Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

MAKARON IMPROWIZOWANY

czwartek, 30 września 2010 15:52



Autorem sosu jest M. Powstał kiedyś przypadkowo, jako
że potrzeba jest matką wynalazków, z tego co akurat było
w lodówce. Bardzo go polubiliśmy, ponieważ można go zrobić dosłownie z wszystkiego, a do tego zawsze trochę inaczej smakuje. Do sosu wykorzystujemy kawałek suchej wędliny, plasterek szynki, ostatni kotlet, porcję pieczonego mięsa, dosłownie wszystko, co straciło już pierwszą świetność.  

Składniki stałe:

paczka makaronu krótkiego

0,5 l przecieru pomidorowego w słoiku lub kartoniku, ale nie koncentratu
cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
majeranek
bazylia
posiekana natka pietruszki
2 łyżki śmietany
parmezan w kawałku lub starty żółty ser

Składniki zmienne:

spora garść pokrojonych w kostkę kawałków wędlin, chudej wędzonki, szynki, suchej kiełbasy, usmażonego kotleta schabowego lub mielonego, pieczonego mięsa drobiowego
lub wieprzowego itp.

W dużym garnku wstawić wodę na makaron. W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodać pokrojone wędliny i mięso (ja wykorzystałam jednego kotleta schabowego, plaster szynki i kilka plasterków krakowskiej suchej) i wszystko trochę podsmażyć.
Następnie wlać przecier pomidorowy i doprawić sos.
Ponieważ wędliny są słone, sól dozować bardzo ostrożnie.
Gdy sos jest już dobry, można dodać śmietanę i wszystko zagotować. Makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, wlać sos i wymieszać. Na talerzu posypać startym serem lub ustruganymi nożykiem do warzyw wiórkami parmezanu.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

SAŁATKA GYROS II

środa, 29 września 2010 15:14



Przygotowując sałatkę można sobie pozwolić na pewną dozę dowolności. Nie trzeba się kurczowo trzymać proporcji czy ilości składników i właściwie za każdym razem powstaje nieco inne danie.
Nie odważyłabym się tak szarżować recepturą piekąc chleb albo ciasto. Ale sałatka zawsze się uda. Tym razem do sałatki gyros dodałam paprykę, a kapustę pekińską zamieniłam na sałatę lodową. Sałatka w tej wersji jest bardziej wyrazista nie tylko smakowo, ale i kolorystycznie.
Przepis na sałatkę gyros zamieściłam w VI 2010r.


oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

wtorek, 28 września 2010 16:25



Śliwki się powoli kończą, a ja znalazłam przepis sprzed wielu, wielu lat na ciasto ze śliwkami, które robiła Mama.
Przepis jest stary, dlatego nie będzie szybko i łatwo. 
Ale nie zajmujemy się tu pieczeniem ciast z paczki, więc trochę wysiłku nie zaszkodzi.

Składniki na dużą blachę:

1 kg śliwek węgierek

5 jaj
250 g cukru
cukier waniliowy
kostka masła
3 łyżki oleju
450 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło i bułka tarta do formy
2 łyżki cukru pudru do posypania


Jaja z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli ubić na parze: garnek z jajkami ustawić na większym garnku z gorącą wodą na małym ogniu i ubijać trzepaczką do uzyskania białej, gęstej masy.
Ja używam do tego Thermomixa, urządzenia wielofunkcyjnego, którego zalet nie będę tu przedstawiać, ponieważ to długi temat, chyba że w osobnym wpisie. Do miksera wbijam jajka, ustawiam wagę i odmierzam cukier, dodaję cukier waniliowy i sól, Thermomix nastawiam na 10 minut, temperaturę na 70 st.C, zakładam motylek do ubijania i włączam urządzenie w pozycji 3. W czasie ubijania jajek można rozpuścić w garczku lub mikrofali masło. Do ubitych jaj dodać rozpuszczone masło (może być ciepłe), olej i wymieszać. Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i gęsto ułożyć na nim wypestkowane połówki śliwek.
Piec w temperaturze 170 st.C 50-60 minut. Przed wyjęciem
z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.
Po ostudzeniu ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

SURÓWKA Z OGÓRKA KISZONEGO

poniedziałek, 27 września 2010 15:42



Do niektórych dań konieczny jest dodatek ostrzejszej surówki. Surówka z kiszonego ogórka dobrze komponuje się z gulaszem, smażoną rybą albo kotletem. Polecam.

Składniki:

kilka ogórków kiszonych

mała cebulka
2 łyżki posiekanego koperku
łyżeczka majonezu

Ogórki i cebulę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kosteczkę. Odcisnąć nadmiar soku,
dodać koperek, majonez i dokładnie wymieszać.


oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

ŻUREK Z JAJKIEM

niedziela, 26 września 2010 10:49



Zakwas się pięknie zakisił, więc od razu przystąpiłam
do działania. Ponieważ zupa ta występuje w wielu wersjach, zaczęłam od biednego, postnego żurku, rozweselonego jedynie jajkiem.


Składniki:

5-6 ziemniaków

kilka grzybów suszonych
liść laurowy
ziele angielskie
1,5 l wody
sól
zakwas żurkowy (przepis podałam osobno) lub 0,5 l gotowego
łyżeczka chrzanu
wyciśniety ząbek czosnku
2-3 łyżki śmietany crème fraîche
1-2 łyżki majeranku
pieprz mielony
ugotowane na twardo jajka do podania

Wstawić wodę na żurek. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę
i wrzucić na wrzątek. Zupę posolić, dodać opłukane grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć grzyby, pokroić na małe kawałki i wrzucić z powrotem
do żurku. Teraz dodać całą porcję zakwasu (ok. 0,6 l), chrzan
(wg uznania) i czosnek. Zagotować i jeżeli zupa jest za gęsta, rozcieńczyć wodą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wsypać majeranek i jak ktoś lubi, dodać śmietanę. Wszystko ostatni raz zagotować. Na talerzu do każdej porcji dodać jajko podzielone na ćwiartki.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

ZAKWAS ŻURKOWY

piątek, 24 września 2010 14:04



To pierwszy krok do zrobienia żurku. Bez zakwasu ani rusz. Można co prawda kupić gotowy zakwas w butelce, ale to naprawdę bardzo proste, a poza tym duża satysfakcja,
że się nie poszło na skróty.

Składniki:

100 g mąki żytniej żurkowej typ 1400

1/2 l letniej przegotowanej wody
rozgnieciony ząbek czosnku
skórka chleba razowego lub żytniego na zakwasie
szczypta soli
szczypta cukru

W słoju lub kamionkowym naczyniu zalać mąkę wodą, dodać resztę składników, przykryć gazą, zawiązać i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni. W międzyczasie sprawdzać, czy jest kwaskowy i gotowe.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

FILET DROBIOWY ZAPIEKANY

czwartek, 23 września 2010 15:00



Oto druga odsłona chytrego planu, jaki przeprowadziłam w tym zabieganym tygodniu. Wczoraj usmażyłam podwójną porcję filetów z kurczaka, część wykorzystałam do naleśników, a pozostałe dziś zapiekłam z pieczarkami i serem. Bez takich manewrów nigdy bym się nie wyrobiła z obiadami. 

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka

przyprawa do grilla
kilka plasterków sera żółtego
30 dag pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa lub masło
sól
świeżo mielony pieprz
papryka słodka w proszku

Filet podzielić na płaskie porcje, przyprawić i usmażyć na patelni grillowej. Pieczarki usmażyć na odrobinie masła lub oliwy do odparowania, pod koniec dodać pietruszkę i doprawić solą
i pieprzem. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić, ułożyć w nim usmażone filety, na każdy nałożyć porcję pieczarek i przykryć plastrem sera. Całość posypać papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia sera.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

środa, 22 września 2010 17:53



Pomysł na te naleśniki pochodzi z McDonald's !!! Nie pamiętam nazwy dania, ponieważ kupiłam je w podróży kilka miesięcy temu. Bardzo mi się spodobała idea, dlatego postanowiłam odtworzyć
z pamięci i powstała całkiem zadowalająca wersja naleśników.

Składniki:

12 naleśników pełnoziarnistych

grillowana podwójna pierś z kurczaka
20 dag pokrojonego w zapałkę sera żółtego
pół główki sałaty lodowej
papryka czerwona
ogórek małosolny lub pomidor

Sos:


4 łyżki majonezu
4 łyżki ketchupu
4 łyżki gęstego jogurtu
2 wyciśnięte ząbki czosnku

Usmażyć naleśniki, biorąc do ciasta połowę mąki białej
i połowę pszennej pełnoziarnistej. Pierś podzielić na płaskie kotlety, posypać ulubioną przyprawą do grilla (ja daję Kotanyi) i usmażyć
na patelni grillowej. Te czynności można wykonać wcześniej,
a nawet dnia poprzedniego. Ser, mięso i warzywa pokroić
wg uznania, a składniki sosu wymieszać.
Na gotowe naleśniki nakładać kolejno dodatki i łyżkę sosu. Założyć do środka dół naleśnika, a następnie rolować prostopadle do podstawy. Lekko podgrzać w gorącym piekarniku 10 minut, lub w mikrofali 2 minuty i od razu podawać.
Jak na fast food przystało, naleśniki te spokojnie można jeść bez użycia sztućców.:-)


oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

wtorek, 21 września 2010 15:49



Chociaż raz w sezonie lubię zrobić knedle ze śliwkami.
Jest to równocześnie sezon na pomidory, paprykę, grzyby itd., więc zdarzyło mi się czasami nie wyrobić z knedlami.
W tym roku na przykład jeszcze nie zrobiłam powideł i nie wiem, czy zdążę. Ale teraz knedle...

Składniki:

1 kg ziemniaków

25 dag mąki pszennej
2 jajka
ćwierć łyżeczki soli

60-70 dag śliwek węgierek
masło i cukier do podania

Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przecisnąć przez praskę
i ostudzić. Śliwki umyć i wypestkować, nie przecinając do końca. W dużym garnku wstawić wodę na knedle. Do ostudzonych ziemniaków dodać jajka, mąkę, sól i wyrobić jednolite ciasto.Na stolnicę wysypać trochę mąki, wyłożyć porcję ciasta i uformować wałek. Odcinać 1-2 cm plastry, nakładać całą śliwkę, dokładnie zlepiać i formować okrągłe knedle. Czynności wykonywać dość sprawnie, ponieważ surowe ciasto na knedle po pewnym czasie rzednie. Gotowe knedle wrzucać na osolony wrzątek i gotować chwilę od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

PODPŁOMYKI

niedziela, 19 września 2010 16:08



Upiekłam zwyczajne, prastare podpłomyki, a wyzwoliły tyle radości i wspomnień z dzieciństwa, że M się normalnie wzruszył, gdy opowiadał,  jak u swojej Babci rzucał cienkie placki na rozgrzany piec. Wszystkim bardzo przypadły do gustu maczane w oliwie i posypane solą nierówne i nieco przypalone podpłomyki.

Składniki:

1/2 kg mąki

300 g letniej wody
2 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, sól i wyrobić
(w maszynie) jednolite ciasto. Zostawić pod przykryciem,
aż podwoi objętość. Następnie ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i odkrawać małe porcyjki wielkości jajka. Rozwałkować cienkie placuszki o średnicy 15 cm, otrzepać z nadmiaru mąki 
i kłaść na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Piec minutę lub dwie
z jednej strony, a potem już krócej z drugiej.
Podawać z samą oliwą lub masłem, albo jako podstawę kanapek.


oceń
3
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 489  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476489
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki