Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

SOS HOLENDERSKI DO SZPARAGÓW

sobota, 21 maja 2011 13:51

 

 

Do sosu holenderskiego podchodziłam dwukrotnie. Pierwsza próba była kompletną porażką, sos się zwarzył. Za drugim razem wyszedł już dobrze i mogę z czystym sumieniem go polecić, ponieważ do szparagów jest po prostu idealny.

 

Składniki na sos do pęczka szparagów:

 

1 żółtko

1 łyżeczka soku z cytryny

3 łyżeczki wody

szczypta soli

szczypta pieprzu

2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego

 

Sos najlepiej przygotować w ostatniej chwili, gdy szparagi już się gotują, ponieważ może się zwarzyć podczas podgrzewania. Wszystkie składniki sosu oraz przybory trzeba mieć pod ręką, bo sos powinien być ubijany bez przerwy. 

Najpierw stopić masło, można w mikrofali. Następnie wziąć dwa odpowiednie do gotowania na parze garnuszki, jeden większy, drugi mniejszy. Do większego nalać tyle wody, żeby dno mniejszego garnuszka jej nie dotykało. Wodę w większym garnku zagotować. Do mniejszego dać żółtko, sok z cytryny, wodę, sól i pieprz i zacząć ubijać trzepaczką. Następnie wstawić do garnka z gotującą się powoli wodą i ubijać na parze do zgęstnienia. Na koniec, nie przerywając ubijania, dodawać po łyżeczce stopionego masła. Powinien powstać gęsty, aksamitny sos, podobny w konsystencji i smaku do majonezu, z tą różnicą, że na maśle i na ciepło.

Szparagi wyłożyć na talerz i polać sosem. Coś pięknego!

 


oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

SOS KONIAKOWY

poniedziałek, 28 marca 2011 22:01

 

Potrzebowałam sosu do roladek z fetą, oliwkami, papryką i pomidorami suszonymi. Nie chciałam pomidorowego, bo zbyt oczywisty. W gazecie znalazłam przepis na sos Metaxa o aksamitnej, kremowej konsystencji, niesamowitym kolorze i wyważonym smaku. Moje roladki są teraz we wspaniałym towarzystwie.

 

Składniki:

 

1 duża cebula lub 2 małe

papryka czerwona

250 ml bulionu (dałam rosół z kury)

100 ml śmietany crème fraîche

2-3 łyżki ketchupu

50 ml koniaku lub brandy (w oryginale Metaxa)

sól

słodka papryka w proszku

 

Paprykę i cebulę pokroić z grubsza, zalać gorącym bulionem i gotować kilkanaście minut, aż będą miękkie. Dodać śmietanę, ketchup i zagotować. Sos zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skórek papryki. Doprawić sos wegług uznania, dodać koniak i chwilę trzymać na małym ogniu.

Sos można wykorzystać również do mięsa z grilla.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

KREM CHRZANOWY

sobota, 22 stycznia 2011 14:29

 

Krem chrzanowy powstał z potrzeby chwili. Do galarety rybnej chrzan był za ostry, więc zmieszałam go w proporcji 1:1 ze śmietaną crème fraîche i gotowe.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

GUACAMOLE

piątek, 21 stycznia 2011 15:02

 

Osobiście nie przepadam za awokado, ale guacamole to co innego. Świetnie smakuje na grzankach lub pieczywie chrupkim, a teraz, w sezonie mrożonek, jest źródłem cennych wartości.

 

Składniki:

 

1 awokado

mała czerwona cebulka

ząbek czosnku

sok z 1/2 limonki

1-2 łyżki oliwy extra virgin

sól

pieprz

kilka kropli sosu Tabasco

łyżka posiekanej natki pietruszki

płatki ostrej papryczki do posypania

 

Cebulę drobniutko pokroić, a czosnek rozetrzeć na desce z solą. Awokado przekroić na czworo, wyjąć pestkę, zdjąć skórę i rozdrobnić widelcem w miseczce. Do miski wcisnąć sok z limonki, dodać cebulę, czosnek, pietruszkę, oliwę i wymieszać. Guacamole doprawić Tabasco, pieprzem i ewentualnie dosolić. Z wierzchu posypać płatkami ostrej papryczki.


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

SOS TYSIĄCA WYSP

niedziela, 02 stycznia 2011 10:29

  

 

Sos, który przedstawiam powstał intuicyjnie, jako odzwierciedlenie smaku gdzieś poznanego i zupełnie bez korzystania z przepisu. Wiedziałam tylko, że głównymi składnikami są majonez i ketchup. Dopiero teraz, gdy postanowiłam go tu umieścić, zaczęłam szukać oryginalnej receptury dla sosu tysiąca wysp. Niestety znalezienie jej okazało się niemożliwe, ponieważ sos istnieje w tak wielu wersjach, że po prostu się pogubiłam. Podaję więc swoją wersję sosu, ale podzielę się wynikami poszukiwań - zamiast czosnku można użyć posiekanej cebuli, a zamiast soku z cytryny - ocet, do sosu można też dać posiekane korniszony, paprykę lub jajko, majonez częściowo zastąpić śmietaną lub jogurtem, a wielbiciele ostrych smaków mogą użyć Tabasco.

 

Składniki:

 

5-6 łyżek majonezu

3-4 łyżki ketchupu

sok z jednej cytryny

ząbek czosnku

łyżeczka musztardy

pieprz

ewentualnie sól i cukier do smaku

  

Płynne składniki sosu dokładnie wymieszać. Dodać zmiażdżony czosnek i doprawić według uznania. 

Sos jest wspaniałym dodatkiem jako dip do chrupiących warzyw, można nim ozdobić wszelkiego rodzaju tartaletki i tartinki, a także użyć jako dressingu do sałaty.


oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

SOS TATARSKI

sobota, 01 stycznia 2011 10:33

 

Odkąd pamiętam, sos tatarski zawsze pojawiał się na rodzinnym stole przy okazji większych uroczystości albo Świąt, a mistrzem w jego przyrządzaniu był Tata. Na szczęście często towarzyszyłyśmy z siostrami w toku produkcji sosu, głównie jako pomoc w krojeniu składników, więc spuścizna nie poszła w zapomnienie. Wiele się nauczyłyśmy, tym bardziej, że wypracowana przez Tatę receptura nie ma sobie równych. Niestety trudno jest uchwycić precyzyjne proporcje, ponieważ Tata, a potem my same, nigdy nie kierowaliśmy się ilością składników, lecz smakiem sosu.

 

Składniki:

 

słoik marynowanych podgrzybków

5-6 obranych ogórków kiszonych

3-4 ugotowane na twardo jajka

kilka łyżek majonezu

kilka łyżeczek chrzanu

sól

świeżo zmielony pieprz

cukier

 

Składniki sosu pokroić w drobniutką kosteczkę, a nawet posiekać. Dodać majonez, chrzan oraz przyprawy i wymieszać. Regulować smak i konsystencję sosu według własnego uznania. Sos powinien być gęsty, dosyć ostry i lekko słodki. Znakomicie smakuje podany do pasztetu, wędlin, ryb w galarecie itp.


oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

TZATZIKI

wtorek, 10 sierpnia 2010 17:53



Sos, którego przedstawiać nie trzeba. Zadomowił się w naszej kuchni na dobre. Nie kupuję gotowego, robię sama.
To jest bardzo proste.

Składniki:

400 ml gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
jeden średni ogórek
2-3 wyciśnięte ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
pieprz
listek mięty do przybrania

Ogórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach
na sitko. Następnie posolić i poczekać, aż zmięknie i puści wodę.
Po kilkunastu minutach odcisnąć dobrze sok z ogórka i wymieszać w misce z jogurtem i czosnkiem. Doprawić pieprzem.
Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 116  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337116
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki