Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

PIEROGI Z DORSZEM I MARCHEWKĄ

sobota, 13 września 2014 19:34

 

IMG_0009 N.JPG

 

Wczoraj byliśmy w lokalnej, bo za rogiem, ale chyba dość znanej w mieście pierogarni. Położona poza centrum na brak klientów nie narzeka, a to świadczy o sporej popularności. Tym razem zamówiłam pierogi z dorszem i marchewką i nie wiem kiedy ostatnio wpadłam w taki zachwyt z powodu jedzenia. To było coś wspaniałego! O recepturę nawet nie zapytałam, ale natychmiast po wyjściu kupiłam rybę i zrobiłam z pamięci farsz, a dziś już wszyscy delektowaliśmy się wyjątkowym smakiem pierożków polanych sosikiem koperkowym.

 

Farsz:

 

60 dag filetów z dorsza

2 średnie cebule

30 dag marchwi

mała pietruszka

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

200 g koncentratu pomidorowego

sól

świeżo zmielony pieprz

2 listki laurowe

 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić drobno posiekaną cebulkę.

W międzyczasie obrać marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Gdy cebula zmięknie, dodać marchewkę z pietruszką, podlać wodą (ok. 100 ml) i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

W tym czasie umyć i oczyścić filety ryby, sprawdzić czy nie ma ości i zmielić. Gdy warzywa będą miękkie, dodać zmielone mięso dorsza, listki laurowe, sól i pieprz. Smażyć farsz, od czasu do czasu mieszając.

Gdy ryba będzie już usmażona i straci swój surowy kolor, dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie trochę wody, ale nie za dużo, bo potem i tak trzeba będzie ją odparować. Dusić farsz jeszcze na małym ogniu bez przykrycia, aż masa stanie się jednolita. Doprawić do smaku i ostudzić.

Farsz można przygotować dzień wcześniej.

 

 

Sos koperkowy:

 

 

200 ml jogurtu bałkańskiego light

mały ząbek czosnku, zmiażdżony

pół pęczka koperku, posiekanego

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Składniki sosu wymieszać w miseczce i odstawić.

  

 

Ciasto na pierogi:

 


500 g mąki pszennej

50 ml oliwy z oliwek extra virgin

300 ml wrzątku

pół łyżeczki soli

 

Gdy farsz ostygnie, przygotować ciasto na pierogi. Najlepiej w specjalnym urządzeniu zmiksować wszystkie składniki ciasta, a jeżeli takiego nie mamy - tradycyjnie na stolnicy, najpierw nożem z powodu temperatury, a na koniec ręcznie wyrobić elastyczne ciasto na pierogi.

Jednorazowo rozwałkować 1/4 ciasta, podsypując delikatnie mąką, na cieniutki placek. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz (usuwając listki laurowe) i lepić pierożki, układając na oprószonej mąką stolnicy.

W międzyczasie w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Ulepione pierożki wrzucać partiami na wrzątek i gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.

 

Podawać delikatnie muśnięte masłem, z sosem koperkowym w miseczce. 

 


oceń
1
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 047  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337047
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki