Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU

poniedziałek, 27 sierpnia 2012 23:35

 

 

Kołowałam w mięsnym sklepie między ladami i nie mogłam się zdecydować. Drób jest mało wiarygodny, a wieprzowina się opatrzyła. Ostatecznie padło na wołowinę. Dawno nie robiłam. A jak wołowina ... to po burgundzku. Niech będzie wykwintnie.

 

Składniki:

 

80 dag dobrej wołowiny tzw. extra (łopatka, rostbef)

20 dag boczku wędzonego

duża cebula

3 marchewki

3 ząbki czosnku

puszka pomidorów pokrojonych

0,5 - 0,7l czerwonego wytrawnego wina

oliwa z oliwek

2 łyżki mąki pszennej

sól

pieprz

 

Bouquet garni:

 

2 gałązki tymianku

gałązka rozmarynu

gałązka natki pietruszki

2 listki laurowe

po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

 

Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Jeżeli jest chudy, dodać odrobinę oliwy. Przełożyć do żeliwnej brytfanny lub naczynia żaroodpornego. W tym czasie wołowinę umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Następnie w misce lub w mocnym woreczku foliowym obtoczyć mięso w mące. Na patelnię dolać oliwy i kłaść mięso partiami, otrząsając z nadmiaru mąki. Dobrze zrumienione mięso przekładać do brytfanny i smażyć następną partię. W tym czasie obrać i pokroić cebulę w piórka, a marchewki w grube plastry. Gdy całe mięso zostanie usmażone, na patelnię dać marchew z cebulą. Po chwili dodać jeszcze pokrojony drobno czosnek. Posmażyć kilka minut i przełożyć do brytfanny oraz dodać pomidory z puszki i wino (powinien być jeszcze bulion wołowy, ale pominęłam, ponieważ nie miałam, a kostek nie używam). W woreczku z gazy umieścić przyprawy i zioła, zawiązać nitką i włożyć do sosu. Dosypać nieco soli, pieprzu i wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 150oC. Piec 3 godziny, od czasu do czasu zaglądając do potrawy, żeby zamieszać, ponieważ sos gęstnieje i może się przypalić. Być może trzeba będzie uzupełnić płyn (ja dolałam wina).

Podawać z chrupiącą bagietką lub pieczonymi ziemniaczkami, które należy wstawić pod ruszt piekarnika na pół godziny przed końcem pieczenia wołowiny. Do ziemniaków zamiast masła klarowanego można użyć oliwy i dodatkowo posypać listkami rozmarynu, którego aromat wspaniale koresponduje z mięsem.

 


oceń
0
2

komentarze (16) | dodaj komentarz

PANNA COTTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH

niedziela, 19 sierpnia 2012 19:30

 

 

Zdecydowałam się na panna cottę z białą czekoladą, ponieważ chciałam wykorzystać zapomnianą tabliczkę. Nie był to jednak najlepszy pomysł. Szorstkość czekolady jest wyczuwalna i mnie osobiście to przeszkadza, ponieważ nie jestem wielbicielką białej czekolady. Ale wiem, że tacy istnieją... Ostatecznie deser został uratowany dzięki dodatkowi wyrazistego musu z owoców leśnych.

 

Składniki:

 

300 ml śmietanki 30%, najlepiej świeżej, nie UHT

180 ml mleka

150 g białej czekolady

2 łyżeczki żelatyny

3 łyżki wrzątku

3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Śmietankę, mleko i połamaną czekoladę dać do rondelka i podgrzewać ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Rozpuszczoną żelatynę wlać do śmietanki, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać i odstawić do przestudzenia, od czasu do czasu mieszając, żeby nie powstał kożuch. Następnie deser przelać do odpowiednich miseczek lub filiżanek i wstawić do lodówki do stężenia.

 

Mus z malin i jagód:

 

30 dag malin

20 dag jagód

2 łyżeczki fixu do dżemów

10 dag cukru

 

Owoce opłukać i przebrać. Najpiękniejsze odłożyć do przybrania, a resztę przetrzeć przez sitko do garnka. Powinno zostać 350 ml przecieru. Dosypać proszek żelujący i zagotować, ciągle mieszając. Następnie wsypać cukier i gotować jeszcze 1-2 minuty. Odstawić z ognia i mieszać, aż zniknie piana.

 

Gotową panna cottę wyjąć z lodówki. Każdą miseczkę z osobna wstawić na chwilę do wrzątku, oddzielić nożem brzegi deseru od ścianek naczynia i przełożyć na talerzyk. Wierzch deseru przykryć zimnym musem owocowym i udekorować świeżymi owocami. Niewykorzystany mus zużyć jako dżem.


oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

MULE Z POMIDORAMI

sobota, 18 sierpnia 2012 19:49

 

 

...białym winem, cebulką, czosnkiem, pietruszką i ostrą papryczką przygotowuje się błyskawicznie. A podane z białym winem i bagietką to całkiem wykwintne danie. Cieszy mnie, że domownicy zaakceptowali.

 

Składniki:

 

1 kg świeżych muli

50 ml oliwy z oliwek extra virgin

cebula

2 ząbki czosnku

puszka pokrojonych pomidorów

ostra papryczka

100 ml białego wytrawnego wina

mały pęczek pietruszki

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Mule oczyścić i umyć, odrzucając otwarte muszle. Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić w dużym garnku na oliwie. Dodać posiekany czosnek i papryczkę. Chwilę posmażyć, dodać pomidory, wino, sól i pieprz. Zagotować i wrzucić mule. Gotować pod przykryciem, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby wszystkie mule się otworzyły. Na koniec danie wymieszać z posiekaną pietruszką i doprawić do smaku. Podawać z bagietką i pozostałym winem.

 

Źródło: Kulinarny Atlas Świata


oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

UDZIEC INDYCZY NADZIEWANY PESTO Z KROKIETAMI W SEZAMIE I GRILLOWANYMI POMIDORKAMI

niedziela, 12 sierpnia 2012 18:52

 

 

Zauważyłam, że jeżeli w ogóle sięgam po drób, najczęściej wybieram udziec indyczy. Chyba ze względu na jego niezwykłą delikatność i niezrównaną soczystość. Polecam.

 

Udziec indyczy z pesto:

 

2 nieduże udźce indycze bez skóry i kości (razem ok. 80 dag)

słoik gotowego pesto lub pesto domowe

sól

pieprz

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżeczka mączki ziemniaczanej do sosu

 

Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Rozłożyć na desce i nacinając grubsze fragmenty, rozpłaszczyć, tworząc  w miarę równe prostokąty. Na mięsie rozsmarować równomiernie pesto i zwinąć w roladę. Związać sznurkiem kuchennym. Oliwę, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz wymieszać. Roladki umieścić w brytfannie i posmarować aromatyczną oliwą. Piec w temperaturze 180oC 50-60 minut pod przykryciem.

 

Upieczone mięso wyjąć na deskę i odwinąć sznurek. Następnie pokroić w plastry, a sos postawić na ogniu i zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody.

 

Krokiety w sezamie:

 

0,5 kg ziemniaków

łyżka masła

żółtko

10 dag mąki do ciasta

dodatkowa mąka do podsypywania

sól

świeżo starta gałka muszkatołowa

ziarno sezamu

olej do smażenia

 

Ziemniaki ugotować i rozgnieść z masłem na gładkie purée. Następnie ostudzić, dodać żółtko, mąkę, sól i gałkę muszkatołową i zagnieść ciasto. Podzielić na kilka części i każdą rolować na oprószonej mąką desce w rulon, a następnie pokroić na kawałki długości 4-5 cm. Do miseczki wsypać sezam i obtoczyć w nim krokiety. Smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na rumiano.

 

Grillowane pomidorki:

 

40 dag pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych

 

Patelnię grillową rozgrzać, wrzucić pomidorki i grillować na niezbyt silnym ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając, aby się równomiernie przypiekły. Gdy zaczną pękać, zdjąć z ognia.

 

 


oceń
2
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

ŁOSOŚ W POMARAŃCZACH

piątek, 10 sierpnia 2012 16:29

 

 

Trwa okres ochronny na dorsza, więc u nas łosoś, aromatycznie zamarynowany, upieczony pod pierzynką z pomarańczy i podany z grillowaną cukinią.

 

Składniki:

 

1 płat łososia (ok. 1-1,2 kg)

2 pomarańcze

 

Marynata:

 

2 łyżki miodu (płynnego)

4 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

2 łyżki Worcesersauce

sól

pieprz

gałązka świeżego rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego)

3-4 gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)

 

Listki ziół oderwać od łodyżek i posiekać. Jeżeli mamy miód skrystalizowany, należy go najpierw rozpuścić poprzez podgrzanie, w garnuszku na ogniu lub w mikrofali. Składniki marynaty wymieszać i odstawić.

 

Łososia oskrobać z łusek i dokładnie umyć. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym. Ułożyć na płaskiej formie do pieczenia (użyłam szklanej z piekarnika) skórą do dołu i posmarować marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, może być na noc.

 

Wyszorowane pomarańcze dokładnie obrać ze skóry, pokroić w plastry i obłożyć nimi łososia. Formę przykryć folią aluminiową. Nagrzać piekarnik i piec łososia w temperaturze 180oC 30-40 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć folię, żeby łosoś i pomarańcze lekko się zrumieniły.

 

Grillowane cukinie:

 

Młodziutkie cukinie umyć i nie obierając ze skóry, przekroić wzdłuż na pół. Z 2 ząbków czosnku, soli, pieprzu i 2 łyżek oliwy przygotować marynatę i posmarować nią cukinie. Odstawić na minimum 1/2 godziny. 10-15 minut przed końcem pieczenia łososia nagrzać patelnię grillową i usmażyć cukinie z dwóch stron, zaczynając od skórki.

 

Łososia wyjąć z piekarnika, obłożyć grillowanymi cukiniami i podawać.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

ZABAGLIONE Z OWOCAMI

czwartek, 09 sierpnia 2012 14:23

 

 

Od wielu lat przymierzałam się do zrobienia zabaglione, aż w końcu je popełniłam, a oryginalny wenecki (ponoć) przepis znalazłam w internecie. I niby to tylko kogel mogel z winem, a jednak trema jest, jak zwykle przed czymś nowym.

 

Składniki:

 

4 żółtka

połówka skorupki jajka do odmierzania cukru i wina

4 skorupki cukru

4 skorupki wina Marsala (lub innego białego słodkiego wina)

 

mieszane owoce do podania

 

 

Jajka umyć i sparzyć. Następnie kolejno rozbijać i oddzielać białka od żółtek. Żółtka przekładać do miski lub rondla. Jedną połówkę skorupki jajka zachować jako miarkę. Odmierzyć skorupką cukier oraz wino i dodać do żółtek, następnie ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą tak, żeby miska nie dotykała wody i ubić na parze zabaglione, aż deser będzie gęsty i prawie biały.

 

Sprawa jest dużo prostsza, jeśli posiadamy Thermomix. Wówczas wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym, zakładamy motylek, ustawiamy temperaturę 80oC i miksujemy 10 minut w pozycji 3 oraz jeszcze dodatkowe 10 minut z wyłączoną grzałką.

 

Do miseczek dać różnokolorowe owoce, polać zabaglione i podawać. Zabaglione na ciepło jest bardzo puszyste i lejące, gdy ostygnie znacznie tężeje. Dlatego też można zrobić odwrotnie -najpierw wlać deser do miseczek lub pucharków, odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia, a następnie przybrać owocami.

Zabaglione może być znakomitym dodatkiem nie tylko do owoców, ale również lodów czy naleśników.


oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

GULASZ CYGAŃSKI

środa, 08 sierpnia 2012 18:51

 

 

Jakiś czas temu Ewa przywiozła mi z Czech rozmaite przyprawy, w tym kilka rodzajów papryki mielonej, kminek tłuczony, cynamon. Dziś postanowiłam ugotować gulasz i sięgnęłam po specjalną paprykę gulaszową. Na odwrocie opakowania widniał, oczywiście po czesku i słowacku, przepis na gulasz cygański. Nie poddałam się i dosyć szybko rozpoznałam składniki, gorzej było z tłumaczeniem przepisu, ale i z tym sobie jakoś poradziłam. Niektóre słowa były łatwiejsze do zrozumienia po czesku, inne po słowacku. Najważniejsze, że wszystko się dobrze skończyło. 

 

Składniki:

 

0,5 kg mięsa wieprzowego

5 ugotowanych ziemniaków

2 ogórki konserwowe

2 cebule

2 łyżki mąki

2 łyżki papryki gulaszowej (słodkiej)

szczypta majeranku (dałam więcej)

2 łyżki ketchupu

świeżo mielony pieprz

sól

olej

 

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. W tym czasie w kostkę pokroić również mięso i dodać do cebuli. Podsmażyć, aż się zrumieni, dodać mąkę, paprykę, sól i wymieszać. Podlać gorącą wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, około 1/2 godziny. Wówczas dodać pokrojone w kostkę ogórki i ziemniaki, przyprawić majerankiem, pieprzem i ketchupem. Wymieszać, zagotować i podawać.


oceń
0
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

TORTILLA Z CHORIZO

poniedziałek, 06 sierpnia 2012 10:22

 

 

Miałam w lodówce chorizo i akurat wpadł mi w ręce przepis Pascala, więc musiałam wypróbować, ale zastosowałam zmiany. I choć nie było owacji na stojąco, danie z patelni zniknęło.

 

Składniki:

 

70 dag ziemniaków, ugotowanych w mundurkach i obranych

cebula czerwona

100 g chorizo w plasterkach

oliwa z oliwek do smażenia

100 g twardego sera, dałam bursztyn

50 g czarnych oliwek bez pestek

300 ml śmietanki 30%

6 jaj

sól

pieprz

szczypiorek do posypania

patelnia z rączką wytrzymałą na wysokie temperatury lub odkręcaną

 

Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 160oC oraz funkcję opiekania z góry. Cebulę pokroić w piórka lub zetrzeć na tarce do mizerii i zeszklić na oliwie. Dodać chorizo i przesmażyć, następnie zdjąć z ognia i odsączyć zbędny tłuszcz, kładąc kawałek ręcznika papierowego na usmażonej kiełbasie. W tym czasie w dużej misce roztrzepać jajka, dodać śmietankę, starty na drobnej tarce ser, pokrojone w plasterki oliwki, usmażoną chorizo i talarki ziemniaków. Wszystko delikatnie wymieszać i doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i wlać masę. Trzymać na ogniu 3-4 minuty, następnie wstawić do piekarnika i dopiec kolejne 10 minut, aż tortilla się całkowicie zetnie. Wyjąć z piekarnika i podawać z patelni posypane szczypiorkiem.

 


oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

TUŃCZYK Z KUKURYDZĄ

piątek, 03 sierpnia 2012 12:58

 

 

Błyskawiczna przekąska, łatwa do zrobienia w każdych warunkach, dobra i na śniadanie, i na kolację, a szczególnie w chwilach, gdy ma się ochotę na małe co nieco. 

 

Składniki:

 

puszka kukurydzy

puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

2 łyżki majonezu

2 łyżki posiekanego koperku

świeżo zmielony pieprz

 

Puszki otworzyć, a ich zawartość odcedzić z zalewy. Wsypać do miski, połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami i gotowe.


oceń
1
1

komentarze (30) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 099  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337099
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki