Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

BURGERY Z ŁOSOSIA

piątek, 23 września 2011 13:52

 

 

Dzięki swej prostocie, burgery z łososia są częstym gościem na naszym stole. Mogą występować w rozmaitych zestawieniach, dlatego jeszcze się nie znudziły. Dziś podałam skropione sokiem z cytryny w towarzystwie smażonych na oliwie ziemniaków, surówki z kapusty i marchewki (patrz niżej) oraz kremowego sosu chrzanowego.

 

Burgery:

 

1 kg mielonego łososia

jajko

2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej

szczypta chili w płatkach

świeżo zmielony pieprz

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

cząstki cytryny do podania

 

Sos chrzanowy:

 

4 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany

2 łyżki chrzanu ze słoiczka

1-2 łyżeczki majonezu

 

Składniki sosu wymieszać. Można doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, szczyptą cukru - według uznania.

 

Łososia wymieszać z pozostałymi składnikami i wilgotnymi rękami uformować płaskie burgery. Patelnię grillową rozgrzać i smażyć burgery z obu stron na rumiano.

 

Podawać z cząstką cytryny i sosem chrzanowym oraz ulubionymi  warzywami. Szczególnie dobrze burgery komponują się ze smażonymi talarkami ziemniaków.  

 

Smażone talarki ziemniaczane:

 

ziemniaki

oliwa z oliwek extra virgin

sól morska

 

Ziemniaki obrać i pokroić na talarki. Niewielką ilość oliwy rozgrzać na dużej patelni lub dwóch,w zależności od ilości i smażyć ziemniaki płasko, jedną warstwą, z obu stron na rumiano. Odsączyć na papierowym ręczniku. Na talerzu posypać solą morską.

 

 


oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

SURÓWKA Z KAPUSTY I MARCHEWKI

piątek, 23 września 2011 13:17

 

 

Prosta i bardzo uniwersalna surówka. Pasuje do wszystkiego, ale do ryby szczególnie.

 

Składniki:

 

pół małej główki kapusty włoskiej lub białej

2-3 marchewki

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

łyżeczka soli

łyżka oliwy z oliwek extra virgin

sok z cytryny i cukier do smaku

 

Kapustę obrać z wierzchnich liści, wziąć połowę i poszatkować na tarce do mizerii. Następnie posolić, dokładnie wymieszać i odstawić, aby zmiękła. Marchew obrać, zetrzeć na tarce i dodać do kapusty. Do surówki dać pozostałe składniki i przyprawić do smaku cytryną i cukrem. Całość dokładnie wymieszać.

 

 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

TAGLIATELLE W KREMOWYM SOSIE Z KURKAMI I WĘDZONKĄ

sobota, 17 września 2011 14:31

 

 

Wracając z wczorajszego niezbyt udanego grzybobrania, wstąpiliśmy do lokalnej gospody z zamiarem kupienia czegoś na pocieszenie. Zupełnie przypadkowo trafiliśmy na to miejsce i zostawiliśmy tam ostatnie pieniądze. Swojskie wędliny, pieczywo, ryby z własnego stawu - trudno było zdecydować, chciałoby się spróbować wszystkiego, więc mimo, że z pustymi wiadrami, za to z pełnymi siatami i uśmiechniętymi buziami powróciliśmy, a dziś kurki i wędzony schab stworzyły bazę cudownie kremowego sosu.

 

Składniki:

 

1/2 kg tagliatelle

ok. 40 dag kurek

łyżka masła klarowanego

1 spora cebula

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

5 plastrów dobrego wędzonego schabu

250 g serka mascarpone

2-3 łyżki siekanej natki pietruszki

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Kurki umyć i oczyścić. Następnie wstawić wodę na makaron. W tym czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na dużej patelni na maśle. Plastry schabu pokroić w zapałkę i dodać do cebuli. Przesmażyć chwilę, a następnie dodać pokrojone kurki wraz z czosnkiem. Makaron pewnie już się gotuje, więc pilnować, aby był al dente. Gdy kurki są dobre, do sosu dać serek i pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem. Mieszać, aż mascarpone się całkowicie rozpuści, a jeżeli sos okaże się za gęsty, można kapnąć nieco wody. Makaron odcedzić i połączyć z sosem, mniam.

 


oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

ESKALOPKI WIEPRZOWE W SOSIE Z KURKAMI I WINEM PORTO

czwartek, 15 września 2011 10:02

 

 

Miał być schab z kurkami, ale poniosło mnie i dodałam Porto, dzięki któremu zdecydowanie podniosły się walory dania, a M jako wielbiciel kurek był zachwycony.

 

Eskalopki:

 

1 kg schabu bez kości

sól

świeżo zmielony pieprz

mąka do oprószenia

masło klarowane lub olej do smażenia

 

Sos:

 

60 dag świeżych kurek

1 duża cebula

łyżka masła klarowanego

100-150 ml śmietany crème fraîche

100 ml wina Porto

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Zacząć od najgorszego, czyli od umycia kurek. Potem będzie już z górki.

 

Cebulę posiekać drobno i zeszklić na dużej patelni na łyżce masła. W tym czasie większe kurki pokroić, drobne zostawiając w całości i dodać do cebuli. Dusić na średnim ogniu kilka minut, a następnie dodać wino, śmietanę, lekko posolić i dalej dusić pod przykryciem.

 

Schab pokroić na 1 cm kotlety i rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na drugiej patelni rozgrzać masło lub olej i smażyć eskalopki na rumiano, a po usmażeniu przekładać do sosu. 

 

Gdyby okazało się, że sos jest za gęsty, a zgęstnieje po dodaniu usmażonego w mące mięsa, podlać sos wodą i odpowiednio przyprawić do smaku. 

 

Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubionymi warzywami.

 


oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI

wtorek, 13 września 2011 12:36

 

 

Wiadomo, że cebula i jabłko świetnie korespondują ze śledziami. Ale za śledziami w towarzystwie buraczków nie każdy przepada. Mimo to chcę gorąco zachęcić do spróbowania, ponieważ buraki znakomicie łagodzą smak śledzi, przez co sałatka jest naprawdę delikatna.

 

Składniki:

 

4 filety śledziowe matiasy

1 czerwona cebula

2 jabłka

5 ugotowanych w łupinach buraków

4-5 łyżek majonezu

gęsty jogurt naturalny (według uznania)

świeżo zmielony pieprz

3-4 łyżki posiekanego koperku

gałązki koperku do ozdoby

 

Najpierw ugotować buraki i wymoczyć w zimnej wodzie śledzie. Ja moczę kilka godzin, ponieważ nie lubię słonych potraw. Następnie buraki i jabłka obrać ze skóry i pokroić w dość drobną kostkę. Śledzie osuszyć i pokroić tak samo. Jedynie cebulę można pokroić bardzo drobno. Wymieszać składniki z majonezem i koperkiem, przyprawić pieprzem. Jeżeli sałatka jest zbyt sucha, można dodać jogurtu.

 


oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

BURACZKI Z OGÓRKIEM KISZONYM

poniedziałek, 12 września 2011 14:37

 

 

Buraczki nie są łatwe do przyprawienia. Ale w zestawieniu z ogórkiem, cebulką, jabłkiem oraz odrobiną pieprzu i oliwy nie wymagają niczego więcej.

 

Składniki:

 

6 ugotowanych buraków

3 ogórki kiszone

1 cebula czerwona

szczypta soli

1 jabłko

świeżo zmielony pieprz

łyżka oliwy z oliwek extra virgin

 

Cebulę drobno posiekać i wymieszać w misce ze szczyptą soli, aby nieco zmiękła. W tym czasie buraki, ogórki i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość wymieszać z dodatkiem oliwy, pieprzu i ewentualnie soli do smaku.

Dobry dodatek do pieczonego lub duszonego mięsa.

 


oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

ZUPA ZIEMNIACZANO - POROWA

niedziela, 11 września 2011 12:21

 

 

Przepis na tę prostą i szybką zupę pochodzi z książki kucharskiej Anieli Rubinstein. Jest to nieco ostrzejsza i ciekawsza w smaku odmiana zwyczajnej ziemniaczanki. Polecam.

 

Składniki:

 

20 dag jasnych części porów

1/2 kg obranych ziemniaków

łyżka masła

1 l wody

sól lub Vegeta Natur

świeżo zmielony pieprz

2-3 łyżki śmietany crème fraîche

posiekany szczypiorek do posypania

 

Pory umyć i pokroić dość drobno. W garnku rozpuścić masło, dodać pory i dusić na małym ogniu. W tym czasie ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Dać do garnka z porami i zalać wrzątkiem. Doprawić solą lub Vegetą oraz pieprzem i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Wówczas dodać śmietanę i ostatni raz zagotować. Na talerzu posypać szczypiorkiem.

 


oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 438  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476438
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki