Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

SPAGHETTI Z CUKINII Z KREWETKAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

piątek, 27 maja 2016 15:22

 

spaghetti z cukinii.JPG

 

Proste, smaczne i bardzo lekkie danie z patelni, gotowe w kilka minut. Polecam.

 

Składniki:

 

dwie małe cukinie

250 g średnich krewetek (ok. 20 sztuk)

garść pomidorków koktajlowych, mogą być mieszane - żółte i czerwone

4 ząbki czosnku

łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek extra virgin

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Krewetki, jeśli były mrożone, rozmrozić, opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cukinię umyć i obrać wzdłuż specjaną obieraczką do julienne na cienkie, długie wstążki. Środek z pestkami wyrzucić. Umyte pomidorki przekroić na pół.

 

Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, dodać czosnek, smażyć przez chwilę, a następnie dodać krewetki. Smażyć po minucie z każdej strony, dołożyć cukinię, przemieszać i dać pomidorki. Całość oprószyć solą i pieprzem. Smażyć, aż pomidorki zmiękną i od razu podawać. 

 

 

 

 


oceń
7
2

komentarze (477) | dodaj komentarz

SAŁATKA KRABOWA Z KREWETKAMI

poniedziałek, 27 maja 2013 10:49

SAŁATKA KRABOWA Z KREWETKAMI 

 

 

Pomysł na tę sałatkę pochodzi ... ze sklepu rybnego. Jest bardzo smaczna i co ważne, prosta do wykonania, a składniki zawsze można mieć pod ręką. Polecam.

 

Składniki:

 

2 słoiki selera konserwowego

puszka ananasów

25 dag krewetek koktajlowych w zalewie lub mrożonych

25 dag paluszków krabowych surimi (mrożonych)

kilka łyżek majonezu

zmiażdżony ząbek czosnku

posiekany koperek (pół pęczka)

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Produkty w zalewie odsączyć na sitku. Ananasy pokroić w kostkę. Selera można też pokroić na krótsze  kawałki. Paluszki krabowe wyjąć z zamrażarki i po kilkunastu minutach, jeszcze zamrożone, odwinąć z folii i pokroić na plasterki. Krewetki mrożone zalać wrzątkiem i odsączyć na sitku, a następnie oczyścić z czarnej żyłki na grzbiecie. Przygotowane składniki wymieszać w misce z majonezem, czosnkiem, koperkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.


oceń
4
2

komentarze (8) | dodaj komentarz

MULE Z POMIDORAMI

sobota, 18 sierpnia 2012 19:49

 

 

...białym winem, cebulką, czosnkiem, pietruszką i ostrą papryczką przygotowuje się błyskawicznie. A podane z białym winem i bagietką to całkiem wykwintne danie. Cieszy mnie, że domownicy zaakceptowali.

 

Składniki:

 

1 kg świeżych muli

50 ml oliwy z oliwek extra virgin

cebula

2 ząbki czosnku

puszka pokrojonych pomidorów

ostra papryczka

100 ml białego wytrawnego wina

mały pęczek pietruszki

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Mule oczyścić i umyć, odrzucając otwarte muszle. Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić w dużym garnku na oliwie. Dodać posiekany czosnek i papryczkę. Chwilę posmażyć, dodać pomidory, wino, sól i pieprz. Zagotować i wrzucić mule. Gotować pod przykryciem, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby wszystkie mule się otworzyły. Na koniec danie wymieszać z posiekaną pietruszką i doprawić do smaku. Podawać z bagietką i pozostałym winem.

 

Źródło: Kulinarny Atlas Świata


oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

KALMARY Z PATELNI NA SAŁACIE

poniedziałek, 18 lipca 2011 14:13

 

   

 

Marynowane krążki kalmarów smaży się błyskawicznie. Do tego kilka listków sałaty, pomidor i sałatka gotowa.

 

Składniki na 2 porcje:

 

3-4 tuby kalmarów (wzięłam mrożone)

kilka liści dowolnej sałaty

pomidor

cytryna

 

Marynata:

 

2 zmiażdżone ząbki czosnku

4 łyżki oliwy

łyżka octu winnego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1/4 łyżeczki płatków chili

sól

pieprz

 

Kalmary zalać w misce wodą i poczekać, aż się rozmrożą. W tym czasie wymieszać składniki marynaty i umyć sałatę. Rozmrożone tuby kalmarów pokroić na wąskie paski (krążki) i włożyć do marynaty na 20-30 minut. Osuszoną sałatę ułożyć na talerzach. Pomidora pokroić w cząstki i dać na sałatę. Kalmary wrzucić z marynatą na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć 2 minuty. Dłuższe smażenie może spowodować, że kalmary staną się twarde jak guma. Usmażone kalmary rozłożyć na sałacie i polać sosem z patelni. Podać z cząstką cytryny do skropienia sałatki.

 

 


oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

KREWETKI W SOSIE ANANASOWO - IMBIROWYM

niedziela, 20 lutego 2011 15:43

 

Marta i Jacek po powrocie z Azji ugościli nas orientalnymi krewetkami w ananasie. Pomysł na to danie przywieźli z egzotycznej podróży i Marta odtworzyła je z pamięci. Pełna zachwytu dostałam przepis i pozwolenie na publikację.

 

Składniki:

 

1/2 kg krewetek z ogonkami

oliwa z oliwek extra virgin

ananas świeży lub w puszce

1 duży ząbek czosnku lub 2-3 małe

kawałek świeżego imbiru

2 łyżeczki curry

3-4 łyżki śmietany crème fraîche

sól

 

Krewetki rozmrozić i odparować na suchej patelni. Ananasa przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ i pokroić, a ananasa z puszki odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć zmiażdżony czosnek i starty na grubej tarce imbir. Dodać ananasa i śmietanę, dosypać curry, dosolić i dusić kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Bezpośrednio przed podaniem krewetki podsmażyć na oliwie, dodać sos i podgrzać.

U Marty danie to bardzo efektownie prezentowało się podane w skorupie ananasa. Ja użyłam ananasa z puszki i podałam na niedzielny obiad z ryżem ugotowanym na sypko.


oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

KREWETKI Z PATELNI

środa, 19 stycznia 2011 16:04

 

Moim zdaniem są to najlepsze i najprostsze krewetki. Nic dodać, nic ująć. Polecam.

 

Składniki:

 

1/2 kg krewetek dużych lub średnich z ogonkami

3-4 ząbki czosnku

łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek extra virgin

sól

siekana natka pietruszki

 

Krewetki rozmrozić w sposób naturalny lub w mikrofali. Następnie rozłożyć na ręczniku papierowym do osuszenia. Czosnek obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić czosnek. Po chwili dodać krewetki, posolić i smażyć na dużym ogniu 5-7 minut. Przed podaniem wymieszać z pietruszką.


oceń
7
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 475  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476475
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki