Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

BOEUF STROGONOW

niedziela, 30 września 2012 21:39

 

 

Pamiętam czasy, kiedy mięso było na kartki. Pamiętam też, że Mama wtedy często kupowała polędwicę wołową, a Tata przyrządzał ją sauté, albo à la Pani Walewska - nadziewaną śliwkami i zawiniętą w plastry wędzonego boczku. Kartkowe czasy minęły, mam nadzieję bezpowrotnie, a my, paradoksalnie, nigdy później nie jedliśmy tyle tak dobrego mięsa. Myślę sobie teraz, że Mama chciała jakością zatuszować ilość. I dopiero dziś to doceniam. Dziękuję Mamo!

 

Składniki:

 

50 dag dobrej wołowiny zrazowej, choć powinna być polędwica, ale jej cena...

duża cebula

50 dag pieczarek

3-4 ogórki kiszone

300 ml wywaru warzywnego lub wody

puszka pomidorów krojonych

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki śmietany crème fraîche

mąka do obtoczenia mięsa

masło klarowane do smażenia

sól

świeżo zmielony pieprz

papryka słodka w proszku

 

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie plastry, a następnie w równie cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, mięso oprószyć pieprzem, obtoczyć lekko w mące i smażyć partiami na rumiano. W tym czasie obrać i pokroić w piórka cebulę. Usmażone mięso przełożyć do garnka, a na patelnię dać nieco masła i cebulę. Zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę, od czasu do czasu mieszając. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Gotową cebulę dołożyć do garnka z mięsem, a na patelnię wrzucić pieczarki i trochę masła. Usmażyć, aż cały płyn odparuje, a pieczarki się lekko zrumienią. Przełożyć do garnka. Ogórki obrać i pokroić w paseczki. Dać do garnka wraz z pomidorami z puszki i koncentratem. Dolać wywar, doprawić solą, papryką i postawić na małym ogniu  pod przykryciem. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać śmietanę, doprawić do smaku i całość zagotować.

Podawać z pieczywem.


oceń
2
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

RUKOLA Z FIGAMI I OSCYPKIEM

piątek, 28 września 2012 17:41

 

 

Przyjechali górale, z oscypkami oczywiście, więc nie mogłam sobie odmówić.

 

Składniki na jedną porcję:

 

garść rukoli

2 plasterki oscypka

figa

1 łyżka prażonego słonecznika

 

Miodowy winegret (duża porcja):

 

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżeczka musztardy

ząbek czosnku

3 łyżki octu winnego albo jabłkowego

9 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

 

Miód dać do zakręcanego słoika. Jeżeli jest skrystalizowany, rozpuścić przez kilka sekund w mikrofali. Do miodu dodać musztardę, zmiażdżony czosnek i ocet. Wymieszać. Dolać oliwę, zakręcić słoik i energicznie wstrząsając, utworzyć aksamitny sos. Niewykorzystany sos można wykorzystać w ciągu kilku dni.

 

Rukolę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Figę umyć, pokroić promieniście na 8 kawałków i umieścić na rukoli. Na patelni uprażyć słonecznik. Posypać sałatkę, a na tę samą patelnię dać plastry oscypka. Zrumienić ser z obu stron, podzielić na ćwiartki i położyć na wierzchu. Polać sosem i od razu podawać.

 

 


oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 477  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476477
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki