Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 611 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

AWOKADO Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM

niedziela, 08 marca 2015 17:14

 

awokado z łososiem.JPG

 

Nic tak nie cieszy, jak pomysł na wykorzystanie resztek. Tym razem w lodówce zalegał grillowany wczoraj łosoś. W towarzystwie awokado nabrał nowego wymiaru.

 

 

Składniki:

 

200 g świeżego łososia bez skóry

2 awokado

sok z jednej cytryny

łyżka majonezu

łyżka gęstego jogurtu

sól

świeżo zmielony pieprz

posiekany koperek

 

Łososia umyć i osuszyć. Nasolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na patelni grillowej bez tłuszczu z obu stron na rumiano.

 

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i ostrożnie wydrążyć łyżką miąższ, nie niszcząc skórki. Pokroić awokado w kostkę i skropić pozostałym sokiem z cytryny.

 

Ostudzonego łososia dać do miski i porozdzielać na cząstki, dodać awokado, po łyżce majonezu i jogurtu. Dosypać pieprzu i koperku. Delikatnie wymieszać, ewentualnie posolić do smaku.

 

Sałatkę nakładać do pustych skórek po awokado i od razu podawać.


oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

GRUSZKA Z GORGONZOLĄ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

niedziela, 01 lutego 2015 15:34

 

gruszka z gorgonzolą w szynce parmeńskiej.JPG

 


Efektowna i ekspresowa do przygotowania przystawka na ciepło. Polecam!

 

Składniki:

 

2 gruszki

8 plastrów szynki parmeńskiej

10 dag sera gorgonzola

kawałeczek masła

 

opcjonalnie (ja użyłam): 

 

sok z połowy cytryny

płaska łyżeczka kurkumy

rukola i krem balsamiczny do podania

 

Gruszki umyć, obrać ze skóry i przekroić wzdłuż na cztery części. Chcąc uzyskać piękny słoneczny kolor gruszek, należy wcześniej w niedużym rondelku zagotować wodę z dodatkiem kurkumy i soku z cytryny. Do wrzącej wody dać gruszki, chwilę poczekać, aż się zagotują i od razu wyjąć na talerz, aby przestygły.

 

Piekarnik nagrzać do 180°C. Niedużą foremkę do zapiekania cieniutko posmarować masłem. Z gorgonzoli wyciąć 8 równych prostokącików.

 

Na przestudzoną gruszkę kłaść po kawałeczku sera i owijać szynką. Ułożyć w naczyniu i zapiekać 10-12 minut.

 

Od razu podawać, najchętniej z rukolą i odrobiną kremu balsamicznego.

 


oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

PACZUSZKI Z CIASTA FILO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

środa, 31 grudnia 2014 12:44

 

Szczęśliwego Nowego Roku !!!

 

 

IMG_0006 n.JPG

 

 

 

 

Składniki:

 

 

30 dag ciasta filo

10 dag masła

25 dag ugotowanego szpinaku

25 dag sera feta

10 dag sera ricotta lub mascarpone

świeżo zmielony pieprz

świeżo utarta gałka muszkatołowa

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

pół łyżeczki suszonego oregano

 

Ugotowane liście szpinaku odcisnąć na sitku i posiekać. Można użyć rozdrobnionego szpinaku mrożonego, ale również należy go odcisnąć z nadmiaru wody.

Szpinak wymieszać w misce z serami i doprawić do smaku.

Ciasto filo (jeżeli było mrożone - wcześniej odmrozić) i pociąć nożyczkami na kwadraty 10 x 10 cm. Przykryć zwilżoną ściereczką, aby nie wyschło. 

Masło roztopić.

 

Na jeden pakiecik użyć 3 kwadraty ciasta. Każdy posmarować masłem i ułożyć promieniście ( lekko skośnie) jeden na drugim, nałożyć łyżeczkę farszu i ścisnąć paczuszkę. Paczuszki układać na wyłożonej pergaminem blasze. Blachę z paczuszkami wstawić do lodówki na 2 godziny (ja trzymałam całą noc).

Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Wstawić schłodzone pakieciki i piec 10 - 12 minut, aż będą rumiane.

 

 

 

 

 

 


oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

JAJKA FASZEROWANE MUSEM Z AWOKADO

poniedziałek, 22 kwietnia 2013 20:47

JAJKA FASZEROWANE MUSEM Z AWOKADO 

 

 

Od kilku dni awokado dojrzewało w domowych warunkach i w naturalnej temperaturze. Dziś stwierdziłam, że to jest właśnie ten moment. Ugotowałam więc jajka i za kilka minut miałam półmisek pełen apetycznych, smacznych, a może przede wszystkim zdrowych, przekąsek.

 

Składniki:

 

5 jajek

1 dojrzałe awokado (kupić kilka dni wcześniej i zostawić na wierzchu, czyli nie w lodówce, aby dojrzało)

sok z połowy cytryny

mała łyżeczka majonezu

sól

świeżo zmielony pieprz

pół pęczka posiekanego koperku + kilka gałązek do przybrania

 

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po kilku minutach obrać ze skorupek oraz przekroić na pół. Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ do miski. Skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, majonez i rozetrzeć na gładką masę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, na koniec dodać koperek. Masę przełożyć do szprycy i nałożyć mus na połówki jajek. Przybrać gałązkami koperku.

 


oceń
23
4

komentarze (12) | dodaj komentarz

GALARETKA Z KURCZAKA

czwartek, 18 kwietnia 2013 20:28

GALARETKA Z KURCZAKA 

 

 

 

Najszybsza i najprostsza. Zamknięta w pojemnikach na jedną porcję to świetna propozycja na drugie śniadanie w pracy, oczywiście zamiast kanapki.

 

Składniki:

 

60 dag piersi lub polędwiczek z kurczaka

1 cebula

3-4 ziarna ziela angielskiego

listek laurowy

sól

450 g mrożonej marchewki z groszkiem

4-5 łyżeczek żelatyny

 

Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, aby napęczniała. Cebulę obrać i przekroić wzdłuż na pół, a następnie ułożyć przecięciem do dołu i skarmelizować na suchej patelni, a nawet przypalić. Mięso umyć, zalać 1 litrem zimnej wody i zagotować. Zdjąć pianę, dołożyć cebulę, przyprawy i sól i gotować na małym ogniu kilkanaście minut, aż kurczak będzie miękki. Wyjąć cebulę i przyprawy, wsypując jednocześnie paczkę mrożonej marchewki z groszkiem. Po kilku - kilkunastu minutach, gdy warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia i przelać zawartość garnka przez sitko. Do gorącego wywaru dodać namoczoną wcześniej żelatynę i dokładnie wymieszać. Mięso i warzywa ułożyć w zamykanych pojemnikach, zalać wywarem, zamknąć i ostudzić, a następnie umieścić w lodówce do stężenia. Podawać z kawałkiem cytryny do skropienia lub chrzanem.


oceń
30
2

komentarze (29) | dodaj komentarz

JAJKA FASZEROWANE KREWETKAMI

niedziela, 14 kwietnia 2013 15:38

JAJKA FASZEROWANE KREWETKAMI 

 

 

Ciekawa i bardzo smaczna propozycja.

 

Składniki:

 

7 jaj

20 dag krewetek koktajlowych mrożonych (gotowanych = różowych)

1-2 łyżki soku z cytryny

łyżeczka musztardy z Dijon

łyżka majonezu

sól

świeżo zmielony pieprz

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Krewetki przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem. Następnie odłożyć 14 sztuk, a resztę krewetek drobno pokroić i skropić sokiem z cytryny. Jajka obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka i wymieszać w miseczce z pokrojonymi krewetkami oraz muszardą, majonezem i pietruszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nałożyć na połówki jajek. Przybrać krewetkami i listkami pietruszki.


oceń
2
2

komentarze (0) | dodaj komentarz

JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM WĘDZONYM

sobota, 09 lutego 2013 15:18

 

 

Szybkie, smaczne i bardzo efektowne danko.

 

Składniki:

 

7 jaj

100 g łososia wędzonego

pół pęczka koperku

łyżka majonezu

kilka łyżeczek czarnego kawioru do dekoracji

 

Jajka ugotować na twardo, następnie obrać, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Ściąć lekko dno każdej połówki, aby jajka na talerzu były stabilne. Łososia pokroić drobno, a koperek posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. Żółtka wymieszać w misce z łososiem, koperkiem i majonezem. Nałożyć farsz na połówki jajek, przybrać koperkiem i odrobiną kawioru. Gotowe.


oceń
7
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

ROLADKI SZPINAKOWO - ŁOSOSIOWE

poniedziałek, 31 grudnia 2012 17:00

 

Z najlepszymi życzeniami noworocznymi - oliwka.

 

 

Roladki szpinakowo - łososiowe zrobiły fururę w Wigilię, ale są równie idealne na dzisiejszy wieczór :-)

 

Składniki:

 

paczka mrożonego szpinaku (450g)

4 jajka, żółtka i białka osobno

3-4 ząbki czosnku, zmiażdżone

świeżo zmielony pieprz

serek śmietankowy, np. Philadelphia lub podobny (200g)

300 g wędzonego łososia w plastrach

 

Do podania - krem chrzanowy:

 

3-4 łyżki ostrego chrzanu ze słoika

3-4 łyżki gęstej śmietany, np. créme fraîche

 

Składniki sosu połączyć i odstawić do lodówki.

 

 

Szpinak odparować na patelni i doprawić połową czosnku i pieprzem, a następnie ostudzić. Włączyć piekarnik, ustawiając temperaturę na 190oC. Do przestudzonego szpinaku dodać żółtka i wymieszać, a białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Masę szpinakową delikatnie połączyć z pianą i rozsmarować równą warstwą na wyłożonej pergaminem blasze. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut, następnie wyjąć z pieca i odstawić do przestudzenia. Serek wymieszać z resztą czosnku i rozsmarować na szpinakowym placku. Na serku rozłożyć plastry łososia i całość zwinąć ścisło w roladę. Zawinąć w papier od pieczenia i wstawić do lodówki.

 

Roladę pokroić w plastry centymetrowej grubości i podawać z kremem chrzanowym.

 

 

PS

W związku z licznymi zapytaniami, śpieszę nadmienić, że do upieczenia placka szpinakowego można użyć świeżego szpinaku, wystarczy paczka 250g. Opłukane listki szpinaku wrzucić na patelnię, mieszając poczekać, aż wszystkie zwiędną, następnie odparować, posiekać na desce i dopiero przyprawić. Dalej postępować jak w przepisie.

 

 

 


oceń
111
8

komentarze (31) | dodaj komentarz

ROLADKI Z ŁOSOSIA

niedziela, 29 stycznia 2012 14:47

 

 

Łosoś i twarożek, każde z osobna nie robi specjalnego wrażenia. Jednak w roladce tworzą ekspresową i efektowną przekąskę.

 

Składniki:

 

100 g łososia wędzonego w plastrach

125 g ziołowego serka Philadelphia

posiekany szczypiorek

sok z cytryny

czerwony pieprz

 

 

Płaty łososia rozłożyć płasko na folii spożywczej. Serek doprawić do smaku sokiem z cytryny i rozsmarować na łososiu. Posypać szczypiorkiem i zwinąć w rulon, pomagając sobie folią. Schłodzić w lodówce i pokroić na plasterki. Każdy posypać z wierzchu szczypiorkiem i podawać przybrane czerwonym pieprzem.

 


oceń
7
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

KANAPECZKI KOKTAJLOWE

sobota, 31 grudnia 2011 15:31

 

 

Zgrabne okrągłe mini kanapeczki z ciemnego żytniego chleba i z pumpernikla będą idealną przekąską w sylwestrowy wieczór.

 

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2012 !

 

Składniki:

 

1 opakowanie (250g) ciemnego chleba żytniego w malutkich okrągłych kromeczkach

1 opakowanie pumpernikla j.w.

masło

200 g sera gorgonzola + pikantne gruszki do mięsa + orzechy włoskie + zielona pietruszka

200 g sera brie + dżem z żurawiny + piniole + mak + zielona pietruszka

100 g szynki parmeńskiej + ogórek konserwowy + papryka konserwowa + czerwony pieprz + zielona pietruszka

 

Kromeczki chleba posmarować masłem. Piniole uprażyć na suchej patelni. Kanapki obłożyć dodatkami, przybrać zieleniną. Czerwony pieprz zetrzeć w palcach bezpośrednio na kanapkę z szynką.

Pomysł na kanapkę z serem brie pochodzi z www.kwestiasmaku.com.

 


oceń
3
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 19 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 467 874  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3467874
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2653 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki