątek, 27 sierpnia 2010 20:40



To są chyba najpopularniejsze pierogi. I chyba najtańsze. Zrobiłam podwójną porcję, ponieważ chciałam wykorzystać twaróg wiejski, kolejny dar od Mamy i w sumie dołożyłam 1 kg ziemniaków, ponad kg mąki, kilka cebul, trochę prądu, około 2 godzin pracy i wyszło mi 170 pierogów.

Farsz:

1/2 kg twarogu

1/2 kg ugotowanych ziemniaków
2 cebule
łyżka oliwy
sól
świeżo mielony pieprz

Ciasto:

600 g mąki

360 ml wrzącej wody
60 ml oliwy
sól

Ręcznie lub maszynowo zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odłożyć i przechowywać pod przykryciem. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie nie rumieniąc. Ziemniaki i twaróg rozgnieść widelcem i nie starać się wyrobić gładkiej masy. Grudki i nierówności dodają charakteru pierogom. Dołożyć cebulę, sól, sporo pieprzu i dokładnie wymieszać. Rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką o średnicy 7,5 cm kółka. Do kubeczka nalać wodę, maczać w niej łyżeczkę do melona i nakładać nią porcyjki farszu. Farszu w pierogach ruskich musi być sporo, powinny być pękate. Lepić pierogi i wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotować jeszcze chwilę i wyjmować łyżką cedzakową na talerz.

Pierogi ruskie można podawać ze skwarkami, ze śmietaną,
ze skwarkami i podsmażaną cebulą, ze śmietaną i skwarkami,
albo odsmażane na oliwie lub...na skwarkach.

Zabrakło mi chwilowo miejsca w zamrażarce, więc musiałam ugotować wszystkie pierogi. Do wody dodałam trochę oliwy
i pierogi wykładałam na tacę. Ostudzone przekładałam do miski
i przechowywałam w lodówce. Tak ugotowane pierogi nie sklejają się i można je również zamrozić. Nie trzeba ich mrozić na tacy, tylko od razu w woreczkach lub pojemnikach.


oceń
1
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

CARPACCIO Z BURAKÓW

czwartek, 26 sierpnia 2010 17:18



Brzmi zagranicznie i modnie, ale to pułapka, bo w rzeczywistości są to nasze najzwyklejsze, najpospolitsze, odstawione do lamusa, ale bardzo zdrowe i wartościowe, buraki ćwikłowe, tylko inaczej podane. Wbrew modom i trendom, dosyć często gotuję buraki. Zachęcam, bo naprawdę warto.

Składniki:

5-6 buraków ćwikłowych


łyżeczka musztardy z Dijon
łyżeczka miodu
3 łyżki octu balsamicznego z Modeny
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Buraki ugotować w całości, bez obierania. Niestety trwa to
ok. 2 godzin. Przygotować marynatę. Wymieszać musztardę
z miodem i octem. Dolewać powoli oliwę. Ostudzone buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Polać sosem i zostawić na kilka godzin do zamarynowania. Wyłożyć na półmisek i podawać.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

KURCZAK Z NADZIENIEM

środa, 25 sierpnia 2010 16:14



Dostałam od Mamy piękny egzemplarz kurczaka zagrodowego
i ogarnęła mnie pełnia szczęścia, bo w dzisiejszych czasach taki nabytak to rzadkość. Natychmiast powróciły wspomnienia
z dzieciństwa, że mało się nie popłakalam ze wzruszenia
i tęsknoty...
Wakacje u Babci zawsze były związane z drobiem - po podwórku biegały kaczki i kurczaczki, dla nich na spacerach zbieraliśmy krwawniczek i pokrzywę, bo Babcia nigdy nie żałowała im zielonego ani ziarenek, nie zapomnę też jak Babcia swoim duś, duś, duś zwoływała podopiecznych do kurnika lub na jedzonko, i jak w sobotę siedziała na stołeczku w podwórzu i oprawiała ptaki na niedzielny rosół z domowym makaronem, a w poniedziałek elegancko ubrana szła do pracy jako dyrektor banku...
Pamiętam doskonale smak prawdziwego drobiu, dlatego postanowiłam odtworzyć danie z tamtych lat i sięgnęłam
do tradycyjnej staropolskiej receptury na kurczaka nadziewanego farszem z wątróbki i zielonej pietruszki.
Do tego mizeria ze śmietaną lub marchewka z groszkiem
i mamy klasykę gatunku.

Składniki:

jeden spory kurczak zagrodowy

wątróbka z tego kurczaka ( ok. 100 g )
pół dużej bułki ( 50 g )
pół szklanki mleka
30 g masła
jajko
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Z kurczaka wyjąć łapki, podroby oraz zbędny tłuszcz
i wykorzystać do ugotowania wywaru na zupę. Wątróbkę zostawić do farszu. Samego kurczaka obejrzeć, czy dokładnie oczyszczony, opłukać i natrzeć w środku i na zewnątrz solą.
W tym czasie przygotować farsz. Bułkę namoczyć w mleku. Pietruszkę drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkiem. Białko ubić na pianę. Namoczoną i odciśniętą bułkę wraz z wątróbką, pietruszką, utartym masłem i żółtkiem oraz solą i pieprzem zmiksować w malakserze. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Farsz umieścić we wnętrzu kurczaka, a otwór zaszyć białą, bawełnianą nitką, ściegiem dzierganym.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Kurczaka włożyć
do brytfanny, sparzyć dwoma szklankami wrzątku, przykryć
i piec 2 godziny. Od czasu do czasu podlać wytworzonym sosem. Drób zagrodowy wymaga dłuższego pieczenia, więc
dla pewności przed wyjęciem z pieca można spróbować oderwać skrzydełko i jak bez trudu odejdzie, kurczak jest gotowy.


oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

SAŁATKA Z FASOLKI

wtorek, 24 sierpnia 2010 16:04



Kasia, moja koleżanka z klasy, robi najlepszą sałatkę z fasolki szparagowej. Dowolność w doborze niektórych składników sprawia, że jest bardzo wygodna, a zarazem ciekawa i w dodatku zawsze wybornie smakuje. Dziś po raz pierwszy sięgnęłam do przepisu Kasi i tak wyszło, że zrobiłam sałatkę w wersji zielonej.

Składniki na zieloną sałatkę z fasolki:

1/2 kg zielonej fasolki szparagowej oraz kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, listek laurowy, tymianek, bazylia, rozmaryn, łyżeczka soli i łyżeczka cukru do gotowania fasoli


2 zielone papryki
3 ogórki kiszone
3 ogórki świeże gruntowe
jabłko
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanego koperku
zioła prowansalskie lub dowolne wg uznania
ewentualnie sól i pieprz do smaku

Sos:

4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1-2 łyżki cukru

Fasolę umyć, obciąć końcówki i wrzucić do wrzątku razem
z dodatkami. Ugotować do miękkości. W tym czasie można pokroić w kosteczkę pozostałe składniki sałatki oraz przygotować sos. Wycisnąć sok z cytryny i rozpuścić w nim cukier, a następnie dodać oliwę i wymieszać na aksamitny winegret. Ugotowaną fasolkę przelać przez sito i po ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać w misce, połączyć z sosem i doprawić według uznania.

Do sałatki można dać fasolkę oraz paprykę w innych kolorach,
a także pomidory, rzodkiewki, a nawet kukurydzę z puszki. Kolorowa sałatka prezentuje się jeszcze ładniej.

Sałatka z fasolki jest idealna na kolację, ale równie dobrze może wystąpić w roli surówki do obiadu.


oceń
1
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

MORZE

poniedziałek, 23 sierpnia 2010 15:51



Często jeżdżę wzdłuż plaży na rowerze, ale sporadycznie wchodzę na piasek, czy choćby molo. Dopiero wypad z Kasią uświadomił mi, że tego nie doceniałam. Ona pokazała mi swój zachwyt dosłownie wszystkim, począwszy od ścieżki rowerowej, poprzez pogodę, słońce, piasek, wodę, jachty, szum fal, pożyteczność inhalacji jodowej, po cudowną atmosferę wakacji i filozofię relaksu. Coś jest w powiedzeniu "cudze chwalicie, własnego nie znacie".


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 059  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337059
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki