Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

RISOTTO Z DYNIĄ

piątek, 06 marca 2015 16:09

 

risotto z dynia.JPG

 

Ostatnia, zapomniana już dynia, w końcu się doczekała, aż ktoś się nią zainteresował. Szkoda przecież, żeby tak piękny egzemplarz się zmarnował.

 

 

Składniki:

 

 

25 dag ryżu arborio

40 dag dyni bez skóry i pestek pokrojonej w niedużą kostkę

2 niewielkie cebule lub jedna duża

2 czubate łyżki masła

150 ml wytrawnego białego wina

800 - 900 ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego

70 g parmezanu

świeżo starta cała gałka muszkatołowa

sól 

świeżo mielony pieprz

 

Jeżeli dysponujemy czasem, pokrojoną w kostkę dynię zalać mlekiem i odstawić do lodówki. Ja to zrobiłam rano, a po południu przystąpiłam do risotta. Można ten etap pominąć.

 

Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić delikatnie na dużej i głębokiej patelni na łyżce masła, nie rumieniąc.

 

Dodać odsączoną z mleka dynię i smażyć jeszcze przez chwilę, mieszając.

 

Zwiększyć ogień i wsypać ryż. Smażyć, ciągle mieszając, aż każde ziarenko ryżu zostanie pokryte cieniutką warstwą tłuszczu.

 

Dolać wino i odparować.

 

Zmniejszyć ogień i zacząć dolewać bulion. Robić to małymi porcjami, na przykład chochelką, za każdym razem czekając, aż poprzednia porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

 

W połowie gotowania doprawić risotto gałką muszkatołową, pieprzem i solą, nie zapominając, że na koniec dodamy jeszcze parmezan.

 

Gdy cały płyn zostanie zaabsorbowany, zdjąć risotto z ognia, dołożyć drugą łyżkę masła i świeżo starty parmezan. Całość wymieszać i od razu podawać.


oceń
2
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

SZAFRANOWE RISOTTO Z MAŁŻAMI

czwartek, 14 lutego 2013 16:11

 

 

Składniki:

 

słoik małży w sosie własnym o pojemności 330 ml łącznie z zalewą

200 g ryżu arborio

1 szalotka lub mała cebulka

2 łyżki masła

50 ml białego wytrawnego wina

0,12 g szafranu (całe opakowanie)

łyżeczka przecieru pomidorowego

woda

sól

40 g tartego parmezanu

 

Szalotkę drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła na głębokiej patelni, nie rumieniąc.

Ryż opłukać dokładnie i dodać do cebulki na patelnię. Chwilę obsmażyć mieszając, a następnie wlać wino i odparować.

W tym czasie małże odsączyć na sitku nad rondelkiem z zalewy. Zalewę uzupełnić gorącą wodą do objętości 1l, dodać przecier pomidorowy, lekko posolić i zagotować.

Do ryżu wlewać po szklance gorącego płynu z rondelka i za każdym razem czekać, aż zostanie wchłonięty przez ryż. Wraz z ostatnią szklanką płynu do risotta dodać małże.

Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, a risotto stanie się gęste, dodać drugą łyżkę masła i starty parmezan, całość wymieszać i od razu podawać.

Risotto można przyrządzić również bez parmezanu i ja nawet wolę taką naturalną wersję.

 

Na podstawie: www.kwestiasmaku.com


oceń
0
1

komentarze (3) | dodaj komentarz

RISOTTO ZE SZPARAGAMI I GROSZKIEM

piątek, 25 maja 2012 16:19

 

 

Po drodze z pracy wstąpiłam do warzywniaka. Koniecznie chciałam kupić truskawki. Niestety. Dzisiaj były malutkie i niedojrzałe, więc zrezygnowałam. Nie odmówiłam sobie jednak szparagów i młodziutkiego groszku...

 

Składniki:

 

20 dag ryżu arborio

cebula

pęczek białych szparagów

35 dag młodego zielonego groszku w strąkach

50 g masła

50 g świeżo utartego parmezanu

łyżka Vegety Natur

koperek do przybrania

 

Szparagi opłukać, następnie obrać i odciąć zdrewniałe końcówki, ale niczego nie wyrzucać, tylko przełożyć... do garnka. Zalać wrzątkiem (750 ml), dodać jarzynkę i gotować pod przykryciem 10 minut. Dodać obrane szparagi i podgotować, aby zostały al dente. Szparagi wyjąć z wywaru i pokroić na kawałki, a resztę przelać przez sito i przetrzeć miąższ z ugotowanych końcówek do wywaru.

W międzyczasie wyłuskać groszek, posiekać cebulę i wypłukać dokładnie ryż.

W szerokim rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić ją delikatnie, aby nie zbrązowiała. Wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Po minucie dolać pół szklanki wywaru szparagowego, wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie cały płyn. Wywar dolewać stopniowo, cały czas małymi porcjami, za każdym razem cierpliwie czekając na jego wchłonięcie, aż do wyczerpania płynu. Wówczas dodać groszek i szparagi, naczynie przykryć i dusić potrawę jeszcze 3-4 minuty, aż uznamy, że ryż i warzywa są odpowiednio miękkie. Na sam koniec risotto wymieszać z parmezanem i podawać przybrane koperkiem.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

RYŻ WYPIEKANY Z JABŁKAMI I BEZĄ

środa, 01 lutego 2012 14:27

 

 

Ryż na mleku z wanilią, jabłka z rodzynkami i cynamonem, a wszystko zwieńczone bezową pianką. Właściwie nie wiem czy to jeszcze drugie danie, czy już deser. Kiedyś Mama często zostawiała nam ryż pod poduszką i mus jabłkowy w słoiku. Brałyśmy na to trochę cynamonu, cukru i roztopione masło. Też było dobre. Jednak wersja zapiekana, no cóż - niebo w gębie.

 

Ryż na mleku:

 

30 dag ryżu na risotto (arborio)

600 ml mleka

laska wanilii

szczypta soli

łyżka cukru

 

Jabłka z rodzynkami:

 

1 kg jabłek

łyżka masła

10 dag rodzynków

cukier, cynamon, sok z cytryny - do smaku

 

Beza:

 

2 białka

4 łyżki cukru

 

oraz

masło i bułka tarta do formy

 

Ryż dokładnie wypłukać. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka. Mleko zagotować z ziarenkami i laską wanilii. Wsypać sól, cukier i ryż i gotować pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko. Usunąć laski wanilii.

W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło i smażyć jabłka, mieszając. Dodać cukier do smaku i sparzone wcześniej rodzynki. Na koniec doprawić cynamonem i ewentualnie zakwasić cytryną (w przypadku słodkich jabłek).

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać warstwami: ryż, jabłka, ryż, jabłka. Ubić na sztywno pianę z białek, dodając pod koniec ubijania cukier. Pianę wyłożyć na jabłka, naczynie wstawić do piekarnika i zapiekać 20 minut.

 

 


oceń
2
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

PILAW Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

wtorek, 24 stycznia 2012 14:55

 

 

Danie to przyrządziłam ze składników, które akurat miałam pod ręką. Pierś z kurczaka, ryż i paczka mrożonej mieszanki warzywnej złożyły się na ekspresowy pilaw, bardzo wygodne danie jednogarnkowe.

 

Składniki:

 

podwójna pierś z kurczaka

30 dag ryżu (wymieszałam biały i pełnoziarnisty)

paczka mrożonej mieszanki warzywnej (dałam 7-składnikową na zupę)

2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

2 małe cebule

3 ząbki czosnku

sól ziołowa (ekologiczna)

pieprz

1 1/2 łyżeczki curry

3 łyżki posiekanej natki pietruszki (dałam mrożoną)

 

Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku, a następnie pokroić w kawałki dowolnej wielkości. W szerokiej i głębokiej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i usmażyć mięso. W międzyczasie pokroić drobno cebulę i czosnek i dodać do usmażonego mięsa. Teraz opłukać dokładnie ryż, aż woda będzie klarowna. Gdy cebula się zeszkli dodać osączony ryż i przesmażyć mieszając, aby ziarenka pokryły się warstewką tłuszczu. Dolać 600 ml wrzątku i zagotować. Przyprawić curry, solą ziołową i pieprzem, dodać warzywa i pietruszkę, całość wymieszać, zmniejszyć ogień i próżyć przez około 20 minut, aż ryż pochłonie całą wodę.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

POŚWIĄTECZNE RISOTTO

wtorek, 26 kwietnia 2011 16:19

 

Gdy przyszłam z pracy pierwszego dnia po Świętach, zupełnie nie miałam ochoty na gotowanie. W lodówce miałam  miseczkę ugotowanego ryżu, marchewkę z groszkiem, kawałek pieczonego mięsa. Zaraz ułożyłam to w całość i wyszło całkiem niezłe jedzenie. Ważne, że lodówka wyczyszczona, a ja się nie napracowałam.

 

Składniki:

 

dwa kubki ugotowanego ryżu

tyle samo gotowanej marchewki z groszkiem

kawałek mięsa pieczonego z sosem

cebula

łyżka masła

natka pietruszki

pieprz

kilka łyżek startego parmezanu

 

Mięso pokroić w kostkę, a sos podgrzać. Posiekaną cebulę usmażyć na maśle. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła. W dużej misce wymieszać wszyskie składniki z sosem i przyprawami, ale bez parmezanu. Wyłożyć do formy, posypać parmezanem i zapiekać 30 minut w temperaturze 180oC.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

ZIELONY PILAW

niedziela, 16 stycznia 2011 13:17

 

Latem zamrażam posiekane, pachnące, świeże zioła z ogrodu Mamy - pietruszkę, koperek, szczypiorek, miętę, czasami też bazylię, a jesienią, zimą i wiosną mam na wyciągnięcie ręki. Dlatego dosypuję śmiało do wielu potraw przez cały rok.

 

Składniki:

 

20 dag ryżu basmati

łyżka masła

cebula

4 łyżki siekanej zieleniny (dałam pietruszkę i szczypiorek)

1 łyżka Vegety Natur

300 ml wody

 

Ryż wypłukać i zostawić na sitku. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle na głębokiej patelni. Następnie wsypać ryż i podsmażyć chwilę z cebulką. Dodać resztę składników i dusić na małym ogniu 20 minut.

Generalnie do pilawu powinno się dolewać bulion, nie wodę. Pomyślałam jednak, że woda plus Vegeta w zupełności wystarczy.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 388  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476388
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki